Oakley ser allt från en annan synvinkel

Vårt mål har alltid varit att göra världens bästa solglasögon

Oakley grundades 1975 av Jim Jannard och starten av företaget började i bakluckan på en Honda Civic där han sålde cykelgrepp till styren. Efter det hände något som skulle förändra allt....

För att ta reda på mer om Oakley träffade jag Jesper som är Oakleys glasögonspecialist och började min efterlängtade frågestund.

Tja Jesper! Hur landar man ett jobb som Oakleys glasögonexpert?

Tjenare! Jag fick frågan om jobbet direkt av Oakley då de kände mig från Skid-scenen där jag varit involverad mycket med varumärket tidigare. Jag antar att jag fick jobbet för att jag gillar att prata med folk, nörda in mig ordentligt på djupet inom väldigt smala och nischade områden och vara peppad på att lära mig nya saker!

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Oftast sitter jag i bilen och tuggar landsvägar mellan alla våra 800 återförsäljare någonstans i skandinavien. Jag sköter alla utbildningar och de flesta aktiveringarna hos butikerna och har väl 200 resdagar om året. Blir många koppar kaffe, mycket highfives och kul möten i allt från golfbutiker som dormy till små  butiker ute längs norska kusten och finska lappland.

Varför ska golfare välja Oakley framför andra varumärken på solglasögon och vad kommer det göra för skillnad för deras golf?

Den största fördelen med oakleys glasögon mot andra varumärken är kvalitén på produkterna. Köper man Oakley så kommer dem att sitta skönt, visa detaljerna i miljön bättre, hålla längre och skydda mot både solsken och hagelskott. Oakley är sedd som en av de bästa lins-tillverkarna i världen med över tusen patent inom glasögon, skidglasögon och optik och med över 30 års erfarenhet och utveckling så håller man en extremt hög standard i alla produkter mot andra tillverkare där designen står först i fokus framför funktionalitet.

Det finns en uppsjö av glasögon. Kan du enkelt dela in dem i olika kategorier?

Radar EV Path Prizm Golf

Radar EV Path Prizm Golf

Ja från Oakley så säljer Dormy tre typer av glasögon. Sport är den vanligaste kategorin och där hittar vi alla ”snabba” glasögon med maximal prestanda. Strömlinjeformat, tajt passform, stort synfält och det bästa skyddet på marknaden. Dessa rekommenderas alltid för golf/cykel/skidåkning/löpning där det är viktigt att ha ett par glasögon som skyddar mot sol/stenskott/flygande golfbollar ock allt annat man kan tänka sig i en sådan miljö.

         Sliver Iridium

         Sliver Iridium

Sen har vi också vanliga ”solglasögon” för soliga dagar. Dessa ser inte alls lika sportiga ut och kommer enbart med mörka linser för att skydda för starkt solsken. Nackdelen att golfa med sånna glasögon är att du inte har samma strömlinjeformade ram eller tajta passform med gummi på sidorna.

      Flak 2,0 XL Iridium

      Flak 2,0 XL Iridium

Sista typen kallar oakley för ”Active” och det är en kombination av Sport och vanliga solglasögon där man får samma synfält, skydd, passform som i sportglasögonen men i en mycket mera nedtonad design. Enkelt förklarat är det en Sportbrilla förklädd till vanliga solglasögon.

Vad är den vanligast frågan du får från oss golfare?

"Vad gör linsen för skillnad?" är helt klart vanligast. Och den linsen de menar då är såklart ”PRIZM GOLF” som lanserades under 2015. Mitt svar lyder ofta ungefär såhär:

”En prizm golf lins är designad för att öka alla detaljer i gräset på golfbanan så att ögat ska kunna utläsa avstånd och lutning i banan så bra som möjlig. Detta är något som ögat själv inte klarar av och därför kan man se både mera och bättre med en lins byggd för just detta ändamål. Oakley är unika att kunna öka känsligheten mot färgen grön (gräset i detta fall) med hjälp av en patenterad tillverkningsteknik där man digitalt tar fram exakt vilka våglängder av ljus man vill se och sedan kan bygga en lins för att visa just dessa för ögat. I detta fall så måste linsen se ut exakt såhär i den lätt-rosa färgen med ett grönt skimmer på utsidan för att vara optimal för miljön på en golfbana och allting är mycket noggrant uträknat och patentskyddad."

Har ni utbytesglas till Oakley? Exempelvis Prizm Golf glasen.

Yes man kan enkelt beställa extralinser till alla modeller (förutsatt att de finns i vårt lager i milano). För att göra detta så prata med personalen i din dormy butik så ser de över lagerstatus och lägger en beställning. Det optimala är självklart att ha en lins för varje aktivitet man sysslar med. T.ex en för golf, en för båt, en för cykel osv. Detta kan också personalen hjälpa till att ta fram.

Vad skulle du säga är det störta felet som vi golfare gör när vi köper solglasögon?

Två fel är vanliga bland många som inte gjort sin hemläxa innan man köper solglasögon.

1) Priset.

Att köpa billiga glasögon för att man t.ex inte känner att man har behov för bättre saker eller att man tror att man kommer slarva bort dyrare utrustning är ett vanligt fel. Köper man billigt så kommer man automatiskt inte att hålla efter dem på samma sätt som man gör om man köpt något av lite högre kvalité (se på folks telefoner, dessa slarvar man oftast inte bort för att man är benägen att hålla reda på den). Så är det med glasögon också. Fördelen med dyrare glasögon är att hållbarheten också är mycket längre och ett par oakley glasögon kommer att vara perfekta att använda varje gång under minst 10 års tid. Så slår man ut kostnaden på den tiden blir det ungefär samma peng som att köpa bensinmacks-brillor varje år, men användandet blir både roligare och bättre med oakleys.

2) Att välja rätt lins och passform.

Om man inte har så bra koll eller är påläst kan det vara jättesvårt att hitta både rätt modell och lins i djungeln av produkter. Så fråga alltid personalen i butiken om råd så att du täcker in alla dina behov. Det finns många olika bra passformar och linser att välja mellan och med en modell som matchar dina behov så kommer användandet att bli ännu bättre.

Jag känner mig träffad men samtidigt klokare. Stort tack Jesper!

Tack själv Fritte!

Framgångssagan - Abacus Sportswear

                                                       Abacus Sportswears grundare Sven-Olof Karlsson.

                                                       Abacus Sportswears grundare Sven-Olof Karlsson.

Abacus Sportswear har under de senaste åren gått ifrån att vara ett litet klädföretag på den svenska golfmodemarknaden till att bli ett internationellt etablerat varumärke inom golfindustrin. Samarbetet med ett flertal elitspelare och ledande organisationer inom golf har bidragit till varumärkesbyggandet. Det europeiska laget i Solheim Cup har haft Abacus i ett flertal år liksom ett flertal europeiska golfförbund. Tidigare samarbeten med Ryder Cup och Nordea Masters är bevis på varför Abacus har blivit ett så väletablerat klädföretag världen över.

För att ta reda på hur det lilla klädföretaget från Lund startade och började sin framgångssaga världen över så kontaktade jag ingen mindre än grundaren av Abacus Sportswear, Sven-Olof Karlsson.

 

Hur kommer man på tanken att starta ett klädföretag? Var tanken alltid att starta ett klädföretag för golfare?

- Vi såg möjligheterna att göra skillnad, en idé som vi ansåg saknades i marknaden. Att kombinera riktigt bra funktion och genomtänkta detaljer för golfaren med en bra design och en livsstil inom golfen. Min bakgrund inom golfen under över 15 år var grunden för Abacus och vi såg helt andra möjligheter inom klädsidan än den hårda sidan. Från början var målet att kunna genomföra idén att göra skillnad och tillföra något bättre och efter hand så växte ambitionerna att bli ett ledande varumärke inom golfen.

 

Vart kommer namnet Abacus ifrån?

- Abacus är en kinesisk kulram, något man kan räkna på och räkna med. Därav Count on it. Tekniska plagg och funktion måste man kunna räkna med, faktiskt golf kläder över huvud om man ska klara 5 timmar ute på banan i alla olika väderlekar. Det kännetecknar hur vi har tänkt både i produktutveckling och som företag. När vi fick utmärkelsen för bästa funktionsplagget inom Europeisk golf, så var det ett rejält bevis för Count on it – tänket.

Hade ni kunnat drömma om att företaget skulle bli så här stort och framgångsrikt? 

- Drömmen fanns om ett framgångsrikt företag men att vi skulle bli så här stora tänkte vi inte ens på. Vi mätte framgångarna mer i att vi såg människor använda våra kläder eller beröm för olika plagg. Att få accept på våra idéer var viktigast. Det är det idag också eftersom det är grunden till att vi kan växa företaget. Att stå på 1:ans tee på fredag morgon på Solheim Cup och se alla europeiska spelarna se bekväma och stolta ut i abacus kläder, har betytt mycket. Likaså mannen som ringde på kontoret en lördag och ville veta var han kunde köpa en ny abacus fleece tröja för den gamla hade han haft varje dag i 8 år och det var hans bästa plagg någonsin.

Abacus Sportswear finns i 35 länder världen över vilket är fantastiskt. Kommer vi få se Abacus Sportswear i 50 länder innan 2025?

- Vår ambition är att expandera företaget kraftigt under de kommande 5 åren, men mer fokuserat på de marknader där vi finns. För oss är det viktigare att bli bättre där vi är och i ett begränsat antal länder än att få fler länder.

 

Ni har aldrig funderat på att inta andra sporter förutom golfen?

- Vi har tänkt i dessa banor men vi känner att vi har mycket mer att göra inom golfen. Abacus är ett golf varumärke och vi ska vara riktigt bra för golfaren. Bara det är en stor utmaning och där vi tror att vi kan utveckla en hel del ytterligare.

 

Vad är eran vision?

- Att vara det ledande golfklädesmärket inom Europeisk golf.

 

Varför ska jag välja Abacus?

- För att du ska få en härlig golf runda där du känner dig både fin och bekväm i alla olika väderlekar. Gör som Solheim Cup laget, trivs i abacus kläder så bra att du kan fokusera på det du tycker är viktigast.

Ett snack med Pelle Edberg

Pelle "Blytejpen" Edberg från Hooks GK blev klar för Europatouren förra helgen efter en ensam 2a plats i Czech Masters.

Pelle Edberg som många känner igen från sin "bandana tid" är också känd för sin fina golf han spelar. Han har spelat på Europatouren flera år men varit på CT de sista åren tills nu. Europatour kortet är säkrat för 2016. Pelle och hans tre bröder plus mamma o pappa är ägare till härliga Hooks herrgård utanför Jönköping.

I vintras caddade jag åt Jens Fahrbring på Challenge Tour finalen i Dubai och det första jag möttes av efter sju sekunder på rangen var Pelle som kom springandes helt förtvivlad över att hans enorma mängd blytejp på drivern hade smällt i värmen. Då började operation "Hitta ny blytejp". Redan efter 7 sekunder insåg jag att det här kommer bli en skräddarsydd vecka för mig. Tyvärr hittade Pelle ingen ny blytejp och öppnade första varvet med 81 slag. Den opålitliga blytejpen som hade smällt bort fick bli orsaken tills hans tunga öppningsvarv. Som tur var så fick Pelle tag i ny blytejp till de kommande tre varven och sköt 70, 70, 70. Om blytejpen var orsaken till 81an låter jag vara osagt.

I konversationen som följer går vi igenom allt ifrån Pelles bag (som han har stenkoll på) till lite annat smått och gott. 

Tja Pelle, hur bra mår du just nu?

Tja Fritte! Jag mår bra och framför allt lättad!

Hur många tävlingar är det kvar innan slutspelet drar igång?

Det är 6 tävlingar kvar och jag är klar för 4 av dom.

Är det 4 tävlingar i slutspelet och 125 går vidare eller hur är det?

Typ... Han som kom in i första tävlingen förra året va 83a på Order Of Merit.

Första tävlingen av dem 4?

Exakt.

Du spelar stabil golf nu, någon speciell orsak eller stämmer det mesta just nu?

Jobbet vi har gjort börjar betala sig. Har slagit bollen rätt bra hela året men puttningen svek mig största delen av säsongen men börjar nu bli mer stabil.

Du är klar för ET nästa år, gör det dig mer avslappnad för kommande tävlingar?

Absolut. Ingen press nu men nu e de ju nya mål såklart.

Vad lirar du med för spakar nu? fly-z+ järn?

Japp.

Fortfarande KBS X-stiff?

Japp!

Mer?

Cobra Woods. Odyssey putter

Du tror inte jag vill veta mer än så?? Lirar du Bio Cell+ drivern fortfarande?

Heter inte den fly z nu?

Fly-Z+?

Ja plusen är det nog

Skaft i drivern?

Det blå svarta Aldila.

Mer?! Wedgar? Putter?

Cobra Woods. Odyssey putter

Herregud….Ge mig mer Pelle!

Fly-Z+ tror jag det är i spoonen

Wedgar??

Sm5 ja. 50, 55, 60

Jättebra, och sist putter? Odyssey räcker inte....

Hmm... Vad kan den heta då? Ny för i år tror jag?

Odyssey Works Big T?

Oklart....Fahrbring vet nog vad den heter

Ok vi släpper puttern...Du har inget annat i bagen?

Nä, tror vi är där typ nu.

Så du har ingen hybrid?

Jo! en Mizuno fly-hi 21 grader j3, BOOOM!

Med KBS skaft där också?

Bajsar björnarna i skogen?

Simmar en enbent anka i cirklar?

Haha

Vart bor du nu?

Jönköping, bästa stan….

Är du ifrån Jönköping eller bor du bara där nu?

Är ifrån Hook. Tre mil söder om, men bor nu i Jönköping.

Lägenhet elle hus?

Lägenhet

Vart är du medlem förutom Hook? Eller du kanske tränar och utgår ifrån Hook?

Medlem på Hook men jag representerar Black Mountain. Tränar på Hook när jag e hemma. Om jag tränar när jag är hemma de vill säga....

Hur ofta är du på Black Mountain och viftar?

Sista åren mellan 2-3 månader per år.

Nöjd med livet?

Absolut. Spelar jag bra så mår jag bättre. Men jag brukar alltid må bra!

Fotboll och Hockey, vilket/vilka lag?

Arsenal och så måste jag ju hålla på HV såklart!

Ni är ett gäng som reser ihop, vem vill du helst slippa bo med?

Haha. Kan bli känsligt och skriva om de...

Men bjud nu!

Vem sa jensa??

Kan jag inte säga.

Jo!

Ok, du får samma fråga som Fahrbring fick istället. Vem är sjukast i gänget?

Det händer mer sjuka grejer på ct än på ET så att säga... Beror såklart mer på personerna än touren i säg. Fahrbring e ju absolut en av dom sjukaste. Utan snack. Men jag bor gärna me honom. Sen att han inte vill bo me mig är ju en annan sak...

Försöker du käka nyttigt när du är ute och tävlar?

Inte äta nyttigt nej.

Mycket blytejp?

Blyat upp drivern till D6. Spoonen en inch kortare och ligger på D7.5

Haha jag visste att blytejpen skulle komma tillbaka!

Blytejp e viktigt som du vet! :D

Gymmar du mycket?

Ibland. Har tagit tag i de igen nu. Så nu åker vi!

Svingvikt D9 på drivern snart då?

Haha ja!

Om du fick rekommendera vad som helst, vad skulle det vara?

Att inte lyssna på olika tränare, och framförallt inte hålla på och läsa så mycket. Allt passar inte alla. Booom!

Vår pratstund är över och jag hoppas din blytejp sitter kvar på drivern dina kommande tävlingar framöver. Ett stort lycka till också!

Haha Tack! Ha de gött!

Snabba frågor med Alex Norén och Camilla Lennarth

Viss info är roligare än annan

Nästan alla intervjuer som görs med tourspelare handlar om deras träning, framtidsmål, tankar och idéer. Vi vet att alla tränar mycket och vi vet att alla vill bli bättre. Jag har intervjuat båda Alex och Camilla förut och kände efteråt att jag inte fick tillräckligt med bra information.

Jag slog en signal till Alex och Camilla för att ställa några frågor som de aldrig har svarat på tidigare. Frågor som jag kom på att jag missade att fråga sist.

Här har ni dem:

Om du fick välja en superkraft, vilken skulle det vara?

Camilla: Att kunna flyga

Alex: Att kunna göra precis vad jag vill med bollen

 

Din kompis spelar bättre än dig. Glad för hans/hennes skull eller irriterad?

Camilla: Såklart glad för dom som står mig nära

Alex: Glad mest, men skulle jobba på mitt egna spel

 

Du är på väg in i fängelset och har en valfri måltid kvar. Vad väljer du?

Camilla: Wallenbergare!

Alex: Bra burgare och pommes!

 

Ditt namn ska plockas bort ur namnregistret och du måste välja ett nytt. Vad väljer du?

Camilla: Ines

Alex: Sylve!

 

Är missad cut = utgång på kvällen?

Camilla: Helst ett flyg hem på fredag kväll

Alex: Förr var det så, men nu hem

 

Du får välja vilken bil du vill, vilken väljer du?

Camilla: Range Rover Evoque

Alex: Porsche R Singer vehicle

 

Bästa ballstrikern du känner?

Camilla: Anna Nordqvist

Alex: Thomas Pieters

 

Husmanskost eller skräpmat?

Camilla: Om godis går under skräpmat så skräpmat!

Alex: Gärna en mix

 

Du ska köra ett solo på scen innan Beyonce kliver in. Vilket instrument väljer du?

Camilla: Piano, inte för att jag kan spela det men det skulle vara coolt!

Alex: Elgitarr!

 

Favoritklubba?

Camilla: Driver!

Alex: Puttern

 

Om du inte hade haft golfen som jobb, vad hade du velat jobba med då?

Camilla: Gymnastiklärare

Alex: Något inom sport tror jag

 

Hur många klubbor har du brutit av?

Camilla: En halv, jag skulle bryta av puttern men lyckades bara böja den haha!

Alex: Ca 10 tror jag...

 

Tack Camilla och Alex!

Camilla: Tack själv Fritte!

Alex: Danke!