Bästa tipsen inför rean

Dormy-vår-rea.jpg

På torsdag morgon, 8 mars, börjar äntligen Dormys stora vårrea. Varuhusen är laddade med sköna golfprylar till fantastiska priser och utbudet av klipp är enormt.

Vi tog ett snack med Jim Carlsson, en av Dormys fyra medarbetare som ingår i Fråga experterna-panelen, inför rean.

Jim-dormy-expert.jpg

Vilka är dina bästa tips hur man ska tänka inför rean?
- Som alltid, fundera på vad du faktiskt saknar i din golfutrustning innan du besöker dormy.se eller något av våra varuhus. Är det bagen som har sett sina bästa år? Kanske har du dåligt med funktionspikéer och sliter ut dina bomullspikéer som du har till vardags? Eller behöver en driver som håller bort slicen? Ta en funderare, sedan kommer du in väl förberedd och botaniserar till fyndpriser inför hägrande säsong.

Rean startar på torsdag 10.00 i varuhusen – hur tidigt behöver man vara på plats?
- Ju tidigare desto bättre förstås, framför allt på våra annonsvaror som du fått hem i brevlådan. Dessa försvinner alltid först. Ett hett tips är att gå in redan på vår hemsida under onsdag kväll efter 20.00, då rean smygstartar på dormy.se.

Hur ser utbudet av reavaror ut?
- Utbudet är riktigt bra i år också, vilket är väldigt glädjande. Vi har i princip täckt alla kategorier av golfutrustning så det bör finnas något för alla golfentusiaster som vill möta våren med något nytt och fräscht.

Putten som säkrade nytt tourkort

I helgen lyckades svenskan Daniela Holmqvist säkra förnyat kort på LPGA Tour. Med spänning och dramatik in i det sista knep hon en delad 18:e plats i kvalet, vilket räckte för ett nytt år på världens bästa golftour för damer.

Vi tog ett snack med svenskan efter hennes prestation.

 

Stort grattis till kortet på LPGA-touren! Vad innebär det här egentligen. Får du spela alla tävlingar på LPGA nästa år?
- Tack! Jag får spela alla ”vanliga” tävlingar. Majors får man kvala sig in till. Men med det här kortet så får jag fler starter än vad jag fått genom att sluta på 99:e plats på Race to CME Globe/113:e på pengalistan, vilket var mina placeringar 2017.

Är det något speciellt du har lagt mer tid på inför kvalet?
- Inget speciellt faktiskt, har bara tränat religiöst. Gått upp tidigt varje morgon och tränat fys, följt av golf i många timmar efter. Men så är mitt liv nästan alltid, och det trivs jag med.

Eftersom vi gillar utrustning så måste vi förstås få veta vilka klubbor som bidrog till denna fantastiska prestation?
-
Klubborna är viktiga, framförallt att kunna ”checka av” att den biten inte felar. Jag spelar med en Ping (8,5 grader, G400 lilla lågspinnhuvudet, Atmos S-skaft), samt spoon i G400. Hybriden är en PXG och även järnen (PXG Tour med Modus 105gr). Wedgarna är Callaway Milled. Puttern är en PXG Gun Boat.

STORT lycka till nästa år!
Tack!

Callaway släpper ögongodis för sweetspot-träffaren

Tittar man på Titleist som helhet kan man lätt förstå varför många duktiga spelare gärna stoppar ner deras klubbor i bagen. Titleist har många tourspelare, klubborna har en snygg och clean look tillsammans med wedgar från Vokey och putters från Scotty Cameron. Tittade jag ner i bagarna på svenska proffstouren var Titleist det mest spelade.

Men nu har andra märken börjat synas mer och mer i tv-rutorna och på world wide web. Men det är ett märke som sticker ut lite extra just nu och det är Callaway.

Callaway är duktiga på att synas i media, de gör häftiga och kraftfulla produkter som levererar samt att de kontrakterar spelare som många har som förebilder.

Det är dags att avslöja Callaways kommande järnklubbor som riktar sig till de bättre spelarna där utseende och kontroll ligger i fokus. Klubborna beräknas dyka upp 26:e januari.

Jag tog ett snack med Lars Aldskogius på Callaway Golf när vi var på mässan i Malmö.

 

 

Callaway Apex MB

apexmb.png

Att gå igenom den här klubbans teknologi skulle gå fort eftersom det inte finns någon. Det är en ren bladklubba som riktar sig till den väldigt duktiga spelaren. Om ditt första ord som bebis var "sweetspot" och inte "dada" så kan det här vara klubban för dig.

Apex MB kommer med två olika finish (Chrome och RAW) där Chrome representerar den traditionella skinande looken medan Raw är den obehandlade som rostar.

Jag har provspelat Apex MB i båda och det är något speciellt med att att adressera en rostig järnsjua vid bollen. Ett rostigt klubbhuvud förknippar jag med ett 70-metersslag och en rostig wedge som spinner mycket. Samma känsla fick jag med Apex MB Raw, fast från 150 meter. Väldigt märkligt men häftigt på något sätt. Jag upplevde att Raw satte mer spinn i bollen än vad Chrome gjorde vilket borde stämma på grund av träffytan. Träffytan på Rawmodellen känns som ett fint sandpapper medan den kråmade är len och slät.

Även fast klubban i princip är lika stor som bollen så är bollträffen väldigt mjuk och behaglig. Jag trodde att en sämre träff skulle innebära ett besök på sjukhuset men där hade jag fel. Känslan var fortfarande relativt mjuk och jag började sakta men säkert övervinna min rädsla över bollen.

När jag provade den i Trackman upplevde jag rätt bra fart i bollen trots bristen på teknologi.

Pris: 10 999:- för 6 järn

 

X-Forged

xforged20181.png

Callaway X-Forged är en välkänd modell som släpptes första gången 2007 och sen igen 2009. Efter det tog X-Forged en liten paus men är äntligen tillbaka. Den nya X-Forged ska ersätta Apex Pro.

Den nya X-Forged som kommer är något större än vad Apex Pro är. Den påminner mycket om Titleist AP2 vilket jag gillar. Nya X-Forged kommer passa fler golfare och lite mer förlåtande än vad Apex Pro var.

När jag provspelade X-Forged kände jag en trygghet över bollen och bollträffen var väldigt skön och behaglig. Jag upplever att många nya modeller bara blir hårdare och hårdare i träffen för att få ut så mycket längd som möjligt vilket gör att känslan försvinner lite.

Pris: 10 999:- för 6 järn

 

 

Ett litet luftmotstånd stoppar inte Ping

För ett tag sedan dök det upp drivers, fairwaywoods, hybrider, utilitys och järnklubbor från Pings nya G400-serie. Klubborna är förlåtande och levererar bra längd.

Men vad är det för speciellt med G400-serien egentligen och vad är det för teknologi som ligger bakom?

Vi har pratat med Patrik Bäckbom som är chef på Ping Scandinavia, och han tar oss igenom G400-linjen och hur den är uppbyggd.

Samma längd samma sving

När golfvärlden fick reda på att PGA Tour hade fått ett tillskott av en ung kille som bär basker och har lika långa klubbor höjde alla på ögonbrynen.

Bryson Dechambeau går under namnet "Den galna forskaren" och tror stenhårt på en och samma sving med en och samma skaftlängd. Förra året skrev han på för Cobra/Puma Golf och ingenjörernas första uppgift var att ta fram ett set där alla klubbor var lika långa.

Inför 2017 släppte Cobra ett One Length-set för allmänheten. Det visade sig vara till stort intresse för många, framför allt i USA. För att ta reda på mer om One Lenght-konceptet tog vi ett snack med Rickard Andrèn från Cobra/Puma Golf där han förklarar teorin bakom One Length.

Med lite skum kommer man långt

TaylorMade P790 är en av marknadens mest omtalade järnklubbor. Den är så pass bra att den utmanar PXG i både look och prestanda. P790 finns redan i våra fittingstudios för utprovning men på måndag nästa vecka kommer setet äntligen in till våra varuhus.

Här förklarar Morgan Davies från TaylorMade varför P790 levererar som den gör.

Även fast Davies säger att P790 passar alla så är min personliga åsikt att P790 fungerar bäst för spelare mellan cirka 0 och 14 i handicap. Jag lägger P790 i samma kategori som Callaway Apex CF16, Ping i200 och Titleist 718 AP3.

Cleveland satsar på den lättspelade wedgen

veke.png

Utvecklingen på järnklubbor går framåt för varje år som går. De förlåtande egenskaperna ökar tillsammans med längden vilket gör att vi nästan kan känna oss unga på nytt. Men tittar vi på wedgens utveckling så har det inte hänt de senaste åren. Jag vågar nästan säga att det inte har hänt ett enda dugg.

Märkena lägger all fokus läggs på att få ut så mycket spinn som möjligt vilket gör att de förlåtande egenskaperna glöms bort. Dagens wedgar är egentligen rätt svårspelade om vi jämför hur järnklubborna ser ut.

Nu har Cleveland äntligen släppt en förlåtande wedge vid namn CBX som Niklas Tegnèr från Cleveland Golf förklarar fördelarna kring.

Vanliga frågor inför en custom fitting

Vad kostar en custom fitting? Drar ni av avgiften när man köper klubborna?
Svar: En custom fitting kostar 600:- och vi drar av custom fitting-avgiften vid köpet av dina nya klubbor. Väljer du att beställa klubborna senare så drar vi av avgiften även då.

Jag ser att vissa set säljs från 4-PW, går det att köpa 5-PW?
Svar: Om setet ligger på ordinarie pris så är det inga problem att välja. Du väljer valfritt vilka klubbor du vill ha. Du kan beställa tre klubbor om du vill. Uppsättningarna som vi har i butik är något som vi har valt. Vill du inte ha järn 4:an beställer vi ett set från 5-PW till dig. Om setet är på rea säljs det paketvis i den uppsättning som erbjuds.

Vad blir priset om jag väljer bort en klubba?
Svar: Vill du lägga till eller ta bort en klubba tar vi styckpriset per klubba och drar av eller lägger på priset. Den vanligaste uppsättningen vi säljer är 5-PW vilket är 6 klubbor. Kostar setet 6 000:- blir alltså styckpriset 1 000:- Skulle du beställa setet från 6-PW skulle priset hamna på 5 000:- istället. Du kan till och med beställa 5, 7, 9 om du vill. Då hamnar priset på 3 000:-

Jag vet inte om jag är tillräckligt bra för att göra en custom fitting?
Svar: Medelgolfare är de som är roligast att göra custom fitting på. Medelgolfare går oftast härifrån efter en custom fitting med mer kunskap och framförallt en bättre anpassad utrustning. Många säger också ”Jag slår så olika varje gång, därför tror jag inte att en fitting hjälper mig” Om du träffar ojämnt så betyder inte det att vi inte kan göra en utprovning. Tvärtom. Tänk på att duktiga golfare anpassar sig lättare än vad medelgolfare gör. Skulle jag vara tvungen att välja vem som har störst glädje av en custom fitting skulle svaret vara glasklart, medelgolfaren. Vi jobbar med Trackman som avslöjar allt. Vi ser direkt vad det är som orsakar vissa typer av slag.  Istället för att vara rädd för att bli avslöjad så ska du vara glad över det. .

Vad blir extrakostnaden om jag behöver annan längd, lie och grepptjocklek?
Svar: Det kostar ingenting extra. Det är därför det är så populärt med custom fitting. Du kan få setet byggt för dig utan extra kostnad. Eftersom vi även drar av custom fitting-avgiften vid köpet av klubborna så blir det en win win-situation för dig. Ett set kan bli lite dyrare om vi hamnar på ett skaft eller grepp som har en extra kostnad, men det är inte ofta. Då kan extrakostnaden för skaftet ligga på 100:-/klubba och ca 50:-/klubba för ett annat grepp.

Jag har bokat tid för en utprovning av driver i helgen, hinner vi även prova ut ett järnset?
Svar: Nej det hinner vi inte. Vanligtvis tar det 45 minuter att testa ut en driver och 45 minuter för ett järnset. Vill du göra en utprovning på både järn och driver måste du boka två tider. Självklart drar vi av båda avgifterna vid köpet av drivern och järnen.

 Har ni samma urval av komponenter på era olika testcenter?
Svar: Ja det har vi. Komponentuppsättningarna är för bestämda av leverantörerna och vi köper in varje uppsättning från varje leverantör.

Vad ska jag tänka på innan jag kommer till min bokade custom fitting-tid?
Svar: Du ska gärna komma cirka 15 minuter tidigare så att du är uppvärmd och klar när vi ska kicka igång. Ta även med dig din bag så vi kan se hur dina nuvarande klubbor presterar och även ge tips på din framtida baguppsättning.

Hur lång är leveranstiden om jag beställer ett custombyggt set?
Svar: Du får leveransdatumet när beställningen är lagd eftersom det varierar lite från märke till märke. Därefter kan du följa beställningen via vår app eller under ”mina sidor” på dormy.se. Normal leveranstid är ca 3-4 veckor. Vissa specialbeställningar tar lite längre tid.

 Är det sant att jag kan lämna tillbaka klubborna inom 30 dagar och få pengarna tillbaka om jag inte är nöjd med dem?

Svar: Ja det stämmer. För att slippa behöva lämna tillbaka klubborna är det bra att boka en tid för en custom fitting. Det är väldigt få som lämnar tillbaka ett utprovat set.

Jag gjorde en custom fitting hos er förra året och undrar om jag kan kompettera setet med en järn 4:a?
Svar: Ja det går utmärkt, så länge din modell finns kvar att beställa hos leverantören. Vi har dina specifikationer sparade från din custom fitting vilket gör att vi lätt kan beställa järn 4:an med samma specs åt dig.

Jag har bokat tid för en fitting i helgen, hinner vi med att prova ut wedgar också?
Svar: Det beror på hur lång tid det tar att testa ut järnklubborna. Finns det tid kvar hinner vi testa ut wedgar åt dig.

Om jag har ett svingfel som sticker ut, bygger ni klubborna efter svingfelet eller tar ni hänsyn till det?
Svar: Om svingfelet gör att vi blir tvungna att bygga setet på en lite ovanligare sätt tar vi alltid en diskussion med kunden och kommer tillsammans överens om hur vi ska bygga setet. Vi beställer gärna klubborna så ”normalt” som möjligt så att kunden får chansen att rätta till sin sving utan att behöva byta klubbor när felet är fixat. Det är lien som kan sticka ut vid ett svingfel. Om testet visar att kunden behöver 4 grader upright och är 180 cm lång så byggs klubborna oftast med 2 grader upright eftersom det är mer ”rätt”. Äldre golfare som har spelat länge vill gärna ha klubborna byggda för den sving dem har eftersom den är så pass in nött.

Jag köpte en driver med regularskaft av er förra året och skulle vilja köpa till ett stiffskaft, är det möjligt?
Svar: Det går utmärkt, vi kan beställa ett stiffskaft till dig. Nästan alla märken tar ca 1 299:- för sina standardskaft. Leveranstiden är ca 3-4 veckor.

Går det att göra en custom fitting på befintliga klubbor?
Svar: Självklart går det bra. Då kikar vi på hur dina nuvarande klubbor passar och tittar över om det är någon förändring som måste göras. Om dina klubbor är gjutna kan vi inte ändra lien, men är de smidda så är det inga problem. Utprovningen kostar 600:- men dras inte av vid eventuella förändringar.

Hitta rätt regnställ på rean!

galvin.jpg

Under Dormys klassiska höstrea finns många sköna fynd att göra.

Inte minst på mjuka varor.

Nu några timmar innan REAN kickar igång kan vi avslöja att vi erbjuder 50% på kläder! Det finns med andra ord en hel del besparingar att göra för den som funderar på att uppgradera garderoben med ett nytt regnställ, inför blöta höstronder. Vi tog ett snack med Dennis Jacobsson, inköpsansvarig för konfektion på Dormy, om vad som är viktigt att tänka på när man ska handla nya regngrejer.

dennis.jpg

- Jag tycker att det är klokt att satsa på ett nytt regnställ under rean. Eftersom vi erbjuder 50 procent så betyder det att man kan få väldigt mycket för pengarna om man är på hugget, säger Jacobsson.

Vad är viktigast att tänka på när man ska köpa regnkläder?
- Att man verkligen trivs i jackan så man använder den både på och utanför golfbanan. I och med att det ofta är frågan om en liten investering så är det ju toppen om den går att använda i flera sammanhang.

Hur märker man när ens regnställ börjar bli utslitet och ska bytas ut?
- Det är faktiskt så enkelt som att man märker att det börjar läcka in. Men det är ju också med regnkläder som med annan konfektion. Ibland tröttnar man på dem och då är det ju också roligt att kunna byta.

Hur ska man resonera när det gäller passform?
- Dagens regnställ har ofta stretch vilket gör att man inte längre behöver gå upp en storlek för att det ska gå att röra sig i dem. Så jag skulle säga att se till att köpa ett ställ med stretch och köp ett som sitter snyggt med en tröja under.

Hur tar man bäst hand om sitt nya regnställ?
- För det första, var noga med att kolla tvättråden. I och med att vissa plagg inte ska torktumlas och andra ska torktumlas är detta väldigt viktigt. Tvätta regnstället med jämna mellanrum och impregnera om det efter varannan tvätt.

Vinnaren av Henrik Stensons signerade flagga är korad!

Förra veckan körde vi en tävling på Facebook där våra följare fick gissa vinnaren samt vinnarscoren. Det slutade med att två personer lyckades pricka in rätt vinnare och rätt vinnarscore. Lotten föll på Niklas Bergsten och är därmed vinnaren i The Open tävlingen och en signerad Henrik Stenson flagga rikare.

Jag fick tag på Niklas och bytte några ord honom.

Varför för valet på Jordan Spieth? Är det en personlig favorit?

Vill säga att han är en favorit. Men han har spelat väldigt fin golf på sistone.
 

När Jordan låg -11 inför sista varvet, tänkte du att du var nära Stensons flagga då?

Såsom han hade spelat dom 3 första rundorna så kändes den faktiskt långt bort inför sista varvet.
 

Vart kommer flaggan få ligga/hänga?

På jobbet. Många golfare där :D
 

Tack Niklas, hoppas du får en trevlig sommar och många avundsjuka kollegor!

Tack själv.

Jocke Lagergren aka Mr Peak

lagergren.jpg

Jocke startade 2017 med en riktigt fin andra placering under Qatar Masters som gav honom en bra start på säsongen. Efter det har det gått lite trögare men efter ha stått bakom honom på rangen och putting-green så kan jag lova att det inte dröjer länge tills det är dags för nästa topp placering.

Som du kanske har märkt har Jocke blivit ansiktet utåt för Peak Performance Golf, man ser honom överallt. Jocke har spelat med Peak kläder i flera år nu och deras samarbete verkar väldigt bra.

Jag fick tag i Joakim precis innan han skulle slå ut och var tvungen att ställa två frågor till honom som jag alltid har undrat.

Tja Jocke! Hur väljer du dina outfits för dagarna. Är det du eller är det Peak som har ett finger med i spelet?

Jocke: Tja Fritte! Under Nordea Masters väljer Peak mina outfits under dagarna


Dormy: Får du se kläderna innan veckan börjar?

Jocke: Förra året fick jag grejerna i början på veckan, gissar att det är samma upplägg i år
 

Dormy: Kör hårt!

Jocke: Yes!

Ladies and gents, Alexander Björk!

Jag fick tag i Alexander Björk på puttinggreenen som var snäll och gick igenom hans bag för mig.

Dormy: Okej Alexander, hit me!

Alexander: Okej! Då ska vi se här!

Driver: Taylormade M2 2017 8,5 grader med ett Aldila Tour Green 65TX

Spoon: Cobra King Ltd. 13 Grader med ett Diamana 'ahina 80X

Utility Iron: Cobra Utility 20,5 grader med ett KBS C-taper 120S

Järn: Cobra King Pro Black 4-Pw med KBS C-Taper 120S

Wedgar: Titleist Vokey SM6 Raw 51,55,60 grader

Putter: Odyssey Versa #7

Dormy: Jag frågat flera spelare vad som krävs för att ni ska byta klubbor. Vad krävs för att du ska byta? Grymma Trackmanvärden eller mest känsla?

Alexander: En kombination av de båda. Har jag en klubba som jag gillar men får för dåliga värden så funkar det inte. Och likadant tvärtom om jag har en klubba med bra värden men dålig känsla funkar det inte heller. Oftast går dock de två hand i hand en klubba man gillar ger ofta bra värden.

Dormy: Kunde inte sagt det bättre själv. Tack för pratstunden och lycka till idag!

Alexander: Ingen fara, tack så mycket!

Johan Carlsson kan slå en golfboll

carlsson2.png
Tar nog av 10m från optimal om optimal längd är maxlängd

Om det är någon som har löd i bössan så är det Johan Carlsson. Vi snackade lite på rangen när han stod och slog drivar. Det var inte lätt att försöka se cool ut och inte säga "Skojar du med mig?!" Obeskrivlig bollflykt.

Om det är något Johan avskyr så är det offset. Johan har alltid haft klubbor med så lite offset som möjligt. Han får till och med klubborna byggda så att det blir en onset. Framkanten på klubban är alltså framför skaftet. Vi snackade lite om hans driver och vad han letar efter i en driver. Tittar man på Johans wedgar så är hans 56 gradare en 52a från början som de har bockat till 56. Allt för att få bort så mycket offset som möjligt. Självklart har dom slipat bort lite av bouncen som ökade.

Istället för att rycka av headcovern (som jag helst ville) så frågade jag vad han spelade med för driver och hur han brukar testa ut ny driver.

Johan: Jag har TaylorMade M1 440 2017 9.5 grader. Testar ut den först utan Trackman och sen med för att först få en känsla för hur den känns och inte bara siffror. Det är mest fokus på rakhet men kombinationen. Tar nog av 10m från optimal skulle jag säga om optimal längd är maxlängd.

 

Årsförbrukningen av Garcias TP5 boll har fått en vinnare!

Vinnare:
Johan Hansson!

Sergio Garcia slutade på 30:e plats i Players Championship, ett över par. Det visste (nästan) Johan Hansson från Hedemora på förhand. Johan var närmast att tippa rätt i vår tävling där en vinnare kunde lägga beslag på en årsförbrukning av Garcias boll, TaylorMade TP5. Vi tog ett snack med den golfälskande dalmasen.

Dormy - Hej Johan och Grattis! Hur känns det att vinna sex dussin TaylorMade TP5 bollar med Garcias logga så här på morgonen?

Johan - Hej! Känns ruskigt bra då Garcia är en av mina favoritspelare.

Dormy: Hur kommer sex dussin stå sig under säsongen?

Johan: Om sex dussin bollar räcker är väldigt oklart! Kanske kommer börja spela mer safe när det är hans märke på.

Dormy - Ja nu vet vi vem som har slagit bort bollen om vi hittar en i skogen!

Johan - Exakt!

Dormy - Hur kom du fram till att han skulle hamna på en 30:e plats och sluta på par?

Johan - Hade på känn att det var lite soppatorsk efter gröna kavajen.

Dormy: Tack för att du var med och tävlade! Hoppas du får en grym säsong Johan!

Johan: Tack själv!  

 

BLAD-DUELLEN

Wilson FG Tour 100
VS
Ben Hogan FT Worth

För två dagar sedan la jag ut en bild på instagram där våra följare fick välja vilken bladklubba som var deras favorit.

instablad.png

Väldigt kul att så många var med och tyckte till! Det är något speciellt med läckra bladklubbor som får allas "VILJA HA" faktor att stiga till max.

Men vilken av dessa modeller har vad som krävs för att koras till Det bästa bladet.

Vi kommer därför köra utslagstävlingar mellan modellerna tills vi har korat en vinnare. Först ut är Wilson FG Tour vs Ben Hogan FT Worth som tyvärr fick minst antal röster. Vinnaren av dessa två kommer gå vidare till nästa vecka och möta Srixon Z965 som kom på en 4:e plats.

1) Cobra King Forged MB
2) Mizuno MP-5
3) Titleist 716 MB
4) Srixon Z 965
T5) Wilson FG Tour 100 & Hogan FT Worth
 

Ni förstår upplägget...

Litet snack med Pontus Widegren

Jag sitter vid gaten och väntar
på att boarda planet, så skynda på!

Pontus kommer från en golf familj och är i princip född på en fairway. Denna fairway hittar ni på Kevinge Golfklubb (även kallad Stockholms Golfklubb)

Redan som 13 åring blev Pontus den yngsta spelare att vinna klubbmästerskapet på klubben vilket är det yngsta någonsin i klubbens historia.

Gissa om ryktet om ett blivande golfproffs spreds på klubbarna….

     Pontus Widegren              Björn Åkesson

     Pontus Widegren              Björn Åkesson

Pontus har representerat Sverige i Ungdoms VM i Japan 2007 och tog en plats i EM laget 2009.

Pontus är en av två golfare någonsin att representera Europa i Palmer Cup under samtliga fyra år av NCAA.

Pontus tog examen från UCLA 2013 med högsta betyg och belönades med All American utmärkelsen tillsammans med flera andra utmärkelser.

2013 blev Pontus proffs och resan mot toppen har bara börjat.

Jag ville veta mer om Pontus och lyckades få tag i karln som ställde upp på att ta ett litet snack.

 

Q: Skulle du säga att du är en talang eller är du en träningsprodukt som måste hållas varm?

A: Jag har hållit på mycket med olika idrotter och alltid "haft lätt för det" Skulle nog säga att jag är en bolltalang som tränat otroligt mycket. Egentligen en blandning (tråkigt svar)

 

Q: Jag som känner dig vet att du är uppstyrd när det kommer till träning, kost etc. Har du alltid varit det eller har det kommit på senare år?

A: Jag har för det mesta varit väldigt uppstyrd och velat ha koll på det jag gör. Kanske för mycket ibland. Lite kontrollfreak. Det har varit ett karaktärsdrag länge men troligtvis vuxit med att jag lärt mer om vad som är bra och mindre bra.

 

Q: Vad menar du med för mycket? Att din uppstyrdhet får negativ effekt?

A: Ja, ibland tenderar jag att försöka kontrollera en aning mycket i spelet. Istället för att bara tuta och köra.

 

Q: Även fast du har några missade cuter i år så behöver spelet inte vara dåligt för det. Känner du igen dig eller har spelet inte känts bra?

A: Det känner jag absolut igen. Jag har varit off i några veckor, men upplever ändå att formen överlag känts rätt bra. Lite sådär med drivern om jag skulle nämna något som varit mindre bra, för det mesta tillräckligt bra för att jaga top-10or ändå. Golf i ett nötskal...

 

Q: Skruvar du och meckar mycket med drivern när den inte funkar eller är du en sån där konstig människa som skyller på den som håller i drivern?

A: Haha, just med M1an har jag inte så mycket att skylla på helt ärligt. Det är oftast jag....Men det händer ganska ofta att jag meckar med olika huvuden, loft och skaft för att testa runt men jag hamnar nästa alltid tillbaka med samma som innan.

 

Q: Intressant att du inte ändrar vikteplaceringen i de olika skenorna när det är tanken med M1an?

A: Jo, haha, det är klart man varit där och pillat också, men inte så mycket. Tror mer på och har alltid föredragit så neutral setting son möjligt.

 

Q: Då undrar jag såklart vilket huvud, loft och skaft har du på M1an?

A: 460 huvudet med 10,5 grader (ställt på lower till typ 10 grader) Skaftet är ett Graphite Design Tour AD-DI7X. 1/2 tum kortare än std.

 

Q: Gud vad många det är som lirar 10,5 huvudet och ned ställt. Allt för den öppna looken som vanligt. Men resten av bagen, vad hittar vi?

A: Precis! Fairwaywood 3an är också en M1a på 15 grader som även den är ställd på lower till typ 14,5. Kuro Kage 80g X och samma där, 1/2 kortare än std.

Järn 2an är en TaylorMade ADI 18 grader och järnen är PSi Tour 4-9. 1 grad flat och skaft i järnen är Nippon NS Pro Modus 3 130 X-stiff (kort namn)

Wedgar 47, 51, 56 och 60 i Tour Preferred EF (Satin)

 

Q: Har wedgarna fortfarande lika sjuk slipning som tidigare?

A: Haha nja inte riktigt, men en aningens rakare leading edge är det på dem.

Puttern är ju touchigast i alla fall!

 

Q: Just det! Puttern! Vad kör du?

A: Den nya Ping Anser fast gamla, men det är den nya?

 

Q: Jaha du menar Ping anser TR 1966?

A: Ja, den silvriga! Den är så nice nu med det nya huvudet!

 

Q: Vilken boll lirar du med?

A: Tour Preferred X

 

Q: Är du fortfarande medlem på Stockholms golfklubb?

A: Yes!

 

Pontus vet inte vem som har gjort klippet, men det är underhållande iaf.

 

Q: Antar att det inte är där du tränar med tanke på att man slår ut flytande bollar i vattnet som både sätter draw och fade i samma slag?

A: Haha, jo tränar mycket på Kevinge, men mest ute på banan.

 

Q: Om du fick dela upp din träning i procent, hur skulle den vara fördelad då?

A: Något varierande beroende på vad i spelet som inte är på topp. Men jag tränar nog 20% puttning, 30% range, 15% pitch/chip/bunker, 25% bana och 10% gym. Det där borde bli 100 haha.

 

Q: Har du någon rutin som du måste göra eller någon sak som du måste ha med dig innan första start?

A: Jag har alltid med mig en putting tutor (Pelz) och en 12 gradig mall i bagen. Tutorn använder jag ofta innan start för att checka av och bygga confidence i sikte och bollstart. Markeringsmyntet är alltid i vänster ficka, peggar och greenlagare i höger. Max 5 peggar. Helst bara 3-4. Hatar för mycket i fickorna!

 

Q: När är nästa tävling?

A: Nordirland, sitter vid gaten nu och väntar på att boarda planet, så skynda på!

 

Q: Oj då speedar vi på! Ändrar du din uppsättning beroende på bana?

A: Bara att jag möjligtvis kör hybrid istället för järn 2. Det händer att brorsans gamla Titleist hybrid åker ner i bagen haha.

 

Q: Skrika / Kasta / Bryta av klubba vid total breakdown?

A: Jag kastar aldrig klubbor, det finns andra som är bättre på det (Jocke Rask) Och bara en klubba har gått över knät som jag kan minnas...
Fast iofs...på träning slängs en del klubbor måste jag erkänna. Betydligt kortare stubin då av någon anledning.

 

Q: Sallad eller burgare på onsdagskvällen?

A: Burgare! Alltid! Det finns ju sallad på burgaren.

 

Q: Jag ställde den här frågan till Norén förut och du får den också.
Om ditt namn skulle raderas från namnregistret och du var tvungen att välja ett nytt, vad skulle du välja då?

A: Haha så sjuk fråga, men det måste bli "Tour-Leif".

 

Q: Draw eller fade? Var inte tråkig och säg båda nu!

A: Draw med järnen fade med drivern haha.

 

Q: Sista frågan nu innan du flyger iväg. Om du fick rekommendera vad som helst, vad skulle det vara?

A: Träna mer på olika typer av slag. Högt, lågt, draw, fade etc. Lek mer golf istället för att slå en hel hink med järn 7:or rakt fram.

I rampljuset - Jens Fahrbring

Fahrbring ger oss en inblick hur livet är på Challenge- /Europatouren

Jens Fahrbring spelade flera år på Nordea Tour innan han lyckades ta steget till Challenge Tour 2013. Väl på Challenge Tour gjorde han bra ifrån sig och placerade sig bland de 30 bästa, både 2013 och 2014. I och med att Jens placerade sig inom top 30 får han flera starter till Europatouren för kommande år. Första tävlingen för året var Maderia Open som spelades i helgen. Tyvärr blev det bara ett varv pga hårda vindar och regn. Jens öppnade starkt första varvet och låg på delad 10a. Med tanke på den fina starten så förstår vi att han var besviken på att det inte blev något fortsatt spel. På torsdag är dags igen för nästa Europatourtävling och Jens kommer vara med och fightas. Vi önskar honom lycka till!

Jag gjorde en intervju med Jens och den har ni här.

Många kämpar på Nordea Tour för att tillslut komma upp på Challenge/Europatouren. Jag vet att du har spelat flera år på Nordea Tour. Vad var det som gjorde att du tillslut lyckades ta steget till Challenge/Europatouren?

Grymt svårt att svara på, beror såklart på många faktorer. Att äntligen få vinna på nordiska ligan gav mig mkt självförtroende. Samtidigt under denna period ändrade jag mitt sätt att träna golf på. Mer spel på banan, färre timmar på rangen och mindre teknikträning. Känns som att jag då slutade leta efter en perfektion i slagen, och det blev plötsligt lite roligare att både träna och tävla! Att stå på första tee på en tävling och känna att svingen känns katastrof just den dagen, blev lättare att hantera..

Hur ser en vanlig vecka ut för dig ute på touren?

Vi är oftast ett gäng som går ut och spelar en match på måndagen eller tisdagen följt av proam på onsdagen. Jag brukar aldrig vinna :) Veckorna är väldigt enformiga skulle jag säga. Efter tävlingsvarven försöker jag träna minimalt för att spara energi. Oftast kör jag lite checklistor antingen på rangen eller puttinggreenen, finns tillgång till gym så försöker jag få in ett par pass under veckan. Blir mkt serier på datorn under tävlingarna :)

Är livet på touren som du hade föreställt dig?

Livet på alla Tourer ser i stort sett likadant ut. Det enda som skiljer CT/ET mot tex nordiska ligan är att det är längre resor, men jag gillar att resa så det är inga problem för mig. Sen brukar vi svenskar hålla ihop och se till att vi bokar samma hotell etc, så vi har jäkligt kul ihop måste jag säga.

De som känner dig vet att du är "lite" petig när det kommer till golfklubbor. Varför är det så att vissa är väldigt känsliga vid klubbyten och andra inte?

Vet att många tycker det haha... Själv tycker jag väl inte att jag är fullt lika känslig som folk säger att jag är. Tror att det handlar mkt om kontrollbehov när det gäller bollflykten och vad som händer med bollen när du träffar exempelvis drivern på ett visst sätt. Om jag har spelat en och samma driver under 3 års tid så har jag lärt mig dels hur jag ska svinga för att skapa olika slag, men också hur mina missar blir när jag slår ett dåligt slag. Det är en trygghet, och den tryggheten försvinner ofta för mig när jag byter till en ny driver/nya klubbor.

Vad är det för spakar i din bag idag?

Så här ser min uppsättning ut idag.

Titleist 915D3 8,5 med Graphite Design Tour AD-DI 7S, 45 tum

Titleist 910F 15 grader med Graphite Design Tour AD-DI 8S

Titleist 910H hybrid 19 grader med Graphite Design Tour AD-DI 105S

Cobra Fly-Z Pro 4-9 med Dynamic Gold PRO X-100 softstep, 0,15" kortare och standard lie.

Titleist SM5 47,52,56,60 grader med Dynamic Gold Tour issue S400, std längd std lie

Och din putter haha!

Samtliga klubbor har Golf Pride New Decade Multicompound Svart/Vit + 2 lager tejp.

Hur går det till när ni byter klubbor? Är det märket som kontaktar er och säger att det är dags för nya klubbor? Vart provar ni ut klubborna?

Det är väldigt olika beroende på hur dom värdesätter varje spelare. I min situation som har ett "dåligt" ET kort så är det ingen som kontaktar mig direkt.. men det brukar aldrig vara några problem att få hjälp när man hör av sig.

Vilken klubba är svårast att byta?

Måste nog säga puttern där....

Ni är ett gäng svenskar som reser och tävlar ihop, vem är den sjukaste av er?

Utan tvekan Hooks stolthet Pelle Edberg! Nämner jag Pelle så måste jag nog också säga Jocke rask, de sitter mer eller mindre ihop :)

 Vad är ditt bästa tips du kan ge dem som kämpar för att ta det steg som du har tagit?

Svårt att ge några bra råd eftersom alla är olika, och det som funkar för mig behöver inte fungera för någon annan nödvändigtvis. Men personligen känner jag att alla slår drivern riktigt rakt från tee och dom långa järnen extremt bra. Känns som att skillnaden är större där än på exempelvis wedgar, men går såklart inte att utesluta nån del i spelet som mindre viktig. Alla har olika kvaliteer. Sen tror jag att de bästa är mkt bättre på att spela spelet när det känns som sämst, rent svingmässigt. Att lära sig få bollen i hål snabbt när det känns som sämst är något jag strävar efter att utveckla. Tror det också är nödvändigt att utveckla om man vill ta ett "nästa steg", oberoende av vilken tour man spelar på.

Du är känd för att använda mer blytejp än någon annan i världen, vet du hur många kilo du använder per år?

Sanning med modifikation. Pelle Edberg använder faktiskt mer än mig! Kilo vet jag inte men det blir nog 5 rullar om året lätt!

Tack för pratstunden, fram med blytejpen och lycka till i helgen!

Haha tack själv!

Pratstund med Alex Norén

Om det är någon som tycker att golf är roligt så är det Alex Norén

Nästa vecka kickar Alex igång säsongen med att inta Abu Dhabi HSBC Golf Championship. Alex hade en stabil säsong förra året och lyckades med fantastiskt fin golf vinna Nordea Masters på PGA National i Malmö. Efter vinsten väntades US Open och alla höll tummarna för honom tills det som inte får hända hände. Under US Open två veckor efter Nordea Mastes drog Alex på sig en stressfraktur i bröstet som vägrade släppa. I november 5 månader senare var Alex tillbaka med fyra tävlingar kvar innan säsongen var slut. Trots ett 5 månaders break utan träning lyckades han klarade cuten i samtliga tävlingar.

Nu väntas en ny säsong och jag hoppas verkligen att han får ett skadefritt och framgångsrikt år som han förtjänar.

Jag fick tag i Alex och tog en liten pratstund om det kommande året och självklart lite surr om hans stickor.

 

Tjena Alex! vad gör du en dag som denna?

Tjenare Fritte! Inte mycket. Precis kört lite gym och tar det mest lugnt. Fixar lite med grejer innan vi ska till Dubai och träna inför några tävlingar.

Antar att du ska spela Abu Dhabi HSBC nästa vecka?

Japp, första tävlingen för året. Det känns alltid kul att börja året där. Underbart väder, bra bana och alla är oftast gladare än på andra tävlingar. Jag gillar ökenbanor.

Åker din bättre hälft Jennifer med?

Nej, hon är hemma och jobbar med sitt.

Riktigt kul att det går så bra för hennes podcast (Opodden) Jobbar hon med den när du är ute på banan?

Ja hon är duktig. Hon älskar media och har alltid drömt om att jobba med något inom TV. Hennes jobb är flexibelt och hon kan stötta mig genom att vi kan resa dit jag kan träna min golf när det är dåligt väder i Europa. Hon intervjua precis Annika Sörenstam. Den borde dina läsare lyssna på.

Hur är det med skadorna? Kan man säga att du är "skadefri" nu?

Nu känns det bra tack. Inga skador för tillfället och kroppen känns ok.

Har du ändrat ditt upplägg när det kommer till träning på grund av skadorna?

Jag borde ju göra det men det är svårt att ändra på sin personlighet. Dessutom tror jag inte att skadorna jag haft beror på överträning så jag kör på som vanligt. Jag tycker golf är roligt, träning som tävling.

Skulle jag inte få träna mycket golf utan bara tävla så skulle det vara tråkigt. Dom flesta har lite skador i sina karriärer.

Så du slår fortfarande en herrans massa bollar?

Jag slår en del. Önskar jag kunde sluta slå så mycket för jag har upptäckt massa andra roliga grejer i livet men det är något underbart med att slå bollar på en range.

Har du något specifikt mål för säsongen eller tar du det som det kommer?

Nej, jag har aldrig mål. Älskar bara att spela bra golf och slå bra slag så jag försöker bara göra det.

Jag vet att du inte är den mest pålästa när det kommer till klubbor men kan du förklara hur en fitting med dig går till?

Har börjat mecka mer och mer med klubbor faktiskt. Jag kör dock aldrig fitting med nån, jag gillar inte det. En fitting för mig tar en vecka ungefär med test på träning och spel. En driver måste funka i alla lägen och alla bollflykter. Jag har haft samma specs på putter, järnklubbor och nästan alla wedgar i 10 år nu så det där tar inte så lång tid. 60 gradaren grindar jag själv till efter en C grind som bas. Drivern testar jag i Trackman också.

När du byter klubbor, är det för att du har hittat något bättre eller för att Callaway gärna ser att du har deras nya modeller?

Jag byter för att Callaways produkter utvecklas hela tiden men dom är också lätta att börja spela med direkt. Dom är relativt lika i spelsättet men dom blir bättre för varje år.

Får du köra med 10 år gamla järn om du vill?

Det beror på. Men jag tycker verkligen att deras produkter blir bättre hela tiden.

Har du något nytt i bagen inför denna säsong?

Ja, nya järn och ny driver. Apex Pro och Great Big Bertha.

Jag vet att ni nöter mycket serier när ni är runt och tävlar. Vilken serie är det som gäller nu?

Såg Making a Murderer som var grym. Curb Your Enthusiasm står på repeat.

Nu blire några snabba så tänk snabbt Draw eller fade?

Fade

Högt eller ett lågt slag?

Lågt

Vind eller vindstilla?

Vind

Leda med två slag eller vara två slag efter inför sista varvet?

Leda med två. Helst 10

Sverige eller Monaco?

Båda

Drivern eller 60 gradaren?

60

Är golf lika roligt du tyckte som 15 åring eller ser du annorlunda på golfen nu?

Roligare faktiskt. Bättre banor nu mot bättre spelare.

Fortfarande nervös på första tee?

Beror på situationen. Kan vara väldigt nervös ibland.

Har du några större mål som exempelvis Ryder Cup eller att vinna en major?

Nej, men skulle inte tacka nej till nån av dom.

Om du fick rekommendera vad som helst, vad skulle det vara?

Lägg ihop ett surt och ett salt S-märke (godis) och käka samtidigt.

Haha tack för pratstunden och lycka till nästa vecka!

Tack själv!

Litet snack med Marcus Kinhult

Det kommer bli ett spännande år för Marcus och hans år på Europatouren.

                                       Kent Stridsberg dubbelkollar Marcus klubbor

                                       Kent Stridsberg dubbelkollar Marcus klubbor

Namnet Marcus Kinhult har dykt upp mer och mer de sista åren. Många har läst på nätet och sociala medier att Marcus har skrivit kontrakt med Nike inför säsongsdebuten på Europatouren. Marcus har många framgångsrika år som amatör i bagaget tills han kvalade in till Europatouren via kvalskolan förra året. Då återstod det bara en sak att göra - Bli proffs.

På bilden ser ni Marcus och hans polare Kent från Dormy World of Golf. Kent litar inte på att Nike har testat fram rätt grejer för han.

Jag tog ett litet snack med Marcus om det kommande året på ET.


Grattis till Nike kontraktet Marcus! Har du länge suttit i förhandlingar med Nike? Eller gick det fort?

Tackar! Relationen inleddes i februari 2015 med klubbtest. Utvecklades därefter under säsongen och efter kvalskolan tog jag beslutet att hoppa på tåget.

Antar att du har testat ut klubborna redan och i sådant fall, vad landade du på för spakar? 

Inte bytt driver eller spoon än. I bagen har jag just nu:

Vapr Fly hybrid 17 grader med ett Daimana Blue s+ 90 flex-x.

Järn 3 i Nike vapor PRO cavity back med true temper Xp 115 x100

Järn 4-P, Nike Vapor PRO blades med samma skaft.

Wedgar: Engage 52 grader med square sole, 58 grade med dual sole.

Putter: Method core mc 4i prototype. (Centerskaftad)

Boll - Nike prototyp

Hur gick utprovningen till? Körde du samma specs som dina tidigare klubbor eller blev det något nytt?

Vi utgick från mina tidigare klubbor och jobbade utifrån dem. Blev lite ändringar i uppsättningen, spelar numera med en hybrid istället för trä-5 och även en ny centerskaftad putter som jag inte har haft tidigare.

Du har väldigt fina säsonger bakom dig som amatör. Du vann en minitourtävling när du var 15 år. Vad ärorsaken till dessa fina resultat i sån ung ålder?

Jag vet inte riktigt. Tyckte golf var väldigt skoj och la ned väldigt mycket tid helt enkelt. Det finns ingen annan utväg.

Du kvalade in till Europatouren via kvalskolan och därefter blev du proffs. Hur går tankarna inför dettaår?

Tankarna snurrar lika mycket som inför de tidigare säsongerna. Jag ser fram emot året och alla utmaningar jag kommer ställas inför.

Vad är styrkan i ditt spel?

När jag spelar bra brukar jämnheten i det långa spelet vara på en hög nivå.

Vad kommer bli en största omställningen inför Europatouråret?

Vet inte riktigt, har inte facit på den frågan än. Schemat är såklart mer späckat än tidigare, fler resdagar, tävlingar och mer ensamtid.

Om du fick rekommendera vad som helst, vad skulle det vara?

Tandtråd!

Marcus tack för pratstunden. Hoppas du får ett framgångsrikt och lärorikt år på ET.

Tack själv!