Världens största mässa har börjat

1 100 utställare. Över 40 000 besökare. Gångar som mäter mer än 16 kilometer – fyllda med heta nyheter och underliga uppfinningar.
Nu börjar världens största och häftigaste golfmässa i Orlando, USA.

Mässa 2.jpg

Mats Hedlund, inköpsansvarig på Dormy, är som vanligt på plats i Florida under veckan för att ta tempen på golfbranschen och få en tydligare överblick av det internationella utbudet.
- Tidigare var det här en plats där årets alla nyheter lanserades, men numera sker det långt tidigare och jag har sedan länge känt till vilka produkter som kommer inför året. Däremot är värdet av att resa hit fortfarande stort, eftersom det är en mäktig och spännande mötesplats, dit många kommer, säger Mats Hedlund.

Hur skulle du vilja beskriva Orlandomässan?
- Det som är mest slående är storleken. Själva mässan är verkligen enorm och här finns verkligen allt man behöver – och en hel del man inte behöver – för att spela golf. En upplevelse i sig är det också att besöka demodagen på Orange County National som är en av världens största driving ranger, formad som en jättelik oktagon. Här får man chansen att provslå alla tillverkarnas nyheter.

Vilka förväntningar har du på årets mässa?
- Ganska höga måste jag säga. Det är positivt drag kring golfbranschen just nu och en hel del roliga produkter är på väg ut på marknaden.

Vilka nyheter pratas det mest om?
- Som vanligt ligger fokus på drivers. Många är väldigt nyfikna på TaylorMades nya M3 och M4, som har den så kallade twistfaceteknologin, och det är verkligen ett nytt och ganska logiskt sätt att tänka. Men det pratas också en hel del om Cobra nya F8 med den smidda slagytan, samt Callaway Rogue där fjolårets Jailbreakteknologi har förfinats.

mässa 4.jpg

Järn 3 vs Utility 3 vs Hybrid 3 vs Fairwaywood #7

Under Titleist 714 tiden gjorde jag ett test mellan järn, utility, hybrid och fairwaywood för att se skillnaderna. Det tänkte jag bjuda på serru!

Många ersätter dem låga järnen med hybrider eller utilitys, men vilken typ av ersättare passar dig bäst egentligen? Ska du köra vidare på järnen eller varför inte en fairwaywood?

Det är fortfarande väldigt populärt att byta ut de låga järnen mot mer förlåtande alternativ. Hybriden är mer förlåtande och många älskar den. Vi har lärt oss att järn 3, utility 3, hybrid 3 och fairwaywood #7 är "samma klubba". Vi som jobbar med golf vet att det inte riktigt stämmer för alla. 

När det kommer till vilken typ av klubba som passar dig bäst så finns några riktlinjer som du kan gå efter.

Gillar du dina woods bättre än järnen har du förmodligen en mer svepande sving. Då är en högloftad fairwaywood en bra ersättning. Om du däremot gillar dina järn bättre och ser en helt del torv flyga är en utility eller en hybrid att föredra.

Hur som helst så gjorde jag ett test mellan dessa klubbor för att se skillnaderna i längd

Klubborna som jag testade var: 

  • Titleist 714 CB Järn 3a (21 grader)
  • Titleist 712U 3a (21 grader)
  • Titleist 915H 3a (21 grader)
  • Titleist 915F FW #7 (21 grader)

    Ni ser längdskillnaderna på bilden och jag tänkte förklara varför det blir sådan skillnad i längd mellan de olika klubborna.
hybrid,utility,järn.png

 

Titleist 714 CB järn 3a

Mina första slag på morgonkvisten var med denna "lättspelade" bov. Av någon konstig anledning träffade jag bollen riktigt bra och fick ut mycket av den. Normalt sett så genererar inte en bladklubba samma bollhastighet som en cavityback klubba gör. Exempelvis: Taylor Made M2. Bladklubban har inte lika tunn träffyta som en M2 eller som en Utility har. Ju tunnare träffytan är, desto mer bollhastighet genereras. Järn 3an var inte förlåtande direkt men den gick rakast.

 

Titleist 712U 3a

En utility är att jämföra med en snäll cavityback klubba. Den har en tunnare träffyta och har en bredare sula. Skulle man slå denna mot TM RSi 1 järn 3a så kommer skillnaden vara extremt liten. Jag upplevde att jag inte träffade denna lika bra som jag gjorde med järn 3an. Skulle jag ha träffat den något bättre så hade vi sett en högre bollhastighetskillnad. Det intressanta var att klubbhastigheten gick upp. Jag provade att slå järn 3an igen för att se om det var jag var mer uppvärmd, men så var inte fallet. Utillityn kom ut något lägre och med mindre spinn. Det gav några meter extra.

 

Titleist 915H 3a

Här var det lättslaget! Het från träffen också! Bollhastigheten gick upp direkt även fast jag hade samma klubbhastighet som med utilityn. Den gick även något högre vilket den borde göra. Nackdelen med hybriden var att den spreds mycket lättare än vad järn 3an och utilityn gjorde.

 

Titleist 915F FW #7

Här ökade speeden och bollhastigheten mest. Den gick högre och med mindre spinn. Det har med attackvinkeln att göra. En fairwaywood slår man mer svepande. Det ger en högre utgångsvinkel med mindre spinn. Men den gick klart längst. Dock kände jag av samma tendens som hybriden vilket var spridningen.

 

Järn 3: 187 meter

Utility 3: 195 meter

Hybrid 3: 200 meter

Fairwaywood 7: 215 meter

 

Dessa längdskillnader skiljer sig från person till person beroende av klubbhastighet, attackvinkel och bollträff. Det behöver inte vara samma längdskillnad för dig som det blev för mig. Men förhoppningsvis fick du något att tänka på!

Om jag själv skulle ersätta min järn 3a mot någon av dessa hade jag valt Utilityn pga längden och stabiliteten. Hade jag velat ha en klubba som ska gå 200+ hade jag valt en hybrid #3 istället för en Utility #2. En utility 2a blir alldeles för svår från fairway/ruff.

Mizuno släpper tre nya skönheter!

Som vanligt när Mizuno släpper en ny MP-modell så blir vi alla kära på nytt. Även fast skillnaden mellan varje ny modell är minimal så är det trots allt en ny vacker bladklubba från Mizuno vi pratar om.
För att uppnå den läckra MP-looken krävs några övertidstimmar. Målet är att formerna ska speglas av den naturliga världen. Blunda och tänk på när floder strömmar över stenar, ljus tittar fram ur mörker, eller de mjuka och nästan suddiga kanterna av molnen. Övergångarna ska vara mjuka och behagliga.

Skönt mindfulnesstest va?

Som flera har märkt så har Mizunos nya MP-18 serie kommit in för customfitting. Seten ska finnas i butikerna i mitten av september.
MP-18 kommer i tre utföranden: MP-18 , MP-18 SC och MP-18 MMC.MP-18

483363934MP-18 Blade.jpg


MP-18 är en renodlad bladklubba som kan vara bland de vackraste man kan hålla i. Klubbhuvudet har fått en mattare look till skillnad från den traditionella kromade utseendet. Klubban är designad av den legendariska ”Turbo” som har smitt klubbor i en herrans massa år.
MP-18 riktar sig till den duktiga spelaren som letar efter maximal kontroll och känsla. Det är inte den klubba som ”hjälper” till vid de sämre träffarna. Fast för att vara ren bladklubba så upplevs de lite sämre träffarna inte lika stum som många andra bladklubbor kan göra.
Mizuno säger att MP-18 är designad för att beröra själen. Fina ord måste jag säga.

Pris = 10 999:- för 7 järn

OBS! Mizuno har ingen extrakostnad oavsett vilket skaft/grepp du landar på under customfittingen.


MP-18 SC

mp18scs.jpg

                                                                      

MP-18 SC står för ”Split Cavity” och är efterföljaren till MP-25/MP-54. Vi kan se en liten cavityback titta fram vilket inger en mer förlåtande känsla. Denna klubba riktar sig fortfarande till den bättre spelaren som värdesätter kontroll och elegans. SC har en något bredare sula och är något längre från tå till häl än vad MP-18 är. Den är även 0,5 mm högre.

Den här klubban är att jämföra med Titleist 718 CB, Ping iBlade och Wilson FG Tour V6.

Pris = 9499:- för 6 järn

OBS! Mizuno har ingen extrakostnad oavsett vilket skaft/grepp du landar på under customfittingen.


MP-18 MMC

mp-18mmc.jpg

MMC står för ”Multi Material Construction” vilket då logiskt betyder att flera material har använts för att ta fram modellen. Här hittar vi titan och tungsten som ska hjälpa till vid sämre träffar och generera lite mer längd. Otroligt snygg för att vara så pass snäll.
MMC ska ersätta MP-15.

Den här klubban är att jämföra med Titleist AP2, Srixon Z765 och Callaway Apex CF.

Pris = 10 799:- för 6 järn

OBS! Mizuno har ingen extrakostnad oavsett vilket skaft/grepp du hamnar på under customfittingen.

Heta nyheter från Titleist!

Visste du att Titleist är de mest spelade järnklubban på touren sen 2005?

Vi får väldigt mycket frågor gällande Titleist nya järnklubbor och framförallt -när kommer klubborna in? Den hetaste nyheten från Titleist är självklart deras nya AP3 där ryktet säger att den ska ligga mellan AP1 och AP2. Men är ryktet sant?

Igår tillbringade jag dagen på Frösåker Golfklubb där Titleist hade anordnat ett trevligt event kring releasen av deras nya 718 järn och 818 hybrider.

Järnen beräknas dyka upp 29/9 i butikerna och kommer gå att göra fitting på från och med 14/9.

 


718 MB

MB1.png

Som vanligt när Titleist släpper en ny MB blir reaktionerna alltid något i stil med - OJ! WOW! SHIT!  Men om du tänker efter så har samtliga MB modeller varit exakt lika snygga och exakt lika svårspelade. Det här är klubban som många vill ha men borde ignorera. Klubban är näst intill ospelbar och borde enligt mig sitta på väggen. Känner du ändå att MB är klubban för dig så rekommenderar jag dig att INTE att jämföra klubban mot någon snällare modell. Det är då du kommer inse hur svår den är.

Jag upplever att huvudet är mer kompakt och att huvudet inte är lika långt som tidigare. Det gör att den känns ännu mer svårspelad än tidigare.

Det är ingen skillnad på årets MB modell mot föregångaren rent tekniskt. Men om Titleist måste säga en skillnad så ser det ut som att musclebacken sitter något längre ner än på 716.

HCP: 0 eller bättre

Pris: 11 999:- för 7 järn


718 CB

CB.jpg

Här har man optimerat och maximerat tyngdpunkten med hjälp av adderad tungsten.
Järn 2-7 har HSS Face insert för ökad bollhastighet för att verkligen få de lägre järnen att flyga. Tittar man på 8-PW så hittar man ett rent smitt huvud där kontrollen är i fokus.

Klubbans framkant har fått en lite skarpare slipning vilket skapar effektivare gräsinteraktion.

Här är klubban som riktigt duktiga spelare ska titta på som letar efter kontroll tillsammans med en hjälpande hand på de lägre järnen. Jag upplever att huvudet är mer kompakt som på MB modellen.

HCP: 0-5

Pris: 11 999:- för 7 järn


718 AP1

ap1.jpg

Titleist AP1 är designad för att hjälpa. Den går långt och är väldigt förlåtande. Den nya AP1an har mer teknologi och är mer förlåtande än tidigare modeller vilket gör att den passar ännu fler. Med tanke på att Titleist har släppt en AP3 som ska ligga mellan AP1 och AP2 så var det väldigt bra att de gjorde AP1an så pass förlåtande.

AP1an levererar bättre avstånd mellan järnen vilket ska göra att bollen inte sticker iväg. De längre järnen (4,5) har en ihålig konstruktion medan mellanjärnen (6-W) har en ihålighet på undersidan, allt för att maximera längden i alla slag. Träffytan är bara 2 mm tjock och varje klubba har ett snitt på 54 gram tungsten.

Jag är mycket imponerad av AP1an på grund av de förlåtande egenskaperna och hur bra bollen flög vid sämre träffar. Man kunde verkligen känna att den var snällare mot tidigare modeller. Huvudet är även något större till skillnad mot 716.

718 AP1 J4 vs 716 AP1 J4 = +6 yards längre carry
718 AP1 J7 vs 716 AP1 J7 = +3,3 yards längre carry

HCP: 15-36

Pris: 6999:- för 6 järn med stålskaft och 7499:- med grafit.


718 AP2

ap2.jpg

Titleist AP2 är den mest spelade modell på touren som lanserades för 10 år sedan. Då var planen att AP2an skulle vara en förlåtande klubba för vanliga golfaren, men så blev inte fallet. Det visade sig bli en riktigt populär modell bland de lite bättre golfarna och framförallt tourspelarna.

Varje år har tourspelarna sagt "Gör inte om den för mycket, den är bra som den är" och som vi kan se under åren så har de lyssnat på tourspelarna.

Årets AP2 är enligt mig den snyggaste hittills. Den är snyggare vid adressering på grund av den lite tunnare topplinjen och något kompaktare huvud. Även baksidan på klubban är snyggare med de ljusa detaljerna. Jag vågar säga att det här är The AP2 of all AP2:s. Fruktansvärt skön och mjuk bollträff tillsammans med ett perfekt utseende gör den till en fulländad klubba enligt mig.

718 AP2 har ett högre MOI och samma traditionella loft som tidigare. AP2an har en ny insert och något tunnare träffyta för ökad längd och förlåtande egenskaper. Även på AP2an har de adderat mer tungsten än tidigare vilket bidrar till det högre MOI:t.

HCP: 0-10

Pris: 9999:- för 6 järn


718 AP3

ÄNTLIGEN har jag fått provslå nya 718 AP3 som så många har frågat om. Jag hade skyhöga förväntningar och hoppades verkligen att den skulle ligga mellan AP1 och AP2 då många står och velar över vilken modell de ska välja.

Så varför AP(3) och inte AP1,5? För att 1 + 2 = 3 såklart!

Nya AP3 har en ny träffyta för att generera högre bollhastighet och mer förlåtande egenskaper. AP3an har en låg tyngdpunkt på grund av dess tungsten. AP3an har ett högt MOI vilket bidrar till bättre längdkontroll och genererar bra längd även vid de sämre träffarna. En tredjedel av klubbhuvudets vikt består av tungsten och som vi alla vet är tungsten riktigt bra och exklusivt.

3-7 = L-formad insert som är ihåligt och flexar extremt bra på grund av ett nytt förstärks stål. 84 gram tungsten är placerad vid tån och hälen för maximal MOI.

Resten av setet är byggt i vanligt 17-4 stål för maximal känsla.

För mig kliver AP3 in och fightas mot Callaway Apex och Ping i200 fast med riktigt bra längd. Klubban är ovanligt snygg vid adressering trots dess utväxling. Letar du efter en snygg klubba med förlåtande egenskaper och några meter till? Då är AP3 klubban för dig.

Pris: 9999:- för 6 järn


718 T-MB

T-MB.jpg

Förut gick bara T-MB att få från järn 2-5 medans i USA gick det att få hela setet. Till i år kan även vi i lilla Europa få ett fullt set av T-MB.

T-MB är egentligen en teknologiskt avancerad MB, därav T-MB. Den ihåliga kontruktionen tillsammans med massa tungsten samt den tunna träffytan = bollhastighet. En otroligt innovativt avancerad kombination. Järnen är 1 grad starkare än AP2 och ser ut som en AP2 vid adressering.

Jag har nog aldrig slagit en så snygg klubba med så mycket förlåtande egenskaper. Tänk dig att titta ner på en tourklubba som genererar en bollbana och känsla av en cavityback? Då förstår man hur mycket teknologi som finns under huven. Det syns även på priset....

Pris: 17 499:- för 7 järn


Sammanfattningsvis kan man säga att deras smidda modeller som MB, CB och AP2 är näst intill oförändrade medans deras distans-serie med AP1, AP2 och T-MB har fått betydligt mer längd än tidigare modeller.

Här är en bra bild som visar klubbornas längd och förlåtande egenskaper.

statistik.jpg

Cleveland är tillbaka! Launcher är tillbaka!

Tänk dig att man stoppar i en ny motor under
huven på en elegant gammal
Aston Martin och vips – Du har en
Cleveland Launcher HB

Cleveland är ett märke som står mig varmt om hjärtat då jag är uppvuxen med en 588 wedge i handen och X antal modeller av deras fina TA-järn. Tyvärr blev Clevelands woods aldrig lika populära som deras järn och wedgar.

Men sen kom HiBore.

För flera år sedan släppte Cleveland den legendariska HiBore drivern med det märkliga och urgröpta klubbhuvudet. Drivern sålde inte speciellt bra men det stoppade inte Cleveland från att släppa en ny upphottad modell som kom att heta HiBore XL.

Nu tänker du säkert samma sak som vi tänkte när vi skulle börja sälja den ”Men lägg ner HiBore för guds skull”

Men drivern sålde så det bara sjöng om det! Den spöade allt som kom i dess väg. Sen släppte Cleveland HiBore XL Monster och då gick det inget vidare igen.

För två år sedan slutade Srixon/Cleveland med försäljningen av järn och woods från Cleveland och de kunde bara köpas i Asien.

Men nu är Cleveland tillbaka!

Den klassiska Launchern att titta fram igen och självklart har den fått ny teknologi som du säkert kan gissa vart den kommer ifrån? HiBore såklart.

Den nya drivern har kombinerad teknologi från HiBore och Launcher som tillsammans bildar drivern – Launcher HB.


Så vad har hänt?

Kronan
Den nya HiBore kronan hjälper till att öka bollhastigheten på grund av att den flexar. Det innebär även hög launch med låg spinn. Win Win.

Träffytan
En unik träffyta vid namn Flex-Finns som komprimerar bollen på bästa sätt, framför allt vid häl och tå träff.


Träffyta2
Nya Launcher Cup Face bidrar till ett högre COR värde på en större del av träffytan än tidigare.

d
Hosel
En ny lättviktshosel gör att vikten håller sig långt bak och långt ner. Enligt Cleveland bidrar inställningsbara adapters till att vikten inte lyckas hålla tillräckligt långt ner och bak då adaptern väger en hel del.

 

Jag blev väldigt glad när jag fick se och provslå woodsen förra veckan. Det var exakt som jag hade hoppats på fast ännu bättre.

Första svingen med Launcher drivern var inte bra. Jag träffade långt ute på tån och jag struntade i att titta efter bollen och värdena i Trackman. Då säger Niklas från Cleveland/Srixon ”Bra slag” och jag fattade noll. Jag tittade på värdena och insåg att smash factorn var 1.48 och bollhastigheten var hög?! Det var oerhört märkligt faktiskt. När jag sen fortsatte att slå med varierande bollträff så låg smashen och bollhastigheten fortfarande väldigt högt.

Jag har nog aldrig upplevt en sådan utväxling tidigare och du kan ju gissa hur bra den presterar vid bra bollträff?

Den har inga vikter som går att flytta, den går inte att ställa om loftet på och den ser inte mycket ut för världen. Launchern har blivit uppdaterad, men ändå gått bakåt i tiden. Det är sällan jag har provat något som genererat så pass bra värden förut.

Tänk dig att man stoppar i ny motor under huven på en elegant gammal Aston Martin och vips – Du har en Cleveland Launcher HB.

Här är mina slag med Clevelanddrivern:

Och här är ett typiskt värde som jag fick:

Inte nog med att drivern är skön och flyger som bara den, priset är bra också.

2 999:- för att vara exakt och det är mycket driver för pengarna kan jag lova. Drivern har världspremiär den 15/9 och kommer självklart i dam också.

Loft: 9, 10,5 och 12 grader

Dessutom släpps det även tillhörande fairwaywoods och hybrider där allt erbjuds även för damerna.


 

Den här gick också som tusan, nästan för långt faktiskt. Den genererade rätt lite spinn för att vara 15 grader men en bollhastighet som hette duga. Jag jämförde den mot andra konkurrenter och ingen drev ut den. Den här skulle jag rekommendera i 18 grader om du ska ha den från fairway. Men letar du efter ett komplement till drivern så kommer 15- gradaren inte göra dig besviken.

Fairwaywooden kommer i 15 och 18 grader.

Pris: 1 999:-


 

Det här ljudet kommer du gilla och framförallt hur förlåtande den är. Den ligger väldigt fint till bollen och bjuder på allt som jag önskar av en hybrid.

Hybriden kommer i 19, 22 och 25 grader

Pris: 1 799:-

 

 

 

Fairwaywood test: Ping G400 vs Ping G

Som du säkert har märkt så har Ping släppt sin nya G400-serie. Jag testade drivern förra veckan och jämförde den mot föregångaren Ping G som du kan läsa om här.

Men Ping släppte även fairwaywoods, hybrider och järnklubbor och idag har jag testat fairwaywooden.

Jag körde vidare på samma visa där G400 fick gå upp i ringen mot den "gamla" och lite smutsiga Ping G.

Men innan vi går igenom testet så kanske du undrar vad Ping har hittat på för nytt med sin G400 wood?

Kul att du undrar. Jo, genom en ny träffyta som är gjord av "Maraging Steel" som är mycket starkare än tidigare och flexar 30% mer än tidigare modeller. Träffytan är som vid varje nysläpp något tunnare och genererar därför högre bollhastigheter över en större del av träffytan. Sen har de gjort kronan tunnare vilket sparar vikt som kan fördelas på smartare ställen istället för på toppen.

Hur gick testet då?

Till att börja med så måste jag säga att Ping G fairwaywooden påminner mer om Ping G400 drivern vid adressering och G400 fairwaywooden påminner med om Ping G drivern. Riktigt skumt faktiskt men det kanske bara är jag som är konstig som vanligt. Den är även större vilket inger ett större självförtroende.

Ping har ändrat texturen på G400:ans träffyta vilket ska reducera spinnen. Det kan man nästan se och känna. Den känns väldigt len vilket gör att friktionen minskas och därmed spinnen.

G400 till höger

G400 till höger

Nya G400 har en mycket skönare bollträff än vad G-modellen har. G400 har ett högre och plingigare ljud vilket jag verkligen gillar. Den låter mycket hetare och de sämre träffarna är bra mycket skönare än vad G bjuder på.

Efter X antal slag med båda modellerna så valde jag ut mina tre bästa med varje modell och då såg det ut så här.

G400

 

G

Som du ser var värdena rätt lika och jag kunde faktiskt inte märka någon större skillnad mellan dem. Jag märkte dock att bollhastigheten var något högre vid de sämre träffarna med G400 och att spinnen var något lägre ibland. Men i det stora hela skulle jag välja G400 alla dagar i veckan då den låg bättre till bollen, klubbhuvudet är större vilket känns bättre, bollträffen var mycket skönare och bollhastigheten var något högre vid sämre träffar.

Utöver standardhuvudet finns ytterligare två modeller.

G400 SFT

G400 SFT (Straight Flight) har en vikt som ligger närmare hälen, en lättare svingvikt och ett högre loft som hjälper till att stänga klubbhuvudet. Detta för att hjälpa golfare som har problem med högersidan (fade/slice).

G400 SFT hittar du HÄR

Stretch

G400 Stretch 3 är utvecklad för ökad längd från tee och för slag in mot green med sitt större huvud, en tyngdpunkt som är placerad något längre fram tillsammans med 13 graders loft. En bättre fairwaywood från tee får man leta efter.

G400 Stretch hittar du HÄR

Vi har testat nya Ping G400!

Det är extra pirrigt när Ping ska släppa en ny driver. Jag tycker att Ping tar fram marknadens rakaste drivers och jag hoppas det förblir så, även med G400.

Med en kombination av turbolatorer som först sågs på G30-serien tillsammans med G- seriens dragonfly-teknologi med lite prickar för att uppfattas mindre så har vi en G400.

Men det stannar absolut inte där.

Inte nog med att prickarna är där för att drivern ska upplevas mindre (även design såklart) så är den faktiskt mindre. Den har gått från 460 kubikcentimeter som det var på G till 445 kubikcentimeter i G400. Men trots att huvudet är mindre så har MOI-värdet gått upp. Som vanligt har man lyckats placera mer vikt längre bak och längre ner. 

Ping G400 har även en smidd träffyta som är 6% tunnare och 9% lättare än på tidigare modeller. Detta gör att träffytan flexar mer för högre bollhastigheter. På grund av sparad vikt har man kunnat använda volframvikten undertill för att göra drivern ännu mer förlåtande. Ja exakt, ÄNNU mer förlåtande!

Ping G till vänster och G400 till höger

Ping G till vänster och G400 till höger

Gissa om jag har testat och jämfört den mot Ping G?

JA.

När jag först la ner drivern vågade jag inte öppna ögonen, jag ville så gärna att den skulle se bra ut, eller i alla fall lika bra som G30 och G. När jag väl öppnade ögonen träffades jag av ett nättare och elegantare klubbhuvud än vad jag trodde. Jag märkte att jag adresserade den till bollen mer försiktigt och mjukare än tidigare.

Träffytan såg ut att ha en liten bulge (vilket jag tyvärr inte gillar) men det var så pass lite att det inte störde.

När jag väl slog kände jag att bollträffen var skönare och även köttigare med G400. Pings drivers har alltid haft en tendens till att låta rätt ihåligt och högt, men inte G400. Jag märkte även att bollhastigheten gick upp någon mph med G400 men det var för att jag svingade den snabbare. 

Här nedanför ser ni en liten jämförelse mellan de slag jag slog med Ping G och G400.

Vita = G/  Gula = G400

Vita = G/  Gula = G400

Ping G400 drivern hittar du HÄR

Draw vs Fade (Titleist 917D2)

Då har jag testat och jämfört det gamla hederliga vikt långt ner mot vikt långt upp - Draw vs Fade

Jag vet att jag har gått igenom det här förut men jag drar det fort.

Titleist har två typer av viktskruvar där en är jämnt fördelad (neutral) medans den andra har vikten mer mot det enda hörnet på skruven (Draw/Fade)

Tunga vikten mot tån = Fade

Tunga vikten mot tån = Fade

Med draw/fade vikten kan man välja att ha det tyngre hörnet på vikten mot tån eller mot hälen, det är det som gör att klubban blir draw eller fade viktad.

Om man sätter den tyngre delen mot tån (fade) så flyttas Center Of Gravity från mitten av träffytan mer mot tån. Eftersom bollen alltid vill röra sig mot klubbans CoG så innebär det att en perfekt bollträff i mitten kommer sätta en liten högerskruv. Sätter man den tunga delen på skruven mot mot hälen så får man lättare en draw på bollen.

Tunga delen mot hälen = Draw

Tunga delen mot hälen = Draw

I praktiken skulle ett slag med spikrakt svingspår tillsammans med ett spikrakt klubbhuvud sätta draw eller fade på bollen med de olika viktplaceringarna. Men för att mäta den skillnaden så behöver man träffa bollen spikrakt konstant, vilket jag inte gör direkt.

Jag är ingen maskin!

Men det jag upplevde var hur mycket svårare det var att stänga klubbhuvudet när vikten var placerad mot tån. Jag kunde verkligen känna att tån var tyngre vilket gjorde att jag träffade med ett mer öppet huvud. När jag sedan bytte plats på vikten så att vikten sattmot hälen så upplevdes den mycket lättare att stänga.

Jag är inte på den nivån där jag kan uppleva att bollen rullar mot hälen eller tån vilket orsakar olika skruvar, men jag kan lova att viktningen i klubbhuvudet gör det lättare/svårare att manövrera klubbhuvudet.

Här är värdena jag fick med de olika inställningarna
 

Vikten mot hälen (Draw)

draw.PNG


Vikten mot tån (Fade)


Vita prickarna = Draw viktning
Gula prickarna = Fade viktning


Slutsats:

Behöver du hjälp med att stänga klubbhuvudet?
Sätt vikten mot hälen

Behöver du hjälp med att träffa med ett mer öppet klubbhuvud?
Sätt vikten mot tån

Så vet du när det är dags att byta wedge

Under Nordea Masters berättade vår svenske stjärna (och närspelsguru) Alex Norén att han i princip byter ut sin 60-gradiga wedge inför varje tävling.

Det är få av oss vanliga golfare som har den lyxen – eller kanske framförallt det behovet. En toppspelare som Norén är i behov av att veta att hans wedgeslag uppträder exakt likadant varje gång och dessutom sliter hans träningsmängd och exakta bollträff hårt på skårorna.

Men när är det egentligen dags för en hobbyspelare att börja fundera över nya wedgar?

Faktum är att Titleist nyligen har genomfört en undersökning på hur mycket en använd wedge påverkar slaget. Då ska man visserligen veta att det handlar om en ledande wedgetillverkare, som har ett intresse av att vi byter klubbor ofta, men resultaten är likväl intressanta.

Studien jämförde hur en boll slagen med en helt ny 56-gradig sandwedge uppförde sig i jämförelse med en boll som slagits med en wedge som använts 75 ronder respektive 125 ronder.

Här är resultatet:

Ny wedge: 33 graders launch, 8 500 rpm spinn och bollen stannade efter 3,05 meter.

Wedge använd 75 ronder: 34 graders launch, 7 700 rpm i spinn och bollen stannade efter 5,49 meter.

Wedge använd 125 ronder: 35 graders launch, 6 500 rpm i spinn och bollen stannade efter 7,32 meter.

Vad är då slutsatsen av detta? Tja, spelar du en gång i veckan så bör du kanske börja titta på nya wedgar efter ungefär 1,5 år, medan den som är mindre regelbunden än så bör titta på en treårscykel.

Hur man vet att det är tid att byta – om man inte håller sig slaviskt till kalendern? Här är tre punkter som förklarar om du är i riskzonen.

* Bollens utgångsvinkel är högre än tidigare
* Du slår längre än vad du gjorde i början
* Stoppet på green har blivit sämre

Observera att groovsen inte är den avgörande faktorn gällande spinn, det är ytan mellan groovsen. Så även om groovsen ser ut okej ut så kan wedgen vara finito.

Cobra King Oversize hybriden är här för att hjälpa till

King Oversize Hybriden är en något större hybrid som har kommit till världen för några veckor sedan med ett enda syfte -Att generera maximal längd tillsammans med extremt förlåtande egenskaper.

Formen på det större klubbhuvudet bidrar till ett ökat förtroendet vid adressering som bidrar till hög utgångsvinkel med maximal MOI. Detta resulterar i en mer jämn och förlåtande bollflykt.

Inte nog med att träffytan är större, den har även Cobras PWR Shell teknologi som ökar klubbans bollhastighet vid sämre träffar.

Vad det gör är att träffytan flexar mer vid träffögonblicket som gör att bollhastigheten ökas och utgångsvinkeln blir högre.

King OS hybriden är även viktad med tungsten som gör att center of gravity kan placeras långt bak och långt ner. Deras nya krona är byggd i karbon fiber som sparar 8 gram vikt till skillnad från andra hybriden.

Hybriden har även Cobras gamla hederliga MyFly teknologi som gör det möjligt att ställa in hybriden för önskat loft.

Hybriden finns i dessa utföranden:

Hybrid #3-4

19° / 19.5° / 19.5°D / 20.5° / 20.5°D /
21.5° / 21.5°D / 22°

Hybrid #4-5

22° / 22.5° / 22.5°D / 23.5° / 23.5°D /
24.5° / 24.5°D / 25°

Hybrid #5-6

25° / 25.5° / 25.5°D / 26.5° / 26.5°D /
27.5° / 27.5°D / 28

 

 

Jag har såklart provat hybriden och måste säga att jag blev positivt överraskad. Den upplevdes verkligen mer förlåtande till skillnad mot andra hybrider och bollhastigheten tillsammans med smash faktorn var väldigt bra. Den hade även en väldigt skön bollträff vilket jag värderar extremt högt. Ljudet är känslan.

Den här rackaren skulle hjälpa många som letar efter förlåtande transportklubba som ändå genererar bra längd från fairway eller ruff.

Väldigt konstanta värden måste jag säga. Jag upplever att andra hybrider diffar mer vilket gör att jag har lagt ut hybriden, men det här fick mig att tänka om....

Pro V1 2015 vs Pro V1 2017

Valet görs endast i vad du söker gällande flykt, spinn och känsla

Det pratas mycket om den nya Pro V1 som har släpps och vad skillnaderna är från tidigare modell. Den här gången har Titleist vänt på steken och förändringarna är större än tidigare år, i alla fall för en av modellerna.

Den nya V1an har fått en ny, uppgraderad kärna som genererar högre bollhastighet och ett lägre spinntal på de långa spelet jämfört med tidigare modell. Detta gör den går något längre vid drives och längre, fulla slag än tidigare. Skillnaden på V1 17 och X17 är minimal med drivers. Däremot så är skillnaden större längre ner mot wedgarna när det kommer till spinn.

Sammanfattningsvis:

2017 V1 vs. 2015 V1

• Lägre spinn och högre bollhastighet
• Lägre spinn tee till green
• Längre på fulla slag

2017 X vs 2015 X

• Samma spinn (Endast dimples som ändrats)
• Samma känsla (Endast dimples som ändrats)

V1 har också förändrade dimples precis som X. Detta är för att ge bollen en stabilare och jämnare bollflykt. Större säkerhet och kontroll för alla spelare.

De största skillnaderna mellan V och X ligger i flykten, spinnen och känslan. Svinghastighet, hcp, kön eller annat är inte något som avgör vilken boll man väljer. Valet görs endast i vad du söker gällande flykt, spinn och känsla.

Så vad är skillnaden mellan nya Pro V1 och Pro V1X?

V har en något lägre, mer penetrerande flykt än X och mindre spinn än X från tee till green med en mjukare känsla. Dock är skillnaden minimal med drivers som sagt.

En hel del på touren har valt att byta till V från X för att de får mer längd nu med V och även en mjukare känsla.

Har du spelat Pro V1X tidigare för de något lägre spinnet från tee så kanske V är ett bättre val nu. Men att välja boll efter de 14 slag man slår från tee är inget jag rekommenderar då övriga slag in mot green kan bli lidande. 

Så, är du V eller X?

 

Vi har testat Japans stolthet - XXIO

Vad tusan är XXIO?

XXIO är extremt stora i Asien och har börjat titta fram i Europa. Men vad tusan är XXIO för något?

XXIO ligger under Dunlop Sport som ägs av Sumitomo Corperation. Simitomo är ett av Japans största företagskoncerner som bildades på 1600-talet. På 1900-talet var Dunlop Sports distributör för Callaway Golf men år 1999 tog Callaway över själva. Då kände Dunlop Sports att de ville starta och tillverka ett märke som var helt konsumentbaserat och INTE styrt av Touren. Deras plan var egentligen att göra allt tvärtom mot vad de andra märkena har gjort. År 2000 bildades XXIO och blev omedelbart det mest sålda märket på woods och järn i Japan.

Visste du att?


•    Om du nu sitter och försöker uttala XXIO på en massa olika sätt så kan jag hjälpa dig på traven, det uttalas ZEK-SEE-OH.

•    XXI är de romerska siffrorna för 2000 talet och ”OH” betyder Kung som är synonymt med ledare och bäst i kategorin.

•    Japan är den näst största golfmarknaden i världen med hela 9,2 miljoner golfare där XXIO är överlägset störst.

•    Som vi alla vet är Japan besatta av teknologiska marknaden till skillnad från USA som drivs mer av marknadsföring och touren. Klubbor som kommer från Japan är nästan allt smitt tillsammans med högteknologiskt tänk.

•    Av XXIO:s försäljning står Japan för 58% och resten står Sydkorea, Australien, USA och Europa för.

•    XXIO har flest patent inom golfbranschen.

•    16,7 miljoner klubbor är sålda till idag.

•    För varje ny modell som XXIO tar fram så tillverkas 3500 prototyper som används för framtagandet av varje ny XXIO modell.

•    Till dagens datum har XXIO tillverkat 40 000 prototypskaft.

•    XXIO tillverkar både klubbhuvud och skaft i samma fabrik i Japan.

Vi fick prov slå XXIO för första gången när vi var i Sydafrika för några veckor sedan och jag fick även chansen att slå produkterna igen för några dagar sedan.

Så här tyckte vi om woodsen:

Det vi alla var överens om var att man måste prova för att förstå storheten med XXIO. Klubborna riktar sig verkligen till golfarna som letar efter förlåtande egenskaper som även har en lägre klubbhastighet. Har du runt 90 mph eller lägre och letar efter några extra metrar tillsammans med förlåtande egenskaper så kan jag lova att XXIO ger dig det.

När vi slog woodsen slogs vi av höjden som klubborna genererade. Obeskrivligt förlåtande faktiskt. Vi stod bara och skrattade. Hög bollbana tillsammans med en draw som kom vare sig man ville eller inte. En återkommande kommentar var:
 

Tänk hur många golfare som skulle dra nytta av dessa klubbor

Här är värdena jag fick med XXIO drivern:

Som ni ser så fick jag inte ut lika mycket effekt i bollen som en med lägre klubbhastighet skulle få. Värdena visar exakt det vi upplevde på rangen i Sydafrika. En hög draw.

Järnen då?

Järn.jpg

Bollträffen i järnklubborna var otroligt skön. Kombinationen av skaftet och klubbhuvudet skapade en massiv pisk-känsla vilket var helt sjukt.

Tänk dig att du ska fiska med ett kastspö och ditt fiskespö är mjukt och balanserat tillsammans med ett perfekt viktat drag som är anpassat för ditt spö. Du lägger linan i fingret, vrider över haspeln och gör en baksving och genomför ditt kast. Du inser plötsligt att snärten, farten, flykten och känslan var chockerande. Du står och funderar över vad som precis hände medans draget sjunker ner till ett perfekt djup innan du börjar veva in med ett leende på läpparna.

Min första upplevelse med XXIO järnen var exakt så.

Här är värdet jag fick med järn 7an:

Klubbhastigheten var hög och som tur var så hakade bollhastigheten på. Runt 170 meter med en järn 7a istället för 150 som jag slår med min egen, jo jag tackar.

Grafitskaftet som sitter i woodsen och järnen har en speciell teknologi vars uppgift är att generera en högre klubbhastighet vid träffögonblicket. Vi fick se ett exempel på hur en och samma golfare slog med två olika skaft där det ena var ett XXIO skaft. Skillnaden var inte häpnadsväckande men det var en skillnad i alla fall.

Här är drivern och järnet vid adressering.

Callaway Steelhead XR Pro vs XR Pro

Med inspiration från den legendariska Callaway X-14 kan det inte bli fel

Visst har vi kommit till en gräns där skillnaden mellan nya och äldre modeller har blivit mindre. Det klart att en ny modell inte går två klubbor längre än förra årets linje, men det kanske finns andra skillnader?

Det är flera som har frågat när Callaway XR Steelhead Pro kommer och kan ni tänka er, den har kommit nu!

Lite snabb fakta om Steelhead Pro:

"Steelhead XR hämtar designinspiration från Callaway X-14 Pro och har samma långa bladlängd, den något rundade tån och samma övergång mellan träffyta och skaftinfästning. Steelhead XR levererar bollhastighet och längd genom 360 Face Cup teknologin som tillåter de tunna kanterna på träffytan att flexa fritt och detta ger trampolineffekt som närmar sig .830 som är det maximalt tillåtna. Hollow Bore-Thru hosel teknologin gör att vikt kan frigöras från skaftinfästningen som sedan kan placeras i klubbhuvudet för att öka MOI för mer förlåtande egenskaper vid dåliga träffar. Tyngdpunkten placeras progressivt genom setet för att maximera spelbarheten i varje klubba. Bakom träffytan sitter ett lager med polyurethane som är fylld med stål ger vibrationsdämpning samt känsla. Steelhead XR Pro är något mindre än Steelhead XR och har mindre offset"

Jag fick en fråga om vilken av dessa modeller jag tror går längst och jag svarade:

Det borde vara Steelhead XR Pro eftersom vanliga XR Steelhead gick som en raket. Men jag upptäckte något annat...

När jag skrev om vanliga Steelhead XR så nämnde jag att bollhastigheten inte diffade lika mycket som andra förlåtande modeller gör. Jag upplevde att en sämre bollträff fortfarande gav bra fart i bollen och var nästan och nosade på samma värden som en bra bollträff genererade. Resultatet blev en förlåtande klubba med otrolig längd och även bra kontroll vilket är väldigt ovanligt.

När jag provade Steelhead XR Pro påminde bollträffen om vanliga XR Steelhead, även värdena. Det var första gången jag slog en förlåtande klubba utan offset vilket jag tror många kommer uppskatta. Jag upplevde inte riktigt samma fart i bollen vid en sämre träff som XR Steelhead gav mig, men det var fortfarande bra.

När det var dags att slå den "äldre" XR Pro så insåg jag hur mycket skönare bollträffen var i Steelhead XR Pro till skillnad mot XR Pro. Båda gav mig lika bra värden men det var en väldigt skillnad vid adressering, bollträff och känsla. Det var första gången jag upplevde att en klubba var så pass mycket skönare även fast värdena var näst intill identiska.

Den gula färgen visar Steelhead XR Pro och den vita visar XR Pro. Som du ser så var det ingen större skillnad. Men det var väldigt roligt att XR Steelhead Pro var så mycket skönare än vad XR Pro var trots att värdena var så lika.

Pris: 7999:- (5-PW)

Kombinationer från Peak Performance

1. Peak Performance Keps Niner

Keps tillverkad i ett luftigt och mjukt tyg som håller huvudet svalt. Platt skärm och justerbar rem bak samt logga i 3D broderi. 100% polyseter.

Finns i storlekarna: S/M och L/XL

Pris: 399:-


2. Peak Performance Tröja Crew

Finstickad tröja i mjuk och stretchig Thermal kvalité som hjälper dig att känna dig varm när det är svalt och sval när du är varm. Tröjan har andningsförmåga, normal passform. 80% bomull 20% polyamid

Färger: Grå, Svart

Pris: 899:-


3. Peak Performance Tröja Wellsford

Värmande finstickad tröja med vindfoder fram och merinoull i ärmar och bakstycke. Tröjan har andningsförmåga. 100% merinoull 100% återvunnen polyester i fodrade framsidan (pinneco®)

Pris: 1999:-


4. Peak Performance Piké Panmore

Panmore blandar funktion med snygg design i mjukt och stretchigt Polygiene®-tyg som bekämpar lukt, låter huden andas och torkar snabbt. Klassisk, sportig golftröja. Normal passform, knappar fram, skyddar mot UV-strålar. 100% polyester.

Färger: Blå, Grön, Svart, Vit

Pris: 599:-


5. Peak Performance Byxa Barrow

Femficksbyxor i en uppdaterad look och mjuk kvalitet. Vattenavvisande och med hög andningsförmåga håller de dig fräsch på insidan och skyddar mot väder och vind på utsidan. Smal passform i stretchigt polyestertyg.
100% Polyester.

Färger: Svart, Vit

Pris: 999:-


6. Peak Performance Bälte Stripe

Klassiskt golfbälte i sportig desig med metallspänne. 100% polyester

Färger: Svart, Vit


pike-test.jpg

test2.jpg

outfit3-igen.jpg

Produkttest: Callaway Epic vs Epic Sub Zero

Idag var det dags för ett väldigt intressant test mellan Callaway Epic och Epic Sub Zero. Jag har aldrig jämfört dem mot varandra vilket gjorde testet väldigt spännande. Skulle Sub Zero generera mindre spinn? Skulle den gå mer till höger som den "borde" göra?

Testet

Båda huvudena var på 9 grader och inställda på neutral setting. Jag använde samma Tensei CK Blue 50X skaft till båda modellerna.

Here we go! 

Callaway Epic

gbbepic.jpg

Look: Vanliga Epic har en rund look med en träffyta som upplevs väldigt liten på något sätt. Det känns som träffytan har en stor bulge vilket inger ett svårspelat intryck i mina ögon. Den ser väldigt aggressiv ut och utstrålar "Nu åker vi"

Känsla: Bollträffen är mjuk och behaglig. Den ger inte ifrån sig samma ljud som många andra modeller på marknaden vilket jag gillar. Den har ett köttigare ljud, lite som att träffa en bladklubba mitt i sweetspot om du förstår vad jag menar.

Prestanda: Fantastisk utväxling i bollen som gärna ville sätta en lite draw. När man träffar den mitt i känner man verkligen kraften den sätter ut i bollen. Av någon konstig anledning blir man nästan chockad av bollträffen. Otroligt speciell.

Fördelar: Epic gav väldigt bra fart i bollen även vid sämre träffar vilket jag inte var beredd på. Av någon anledning svingar jag Epic mer inifrån och ut i jämförelse mot andra modeller. Fråga mig inte varför men det är väldigt bra för de flesta golfare som kommer utifrån och in. Vi har märkt att den gör det för andra också men jag vågar inte säga att det gäller alla såklart. Viktskenan längs bak gör verkligen skillnad vilket var roligt att se. Det går att ställa in den för väldigt mycket draw om du skulle vilja det.

Nackdelar: En sämre bollträff gav bra fart i bollen, men bollträffen var inte skön i jämförelse mot andra modeller. Vanliga Epic genererade rätt mycket draw för mig vilket jag inte är ett fan av. Sen att säga att draw är en nackdel kanske är fel, men de som redan spelar med draw kommer förmodligen drawa den här för mycket.

Trackman:

Bilden visar totallängd

Bilden visar totallängd

För vem? Har du runt 12 i hcp eller lägre ska du verkligen prova Epic. Den är otroligt rolig att slå och kommer vara guld om du har en lite högremiss och letar efter några meter extra.

 


Epic Sub Zero

subzero.jpg

Look: Den ser nästan likadan ut vid adressering faktiskt. Den har en behagligare look men jag kan inte förklara varför (bra hjälp va?) Jag gillar looken på träffytan mer än på vanliga Epic också vilket ger mig större självförtroende. Men i det stora hela så är de rätt lika varandra.

Känsla: Tycker bollträffen var väldigt lik vanliga Epic men jag upplevde att huvudet var svårare att stänga vilket var skönt på något sätt.

Prestanda: För mig genererade Sub Zero mindre spinn och upplevdes lättare att komma ner med ett rakt klubbhuvud eller till och med något öppet huvud. Det gillade jag verkligen. Själva effekten ut i bollen var väldigt lik vanliga Epic som ni på värdena.

Fördelar: Med Sub Zero kan man flytta center of gravity placeringen vilket gör skillnad. När jag testade hade jag vikten fram för minst spinn och lättare fade. När man sätter vikten längst bak är den mer och nosar på vanliga Epic i spelegenskaper. Det är väldigt roligt att skruva och mecka!

Nackdelar: Jag kan inte riktigt komma på någon nackdel. Det klart den är lite svårare än de förlåtande modellerna på marknaden men samtidigt ska den vara det.

Trackman:

Bilden visar carrylängden

Bilden visar carrylängden

För vem? Har du singelhcp och slår rakt eller drawar lite för mycket ska du prova Sub Zero. Bollträffen är fantastisk och utväxlingen är riktigt bra.

Uppdatering på Mizuno JPX-900 woods

Den här kälken blir inte omkörd, det kan jag säga
JPXadress.png

Mizunos woods har alltid hamnat lite på efterkälken mot de andra märkena. Är det på grund av att Mizunos järnklubbor är så fruktansvärt bra och att det inte går att få woodsen till samma nivå? Är det på grund av att Mizuno har lagt störst fokus på järnen och lagt woodsen lite åt sidan? Är det på grund av att woodsen från de andra varumärkena är bättre? Jag skulle säga att det är en blandning av dessa aspekter. Enligt mig hade Mizuno två vägar att gå.

1) Antingen så accepterar de efterkälken och nöjer sig med deras fantastiska järn.

2) De bygger en mycket bättre kälke som glider upp jämsides med dem andra eller till och med längre.

Jag vet vilken väg de valde….

För några dagar sedan var Mizuno på besök och visade upp deras nya driver tillsammans med tillhörande woods. Mina förväntningar var skyhöga efter att tidigare bara sett bilderna på nätet, och bilderna såg väldigt lovande ut.

Det jag kan säga efter att ha sett och prov slagit nya JPX-900 serien är –  Dra mig baklänges vilken kälke! Den här kälken blir INTE omkörd, det kan jag säga.

headshot.jpg

Drivern kommer med 9,5 grader som standard och kan med hjälp av den justerbara hoseln ställa loftet från 7,5 grader upp till 11,5. När jag provslog den i Trackman fick jag bra klubbhastighet tillsammans med en hög bollhastighet. Den var överraskande bra faktiskt. Jag jämförde mot flera andra modeller och ingen gav bättre värden. Mizuno drivers har inte varit kända för att sätta bra fart i bollen, de har mest varit snygga att titta på. Om du gillar den blå färgen så har drivern allt man kan leta efter.

1)    Snygg mattblå färg

2)    Traditionell och tilltalande form på klubbhuvudet

3)    Skönt ljud

4)    Extremt bra justeringsmöjligheter

5)    Riktigt bra utväxling i bollen

Inte nog med att den är snabb, den är matt-blå också. Den mattblåa färgen symboliserar nytt kapitel för mig. Den klarblanka, blå färgen har gjort sitt och pappret är vänt.

Här är värdena jag fick med JPX:n.

Så vad gör JPX-900 drivern så bra?

Nya JPX-900 drivern har en ny träffyta med varierande tjocklek beroende på vart den vanligaste missen är. Det gör att trampolineffekten blir högre på en större del av träffytan. Spelare kan även mixa och trixa lite genom att placera två åtta grams vikter i hälen, tån eller längs mittskenan. Det gör det möjligt att ändra utgångsvinkel, spinnen och även fixa till en draw eller fade. Klubbhuvudet ligger på 450cc och har även en justerbar hosel (-2 ° till + 2 °loft) för ytterligare finjustering.

Men det stannar inte där!

Det finns en ytterligare justerbar funktion. En silver-aluminium-skiva på undersidan som hjälper att förändra klubbhuvudets vinkel vid adressering. Ända upp till 4 grader till och med. Sätt skivan långt fram och klubbhuvudet sluter sig och tvärtom för en mer öppen look. Samma ide som R11 och R11s drivern om ni kommer ihåg?

Ryder Cup och Mizuno spelaren Chris Wood sa till grabbarna på Mizuno att ta fram en driver som genererar samma längd som JPX-850 gjorde, fast vid sämre träffar. Han upplevde att de sämre träffarna med JPX-850 tappade för mycket längd.

”Även vi tourspelare vill ha klubbor som hjälper oss. Grabbarna gjorde ett fenomenalt jobb med JPX-900
/ Chris Wood”

JPX-900 Fairwaywood


Mizuno släpper även tillhörande fairwaywoods till JPX-900 serien och den här gången är den ställbar. Här sitter också en viktskena som kan reglera spinnen och utgångsvinkeln beroende på vad du letar efter. Sätt vikten långt fram för en lägre och mer borrande bollflykt och långt bak för lite mer spinn och förlåtande. Den kommer passa en större skala golfare än tidigare modeller.
Det jag kan säga efter att ha prov slagit den matta lilla smurf spoonen är att den är extremt förlåtande. Den gav mig en hög utgångsvinkel och upplevdes väldigt lätt att slå med. Vid adressering byggs självförtroendet upp och för första gången kändes det faktiskt bra att ställa mig till bollen med en spoon i handen.  

Fairwaywooden kommer i 15, 18 och 21 grader med ett Fujikura Speeder Evolution II som standardskaft.

JPX-900 Hybrid

Jag tycker inte att Mizunos hybrider har varit speciellt tilltalande vid adressering tyvärr. Helt okej att slå, men inte mer. Då dyker JPX-900 hybriden upp och ger mig en riktig käftsmäll. Den har det man letar efter i en hybrid. Den är ställbar, den är mumsig vid adressering tillsammans med ett behagligt plingande ljud. Den påminner mycket om Titleist 913 hybriden faktiskt.

Hybriden kommer med loften 16, 19, 22 och 25 tillsammans med ett Fujikura Pro skaft som standard.

Testat: Taylor Made M1 och M2 driver

Taylor Made M1

Look: Den ser likadan ut som förra årets M1a. Vid första anblicken känns det som att bollen kommer flyga som bara den.

Känsla: Årets M1a har ett hårdare ljud vilket jag gillar på något sätt. Det hårda ljudet gör den skrikigare och upplevs mer förlåtande på något sätt.

Prestanda: Förra årets M1a presterade väldigt bra, det gör denna också. Dock inga större skillnader för mig.

Fördelar: Nya M1an är mer förlåtande vilket gör att den kommer passa fler golfare. Inställningsmöjligheterna är fantastiska. Det finns ingen driver där man kan finjustera bollflykten så pass bra som M1an.

Nackdelar: Fortfarande lite för svårspelad. Träffytan upplevs väldigt liten vilket gör mig lite små nervös. Förmodligen beror det på driverns bulge.

För vem? Har du singelhcp ska du verkligen prova M1an. Det finns nog ingen roligare driver att äga på grund av den kosmetiska looken, inställningsmöjligheterna och bollträffen.

Trackman:

 

Taylor Made M2

Look: Den ser likadan ut som förra årets M2a fast med en liten tvist som jag inte kan sätta fingret på vad det är. Det är bättre iaf!

Känsla: Ljudet är bättre än föregångaren och jag tycker även att ljudet är skönare än nya M1an. Den är riktigt skön faktiskt.

Prestanda: Jag märkte ingen skillnad i värdena mellan dessa två. Det enda var att bollträffen var konstant skönare oavsett vart jag träffade på träffytan.

Fördelar: Den upplevdes lättare att svinga på något sätt. Den känns mer förlåtande än föregångaren och känns även som att den spinner mer än föregångaren, vilket är fruktansvärt bra. Med ett pris på 3999:- så kommer M2an blir en av årets populäraste drivers.

Nackdelar: Har du 20 i hcp eller över så finns det bättre och mer förlåtande alternativ än M2an.

För vem? Har du ett hcp runt 15 eller lägre så är det här en driver för dig. Riktigt skön i bollträffen och kommer förhoppningsvis ge dig de metrar du letar efter denna säsong.

 

Taylor Made visar upp nya P750 och P770

För några månader sedan kunde vi skymta nya Taylor Made järn på touren i bland annat Justin Rose bag. Nu är järnen äntligen officiella och järnen ska heta P770 och P750.

Taylor Made P770 (efterföljaren till PSi) är ett tourjärn för duktiga spelare som även letar efter förlåtande egenskaper. P770 är smidd i 1025 kolstål och har samma grooves som deras nya Milled wedge. I mellan och låga järnen (3-7) sitter en 70 grams tungstensvikt medans resten är smidda i ett stycke (8-AW) för ökad känsla och kontroll.

P770 järnen har högre MOI vilket ger en stabilare bollhastighet över hela nyllet och är därför mer förlåtande. P770 har en lägre tyngdpunkt vilket skapar en högre utgångsvinkel än PSi. Resultatet har blivit ett högpresterande järn med bra ljud och känsla med mer förlåtande egenskaper.

Även fast klubban har en mindre offset, tunnare topplinje och kortare blad så är klubban fortfarande förlåtande. För att lyckas med det fokuserade Taylor Mades ingenjörer på två saker: Sänka Center of Gravity och placera vikten på rätt ställe.

Även träffytan har olika tjocklekar. Den övre delen på träffen är tunnare för att sänka CG:t, medans längre ner på träffytan så är den tjockare för ett skönare ljud och känsla. Ganska genialiskt faktiskt.

Kikar man på själva cavity klumpen bak på huvudet (back bar) så är även den byggd i en varierad tjocklek. Tån och hälen är något tjockare för stabilare och mer förlåtande egenskaper.

Utöver P770 släpper de även en tourigare variant - P750 Tour Proto. Som ni säkert redan har förstått så är PSi Forged som har fått en ersättare. P750 är framtagen med feedback från tourspelarna (som alltid) för optimal känsla och spelbarhet. Om du undrar vad 750 och 770 står för så är det längden på klubbhuvudet. 750 har alltså ett 2 millimeter kortare blad.

Detta yber blad är tillverkat av 1025 kolstål och framtagen i en ny smidesprocess i flera steg. Klubban smids med tre gånger mer kraft än en vanlig smides press. Denna process säkerställer ett mer exakt bygge och formar huvudet så pass bra att finpolering efteråt knappt behövs. Detta resulterar i en läcker och smidd klubba ut i fingerspetsarna. Träffytan har CNC frästa grooves som genererar fin kontroll. I det sista steget i processen säkerställer man att träffytans tjocklek, center of gravity och viktfördelning är perfekt placerad.

P750 har en tunn topplinje (tunnare än P770) och minimal offset för ett bladliknande utseende som många med lågt hcp och vita golfskor föredrar. Dessutom har P750 en smalare sula och tightare leading edge som lättare glider igenom gräset. Även P750 har en 5 grams vikt i sulan på järn 3-7 som ger en perfekt placering för CoG.

Idag fick jag testa P770 på rangen för första gången och jag trodde inte att den skulle kännas som den gjorde. Taylor Mades järnklubbor har varit relativt hårda i träffen på grund av dessa faceslots. Nu är alla hål äntligen borta och bollträffen var fruktansvärt mjuk att jag trodde det var ett skämt. Det kändes som att jag slog världens mjukaste damboll. Inte nog med att bollträffen var mjuk och härlig, den var väldigt snygg att titta på. Tidigare har samma team som tagit fram Taylor Mades woods även tagit fram järnen, nu är det ett nytt team som bara fokuserar på järnen. Man kan verkligen se att det är en helt ny design och tänk bakom nya serien. 

Det ska bli spännande och se om Tiger Woods stoppar P750 i bagen eftersom han är Taylor Mades nya tillskott i faM1ljen. 

Håll i er nu, nu kommer vi till priset på dessa galningar....

Taylor Made P770 4-PW med KBS FLT skaft ligger på 12099:-

Taylor Made P750 4-PW med Dynamic Gold skaft ligger på 16999:-

 

Wilson släpper ny D generation

På med säkerhetsbältet för nu åker vi
Provslagna idag på River Club i Sydafrika

Provslagna idag på River Club i Sydafrika

Då var det dags för Wilson att släppa en ny generation av deras framgångsrika D serie. Jag kunde nästan ana vad nya serien skulle heta och det visade sig vara rätt. D-100 - D-200 - D300. Mycket talar för att nya serien kommer heta D-500.

Tidigare D modeller har genererat extremt bra längd tillsammans med förlåtande egenskaper. Inte nog med det, prislappen var väldigt trevlig också. Förra året gjorde C-200 slå-långt-succé på grund av Wilsons nya FLX Face Technology. Denna teknologi är byggd på den tunna träffytans kontakt med inre delen av klubbhuvudet minimeras genom så kallade Power Holes för maximal trampolineffekt. Japp D-300 har också fått FLX Face teknologin! 

d300adress.jpg

På undersidan sitter det två vikter på varsin sida vilket gör klubban mer förlåtande på en större del av träffytan.

I somras blev jag inbjuden till en scramble tävling tillsammans med Wilson. De sa åt mig att lämna min egna klubbor hemma för jag skulle nämligen slå vartenda slag med en Wilson produkt. Det var inte bara D-300 kan jag säga, men tar vi senare...

Efter ha slagit några slag med D300 stod jag bara och log. Den gav mig något som ingen annan cavity modell har gett mig. Jag insåg även hur många golfare som skulle bli lite lyckligare, må lite bättre, skratta lite mer om han/hon skulle äga ett sådant set. Klubban är väldigt snygg vid adressering, den genererar otrolig fart i bollen och är väldigt förlåtande. En stor överraskning var ljudet. Jag förväntade mig ett mer ihåligt och hårdare ljud än vad D300 bjöd på. Bollträffen var relativt mjuk och behaglig vilket var helt fantastiskt. Som standardskaft sitter ett KBS Tour 80 skaft som var väldigt mjukt. Var det obehagligt? Tvärtom. Det kändes hur bra som helst.

Jag var tvungen att slå ett slag i Trackman för att hur galna värdena skulle bli i jämförelse mot mina egna klubbor.

Wilson D300 5-PW med stålskaft: 5999:-

Wilson D300 5-PW med grafitskaft: 6999:-