BLAD-DUELLEN Del 3

Ben Hogan FT
vs
Titleist 716 MB

Blad-duellen är tillbaka efter två innehållsrika veckor i form av Sydafrika och feber. Sist stod det mellan Hogan FT och Srixon Z 765 där Hogan stod som segrare och har idag mött den legendariska Titleist 716 MB som kom på en 3:e plats i omröstningen.

Vem går vidare till nästa vecka och får möta Mizuno MP-5?

Vi kikar!

BLAD-DUELLEN Del 2

Ben Hogan FT
VS
Srixon Z 965

Förra veckans bladduell stod mellan Hogan FT och Wilson FG Tour 100 där Hogan gick som segrare och ska idag möta Srixon Z 965 som kom på en 4:e plats i omröstningen.

Vem går vidare till nästa vecka och får möta Titleist 716 MB?

Bra start på 2017

Nog för att vi har smällt raketer under nyår men det här var kvällens bomb!

Efter att Nike gick ut med att de skulle lägga ner sin tillverkning av golfklubbor tog det inte lång tid innan varenda Nike spelare hade stoppat ner Taylor Made woods i bagen. Många undrar om vad som låg bakom det och om alla spelare kommer fortsätta med TM i bagen under 2017.

En som har har brutit sig loss från Nike/TM är ingen mindre än Rory McIlroy. Enligt Not Laying Up är det klart att Rory kommer spela Callaway/Titleist nästa år. Tydligen kommer bagen se ut så här:

Driver: Callaway E*** S**-Z***
Fairwaywoods: Ingen info
Järn: Callaway Apex MB Prototyper
Wedgar: Titleist Vokey
Putter: Odyssey med en prototyp insert som Phil Mickelson spelar
Boll: Titleist Pro V1X

Det finns inte mer exakt specifikation på dessa klubbor, men man kan alltid anta.
Eftersom Callaway kommer släppa två modeller som kommer heta (Bla bla bla och Bla bla bla 0) så talar mycket för att Rory kommer välja Bla Bla Bla 0 eftersom den spinner mindre. Jag har faktiskt provat drivern som Rory kommer spela och jag har inte aldrig slagit en driver med samma utväxling som den bjöd på .Förhoppningsvis släpper han Kuro Kage skaftet (tråkigt skaft) och lägger i det nya Tensei White eller något. Skulle jag gissa på fairwaywoods så tror jag han kommer fortsätta med M2 woodsen ett tag till. Varför tror jag det? Ingen aning faktiskt.
Järnen är ser ut att bli den nya MB modellen från Callaway som jag antar att de kommer släppa under 2017. Mycket talar för att vi kommer att få se Project X 7,0 i dem också. Han kommer spela Vokey wedgar, men vilka är oklart. Jag tror Rory saknar sina Vokey wedgar från Titleist tiden, därav bytet. Däremot trodde jag inte att han skulle byta ut Scotty puttern, men det gjorde han. Jag har provat nya inserten som kommer sitta i Odysseys nya serie och den sätter faktiskt väldigt fin rull i bollen, så jag kan samtidigt förstå honom. Att han byter till en V1a känns mer som ett safe move. Han har spelat bollen och vet hur den fungerar och känner sig bekväm med den helt enkelt. Vilken V1a han byter till låter jag vara osagt. Förmodligen den nya som kommer.

Vad gör en halv tum egentligen?

För ett tag sedan gjorde jag ett test med Cobra One Length där jag väldigt förenklat kom fram till att det inte riktigt funkar att ha alla klubbor i samma längd. Hade det varit tre längder istället för en, så tror jag att det skulle fungera bättre. 

För att förklara varför konceptet "One Lenght" inte är optimalt så gjorde vi ett test med olika längder. Vi använde samma klubbhuvud fast med fyra olika längder.

För att Jakob (testkaninen) inte skulle kunna se värdena så stängde jag av TV:n så testet skulle bli så rättvist som möjligt.

                  Bilden ska föreställa hur Jakob gör en  jag-har-ingen-aning-look

                  Bilden ska föreställa hur Jakob gör en jag-har-ingen-aning-look

Även fast Jakob bara är 172 cm lång så spelar han med standard längd i Titleist och 2 grader flat. Testet gjordes med ett Titleist 716 CB huvud (Ställd på 2 grader flat) så Jakob skulle bli glad med ett Dynamic Gold AMT S300 i fyra olika längder.

Som vanligt innan jag visar värdena måste jag gå igenom lite snabbt vad som hände.
Man kunde tydligt se att det var svårare att få en bra bollträff så fort skaftet var längre än standard. När Jakob slog med -0,5" eller Standard skaftet träffade han oftare bollen bättre. Däremot gick det inte lika långt. Man brukar enkelt säga att 2 mph i klubbhastighet är ca 2- meter i längdskillnad.

Av någon anledning kom (STD) slagen längst ner som är de gula slagen. Men som tur är så visade de olika längderna skillnad i klubbhastighet och i bollhastighet.

-0,5" = 123,8 mph i bollhastighet

STD = 125,4 mph i bollhastighet

+0,5" = 127,5 mph i bollhastighet

+1" = 128,1 mph i bollhastighet

Här är anledningen till varför det inte "One Lenght" inte passar alla. Antingen behöver det vara någon form av längdskillnad mellan klubborna eller så måste gapet mellan loften vara större.

På Torsdag gör Tiger comeback med lite nytt i magen och bagen

Det är inte bara utrustningen som har uppdaterats

I maj månad signade Tiger kontrakt med ett annat företag som satsar på samma typ av dryck som Monster Enery och Red Bull, nämligen MusclePharm. Men efter att företaget blev stämt på 65 miljoner dollar så avslutade de samarbetet med Tiger och köpte loss honom för 2.5 miljoner dollar. Men som tur är behöver inte Tiger vara dryck-lös längre tack vare Monster Energy.

På torsdag gör Tiger Woods äntligen comeback och enligt ESPN har Woods en nydryck-sponsor på bagen - Monster Energy. Än så länge är det bara Red Bull som ligger före i marknadsandelar. Förhoppningsvis kommer loggan på Tigers bag bidra till försäljningen och förhoppningsvis slippa stämning.

Inte nog med att Tiger kommer vara speedad efter all monsterdryck, han kommer även starta med lite nytt i bagen.

Inför Hero World Challenge startar Tiger med en Bridgestone boll (330S) och säger att han äntligen kan forma bollen som han vill kan slå det slag han vill på beställning. Tiger använde Bridgestone bollen i helgen när han höll klinik och kände att han kunde göra vad han ville med bollen.

Som många vet så testade Tiger fairwaywoods från Taylor Made för två veckor sedan och nu säger ryktena att han även kommer ha drivern i Taylor Made.

Hans Nike putter är putsveck och äntligen kommer vi få se Scotty Cameron i hans händer. Som det SKA vara.

Så enligt ryktena startar Tiger med Taylor Made woods, hans gamla VR Blades, Nike wedgar, Scotty putter och Bridgestone boll tillsammans med en ny dryck i handen.

Barnsligt roligt

Sätt din egna och personliga touch på wedgarna

stamp3.png

Suget efter att få stampade wedgar bara ökar. Jag får väldigt mycket frågor om vi stampar wedgar, vilket vi tyvärr inte gör. Vi kan stampa wedgar, men vi gör det bara vid väldigt speciella tillfällen. Thats it.

Varför stampar vi inte om vi kan göra det?

När proffsen får sina wedgar stampade tar grabbarna i tourbussen upp ett klubbhuvud från lådan, grindar lite för att sen avsluta med en personlig stamping till spelaren. Vet du vad som händer om något går fel vid stampingen? De drar ut lådan och plockar upp ett nytt huvud.

Så fungerar det inte riktigt hos oss och därför erbjuder vi inte den tjänsten.

Men sit down in the båt
and put on the flytväst

Nu kan du äntligen beställa stampade wedgar från Titleist i olika former. Det här erbjuder Titleist.

Det finns tre alternativ på stamping: Straight - Freestyle - Snow

Straight

Med straight skrivs namnet/ordet rakt och du får max använda 8 tecken (inklusive mellanslag)

Pris: 190:- / klubba
 

Freestyle

Med freestyle gäller samma sak som straight förutom att varje bokstav kommer vridna åt olika håll. Därav namnet "Freestyle"

Pris: 190:- / klubba
 

Snow

Med snow får du välja mellan 1-2 tecken (inklusive mellanslag) som sätts på åtta olika ställen på wedgen.

Pris: 225:- / klubba
 

Här är de tecken och färger som du kan välja mellan:

Godkända tecken: A-Z, 0-9, @, #, $
Färger: Svart, Vit, Röd, Marinblå, Ljusblå, Lime, Grön, Lila, Orange, Guld, Gul, Rosa

 

Nu anar jag verkligen ugglor i mossen

Han är tillbaka!

Kommer ni ihåg att jag tyckte det var konstigt att alla Nike spelare byter till Taylor Made?

Nu är det verkligen något skumt på gång.

Tiger Woods står på rangen och smiskar en M1 spoon. Jag tror inte Taylor Made har betalat Tiger för att spela deras grejer direkt.

Men jag kan ha fel.....

Vad motsvarar det?


Vad motsvarar det kan vara bland de bästa frågor som finns inom golf. Svaret är alltid konkret och okomplicerat. Får du svaret har du kommit 80% på vägen.

 

"Jag spelar Titleist NXT Tour, vad är Srixons motsvarighet?"

"Jag vill byta ut min järn 5a, vilken hybrid motsvarar det?"

"Jag har Dynamic Gold S300 i mina järn, vad motsvarar det i Project X?"

 

Vart är jag på väg? Jo det är dags att släppa "The Tabell of alla tabeller" gällande skaftstyvheter på de olika skaften. Informationen på nätet varierar så mycket att ingen kan riktigt hitta vad de letar efter. Undra hur många av er som har försökt att googla fram vad hur olika skaft står sig mot varandra och känt efteråt "Aha nu har jag svaret"

Här är en "Frequency Coefficient Matching" som visar hur styva skaften är. En flex är det samma som en punkt som du enkelt kan se i tabellen. Mätningen mäts i enheten FCM som vi inte behöver gå in på. Det räcker att veta att ju högre siffran är desto styvare är skaftet.

 

Dynamic Gold                Project X                   KBS Tour                   C-Taper

R300 = 4.8                     5,0 = 5.5                   Reg = 5.0                   Reg = 5.2

S300 = 5.8                      5.5 = 6.0                  Stiff = 6.0                   Stiff = 6.2

X-100 = 6.8                     6.0 = 6.5                 X-stiff = 7.0                X-stiff = 7.2   

                                        6.5 = 7.0

                                        7.0 = 7.5

 

Snabbförklaring av Softstep och Hardstep

Ju längre ner första "steppet" på skaftet sitter desto styvare är det. Om du jämför ett stiff mot ett regularskaft kan du se att första steppet börjar längre ner på ett stiffskaft än vad det gör på ett regularskaft.

Tittar du på bilden nedanför så så ser du att stepsen går i en sned linje från järn 4an till PW:n. Eftersom det första steppet sitter längst ner på PW:n så spelas det även styvast.

 

Vid softstep flyttar man alla skaft ett snäpp vilket gör att järn 5ans skaft hamnar i 6ans huvud. Det gör att skaftet blir 1/4 dels mjukare. Vid dubbel-softstep flyttar man allt två snäpp vilket gör att järn 5ans skaft hamnar i järn 7ans klubbhuvud. Då spelas skaftet 1/2 flex mjukare. Softstep hette back in the days "Skip a Step" 

stepsen-blogg.jpg

Vid hardstep gör man tvärtom och sätter i järn 6ans skaft i järn 5ans klubbhuvud. Den spelas då 1/4 dels flex styvare och 1/2 flex styvare vid dubbel-hardstep. 

 

PX 5,5 Softstep = KBS C-Taper stiff dubbelsoftstep

DG S300 = DG S400 Softstep

DG X-100 Softstep = PX 6.0

PX 5.0 Dubbelsoftstep = DG R300

DG S300 Dubbelsoftstep = DG R300 Hardstep

KBS Tour Reg Softstep = DG R300.

KBS Tour S+ = DG X-100 Softstep

KBS Tour Stiff = DG S400 eller DG S300 Hardstep

Veckans fråga (Skaftnörderi)

Hej Fritte!

Stort tack for en bra blogg och fråga experten sida. Som golfnörd hittar jag alltid massa kul att läsa om och här är några frågor jag har lust att kolla med dig. (178 cm lång, Hcp:3: Driver ca 240-260m, Järn 7 ca 155 m) 1. Driver. Jag spelar nu med ett standard x-stiff Tour 65 skaft på min Ping G driver. Ofta med lite lätt fade och lite för låg bollbana (så ja, lite för hårt skaft men samtidigt är bollen "alltid" i spel). Har lust att kapa skaftet lite till nästa säsong , men undrar om ett kortare skaft (0,5 - 1 tum) förutom svingvikt (som jag måste få korrigerat för) också ändrar hur bollen flyger eller om det något annat som sker med egenskaperna på ett redan hårt skaft? 2. Spoon Egentligen en följdfråga till min första fråga. Spelar Aeroburner med ett Oban Isawa Red skaft (S) 43 och har lust att korta ned denna 0,5" med. Tycker dock redan att svingvikten är lite låg och skaftet lite för mjukt men är osäker på om blytejp och kortare skaft ändrar egenskaperna för mycket, så att jag bara gör klubban oanvändbar istället 3. Generellt om skaft. (detta är mer en nördfråga) Det är en djungel av graiftskaft där ute, och tycker det är svårt att få en bild av olika skafts egenskaper och vilka som är "bäst". Det är ofta klubbtester men sällan riktig bra skafttester. Har du någon generell översikt på vad olika skaft har för egenskaper och vilka skaft som anses vara de bästa (och vad är skillnaden mellan att dyrt och ett billigt custom-skaft). Vad tycker du själv ett skaft max bör kosta?

 

SVAR:

 

Hej och tack!

Om du kapar drivern och fixar till svingvikten kommer inte skaftet spelas annorlunda. Kapar du drivern vid butten kommer det inte ha någon påverkan på flexen som den skulle ha om du kapar den vid tippen. Du måste kapa extremt mycket upptill för att den ska bli någon skillnad i flexen. Därför är det ingen fara.

Här skulle det bästa vara att tip-kapa den. Kapar du den 0,5" i tippen kommer den bli 1/4 flex styvare. Tänk på att svingvikta den innan du kapar den så inte svingvikten redan ligger extremt lågt. Då blir det svårt med blytejp att få till det bra. Skulle den ligga på ca D0 är det inga problem att tippa den 0,5" eftersom svingvikten skulle landa på C7 då. Då är det inga problem att blya upp den. Tänk på att placera blytejpen så långt fram som möjligt istället för långt bak. Placerar du blytejpen långt bak flyttas center of gravity även längre bak och skaftet kommer spelas mjukare.

Vanligtvis brukar man säga att ett dyrare skaft är uppbyggda på ett bättre sätt med dyrare material. Exotiska skaft ska också vara mer exakta i jämförelse med standardskaft. Med det menas att två likadana skaft faktiskt ska vara exakt likadana.

Jag vet inte hur många som gånger jag har hört:

”Jag bytte skaftet i drivern och nu
slår jag 20 meter längre”

Visst kan ett skaft ge dig någon extra meter för att du träffar bollen bättre med det skaftet, men om du träffar lika bra med två olika skaft så blir effekten knappt märkbar. Det finns hur mycket tester som helst som visar att skaftet inte har någon större påverkan. Speciellt inte för spelare med lägre klubbhastigheter och tidig release.

Då spelar det alltså ingen roll?

Jo det gör det. Du och skaftet ska bli ett med varandra. Ni ska synka och tycka om varandra. Skaftet ska gilla hur du svingar med det och du ska gilla hur det känns att svinga med skaftet.

Vid en customfitting handlar det om att få testa fram den perfekta specifikationen för just dig, så du och din klubba gör så bra ifrån er så ofta som det bara går. Därför spelar skaftet roll. Men att tro att du ska få ett skaft som ändrar din bollbana är dumheter.

De tre viktigaste faktorerna som ändrar bollbanan är:

  •     Vart du träffar på klubban
  •     Attack angle
  •     Dynamiskt loft

 
Målet är att få en så bra bollträff som möjligt och därför är det viktigt att hitta rätt skaft. Med bra bollträff tittar ofta bättre värden fram.

Varför är det vissa som upplever att skaftet verkligen gör skillnad?

Det gör skillnad för att du svingar annorlunda. Ett skaft med en annan vikt, balanspunkt etc kan göra att du hamnar i positioner i svingen som du inte gjort tidigare. Det förändrar bollflykten. Nu är vi tillbaka på synken. Att du och skaftet ska fungera tillsammans.

www.skafttillverkarnashemsidor.com

På skafttillverkarnas hemsida står det specifikationer om de olika skaften.

Vikt, torque, launch, spinn mm.

Det står ofta ”Launch: High” och ”Spinn: Low” vilket är skitsnack. Ett skaft kan inte gå högt och spinna lite. Det är omöjligt på grund av de fysiska lagarna. Hittar du ett sådant skaft byter jag till en kinbag. Antingen går det högre med mer spinn eller lägre med mindre spinn. Thats it.

Hur vet jag om ett skaft går högt eller lågt då?

Fokusera mer på tip styvheten. Om en tip är styv går det lägre och tvärtom.

Testet

Vi gjorde ett test med nya Ping G drivern med ett standardskaft i X-stiff vs ett 4000 kronors skaft Oban Kiyoshi Purple i samma huvud. Vi tog tre bra slag med båda skaften och fick ett genomsnitt. Skillnaden blev knappt märkbar. Det skiljde 1 meter. Han upplevde att skaften kändes väldigt lika. Om det var något han upplevde så var det att Oban skaftet var något tyngre att svinga annars väldigt likt. Och tur som han har så är faktiskt Oban skaftet 4 gram tyngre.

Nöjdhetsfaktor

När det kommer till att spela med ett exotiskt skaft eller ett standardskaft så har nöjdhetsfaktorn en viss betydelse. De klart det är roligare att vakna och veta att man har ett 4000 kronors skaft i drivern än ett standardskaft.

Men är det värt pengarna?

I prestanda: Nej

I nöjdhetsfaktor: JA!

 

 

Dont's som nybörjare

 "Du med dem trekvartslånga shortsen på övningsgreen, gå in i shopen och köp nya tack"

 "Du med dem trekvartslånga shortsen på övningsgreen, gå in i shopen och köp nya tack"

För några veckor sedan fick jag ett mail från en som ville att jag skulle släppa ett inlägg om vad man ska tänka på som nybörjare/medelgolfare. Med "tänka på" menade han saker som kunde hjälpa honom att inte göra "nybörjarmisstagen" som får honom att nästan se lite töntig ut. Han ville redan från start få hjälp med att se proffsigare ut eftersom han inte visste vad som "gällde". Jag lovade att göra det och därför vill jag nu varna läsare för risken att just du känner dig träffad. Känner du så ber jag om ursäkt och hoppas att du kan ta det med ett leende på läpparna. Mycket av det jag kommer ta upp är smarta och praktiska grejer. Blir du träffad så förstår jag såklart att det du har eller gör är så pass praktiskt att du inte bryr dig. Känner du redan nu att du inte kommer ta detta med ett leende ska du inte läsa vidare. Det är såklart bara på skoj. Ok?

Here we go.


Vita golfskor

Vita golfskor från footjoy är det mest eleganta som finns. Helvita dryjoys eller Icons kräver att du kan bära upp dem. Med det menas att du måste ha ett visst hcp och klädsel. Vi pratar chinos, singel hcp, smidda järn och en bra sving. Har du som kille trekvartsbyxor och långa vita strumpor från InterSport när du spelar? Då är du inte kvalificerad att använda helvita golfskor från Footjoy. Ledsen.

Bollhåv

Jag vet att många tycker att bollhåven är en fantastisk uppfinning och det är den. Har du plan på att stoppa ner en bollhåv i bagen som lyser ska du dock veta att folk kommer placera dig i medelgolfarfacket. Det är absolut inget fel med det. Men om du vill ha hjälp med att se "tourigare" ut ska du lämna bollhåven hemma.

Kinbag

Det bästa med dagens nybörjare är att de inte vet vad en Kinbag är, och låt det för guds skull förbi så. Du behöver inte googla upp den ens. Kinbag är inte okej och jag hoppas att den inte kommer tillbaka. Det blir inte töntigare än så helt enkelt.

Handduken

Vill du se tourigare ut ska du inte ha en liten handduk som sitter fast på sidan av bagen. Då ska du istället köpa en stor handduk vid namn "Players Towel" och lägga den över klubborna. Exakt som de på touren gör. En liten Handelsbanken-handduk som sitter fast på sidan av bagen hjälper dig inte.

Long Life Peg

Long life peg är en fantastisk uppfinning, men tyvärr så hamnar även denna under kategorin -töntig. En peg ska vara en vanlig peg och ska helst vara vit. Ser du en stor orangefärgad peg i plast och tänker "wow vilken grej!" så ska du sluta tänka så direkt.

Headcovers

Är du kille och får syn på en panda-headcover ska du små-le och gå vidare. Få inga idéer om att skaffa en. Nog för att Tiger Woods har en tiger-headcover men det är rätt stor skillnad mellan dig och honom. Skulle du heta Panda i förnamn får du dispens. Skulle du mot förmodan se någon som har headcovers på järnklubborna kan du göra han/hon en stor tjänst.

1) Gå fram till personen och säg "Hej"
2) Be han/hon att ta avlägsna samtliga headcovers pronto.
3) När han/hon har gjort det säger du "Tack"
4) Sen går du därifrån.
 

Bärbagen

Många använder bärbag vilket går under kategorin "tourigt". Så bärbag är riktigt bra, men var försiktig med hur du bär den! Antingen så bär du bagen med dubbelselen eller så väljer du att bara använda ena öppningen. Det är tourigare attt bara använda en, men skönare att använda båda. Självklart ska du använda dubbelselen hela tiden men det är elegant att bara använda en när du går från bilen till klubbhuset. Klubborna måste peka åt rätt håll när du bär klubborna. Det är väldigt viktigt.

Dubbelsele: Klubborna ska peka till höger.

Enkel: Klubborna ska peka mot 14:20 på klockan (skoja) men snett till höger. Klubborna får ALDRIG peka bakåt. Då ser du ut som Stig Helmer i Sällskapsresan.


Färgade bollar

Färgade bollar får du enbart ha under vintergolfen i snön. Annars är det NO GO.


Plaströr för klubborna

För några år sedan kunde man köpa plaströr som vissa stoppade ner i bagen för att ha klubborna i. Rören fungerade som individuella dividers vilket var rätt smart, men extremt töntigt. Ser du ett plaströr så spring.
 

Scotty Cameron putter

Scotty puttern fungerar lite som de vita golfskorna från Footjoy. Bra hcp, bra klädsel och skön stil. Du måste kunna bära upp en Scotty Cameron likväl som de vita skorna.


Ta ut siktet med hjälp av klubban

Vid slag: Att lägga klubban längs fötterna eller över bröstet för att se om man siktar rätt är långt ifrån tourigt om jag säger så. Det händer att folk fnissar lite i smyg när någon gör det.

Vid putt: Att stå bakom bollen och adressera puttern mot hålet för att sen långsamt försöka inta adressering utan att klubbhuvudet har rört sig är hysteriskt roligt. Ofta är det äldre damer som gör det vilket faktiskt är rätt gulligt och charmigt.


Dubbla handskar

Har du problem med händerna så är det inte töntigt, då är det en självklarhet att använda dubbla handskar. Men om du tycker att det är skönare att använda två handskar eller använder dem för att inte få ont i händerna så blir det ett klart och tydligt - SLUTA MED DET!


Chipper

Har du ett fruktansvärt chip-yips så kan en liten gnutta av mig nästan kanske acceptera chippern. Men att använda chipper bara för att det är skönt är inte okej. Då använder du järn 9an istället. Punkt slut.

 

En klubba, en längd, en sving - Cobra One Length

Gillar du din järn 7:a? Vad säger du om att ha ett helt set fullt av järn 7:or?

                     Cobra Forged One Length                         Cobra King F7 One Length

                     Cobra Forged One Length                         Cobra King F7 One Length

Äntligen får jag tillåtelse att meddela att Cobra kommer släppa ett set där alla klubbor är lika långa. När Bryson Deschambeau klev in på PGA Touren och sa ”Tjenamors, jag har lika långa järnklubbor” drog snacket igång från alla håll och kanter. När Bryson senare skrev på för Cobra/Puma förstod man att ett ”One Lenght” set skulle komma.

Det lustiga är att det är flera kunder som har kommit in till oss under åren och lagt upp deras klubbor på disken och sagt ”kapa rakt av längs järn 7an på samtliga klubbor”. Det har som ni säkert förstår varit omöjligt att göra med tanke på att svingvikten och setet skulle bli helt förstört. Men iden har funnits där sen en tid tillbaka.

Hela iden med One Length är att alla klubbor ska svingas och upplevas på samma sätt. Visst är det skönt att ha en järn 4a som är lika lång som järn 7an, men jag är tveksam till längden på slagen.

KING F7 är som ni säkert förstår efterföljaren till KING F6 modellen. Cobra kör vidare med deras TECFLO teknik samt en tunn träffyta vid namn PWRSHELL och sulkonstruktion som gör klubban mer förlåtande tillsammans med längd. De långa järnen är helt ihåliga och har en låg tyngdpunkt för hög utgångsvinkel medan mellanjärnen är halvt ihåliga för mer precision och de korta järnen är traditionella cavity backs där träffytans grooves är mer som en wedge.

KING F7 One Length säljs liksom vanliga King F7 även med grafitskaft. Bryson DeChambeau lirar med KING Forged One Length som smitts i en massa processer för optimal känsla. Träffytan är CNC-fräst och har grooves som ger maximal spinn och kontroll. Volframvikter ned till sjuan ger lägre och mer centrerad tyngdpunkt medan en TPU-insert ned till åttan dämpar vibrationer. KING Forged One tillverkas bara i höger och med stålskaft (stiff och regular) och kan köpas från järnfyra till gapwedge. Det finns även One Length wedgar i 56 och 60 grader.

Vi kommer lagerhålla King F7 One Length i samtliga butiker och King Forged One Length i några utvalda butiker. Det kommer gå att göra fitting på båda modellerna i samtliga butiker.

King F7 One Length                           King Forged One Length
5-PW med stålskaft: 5999:-                 5-PW med stålskaft: 8999:-
5-PW med grafitskaft: 6999:-

Klubborna väntas dyka upp 13e januari

Jag fick chansen att spela 18 hål med Cobra Forged One Length som Bryson spelar med och tänkte dela med mig av upplevelsen.

Det jag var mest skeptisk emot var klubbhastigheten. Om jag får samma klubbhastighet med varje klubba, hur ska jag då få samma gap mellan klubborna? Om jag svingar en järn 4a lika hårt som en järn 7a, hur ska jag då få den längd som jag får med min egen järn 4a?

Jag slängde upp tre bollar på tee och slog iväg några järn 4or med One Lenght och sen tre bollar till med mina egna klubbor. Järn 4an i One Length gick kortare som jag trodde och det berodde bara på en sak. Klubbhastigheten. Skillnaden var ca 15 meter. Jag upplevde även att bollen kom ut lägre med Cobra än med mina egna. Vad det beror på vet jag inte. Med tanke på att skaftet som sitter i Cobra ska gå högre än vad mina gör så kan det inte vara skaftet (vilket det aldrig är)

När kollegan (som förövrigt svingar hårdare än mig) jämförde mot sina järn blev skillnaden tyvärr ännu större. Han slog ca 20 meter längre med sin järn 4a. Båda järn 4:orna har samma loft. Men vi båda upplevde att Cobran var lättare att slå med. Mycket lättare till och med.

När jag sen jämförde One Length PW:n mot min egna så märkte jag att One Lenght PW:n gick längre. Samma sak hände på grund av klubbhastigheten. Dock gick den inte så långt som jag trodde att den skulle göra. Det berodde på att på bollen blev mycket högre på grund av klubbhastigheten tillsammans med loftet. Ca 8 meter längre gick One Length PW i jämförelse mot min.

Hur som helst är klubbhuvudet väldigt snyggt och och väldigt skön att slå.

Min egen teori och slutsats:

Jag skulle säga att Cobra One Length passar bäst till nya golfare och för dem som svingar lösare. Skulle någon med en lägre klubbhastighet göra samma test som jag gjorde så tror jag att längdskillnaderna skulle vara mindre. Hur som helst var järnen lite för annorlunda för mig, men samtidigt väckte det något hos mig…..

Järn 4an och PW kändes så extremt annorlunda eftersom vi är vana vid en lång järn 4a och en kort PW. Med den här iden vänds allt upp och ner. Måste järn 4an vara så pass kort? Och måste PW vara så pass lång? Jag förstår att tanken är att alla ska vara lika långa, men det upplevs inte så. Nya golfare skulle uppleva det, men inte för oss som har spelat ett tag och är vana vid längdskillnaderna.

Eftersom det skiljer ca 3 tum mellan järn 4an och PW:n i ett vanligt set, vad skulle hända om det bara var 1,5 tum?

Jag gillade verkligen att slå den korta järn 4an, men jag tycker inte att den behöver vara så kort. Jag gillar även när 9an och PW:n är något längre, men kanske inte som en järn 7a.

Jag är inne på att spela något kortare järn 4a och något längre PW och sen hitta ett gap där emellan. Här är min ide.

Obeservera att jag bara leker med tanken nu.

Exempelvis:

      Längd                               Loft               Svingvikt        Lie

  STD                 Nya                  STD    Nya            Nya               Nya
Järn 4: 38.5” --> 38”                  22 --> 21            D4                  2 up
Järn 5: 38” --> 37,75”               25 --> 25            D3,5              1 up
Järn 6: 37,5” --> 37,5”              28 --> 29            D3                 Std
Järn 7: 37” --> 37,5”                 32 --> 33             D2                 1 flat
Järn 8: 36,5” --> 37,25”            36 --> 37            D2                 2 flat
Järn 9: 36” --> 37”                     41 --> 41            D1                 3 flat
PW: 35,5” --> 36,5”                   46 --> 45             D1                 3 flat

Här blir skillnaden 1,5” istället för 3” och längdskillnaden mellan klubborna blir 0,25” istället för 0,5” som det vanligtvis är. Det är bara PW:n som skiljer sig 0,5” (Mest för att inte göra den för lång)

Sen istället för att ha samma svingvikt på alla klubbor som Cobra har (vilket jag förstår) så hade jag lagt svingvikten annorlunda för att få bättre längdskillnad mellan järnen. Jag skulle lägga svingvikten tvärtom för att få ut mer fart i de klubbor som är kapade och tvärtom mot de klubbor som har blivit längre. Tänk om klubbhastigheten med Cobra One Lenght hade varit något högre på järn 4an tillsammans med en något högre svingvikt. Då hade den flugit lika långt som en vanlig. Och tänk om klubbhastigheten hade varit något lägre på PW:n tillsammans med något lägre svingvikt för att minska trampolineffekten. Då kanske den också hade flugit lika långt som en vanlig.

Åter igen hör jag hur jag låter. Måste nog stänga av kommentarsfältet....

 

Visst du att?

Dessa rykten....

                                                           "Vad ska jag välja?"

                                                           "Vad ska jag välja?"

Det svämmas över med rykten gällande Nikes tourspelare och deras framtida klubbyten. När det gäller Tiger har det gått från att köpa hela Taylor Made till att spela Miura järn. Enligt det senaste ryktet ska Tiger lira med Taylor Made driver, Mizuno järn och Bridgestone boll. När det gäller Rory har jag fått höra att han inte tänker skriva kontrakt med något märke nästa år (inte för att han behöver pengarna) Enligt rykten ska han spela med de klubbor han tycker är skönast och känna och klämma lite bland de olika märkena.

Men om vi stoppar ryktena åt sidan och ger oss på en gissning på vad vi kommer att få se i bagarna så gissar jag på följande:

Tiger Woods

Här tror jag på något riktigt cleant och bladigt från Mizuno/Titleist/Miura. Bladen kommer förmodligen vara lika stora som en boll och vara lika vassa som min kökskniv. När det gäller driver och fairwaywoods hoppas jag på Titleist. Kommer ni ihåg från back in the days när han lirade med Titleist 975D drivern tillsammans med gamla Titleist PT spoonen? Båda hade Dynamic Gold X-100 och hela alltet var bara häftigt. En limmad 917D3 driver och 917F3 spoon tillsammans med några rostiga Vokey wedgar skulle vara drömmen. Sen toppas det med hans gamla Scotty Cameron Newport.

 

Och så kommer Fluffy tillbaka!

Rory McIlory

Jag tror Rory kommer behålla sina järn och fairwaywoods. Han kommer stoppa i en Titleist 917D2 driver och Vokey wedgar tillsammans med hans nyköpta Scotty Cameron putter. Blad som blad tror jag han resonerar. Jag tror även att vi kommer att skymta en Titleist Pro V1X komma flygandes.

 

Brooks Koepka och Tony Finau

Här tror jag det blir Callaway för hela slanten. Callaway snor alla som slår långt. De passar pefekt in på deras team med Gary Woodland, Henrik Stenson, Nicolas Colsaerts och Thomas Pieters.

 

Paul Casey

Casey är lite hemlig och pillemarisk av sig. Här kan det sluta med PXG. Jag är rädd för att de flesta kommer att landa där. Men jag hoppas verkligen att det inte blir så. Det vore så himla tråkigt...

 

Vad som blir verklighet återstår att se.

 

Veckans fråga

High-balance / Counter-balance

Hej!

Vad är dina tankar kring skaft med counterbalance/high balance effekt i driver och woods? Vad är det bra för och vem är det för? Tänker på skaft som tex Oban high balance, Fubuki J, Aldila rip gamma, Hzrdus yellow etc

 

SVAR:

 

Tjenare!

Jadu, mina tankar kring det......

Det är ju som som sagt bara tycke och smak men jag upplever att det är lättare att svinga igenom bollen. Kontrollen och finishen efter slaget känns bättre. Slår jag med samma klubbhuvud i ett skaft med en lägre balanspunkt så upplever jag att huvudet släpar, men att farten ut i bollen blir något högre. Om jag ska hård dra det så är känslan lite som att vända på drivern. Håller jag i klubbhuvudet och svingar greppet blir kontrollen och svingen bättre. Om jag ska vara ännu mer exakt så upplever jag att skaft med högre balanspunkt gör det lättare (för mig) att hamna på rätt plan. Tänk dig att du lägger en handske under vänster armhåla och försöker hålla kvar den genom hela slaget. Det upplever jag blir lättare med ett high balance skaft. Skaft med lägre balanspunkt tenderar att bli "laid off" vilket gör att kycklingvingen tittar fram vilket kan leda till en push/hook vilket eller bli en störig klack.

Observera att så blir det för mig, det kanske blir tvärtom för dig. Jag spelar själv med skaft med en högre balanspunkt. Jag har till och med blytejp under greppet för att uppnå den känslan.

Jag hör hur jag låter, jag behöver hjälp.

Det är fruktansvärt nära nu!

Jag inser nu att påhoppet om Rorys bag var lite förhastat

Nu är det fruktansvärt nära el grande finale och bara tanken av att Reed kan vinna FedEx Cup gör mig nervös. Ja det var lite taskigt sagt, men det var han som börja.

Hur som helst ska de 30 bästa spelarna från säsongen göra upp om 10 miljoner dollar och chansen att bocka av ”Vinna FedEx Cup” från sin att-göra lista. Den 4:e och sista tävlingen är Tour Championship och spelas på East Lake Golf Club i Atlanda. När jag tittar på FedEx Cup rankingen börjar jag nästan skratta.

 

1)    Dustin Johnson

2)    Patrick Reed

3)    Adam Scott

4)    Jason Day

5)    Paul Casey

6)    Rory McIlroy

7)    Jordan Spieth

 

Den nivå som dessa spelare ligger på är bisarr. Om jag skulle välja en av dessa som min foursome-partner så skulle valet vara näst intill omöjligt. Eller nej, det skulle vara rätt lätt faktiskt, Dustin alla dagar i veckan. Men efter 10 minuters blängande på dessa namn började mina tankar skena iväg på riktigt. Om jag skulle välja en av varje spelare som min partner till något, vad skulle det vara då.

Till slut kom jag på vad jag hade valt dem till.

 

Dustin JohnsonMin foursome partner

Patrick Reed Min palla äpplen partner

Adam ScottMin plugg partner i skolan

Jason DayMin ”lär mig slå högt” partner

Paul CaseyMin armbrytnings partner

Rory McIlroyMin TV-spels partner

Jordan SpiethMin putt-tävlings partner

 

Det pratas mycket om att vinnaren får 10 miljoner dollar, men inget om resten av fältet. Ni trodde väl inte att de skulle få gå hem tomhänta?

Som ni ser får den som kommer på 30e plats hela 175 000 dollar. Det är inte fy skam för att spela några rundor av dålig golf. Kom på 10e plats och hämta hem 500 000 dollar och du har vunnit mer pengar än en vanlig Europatour tävling.

OCH! då har vi inte räknat med pengarna som spelarna får för själva tävlingen. Vinnaren får utöver 10 miljoner dollar en till fast lite mindre check på 1,5 miljoner dollar. Kommer du sist får du 135 000 dollar. Så kommer du på en 30e plats på FedEx och 30e plats i tävlingen får du alltså 310 000 dollar med dig hem.

310 000 dollar * 8,5kr= 2 635 000 kronor

Stackaren som kommer på en 125:e plats åker hem med 70 000 dollar och har förmodligen svårt att bestämma sig om han ska va ledsen eller glad. Jag vet vad jag hade varit i alla fall.

Nog prat om pengaregnet. Vi tar och kikar ner i deras bagar och ser vad spelarna har som sticker ut lite istället.

 

Dustin Johnson

Tittar ni noga på hans M1a ser ni att drivern inte har de vanliga M1 färgerna. Drivern är USA inspirerad och går under namnet ”Patriotic” design. Ett tecken på att Ryder Cup närmar sig med stormsteg. Dustin spelar med Dynamic Gold X-100 i järnen men har KBS Tour 130X i wedgarna. Det är inte den vanligaste kombon. Det brukar snarare vara tvärtom. Men det verkar onekligen fungera om man säger så. Sen har vi självklart hans nya Spider putter som tillbringar magi för både Dustin och Jason Day. Sen att Dustin har snott hans brorsas Spider putter är en helt annan grej. Med lite tur kanske Dustin får köpa en egen Spider för inköpspris?

 

Patrick Reed

Förutom att han har en PXG 0311 järn 3a och en Callaway 816 Double Black Diamond driver som är ospelbar så finns det inte mycket som sticker ut i karlns bag. Reed är som de flesta vet sponsrad av Callaway men tydligen lyckas inte Callaway ta fram en 60 gradare som Reed gillar. Reed kör nämligen med en 60 graders Vokey wedge, medans 52an och 56an är Mack Daddy Tour Grind. Han håller även hårt i sina MB1 blad som han vägrar att byta.

                                               

Adam Scott

Scott har självklart stoppat i nya 917 woodsen från Titleist i form av en 917D2 på 9,5 grader och 917 fairwaywood. Men det som verkligen sticker ut i Scotts bag är hans järnklubbor. Här hittar vi ett par Titleist 680 MB som visserligen ser ut som vilket Titleist blad som helst, but still. 680 MB lanserades 2005 tillsammans med 670 och 690 modellen. Alla var EXTREMT vackra och skillnaden var minimal. 690 ansågs vara den mest ”förlåtande av dem medans 670 och 680 var väldigt lika i prestanda. Det enda var att 680 hade en mer slipad leading edge vilket föredrogs av spelare som slog brantare på bollen. Vi kan även hitta slipningen på årets 716 MB modell. Vad det är som gör att Scott inte vill byta till 716MB som ”ska” vara framtaget för att efterlikna 670/680/690 kan jag inte svara på. Vi alla har våra egna idéer.                                                            

 

Jason Day

Day har spelat sina RSi TP ett tag nu och har verkar inte ha några planer på att byta till PSi Tour järnen. Han har provat dem, meeeeen icke. Det lustiga med Days järn är att samtliga klubbor är strongloftade 2-3 grader pga att han slår så högt. Men det är inget som direkt syns med tanke på hur högt han fortfarande slår. Förlåt, högt var milt sagt. Fruktansvärt högt menade jag.

 

 

Paul Casey

Här hittar vi riktiga skaft i woodsen för en gångs skull. De första och äkta Diamana White och Blue skaften med den grafik som det ska vara. Inget tjaffs med S+ och D+ här inte. I hans driver sitter ett hederligt Diamana Whiteboard 73X som ska generera en lägre bollbana medans vi hittar ett Diamana Blueboard 103X i spoonen som ska ge något högre. Just like the old days. Samma skaftuppsättning som Tiger spelade med under flera år.

 

Rory McIlroy

Rory har tyvärr en riktigt tråkig bag. Skaften i woodsen är tråkiga och hela bagen ser ut som en välkammad pojke med en perfekt sne-bena som är på väg till skolan 2 timmar för tidigt. Men han har i alla fall Project X 7,0 i sina järn, vilket är fruktansvärt manligt. Some say that Ölandsbron byggdes av Project X 7,0 skaft.

 

Jordan Spieth

Jag inser nu att påhoppet om Rorys bag var lite förhastat. Jordans bag tar bannemej priset. Han har inte bytt till nya 917 drivern. Det sitter ett tråkigt Aldila Rogue Silver i hans 915D2 tillsammans med det orangea och uttjatade Tour AD-DI skaftet i spoonen och hybriden. Det toppas med ett par Titleist 714 AP2 med Project X 6,0 skaft. Inte ens loftet på wedgarna kan sticka ut. 52, 56 och 60 grader…..

Självklart är det riktigt bra grejer som verkligen gör jobbet, men man vaknar inte upp på morgonen med ett pirr i magen direkt. dd

 

 

Veckans fråga

Vad är en förlåtande klubba egentligen?

Hej Fritte. Efter många års spelande och många kronors klubbyten så börjar jag fundera på vad en "mer förlåtande" - klubba faktiskt innebär? Jag menar en duff är en duff å en topp är en topp , en pull är en pull ett släpp är ett släpp osv osv. Jag är en duglig golfare själv (hcp 2,5) jag försöker inte sätta vare sig dig eller dormy "på plats" utan jag funderar och verkligen undrar vad fan ska en "lättspelad" klubba hjälpa mig med förutom att gå lite längre pga ett starkare loft? Då dessutom den "sjukt långa jänrn7an" bara går så långt när jag jag träffar den i mitten å jag tappar lika mycket längd ändå när jag träffar den på tån eller häl.återigen försöker inte dissa dormy jag ÄLSKAR dormy men har klurat på detta på tok för länge och undrar om du har nån förklaring? Tack på förhand

 

Svar:

 

Tjenare,

Nej jag förstår att du inte vill sätta dit Dormy. Vi är inte grundarna bakom en förlåtande klubba direkt. Mitt jobb är att svara så gott jag kan på frågor gällande klubborna vi säljer.

Det man kan säga om en förlåtande klubba är att den genererar högre effekt ut i bollen vid sämre träffar. Träffar du sämre med en bladklubba blir bollhastighetstappet större än med en förlåtande klubba.

Med ”förlåtande” menas också högre trampolineffekt som duktiga spelare oftast inte vill ha.

Varför?

Ljudet, känslan och längdkontrollen blir "sämre" tycker duktigare spelare.

Ljudet och trampolineffekten tittas fram pga den tunnare träffytan på förlåtande klubbor. Det har inte en bladklubba på samma sätt.

En mer förlåtande klubba har även högre MOI vilket gör att klubban inte vrider sig lika lätt vid impakt.

Hur har den ett högre MOI?

En bredare sula hjälper inte bara till att undvika att gräva ner sig, den bredare sulan gör även att Center Of Gravity kommer längre bak. Med ett CoG längre bak så ökas MOi värdet och klubban vrider sig inte lika lätt. Med ett CoG längre bak så ökas loftet mer vid impakt på grund av att skaftet lättare vill böja sig framåt. Det är därför breda sulor oftast går högre och mer till vänster. Passar framför allt spelare som har problem med slicen.

Har märkena gått för långt gällande det starka loftet?

Ja det tycker jag. Förut sa man att en förlåtande klubba gick högre än en bladklubba, men inte längre på grund av loften.

Märkena säger att de har gått ner i loft på grund av att tyngdpunkten ligger längre ner och att MOI värdet är högre. Men tyngdpunkten och CoG har inte ändrats i samma takt som loftet har blivit mindre. Så om jag ska vara ärlig så har det gått och blivit ett säljknep.

 

Sugen på att bli caddie?

Det kan bli guld och gröna skogar

Inte för att det har något med produkter eller något viktigt direkt att göra men jag vet att flera undrar hur det fungerar med caddies på Europatouren. Men framför allt - Vad tjänar en caddie?

Vanligtvis får en caddie på Europatouren en veckolön mellan 600-1500 euro beroende på hur erfaren caddien är sen får caddies även en viss % beroende på placering.

Den procentuella indelningen är:

10% vid vinst

7% vid top 10

5% vid klarad cut

Caddies betalar sin egna flygbiljett inom Europa men spelaren är tvungen att betala halva caddiens flygbiljett vid resor utanför Europa.

Sen kan jag bara anta att Phil Mickelsons caddie (Jim "Bones" Mackay) inte har någon veckolön direkt. Eller enligt vissa källor så tjänar han ca 600 000 dollar om året. Så han klarar sig helt okej....

Går du i caddie-tankar gäller det att veta vart du ska börja. Som tur är så har Bones gjort några klipp som visar grunderna.

Hemligheten bakom backspinn

Jag spelar inte med backspinn

Det är många som vill fräscha upp groovsen på sina wedgar för att få tillbaka den spinn som wedgen en gång i tiden erbjöd. Problemet är att groovsen nästan inte har någon påverkan alls när det kommer till spinnen. Groovsens uppgift är att samla in det som kommer mellan klubban och bollen. Det kan vara gräs, vatten eller annat. För några år sedan tillverkades wedgarna med djupare/bredare och vassare grooves som gjorde att man lättare fick spinn på bollen från det höga gräset. Groovsen var även formade som en fyrkant som kallades "U groove" medans dagens är formade som en trekant och går under namnet "V grooves"

U-grooves wedgar får inte användas vid hcp grundande rundor. Du får självklart spela med en "icke godkänd" wedge men du får inte tävla eller sänka ditt hcp med den.

På bilden nedanför ser ni skillnaden på en godkänd och en icke godkänd wedge.

Det som är den avgörande faktorn när det kommer till spinn är ytan mellan groovsen. Nästan alla märken idag har en räfflad yta mellan groovsen för maximal spinn. 

Exempelvis: Titleist Vokey (Spin Milled eller Cleveland RTX

När du upplever att wedgen inte sätter samma spinn som du brukade få är det dags att kika på nya wedgar. Det går att fräscha upp groovsen men det kommer inte hjälpa dig tillräckligt för att få tillbaka spinnen, möjligtvis lite bättre spinn från de tjockare lägena.

Nu ska jag inte säga att groovesen inte har en endaste påverkan på spinnen, för det har den. Den övre kanten på grooven som kommer i kontakt med bollen vid träffögonblicket har en liten påverkan på spinnen. Dock inte så mycket som man kan tro. Det har gjorts tester med wedgar som inte har grooves vs wedgar med grooves och det visade sig inte ha någon skillnad. Observera att det testet var gjort med peg. Från gräs blev det självklart ett annat resultat.

"Jag spelar inte med spinn" det är en vanlig kommentar vi får höra. Men det stämmer faktiskt inte. Skulle du köpa nya fräscha wedgar tillsammans med ett dussin tourbollar kommer spinnen titta fram vare sig du vill eller inte. Man brukar säga att golf är en materialsport och det kan man verkligen säga i det här fallet.

Vill du ha spinn på korta slag är en högre bounce att föredra för att lättare träffa någon groove längre ner på bladet. En låg bouncad wedge gör det lättare att träffa högre upp i bladet vilket är bra vid lobbslag, men inte när du vill få den låga spinnaren. När bollen träffas något lägre ner än sweetspot uppstår en gear-effect vilket gör att bollen rullar lättare längs bladet och loftet på klubban minskar. Många tourspelare chip/pitchar med högloftade wedgar men lyckas ändå få en låg bollbana med mycket spinn i bollen.

Många tror att en brantare attackvinkel gör att bollen spinner mer, men så är inte fallet. Visst hjälper en brantare attack att träffa bollen först, men det kan också göra att bollträffen blir för högt upp på bladet. En brantare attack minskar loftet på klubban.

Det finns en magisk kombination mellan loftet på klubban och din attackvinkel som tillsammans ska bild ca 45 grader för att uppnå maximal spinn.

Exempel:

Attackvinkel: -5 grader Dynamiskt loft: 40 grader

Tillsammans bildar detta slag 45 grader i spinnloft.

Detta händer när man försöker slå brantar på bollen.

Exempel:

Attackvinkel: -10 grader

Dynamiskt loft: 35 grader

Detta slag bildar också 45 grader i spinnloft fast på ett annat sätt. Det här slaget kommer alltså INTE sätta mer spinn i bollen.

Här är även en bra video som visar vad som händer när man träffar för högt upp i bladet tillsammans med för mycket loft vid träffögoblicket.

Men folk använder ju en 60 gradig wedge??

Träffas bollen något lägre ner på bladet tillsammans med ett bra skaftlut kommer en 60 gradaren hamna på ca 40 grader vid träffögonblicket.

Vill du ha spinn på bollen så ska du tänka på följande:

  1. Nya fräscha wedgar
  2. Spela med en tourboll
  3. Träffa bollen först
  4. Bra bollträff (nååågot lägre ner)
  5. Ren träffyta (både mellan och i groovsen)

Kom ihåg: Hugg inte sönder bollen, det spinner inte mer för det.