Cleveland släpper ny förlåtande wedge

De flesta golfarna spelar med cavitybackklubbor vilket gör livet något lättare. Cavityback är lättare, mer förlåtande och mer lättspelade än klassiska bladklubbor. Men lustigt nog använder samma golfspelare wedgar av tourklass, som är tyngre, mindre förlåtande och inte alls lika lättspelade.

Märkligt beslut tycker Cleveland Golf.

Cleveland har tagit fram en ny modell som hjälper de här spelarna att kunna fatta ett bättre beslut. Hur då? Med hjälp av en klassisk design kombinerad med en förlåtande cavityback såklart. Den här wedgen ska ge golfarna en tourig look med låg vikt, förlåtande egenskaper och lättspelad som en cavityback.

Cleveland Golfs nya CBX-wedge är en förlåtande wedge för den större massan som även spelar förlåtande järnklubbor. Tekniken i träffytan är i tourklassen och ger maximal spinn och kontroll medan formen och viktningen har optimerats för höga förlåtande egenskaper.
 

Vad är det som gör CBX-wedgen så smaskig?

Ny sulslipning
Dual-V sulan på Clevelands nya CBX-wedge är bredare och mer förlåtande, vilket gör att den glider bättre och mer effektivt genom träffen samtidigt som den är mångsidig nog för att slå många olika slag.

V-form i längdled
Framkanten har lite mer bounce för att den inte ska gräva ned sig samtidigt som den bredare bakdelen ger mer stabilitet och lyft genom träffen utan att klubban studsar på marken.

V-form i sidled
Den bredare tån underlättar bunkerslag och slag där träffytan är square. Hälen är smal som på en traditionell wedge, vilket underlättar om man vill öppna upp bladet.

Perimeterviktning
Perimeterviktningen gör att 76 gram har kunnat flyttas från wedgens centrum (om den inte haft något hålrum) och placeras längs kanterna och i den bredare sulan, vilket ger wedgen ett högre MOI.

Feel Balancing Technology
Optimerad viktning flyttar tyngdpunkten tre millimeter närmare träffytans centrum än genomsnittet, vilket ger mer konsekventa resultat och bättre känsla.

Ny Rotex-träffyta
De tre tekniker som ingår i Rotex-träffytan ger tillsammans konsekvent backspinn i alla lägen.

TOUR ZIP GROOVES
En djupare och smalare U-form med skarpare kanter för alla loft ger bättre kontakt i flera förhållanden. Groove-strukturen är utformad för att motverka så kallade flyers från ruffen vid fulla slag med lägre loftade wedgar samt ge maximal spinnkontroll och konsekventa resultat i djup ruff kring greenerna med mer högloftade wedgar.

MIKROFRÄSNING
Det avancerade mönstret som ges av en mikrofräsning i två steg ökar friktionen och riktningsförstärks efter loft: låga loft (46°–52°) har ett cirkelformat mönster mer i riktning mot framkanten för bättre resultat vid fulla slag. Höga loft (54°–60°) har ett mönster mer riktat mot tån som matchar svingspåret för slag med öppen träffyta, vilket ger bäst resultat kring greenerna.

LASERFRÄSNING
Ett sista pass med laserfräsning finjusterar ytstrukturen till den regelmässiga gränsen för maximal friktion och backspinn kring greenerna.

Wedgen kommer i dessa utföranden:

Nya Clevelandwedgen beräknas dyka upp i mitten av september och kommer ligga på
1 399:-

Därför funkar det tjocka greppet

De började siktas ute på touren för några år sedan. Numera känns det som att var och varannan tourspelare använder sig av ett tjockt grepp på sin putter – och visst är det tydligt att detta influerar också tillverkare som i många fall numera har tjockare grepp som standard.

Men vad är egentligen grejen?

Egentligen handlar det om att låta utrustningen ta hand vad som tränare har uppmanat sina elever till att försöka med i många år för att putta bättre - att göra händerna mindre aktiva i puttingsrörelsen.
Det tjocka greppet är nämligen svårare att hålla runt med händerna, vilket gör dem mer avslappnade i stroket och alla som har stått och kramat sitt traditionella puttningsgrepp över en enmetersputt vet hur positivt det är.
Att det därför också kan vara ett alternativ för den som varit så olycksalig att den har drabbats av yips (svårförklarliga ryckningar i händer eller armar i samband med puttstroket) så kan det också vara till viss hjälp.

Finns det några uppenbara nackdelar? Nja, egentligen inte. Vissa upplever att man kan tappa känslan en aning på längre puttar, men det är förstås individuellt.
På Dormy har vi ett brett urval av puttergrepp från olika tillverkare för dig som vill specialbeställa ett grepp till din nya putter eller helt enkelt sätta på ett nytt grepp på din befintliga putter.

MEN!

Spelar du med en traditionell putter som exempelvis Scotty Cameron Newport 2 eller Ping Anser där tån på puttern hänger ner, då är inte ett tjockt grepp att föredra. Smalare modeller är oftast inte "Face Balanced" och passar bättre till putterstrokes som är "in-to-on" - som en halvmåne kan man säga. In-to-in strokes tillsammans med en tå-tung putter behöver en liten release för att inte tån på puttern ska komma efter.

 

Har du en face balanced putter som exempelvis Odyssey 2-ball eller Scotty Cameron Futura tillsammans med ett rakt-bak-rakt-fram stroke så är det tjocka ett perfekt alternativ.
 

Vi har testat nya Ping G400!

Det är extra pirrigt när Ping ska släppa en ny driver. Jag tycker att Ping tar fram marknadens rakaste drivers och jag hoppas det förblir så, även med G400.

Med en kombination av turbolatorer som först sågs på G30-serien tillsammans med G- seriens dragonfly-teknologi med lite prickar för att uppfattas mindre så har vi en G400.

Men det stannar absolut inte där.

Inte nog med att prickarna är där för att drivern ska upplevas mindre (även design såklart) så är den faktiskt mindre. Den har gått från 460 kubikcentimeter som det var på G till 445 kubikcentimeter i G400. Men trots att huvudet är mindre så har MOI-värdet gått upp. Som vanligt har man lyckats placera mer vikt längre bak och längre ner. 

Ping G400 har även en smidd träffyta som är 6% tunnare och 9% lättare än på tidigare modeller. Detta gör att träffytan flexar mer för högre bollhastigheter. På grund av sparad vikt har man kunnat använda volframvikten undertill för att göra drivern ännu mer förlåtande. Ja exakt, ÄNNU mer förlåtande!

Ping G till vänster och G400 till höger

Ping G till vänster och G400 till höger

Gissa om jag har testat och jämfört den mot Ping G?

JA.

När jag först la ner drivern vågade jag inte öppna ögonen, jag ville så gärna att den skulle se bra ut, eller i alla fall lika bra som G30 och G. När jag väl öppnade ögonen träffades jag av ett nättare och elegantare klubbhuvud än vad jag trodde. Jag märkte att jag adresserade den till bollen mer försiktigt och mjukare än tidigare.

Träffytan såg ut att ha en liten bulge (vilket jag tyvärr inte gillar) men det var så pass lite att det inte störde.

När jag väl slog kände jag att bollträffen var skönare och även köttigare med G400. Pings drivers har alltid haft en tendens till att låta rätt ihåligt och högt, men inte G400. Jag märkte även att bollhastigheten gick upp någon mph med G400 men det var för att jag svingade den snabbare. 

Här nedanför ser ni en liten jämförelse mellan de slag jag slog med Ping G och G400.

Vita = G/  Gula = G400

Vita = G/  Gula = G400

Ping G400 drivern hittar du HÄR

Vilken klubba längtar ut från ditt förråd?

Den står där i förrådet som ett monument över en svunnen tid.

Klubbhuvudet är inte lika glänsande som förr, sulan är märkt av sten och sand och i fördjupningen som skapar siffran ”1” finns det fortfarande kvar lite jord och smuts.

Men när jag adresserar den mot golvet ser det precis likadant ut som jag minns.

Lika tröstlöst, lika omöjligt – men också lika underbart.

cleve.jpg

Det smäckra bladet ligger fint bakom bollen, den tunna topplinjen är elegant och slagytan ramas effektfullt in med ett antal vitmålade fyrkanter.

Samtidigt som jag beundrar skönheten och låter nostalgins förföriska skimmer glänsa över stunden så kan jag inte låta bli att undra hur många vettiga slag som egentligen har slagits med den här underbara järnettan, Cleveland Tour Action 588P?

Svaret är sannolikt ”alltför få”. Men den fanns där i bagen, eftersom man skulle ha en järnetta och med tanke på att jag redan visste att min branta svingrörelse aldrig skulle kunna klara att hantera en järnetta så tyckte jag att det var lika bra att köpa en som i alla fall var snygg.

Den måste ha tagits ur bruk någon gång i början av 90-talet och de andra kamraterna i bagen från den tidsepoken är bortsorterade. Men järnettan har jag aldrig förmått mig att göra mig av med och den står liksom och kikar på mig ibland. Emellanåt får jag faktiskt infallet att den kanske skulle få åka tillbaka i bagen någon gång.
Kanske blir det på höstens linksresa med grabbarna?
Om jag så bara skulle slå ett slag med den, där den låga och penetrerande bollbanan trotsar vindarna från Irländska sjön och söker sig närmare sitt mål med en svag fade – ja, då skulle det vara värt det.

Nedräkningen har börjat!

British Open är så nära att jag nästan kan ta på det! Varje gång vår verkstadskille Brad får höra "British Open" säger han "Det heter The Open for fuck's sake!"

Den här typen av golf är så pass annorlunda till skillnad från den golf som många på touren är vana vid. Inför finalvarvet brukar man ofta se ett mönster bland spelarna och varför vissa spelare ligger i toppen och andra inte.

Det är lite som att skjuta sig i foten när man skriver om vilka man tror och inte tror på då allt kan hända, men samtidigt skulle det vara kul att ha rätt. Då kan man vara kaxig!

Så vilka tror jag på den här veckan?

Andrew "Beef" Johnston

Den här "lilla" pojken vet hur man ska ta sig runt en bana som denna och med publikens hjälp tror jag att han kommer gå långt. Jag tror inte han kommer vinna men får han en stor stek till frulle är det mycket som talar för en topp 5 placering.

Martin Kaymer

Den tyska faden kommer förmodligen vara stabil hela veckan och inte göra mycket väsen av sig. Jag tror inte Martin kammar hem festen men en topp placering tror jag vi kommer få se i alla fall.

Adam Scott

Han må ha en väldigt vacker sving men samtidigt är han väldigt tråkig. Jag tror på Scott den här helgen men vill helst inte att han ska vinna. Jag vågar dra till med en topp 3 på Adam i alla fall.

Sergio Garcia

Här pratar vi ballstriker utan dess like och det behövs kan jag lova. Jag tror Garcia blir riktigt farlig så länge hans putter inte sabbar till det (som vanligt) Jag vill verkligen att Sergio ska vinna men jag tror mer på en topp 5 placering.

Hideki Matsuyama

Haha skoja, jag hoppas innerligt att han missar cuten.

Paul Casey

Gamle Paul med de brutala underarmarna kommer riva igenom den tjocka ruffen som Jason Duffner gör från fairway. Paul Casey kan den här typen av golf och kommer bli farlig den här veckan. Jag tror faktiskt Paul Casey kommer vinna i år.

Några som jag egentligen vill skriva är:

Alex Noren
Henrik Stenson
Rickie Fowler

Jon Rahm

Men hur kul är det?

Om jag skulle nämna 5 pers jag tror kommer göra riktigt dåligt ifrån sig (då menar jag inte spelare Danny Willet och David Duval utan riktiga spelare) så skulle det vara:

Jordan Spieth

Funkar inte puttern är han körd. Jag tror det kommer bli en helg där han pratar extra mycket efter varje slag på grund av allt missnöje.

Phil Mickelson

Jag gillar Phil men jag tror han kommer slå så snett att inte ens publiken kommer orka leta efter hans bollar.

Sören Kjeldsen

Sören når inte ens in på alla par 4or så jag ser inte hur han ska ha en chans. Sen är hans sving väldigt o-fager vilket sätter pricken över i:t.

Byson Dechambeau

Han vann visserligen i helgen på hemmaplan men jag har svårt att se hur han ska bemästra en bana som denna i stark vind. Där tror jag golf-forskaren har glömt en punkt i sitt kalkylblad.

Ryan Moore

Vet inte varför jag inte tror på Ryan Moore. Kan bero på att jag inte gillar honom och att hans ögla bara blir större och större. Han får gärna packa väskorna på fredagskvällen om du frågar mig.

Så vet du när det är dags att byta wedge

Under Nordea Masters berättade vår svenske stjärna (och närspelsguru) Alex Norén att han i princip byter ut sin 60-gradiga wedge inför varje tävling.

Det är få av oss vanliga golfare som har den lyxen – eller kanske framförallt det behovet. En toppspelare som Norén är i behov av att veta att hans wedgeslag uppträder exakt likadant varje gång och dessutom sliter hans träningsmängd och exakta bollträff hårt på skårorna.

Men när är det egentligen dags för en hobbyspelare att börja fundera över nya wedgar?

Faktum är att Titleist nyligen har genomfört en undersökning på hur mycket en använd wedge påverkar slaget. Då ska man visserligen veta att det handlar om en ledande wedgetillverkare, som har ett intresse av att vi byter klubbor ofta, men resultaten är likväl intressanta.

Studien jämförde hur en boll slagen med en helt ny 56-gradig sandwedge uppförde sig i jämförelse med en boll som slagits med en wedge som använts 75 ronder respektive 125 ronder.

Här är resultatet:

Ny wedge: 33 graders launch, 8 500 rpm spinn och bollen stannade efter 3,05 meter.

Wedge använd 75 ronder: 34 graders launch, 7 700 rpm i spinn och bollen stannade efter 5,49 meter.

Wedge använd 125 ronder: 35 graders launch, 6 500 rpm i spinn och bollen stannade efter 7,32 meter.

Vad är då slutsatsen av detta? Tja, spelar du en gång i veckan så bör du kanske börja titta på nya wedgar efter ungefär 1,5 år, medan den som är mindre regelbunden än så bör titta på en treårscykel.

Hur man vet att det är tid att byta – om man inte håller sig slaviskt till kalendern? Här är tre punkter som förklarar om du är i riskzonen.

* Bollens utgångsvinkel är högre än tidigare
* Du slår längre än vad du gjorde i början
* Stoppet på green har blivit sämre

Observera att groovsen inte är den avgörande faktorn gällande spinn, det är ytan mellan groovsen. Så även om groovsen ser ut okej ut så kan wedgen vara finito.

Hjälpmedel för stroket och siktet? Ja tack!

 

Alla proffs använder sig av någon form av hjälpmedel för att konstant utveckla sin golf. Även vi dödliga har börjat använda träningshjälpmedel för att ta vår golf till nya nivåer.

Nu har vi äntligen fått in den populära Alignment Pro till våran webshop som är utmärkt träningshjälpmedel som är lätt att använda och att ta med sig ut till klubben.

Pris: 599:-

Här är en video som visar tankarna bakom Alignment Pro:
 


Ni kanske har sett att tourspelarna har en liten smal snygg headcover i bagen? Det är Alignment Pro Headcovern som vi också har fått in till webshopen!
 


Headcovern är tillverkad i läder som skyddar Alignment Pro i bagen. Den finns i både vit eller svart läder.

Mått 34 cm lång 5 cm bred

Pris: 249:-

Puma Ignite Disc Extreme Sport is in the house!

Innovativ
Sportig
Modernt utseende
Vattentät

För en kort tid sedan dök äntligen Pumas nya Ignite Sport upp till butikerna och den är riktigt fräck!

Ignite Spikeless Sport har en ovandel tillverkad i premium läder och mesh. Framdelen i mesh har stretch som ger maximal komfort och är både vattentät och har bra andningsförmåga. Bakdelen är tillverkad i läder och ger stabilitet och support där det behövs.

Mellansulan är tillverkad i IGNITE foam som skapar maximal stötdämpning, komfort och stabilitet. Yttersulan har 39 strategiskt placerade Hexagoner som ger grepp i alla riktningar samt sparr-formade dobbar ökar greppet ytterligare.

Skon hittar du HÄR

Bra att veta: Den är nästan för skön

Lystring, lystring! Nytt lie-tänk och färgkodsystem hos Ping!

Från och med idag är det nya färgkoder som gäller hos Ping, men vad betyder denna ändring?

Till att börja med måste du veta att en förändring i längd påverkar klubbans lie. Förlänger man en klubba blir den mer upright medans en kortare klubba gör klubban mer flat.

Här är några exempel:

0,5" förlängd = 1 grad upright
1" förlängd = 2 grader upright
0,5" kapad = 1 grad flat
1" kapad = 2 grader flat

Men som jag tidigare skrev så har Ping reglerat denna lie-förändring vid bygget av klubborna.

Det Ping har gjort i alla år är att de har utgått ifrån standardlängd när de mäter ut lie. Det betyder att om vi kom överens om att du ska ha blå lie, så är det blå lie du kommer få oavsett längd. Nu kommer det luriga - fokus!

Om vi beställde dina järnklubbor 0,5" förlängda med svart prick (standard-lie) så kommer egentligen lien bli mer upright än vad "svart" är, eller hur? MEN! då har Ping bockat ner klubban för att få tillbaka den svart lien som om det vore standard längd. Annars så skulle den blå lien landa på 1 grad upright (blå).

MEN NU ÄR DET NYA TIDER!

Nu är detta liejusteringstänk ute ur bilden. Från och med idag kommer Ping bygga klubborna som alla andra märken gör när det kommer till lien, samt att de har ett nytt färgkodsystem som du hittar längre ner.

Längst ner på bilden ser du färgerna (Gold, Brown, Orange, Purple etc) som visar den gamla lien. Ovanför ser du det nya lietänket och hur dina nya Pingklubbor skulle se om du beställde dem idag.

Det betyder att om du har ett Ping-set som är 0,5" förlängda med vit prick (3 grader upright) så skulle ditt nya set från Ping få GRÖN prick istället - EFTERSOM DE INTE REGLERAR FÖRLÄNGNINGEN LÄNGRE!

Som du ser så har Ping ändrat till till hela grader mellan varje färg samt att de har plockat bort den gula och lila färgkoden.

Hoppas du hängde med, annars är det bara att ställa frågor i kommentarsfältet så hjälper jag dig.

Titleist NXT Tour kampanjen är slut och utlottningen av bagarna är gjord!

Grattis!

Vi har under juni månad haft en kampanj där alla som köper Titleist NXT Tour/NXT Tour S dussin har haft chansen att vinna en Titleist 4up Standbag.

Varje dussin var värd en lott vilket betyder att kunder som har köpt tre dussin NXT erhöll därför tre lotter. Vi fick 22 bagar av Titleist och till vår hjälp använde vi oss av vårat instagramkonto där de första 22 fick säga en siffra mellan 1 till 508.

Bagen.png

Vi kommer under dagen att meddela vinnarna via mail eller telefon och berätta om den glada nyheten om varför han/hon kommer få en bag hemskickad.

Här är de lycka vinnarna!

Swedish Golf Tour på Lannalodge

Just nu spelas Swedish Golf Tour på Lannalodge där våra svenska stjärnor kämpar för att samla poäng. Swedish Golf Tour som förut hette Nordea Tour tillhör Nordic League där de fem bästa efter årets slut tar sig in på Challenge Touren.

Jag svängde förbi och fotade lite smått och gott och även ner i några bagar. Man kan enkelt se att det är Titleist som är favoritmärket bland dessa grabbar.

Pro V1 2015 vs Pro V1 2017

Valet görs endast i vad du söker gällande flykt, spinn och känsla

Det pratas mycket om den nya Pro V1 som har släpps och vad skillnaderna är från tidigare modell. Den här gången har Titleist vänt på steken och förändringarna är större än tidigare år, i alla fall för en av modellerna.

Den nya V1an har fått en ny, uppgraderad kärna som genererar högre bollhastighet och ett lägre spinntal på de långa spelet jämfört med tidigare modell. Detta gör den går något längre vid drives och längre, fulla slag än tidigare. Skillnaden på V1 17 och X17 är minimal med drivers. Däremot så är skillnaden större längre ner mot wedgarna när det kommer till spinn.

Sammanfattningsvis:

2017 V1 vs. 2015 V1

• Lägre spinn och högre bollhastighet
• Lägre spinn tee till green
• Längre på fulla slag

2017 X vs 2015 X

• Samma spinn (Endast dimples som ändrats)
• Samma känsla (Endast dimples som ändrats)

V1 har också förändrade dimples precis som X. Detta är för att ge bollen en stabilare och jämnare bollflykt. Större säkerhet och kontroll för alla spelare.

De största skillnaderna mellan V och X ligger i flykten, spinnen och känslan. Svinghastighet, hcp, kön eller annat är inte något som avgör vilken boll man väljer. Valet görs endast i vad du söker gällande flykt, spinn och känsla.

Så vad är skillnaden mellan nya Pro V1 och Pro V1X?

V har en något lägre, mer penetrerande flykt än X och mindre spinn än X från tee till green med en mjukare känsla. Dock är skillnaden minimal med drivers som sagt.

En hel del på touren har valt att byta till V från X för att de får mer längd nu med V och även en mjukare känsla.

Har du spelat Pro V1X tidigare för de något lägre spinnet från tee så kanske V är ett bättre val nu. Men att välja boll efter de 14 slag man slår från tee är inget jag rekommenderar då övriga slag in mot green kan bli lidande. 

Så, är du V eller X?

 

Fantastiska Footjoy

Footjoy Pro SL

Adam Scott har den, Lee Westwood har den, Branden Grace har den, Charlie Hoffman har den, Charl Schwartzel har den, jag kan fortsätta om du vill?

Efter att Footjoy insåg att Dry Joys Casual blev populärare än de trodde och förstod att det spiklösa temat fungerade var det dags att börja jobba. Hur gör vi Dry Joys Casual ännu bättre?

Resultatet blev såklart Pro/SL

Den största skillnaden med Pro/SL är stabiliteten. Målet var att ta fram en sko som både skulle locka tourspelare och amatörer. Skön har en mjuk och behaglig ovandel som är vattentät kombinerad med en mellansula och yttersula i tre olika lager. Pro/SL är försedd med FootJoys egen polymer, den så kallade FTF (Fine-Tuned Foam) som är tio procent lättare än vanlig EVA-skumplast och ger dämpning i steget. Med hjälp av en kombination av starkt läder på ovandelen tillsammans med en X formad läder panel bredvid ankeln på varje sida av skon och voila!

Ovanpå FTP-delen finns ett FTF-lager som ger mjuk komfort under hela rundan och under FTF-delen sitter en sula med TPU-greppelement som gör att skon blir en stabil bas för din sving.

Trots att skon inte har något membran som vanliga skor har så är Pro/SL ändå vattentät.

Hur?

Pro/SL är uppbyggd på ett fantastiskt fint Chromo skinn från Pittards vilket gör att membranet inte behövdes. Lädret är nämligen 100% vattentätt. Skon har en "Laser Plus" läst vilket passar de flesta golfare.

En aspekt som många inte är medvetna om är just skons läst. En läst är en form som används vid tillverkning av skor. FootJoy har hela åtta olika läster i sitt sortiment.

 

 

FootJoy har olika läster för herr och dam. Varje läst är tillverkad för olika typer av fötter. Lästerna tillverkas i olika vidder. Beroende på fotens bredd är det viktigt att få rätt vidd på skon. FootJoy har vidderna x-narrow, narrow, medium, wide, x-wide och xx-wide. Det vanligaste I butikerna är medium och wide.

Pro SL är en fantastisk sko som kommer tilltala väldigt många ute i vårat lilla land. Jag har själv provat den och den uppfyllde alla krav jag har på en golfsko.

Vi lagerhåller Pro SL skon i vit/blå/orange samt även i svart och ligger på 1799:-

En magisk vecka är över

I onsdags vid incheckningen till hotellet fick jag förklarat för mig hur jag skulle ta mig till hotellets parkering. Bredvid mig står Göran Zachrisson som precis hade lämnat bilen efter ha fått samma instruktioner som jag precis hade fått. Göran lutade sig fram mot mig och sa:

Ta vänster, vänster, vänster, vänster, vänster, det är få platser kvar så skynda dig.  Och du...var beredd med Visa kortet vid bommen, det blev lite stökigt där ett tag.

Det kändes som jag satt framför Viasat Golf och lyssnade som vanligt fast denna gång var det live på riktigt. Skön start på veckan.

Sist jag var på Barsebäck var under Scandinavian Masters 1995 när Jesper Parnevik kamma hem segern. Då var jag 11 år och blev jagad av funktionärer efter ha snott Top Flite Strata bollar på rangen.

Barsebäck är en fantastisk anläggning som enligt mig är den absolut bästa för Nordea Masters. Det finns inget ställe som osar så mycket golf som på Barsebäck. Tänk dig när tjuren Ferdinand luktar på blommorna, så känns det på Barsebäck.

Jag har varit på alla Nordea Masters de senaste åren men ingen har varit i närheten som denna. Stämningen, spelarna, banan, upplägget, miljön, funktionärerna, publiken var fantastik. Till och med parkeringen var perfekt. Fråga mig inte varför, den bara var det.

Den här veckan var det Italiens Renato Paratore som skulle få den godaste pizzan. Renato var ledare i klubbhuset på -11 vilket även Chris Wood låg på med ett hål kvar. Chris hade tre val. Birdie för vinst, par för särspel eller bogey för torsk. Även fast Chris slog spoon på 18:e så tittade hooken fram tillsammans med bogeyn.

Renato Paratores vinnande bag (med en nypa salt)

Driver: Titleist 915D3 10,5 grader driver med ett Diamana Blueboard

Fairwaywood #3: Titleist 917F2 15 grader med ett jättebra skaft

Hybrid: Titleist 816 H2 19 grader med ett jättebra skaft

Järn: Titleist AP2 716 med Project X (6,0?)

Wedgar: Titleist SM6 Chrome 52 + 58 grader.

Putter: Scotty Cameron (förmodligen någon limiterad som man vill sno)

 

Att bära eller inte bära?

Tänk vad mycket tankar och idéer det finns kring ett så ointressant ämne som -bagförflyttning.
Ska jag bära, puscha/dra eller titta på min bag när jag går mot mitt nästa slag är den "stora" frågan.

Så kan man utse vilket av alternativen som verkligen är bäst?

Enligt Neil Wolkdoff är vagnen det bästa alternativet. Och vem är Neil? Jo Neil Wolkdoff är doktor på Colorado Center for Health and Sports Science och den studie han la ner 500 timmar på visade att vagnen var överlägsen.

”De som använder vagn har färre problem med skador. Svingen är tuff mot ryggen. Använder du vagn gör du dig av med ett stressmoment för ryggen”, förklarade han efteråt.

Det visade sig även att spelarna inte var lika trötta efter varvet. Extra tydligt blev det för den som dessutom använde elvagn.

Men hur är det då med motionen och denna hysteri kring kaloriförbränning?

Jo Wolkodoff undersökte även detta och kom fram till att den som bär sin bag förbränner 721 kalorier under 9 hål. Att gå med vagn kom emellertid inte långt efter: 718 kalorier. Skillnaden är alltså försumbar. Den som körde golfbil förbrände 411 kalorier.

Självklart kommer alla som bär bagen fortsätta med det och alla vagndragare kommer fortsätta med sitt race. Vad du än föredrar så har vi intressanta tips inför sommaren oavsett hur du förflyttar din bag.

 

Sun Mountain Lite Stand

Bärbag som även passar på vagn tack vare leg lock-funktion. Justerbar E-Z Fit Dual Strap-sele för optimal bärkomfort. Fem tillbehörsfack varav ett stort för kläder och ett vadderat för dina värdesaker. Bagen är en vattentät lättviktsbärbag med 14 fullängdsdividers.
Pris: 3299:-

 

 

Ogio Aquatech Lite

En vattentät bärbag med 9.5’’ WoodeLite-topp med separata fack för putter, MW och järn. Tre fickor varav en är fleecefodrad för värdesaker. Lättåtkomligt kylfack för drickan. Vikt: 1,8 kg.

Pris: 2799:-

 

 

Max Autofold FF

Den senaste revolutionen från BIG MAX med
unik design: Du fäller ihop vagnen med ett enkelt handgrepp och samtliga tre hjul fälls automatiskt in och ut. Konstruktionen gör också att detta är en av marknadens mest stabila vagnar.

Pris: 2799:-

 

iq.jpg

Max IQ+ 360

En smidig hopfällningsmekanism gör vagnen kompakt när den inte används. Med sitt 360° roterbara framhjul är vagnen väldigt enkel att manövrera, framhjulet går självklart att låsa i fast position.

Pris: 2499:-

 

 

Powakaddy FW 3i

Freeway är världens mest sålda elektriska golfvagn. Årets modell har en ny display som visar hastighet och batteristatus. Powaframe-ramens bottenplatta är helt inkapslad och skyddar de elektriska
komponenterna. Ergonomiskt handtag med on/off LED-indikator och steglöst hastighetsreglage. Utrustad med ett Plug ’n’ Play litiumbatteri, helt utan kablar.

Pris: 8499:-

 

Motocaddy S1 Lithium

Förbättrad design, med nytt ergonomiskt handtag för bättre komfort, nya lågprofildäck och batterihylla
för lägre energiförbrukning, samt ”Quickfold” för snabb ihopfällning. Som tidigare nio inställningsmöjligheter,
Easilock för enkel fästsättning av alla
Motocaddys vagnbagar samt justerbara bagremmar.

Pris: 8499:-

Det är coolt med el

Motocaddy grundades med principen att förena det bästa av design med tillverkning och funktionalitet för golfare i alla åldrar oavsett spelskicklighet som söker tillförlitliga och prisvärda golfvagnar.

Elvagnen har gått från att vara en pensionärs-racer till att vara mer som en caddie. Allt fler yngre spelare byter till elvagn för att optimera möjligheten till en lägre score. Jag ser flera spelare på Nordea Tour och Future Series som använder elvagn. Jag upplever att golfare som gör allt för en så bra score som möjligt tittar eller köper elvagn, medans hobbygolfare tänker lika mycket på träningen och motionen som du får genom att putta runt en golfbag i 18 hål.

Med de nya elvagnarna som finns på marknaden ser vi lätta batterier, snygga linjer och smarta tillbehöver som underlättar för dig och din golf. Vagnar som du puttar framför dig är bra om banorna du spelar på är relativt platta. Push-vagnar tenderar också att bli lättare, billigare och fälls oftast ihop mindre än de flesta elektriska vagnar.

Självklart kräver elvagnen minimal ansträngning för kroppen. Elvagn är speciellt bra om banorna du spelar på är kuperade. Elvagnen tenderar att vara tyngre och dyrare än tryck vagnar och finns i en rad olika specifikationer. Priset varieras beroende på vilka funktioner och batteri du väljer . De hetaste elvagnarna har USP laddning, GPS hållare och digital skärm.

Litium eller blybatteri?

Litiumbatterier kostar 2-3 gånger mer än blybatterier, men har många fördelar. Livslängden på ett litiumbatteri kan vara både 4 och 5 gånger längre, och vikten upp mot 70% lägre är blybatteriet. Alla elvagnar byggs med batterier som med god marginal ska klara av 18 hål och det optimala för batteriet är att spela ett varv under en laddning. En del batterier klarar 27 och till och med 36 hål på en laddning. Det är skillnad i pris när det gäller batterierna, ett 24 amperetimmars blybatteri kan kosta 1 295 kronor jämfört med ett 17 amperetimmars litium som kostar omkring 4 500 kronor. När det gäller skötsel av batterierna är det viktigt att ladda inomhus i ett ventilerat utrymme och att laddaren är ansluten till batteriet innan strömmen kopplas på. Ett blybatteri och vissa litiumbatterier ska sättas på laddning inom 24 timmar efter rundan oavsett hur mycket du har spelat medan andra litiumbatterier ska laddas inom fyra, fem dagar.

Ett blybatteri klarar 150-200 laddningar och vikten varierar mellan sju till tio kilo. Medans ett litiumbatteri klarar 900-1000 laddningar och väger ungefär två och ett halvt kilo.

Vilket batteri ska man välja?

Är vikten helt avgörande ska du läsa på extra om batteriet som tillkommer.

Litiumbatteriets vikt: 10Ah 1,5kg, 16Ah 2kg, 22Ah 2,7 kg

Blybatteriets vikt: 27Ah ca 9kg, 36aH ca 10kg.

Välj då Litiumbatteri. En låg vikt gör att du enklare kan lägga in batteriet i bilen och det är lättare att bära och flytta runt. Den andra funderingen är att det faktiskt kommer bli billigare att köpa ett Litiumbatteri i längden, det klart det som vi vet just nu innebär att det kommer kanske gå åt 3 blybatterier på endast ett litiumbatteris livslängd.

Motocaddy har fantastiska elvagnar i olika pris kategorier. Här har ni dem:

 

Motocaddy S1 Digital Lithium

Litiumvagnen har ett nytt ergonomiskt handtag för bättre komfort, nya lågprofildäck och batterihylla för lägre energiförbrukning. Vagnen har även utrustats med ”QUICKFOLD” funktion för snabb ihopfällning.
S1 Digital har 9 st inställningsmöjligheter, Easilock för enkel fästsättning av alla Motocaddys Vagnbagar samt justerbara bagremmar.

                 Pris: 8499:-

                 Pris: 8499:-

Motocaddy M1 PRO Litium

Motocaddy M1 Pro är en tuff elvagn med digital panel med 9 st inställningsmöjligheter. Handtaget är ergonomiskt utformat med inbyggd USB-port, handtaget är även justerbart för bästa komfort. Med enkel hopfällningsmekanism gör vagnen lätt att transportera. Måtten när vagnen är ihopfälld är: 34cm x 50cm x 56cm.

                 Pris 10 999:-

                 Pris 10 999:-

Det finns även en grym Motocaddy bag samt väldigt bra tillbehör till vagnen. Du hittar bagen och tillbehören här:

https://www.dormy.se/sok/motocaddy

 

Rory McIlroy signar med TaylorMade!

Dustin Johnson - Jason Day och nu Rory McIlroy

Efter ha varit okontrakterad ett tag efter Nikes nedläggning av golfklubbor blev det äntligen dags att sätta dit en liten signatur. Kråkan sattes på ett papper med en TaylorMade logga uppe i hörnet och förmodligen med en herrans massa nollor.

Rory berättar att han har testat de flesta modeller på marknaden och är helt övertygad om att han har hittat rätt märke och utrustning nu. Han har aldrig varit så exalterad av klubbor som nu.

Av att se på Rorys nya spakar så ser vi en ny bladklubba "Rors Proto" som är så snygga att hälften vore nog. Man kan bara hoppas att den kommer till marknaden fort som Sören (fast utan Rors Proto kladdet tack)

Vi har tidigare sett Rory med TaylorMade woods i bagen vilket gör övergången något lättare. Vi såg Rory spela med förra årets M2 fairwaywoods under US Masters men nu är det 2017 års som gäller och även "tour" varianten.

Den största överraskningen är bollbytet. Rory släpper den legendariska Pro V1an mot TaylorMade TP5X bollen som har haft stora framgångar under året. Vi har faktiskt en tävling på våran Facebooksida as we speak där du kan vinna en årsförbrukning av just den bollen.

Så vad kommer Rory ha i bagen mer exakt?

Driver: TaylorMade 2017 M2 9.5 grader med ett Mitsubishi Rayon Kuro Kage Silver 70 XTS

Fairwaywood #3: TaylorMade 2017 M2 Tour 13.5 grader med ett Mitsubishi Rayon Tensei CK Pro Blue 90TX

Fairwaywood #5: TaylorMade 2017 M2 Tour 19 grader med ett Fujikura Pro P95X (Satt i Nike woodsen förut)

Järn: TaylorMade P750 Tour Proto 3-4 + TaylorMade “Rors Proto” 5-9 med hans vanliga och horribelt styva Project X 7.0

Wedgar: TaylorMade Milled Grind 48/09 + 54/11 + 60/09 med Project X 6.5 som förut.

Boll: TaylorMade TP5x (#22)

Han yipsar fortfarande med puttern så vi får se vad han startar med på torsdag.

Mjuka spikar eller inga alls?

hårdvsmjuk.jpg

Åsikterna står mot varandra: Hon gillar mjukspikar under skorna, han föredrar komforten hos de nya spiklösa skorna. Jesper Holmgren och Lisa Bark från Dormy World Of Golf i Göteborg slipar på sina bästa argument och ger sig in i debatten!


Det finns softspikes som är extra mjuka om man vill ha det.

Har du skor med mjukspik så kan du byta spikar och då blir livslängden på skorna mycket längre. På min bana finns en hel del asfalterade vägar och många grusgångar som sliter hårt på sulan. Det är en av anledningarna till att jag använder softspikes. En sko utan spikar kan du inte ju "renovera". När sulan är utsliten så är den. Med softspikes jag också ett garanterat bra grepp på alla underlag. Jag spelar mest golf på höst och vår, och då upplever jag att softspikes ger ett stabilare grepp i underlaget. En annan fördel är att man kommer upp från marken och slipper geggan.

Jag vet att många händar att spikeless ger lika bra grepp men att vara osäker är inte bra när man svingar. Softspikes kan vara lite hårdare att gå i men jag känner inte av det. Det finns ju spikar som är extra mjuka om man vill ha det. De är lite skonsammare mot greenerna och slits lite snabbare. Det är viktigt att byta spikar i god tid. Går man med dem för länge kan det vara svårt att få loss dem. Det svårt att få bra grepp om spikarna är slitna. Är man förutseende är det däremot väldigt lätt att sätta in nya.

/ Lisa bark

Jag har inte märkt någon skillnad när det gäller greppet.

Jag började med spikeless för två år sedan, när jag slutade spela seriöst. I början mest när jag tränade men jag märkte snart att de fungerade lika bra som vanliga golfskor. Känslan är skönare. Jag kommer närmare marken. De är mjukare och härligare att gå i. Jag har inte märkt någon skillnad vad gäller greppet.

Jag spelade årets första rundor i spikeless utan att halka. Jag har inte märkt någon skillnad ännu och jag har en svinghastighet på 113 mph med drivern. Jag väger 60 kilo och är 183 cm lång. Just nu spelar jag med Puma Ignite Sport. Tidigare har jag haft Nike TW utan spikar och även deras Bermuda-sko. Jag tror det kommer att bli mer och mer spikeless i framtiden, även bland tourspelare. Den hårda ramen i en "spikad" sko ger lite mer stabilitet men jag har inga problem med en lite mer rörlig sko. Jag har vanliga spikade skor som används någon runda per år när det är lerigt och jag vill komma upp från marken. Jag tycker också det är skönt att få bort klacken. Med spikeless får man ett naturligt framåtlut.

/ Jesper Holmgren

Röhnisch bjuder på skönt Flow

Idag vill golfaren vara väl klädd men samtidigt ha bra med plats för rörelse och sving. Med design och passform i fokus designade Röhnisch en klassisk och snygg chino i olika stilar som byxa, capri och shorts. Det funktionella tyget har en insida av slät satäng vilket gör att plagget rör sig och följer alla dina moves samt hjälper till att få bättre flöde när du spelar.

Fördelar?

 •    Lättvikt 
 •    Glatt insida av satäng för att skapa rätt FLOW i alla rörelser
 •    Snabbtorkande
 •    Skrynkelfri
 •    2-vägs stretch
 •    Normalhög midja
 •    Flourkarbonfri
 •    UPF 20+ för vit
 •    UPF 50+ för alla färger utom vit
 •    Tillverkad av återvunnet polyester
 •    Elastan för maximal stretch
 •    Bollmarkör

2-vägs stretch och lättvikt ger dig en bekväm känsla när du spelar. Rynkfria och snabbtorkande funktioner gör det enkelt att ta hand om plagget och du skyddar också din hud mot solen.

Win - Win - Win

I en intervju med Dagens Industri berättar Röhnisch följande om FLOW:

"Vi har en ny, funktionell och välklädd byxkvalitet som vi kallar Flow. Namnet är baserat på känslan när man bär plaggen. Golfspelare rör sig mycket och böjer sig ofta ner efter bollen. Insidan på Flow har en glatt, satängkänsla vilket gör att den placerar sig snyggt på kroppen trots rörelser, utan att du behöver dra i plaggen. Materialet Flow återfinns också i en bekväm och snygg byxkjol med lagda veck. Byxkjolen tillsammans med en funktionell pikétröja ser vi som vårens måsten"

När Röhnisch fick frågan om något specifikt plagg kommer göra comeback på banan var svaret.

"Röhnisch lanserar en byxkjol för den kvinnliga golfaren i år, självklart i funktionsmaterial för att matcha kraven från en sportig golfare. Byxkjol tillåter kvinnor att röra sig med frihet på golfbanan samtidigt som den bidrar till en kvinnlig och trendig look"

Här är Flow linjen:

Klicka HÄR för att komma till nya FLOW serien