Produkttest - Damdrivers

Det finns många bra damdrivers på marknaden, men vilken passar bäst in på dig?

                                                  Gunilla kämpade hårt

                                                  Gunilla kämpade hårt

Finns det något roligare än att slå långt? Det är som jag har sagt tidigare: Ju längre man slår desto bättre på golf är man. Det är sen gammalt. Därför är det extra roligt att ha gjort ett drivertest bland våra populäraste damdrivers för att se vilken som går längst!

Jag kan inte hålla mig längre! Jag måste säga vilken driver som går längst! Det är:

Det finns ingen som går längre….

Det klart det kanske finns en driver som går någon meter längre än någon annan. Men inte mer än så. Det viktiga är att värdena är så optimala som det bara går för att få ut maximal längd. Får du samma värde med två olika drivers är skillnaden näst intill obefintlig. Tråkigt men sant.

Vad är poängen med ett drivertest om det inte är någon större skillnad mellan dem?

För alla slår inte en golfboll på samma sätt. Vissa drivers är mer anpassade för dig än andra. Det är ju det som är charmen med att testa ut en ny driver. Annars kan ju alla spela med samma driver, hur skulle världen se ut då?

Till dagens drivertest tog jag självklart hjälp av min favorit – Gunilla.

Hon har slagit så många slag idag att hon förtjänar en vecka semester tills det är dags för nästa test. Vi valde tillsammans ut de slag som vi ansåg var bäst. Som ni ser på bilden så var spinntalen väldigt lika bland varje modell vilket gjorde att vi lätt kunde se vilken bollflykt de olika modellerna ville generera. På bilden längst ner ser ni totallängden och på bilden ovanför ser ni carryn. Det är väldigt intressant att jämföra båda mot varandra och bilda din egen uppfattning om vad du helst letar efter. Carry eller rull?

Vi började med….

 

Ping Rhapsody 13 grader

Gunilla slog många bra slag med Ping drivern. Mycket var på grund av de förlåtande egenskaperna med ett center of gravity väldigt långt bak vilket ledde till höga slag. Drivern hade 13 graders loft vilket var det vanligaste loftet vi provade och ändå slog hon högst med den. Där har vi en förlåtande driver kan jag lova. Rhapsody drivern var faktiskt en av dem bästa vi testade. Många bra slag och bra värden. Om ni tittar på carryn så ser ni att den gick bra mycket längre än dem andra. Det skulle de andra också kunna göra, om det gick att ställa upp loftet mer!

Fördelar: Förlåtande med bra carry och totallängd. Den har det du söker.

Nackdelar: Hmm…skulle vara bra om det fanns mer loftalternativ.

För vem? För dem flesta skulle jag säga. Jag kan inte riktigt se vem den inte skulle passa för.

Pris: 3799:-

 

Mizuno JPX EZ 13,5 grader

Här var träffarna väldigt konstanta och hur hon än slog så ville inte spinnen överstiga 2000 varv. Med ett så pass lågt spinntal trots det höga loftet bekräftades driverns egenskap – att generera lite spinn. När en driver vill generera lite spinn ökar tendensen till spridning. Spelar du på en hård fairway är det här drivern för dig.

Fördelar: Genererar lite spinn för den högslående.

Nackdelar: Lite för svår att få upp i luften för dem flesta.

För vem? Slår du högt och upplever att du inte får någon rull så är detta drivern för dig.

Pris: 3699:-

 

Nike Vapor Fly 12,5 grader

Gud vad snygg den är, var det första Gunilla sa när hon fick se den. Hon sa att det kändes bra vid adresseringen på grund av den snygga blåa looken. Och kan ni gissa vad som hände? Hon slog otroligt bra med den. Hon slog massa slag och alla var exakt likadana. Hon fick klockren bollträff hela tiden och bollarna gick på snöret. Bra carry och bra längd. Vapor Fly var Gunillas favorit, mycket på grund av den blå färgen.

Fördelar: Snygg färg, skönt ljud med förlåtande egenskaper och ligger bra i pris.

Nackdelar: Hade varit bra om loftet gick att ställa upp högre än 12,5 grader.

För vem? Den duktigare tjejen som inte behöver mycket loft för att få upp bollen i luften.

Pris: 3299:-

 

Taylor Made Kalea 12 grader

Kalea drivern var bökig att bemästra för Gunilla. Hon slog och slog och fick inte till det. Vi bytte tillbaka till Vapor Fly drivern för att se om Nike zoonen satt kvar och det gjorde den. Slagen blev perfekta med Niken och när vi bytta tillbaka till Kalea gick det sämre igen. Är Kalea en sämre driver? Nej, men den passar inte alls för Gunilla. Visserligen gav den sämst carry och totallängd men det berodde nog inte på drivern, eller?

Fördelar: Bra effekt ut i bollen trots dåliga slag.

Nackdelar: Inte inställningsbar vilket alla drivers är idag. Looken vid adressering är inte den vackraste.

För vem? Om du upplever att du får bra bollträffar med den ska du köpa den. Eftersom den ger bra effekt vid sämre träffar kommer den gå kanon vid bättre träffar.

Pris: 3499:-

 

Callaway XR 13 grader

Här flög bollarna! Hon slog fruktansvärt bra med Callaway drivern och fick väldigt fina värden med den. Den bästa drivern för Gunilla enligt mig. Hon fick bäst klubbhastighet och bollhastighet med den vilket syntes på svingen och hördes på bollträffen. Trots att hennes spinn låg så pass lågt så var carryn längst med XR 16. Tänk vad som skulle hända om vi ställde upp loftet på den? Då flyger hon över bunkern hon normalt sätt aldrig flyger över. Om vi tittar på bollhastigheten så pratar vi en bollhastighetesskillnad på 1 mph vilket är en minimal skillnad but still. Gunilla gillade även den svarta färgen som vi nästan bara ser på herrdrivarna. ”Den ser snabb ut” sa hon. Haha så bra.

Fördelar: Bra klubbhastighet, förlåtande och bra inställningsmöjligheter

Nackdelar: Hade kunnat spinna något mer om jag ska vara kräsen.

För vem? För alla typer av golfare. Den är som Ping Rhapsody, den har allt.

Pris: 3499:-

 

Cobra King F6

Konstigt nog var Cobra King F6 drivern den driver hon fick lägst klubbhastighet med. Det klart att hon kan ha varit lite trött när det var dags att slå den men om vi kikar på Callaway XR 16:s siffror så ser vi inga tecken på trötthet direkt. Det positiva var den höga smash factorn som King F6 drivern bjöd på. Det är väldigt vanligt att drivers som ger låg klubbhastighet generar en högre bollhastighet. Dock får inte klubbhastighetstappet vara större än bollhastighetstappet vilket tyvärr blev resultatet i det här fallet. Relativt lika resultat mot förra veckan när hon jämförde Cobra drivarna vilket bevisar att det finns andra modeller som skulle passa henne något bättre.

Fördelar: Bra inställningsmöjligheter och snygg vid adressering. Enda drivern som kan förflytta center of gravity.

Nackdelar: Kunde generera mer spinn och klubbhastighet för att ta upp den till toppen bland dem

För vem? För den duktigare tjejen som inte behöver hjälp med att få upp bollen i luften.

Pris: 3499:-

Wedgetest

Dagens wedgar är riktigt bra, men det är en som sticker ut lite...

   Mizuno S5 - Cleveland 588 RTX 2,0 - Nike Engage - Wilson FG Tour PMP - Ping Glide - Titleist SM6 - Cobra King

   Mizuno S5 - Cleveland 588 RTX 2,0 - Nike Engage - Wilson FG Tour PMP - Ping Glide - Titleist SM6 - Cobra King

För några dagar sedan testade jag en massa wedgar för att ta reda på skillnaderna mellan dessa. Sju olika modeller för att vara exakt. Syftet med testet var att jämföra känslan och bollflykterna mellan dem. Varje gång jag lånar med en wedge på banan får jag nästan alltid en positiv överraskning. Det beror på att jag inte har någon annan wedge att jämföra mot. Men när jag provade alla wedgar på en och samma gång började fördelarna och nackdelarna titta fram bland dem.

- Vilken wedge spinner mest?
- Vilken wedge tycker du är bäst?

Det är lite småkänsliga frågor att svara på med tanke på att de varierar från person till person. Jag har mina tester, uppfattningar och X antal års erfarenhet att gå på. Jag har inget konkret facit. Men eftersom ni frågar vad jag tycker så svarar jag gärna vad jag tycker.

Hur som helst var testet väldigt lärorikt och intressant måste jag säga. Alla wedgar hade 56 graders loft med en bounce på runt 10 grader. Jag gjorde testet från 30/60/90 meter. Observera att jag inte är någon Phil Mickelson som levererar klockrena wedgar hela tiden. Som tur är så slog jag massa bollar för att kunna bilda min egna uppfattning på bästa sätt. Jag ska försöka beskriva skillnaderna mellan wedgarna så bra som möjligt. En känsla är ibland svår att förklara men jag ska göra mitt bästa.

Jag kommer göra ett bounce och grind test inom kort men idag var det känsla och bollflykt som var i fokus. Here we go!

                                  

Nike Engage:

Vid adressering ser man att framkanten (leading edge) är väldigt rak vilket många duktiga spelare föredrar. Jag personligen gillar inte att titta på en rak leading edge, men det är smaksak. Vid fulla slag kan jag tycka att det är okej, men inte när man öppnar upp bladet. Då är en rundare LE skönare att titta på. Engage satte bra spinn i bollen och bollbanan var väldigt lik hela tiden vilket var väldigt positivt. Dock tycker jag att träffen är rätt hård. Den är inte lika mjuk och trevlig som flera av dem andra. Vid 30 meters slag upplevde jag att saknandet av den mjuka känslan extra mycket.

Pris: 999:- (Rea)


Cobra King:

Här var leading edge mycket rundare. Nästan lite för rund för min smak. Jag upplevde att King wedgen satte väldigt mycket spinn i bollen vilket var riktigt roligt. Även bollträffen var väldigt mjuk och skön. Men det var något som gjorde att den inte tog första platsen. Det är svårt att säga exakt vad. Men efter att ha slagit den wedge som jag tycker var bäst så insåg jag att bollträffen inte var lika skön och konstant som ***** var. Hade jag aldrig jämfört King wedgen mot favoriten så skulle jag säga att King wedgen är komplett. King wedgen var extra skönt vid kortare slag in mot green. Speciellt när jag öppnade upp bladet så låg den fortfarande väldigt bra till bollen.

Pris: 1399:-


Mizuno S5:

Här var det mer förlåtande vilket var trevligt. Bollträffen var mjuk och bollbanan och spinnen var inget att klaga på heller. S5an genererad lite högre bollbana och något mindre spinn. Det märkes även på slaglängden eftersom S5an flög längre. Letar du efter en förlåtande wedge är S5an en fantastisk kandidat. Dock inte den jag hade rekommenderat först för finlir runt green.

Pris: 1399:-


 

 

Looken vid adressering ligger inte bland favoriterna men den funkar. PMP satte väldigt bra spinn i bollen och gjorde det den skulle. Här upplevde jag tyvärr inte samma sköna bollträff som på King wedgen. Den upplevdes på något sätt lite vek i träffen. Bra spinn men kunde ha haft en skönare bollträff. Synd att det sitter ett KBS skaft i som standard istället för dynamic gold som på alla andra.

Pris: 1299:-


Titleist SM6

Gudfadern SM6 säger jag bara. Vid adressering är den otroligt fin att titta på och ligger perfekt till bollen.  SM6an sätter bra spinn i bollen och känslan är fantastisk. Bollträffen är solid som en Scotty Cameron putter. Även de sämre träffarna var fortfarande sköna. Enligt mig den bästa wedgen på marknden. Gillar också att Titleist har högt CoG vilketsyntes på den lägre och mer spinniga bollflykten. 

Pris: 1599:-


 

Ping Glide

Glide wedgen är något mer förlåtande än de andra. Inte lika förlåtande som Mizuno S5 men inte långt ifrån. Vid adressering påminner den om en järnklubba istället för en ren wedge vilket är ovanligt och lite läskigt. Själv tycker jag att Glide gör sig bättre vid fulla slag istället för 60 meter och inåt. Jag upplever att den kommer ut något snabbare än de andra wedgarna vilket också gör att den påminner ännu mer som en järnklubba. Jag skulle säga att de lägre loften från Glide är att föredra (47-52 grader). Spelar du ”i” eller ”G” serien från Ping är det mycket som talar för att du kommer vilja spela Glide wedgar. Upplever också att center of gravity sitter längre ner än på de andra wedgarna vilket gjorde att bollen launchade högre.

Pris: 1399:-


Jag spelar denna wedge själv och har inga planer på att säga att den är bäst i världen. Men RTX 2,0 är riktigt bra faktiskt. Den påminner mycket om King wedgen som jag tycker är väldigt bra. Den är inte lika skön i bollträffen som SM6an men den över medel bland wedgarna. Vi adressering sluter den om bollen på ett riktigt skönt sätt vilket inger fint förtroende. Spinnen är riktigt bra också.

Pris: 1499:-


Om jag MÅSTE svara på fråganVilken wedge spinner mest?” så tror jag att min ranking skulle bli följande:

Om jag måste svara på vilken wedge jag tycker är bäst blir svaret - Titleist SM6.