Stensons brillor är här

Nyss tecknade Svensk Golfförbundet ett avtal med Henrik Stenson Eyewear om att landslagen ska använda hans solglasögon.

Nu har du också möjligheten att köpa dem - och se till att skydda ögonen på banan samtidigt som du ser lika cool ut som The Iceman.

Vi har just nu 18 modeller (tre av dem för juniorer) inne av de olika Stensonsolglasen och de kostar mellan 1 099 och 1 499 kronor för den som är sugen att slå till. Vilken som är häftigast? Vi slår nog ett slag för de svarta Iceman Performance som är tuffa, men lite mer nedtonade än det vita alternativet.

I vår webbshop kan du se alla alternativ.

Vinnaren av Henrik Stensons signerade flagga är korad!

Förra veckan körde vi en tävling på Facebook där våra följare fick gissa vinnaren samt vinnarscoren. Det slutade med att två personer lyckades pricka in rätt vinnare och rätt vinnarscore. Lotten föll på Niklas Bergsten och är därmed vinnaren i The Open tävlingen och en signerad Henrik Stenson flagga rikare.

Jag fick tag på Niklas och bytte några ord honom.

Varför för valet på Jordan Spieth? Är det en personlig favorit?

Vill säga att han är en favorit. Men han har spelat väldigt fin golf på sistone.
 

När Jordan låg -11 inför sista varvet, tänkte du att du var nära Stensons flagga då?

Såsom han hade spelat dom 3 första rundorna så kändes den faktiskt långt bort inför sista varvet.
 

Vart kommer flaggan få ligga/hänga?

På jobbet. Många golfare där :D
 

Tack Niklas, hoppas du får en trevlig sommar och många avundsjuka kollegor!

Tack själv.

Jordan Spieth vinner The Open

Finns det något bättre än när två gentlemän bjuder på spännande golf och fightas om en British Open titel?

Man kunde nästan se att Jordan var nervös i sättet han rörde sig och fattade beslut. Jag gillar när omänskligt bra idrottsmän visar mänskliga sidor. Det tyckte jag att Spieth gjorde och det gillade jag. Han visade att han är en helt vanlig kille som råkar vara rätt duktig på golf med exakt samma känslor och nervositet i kroppen som både du och jag har (när vi spelar en klubbtävling)

Att tappa så mycket första nio för att sedan vända på steken och komma tillbaka med buller och bång är makalöst imponerande.

Inte nog med att Spieth och Kuchar bjöd på underhållande golf, de visade även hur man beter sig och respekterar denna fantastiska sport.

Bara det att Spieth säger "Go hard!" när Kuchar landade chippen lite för kort på 18:e säger en del.

Jordan visade även vilken bra förebild han är för golfen under sitt tal. Sättet han pratade och framför allt tackade sin caddie och Matt Kuchar var höjdpunkten.

Hatten av till Spieth.

Här är Jordan Spieths finalrunda på 27 minuter om du missade det.

Och Jordans vinnande bag har vi här:

Driver: Titleist 915D2 9.5 grader med ett Aldila NV 2KXV Blue 70X

Fairwaywood #3: Titleist 915F 15 grader med ett Graphite Design Tour AD-DI 7X

Utility(s): Titleist 718 T-MB 3a med ett Graphite Design Tour AD-DI 95X + Titleist 716 T-MB 4a med Project X 6.5

Järn: Titleist 716 AP2 5-9 med Project X 6.5

Wedgar: Titleist Vokey SM6 46/08F + 52/08F + 56/10S + 60/04L
Project X 6.0 = 46, 56, 60
Project X 6.5 = 52

Putter: Scotty Cameron 009 Prototype med ett SuperStroke Flatso 1.0 Svart/Vit

Boll: Titleist Pro V1X

Vilken klubba längtar ut från ditt förråd?

Den står där i förrådet som ett monument över en svunnen tid.

Klubbhuvudet är inte lika glänsande som förr, sulan är märkt av sten och sand och i fördjupningen som skapar siffran ”1” finns det fortfarande kvar lite jord och smuts.

Men när jag adresserar den mot golvet ser det precis likadant ut som jag minns.

Lika tröstlöst, lika omöjligt – men också lika underbart.

cleve.jpg

Det smäckra bladet ligger fint bakom bollen, den tunna topplinjen är elegant och slagytan ramas effektfullt in med ett antal vitmålade fyrkanter.

Samtidigt som jag beundrar skönheten och låter nostalgins förföriska skimmer glänsa över stunden så kan jag inte låta bli att undra hur många vettiga slag som egentligen har slagits med den här underbara järnettan, Cleveland Tour Action 588P?

Svaret är sannolikt ”alltför få”. Men den fanns där i bagen, eftersom man skulle ha en järnetta och med tanke på att jag redan visste att min branta svingrörelse aldrig skulle kunna klara att hantera en järnetta så tyckte jag att det var lika bra att köpa en som i alla fall var snygg.

Den måste ha tagits ur bruk någon gång i början av 90-talet och de andra kamraterna i bagen från den tidsepoken är bortsorterade. Men järnettan har jag aldrig förmått mig att göra mig av med och den står liksom och kikar på mig ibland. Emellanåt får jag faktiskt infallet att den kanske skulle få åka tillbaka i bagen någon gång.
Kanske blir det på höstens linksresa med grabbarna?
Om jag så bara skulle slå ett slag med den, där den låga och penetrerande bollbanan trotsar vindarna från Irländska sjön och söker sig närmare sitt mål med en svag fade – ja, då skulle det vara värt det.

Draw vs Fade (Titleist 917D2)

Då har jag testat och jämfört det gamla hederliga vikt långt ner mot vikt långt upp - Draw vs Fade

Jag vet att jag har gått igenom det här förut men jag drar det fort.

Titleist har två typer av viktskruvar där en är jämnt fördelad (neutral) medans den andra har vikten mer mot det enda hörnet på skruven (Draw/Fade)

Tunga vikten mot tån = Fade

Tunga vikten mot tån = Fade

Med draw/fade vikten kan man välja att ha det tyngre hörnet på vikten mot tån eller mot hälen, det är det som gör att klubban blir draw eller fade viktad.

Om man sätter den tyngre delen mot tån (fade) så flyttas Center Of Gravity från mitten av träffytan mer mot tån. Eftersom bollen alltid vill röra sig mot klubbans CoG så innebär det att en perfekt bollträff i mitten kommer sätta en liten högerskruv. Sätter man den tunga delen på skruven mot mot hälen så får man lättare en draw på bollen.

Tunga delen mot hälen = Draw

Tunga delen mot hälen = Draw

I praktiken skulle ett slag med spikrakt svingspår tillsammans med ett spikrakt klubbhuvud sätta draw eller fade på bollen med de olika viktplaceringarna. Men för att mäta den skillnaden så behöver man träffa bollen spikrakt konstant, vilket jag inte gör direkt.

Jag är ingen maskin!

Men det jag upplevde var hur mycket svårare det var att stänga klubbhuvudet när vikten var placerad mot tån. Jag kunde verkligen känna att tån var tyngre vilket gjorde att jag träffade med ett mer öppet huvud. När jag sedan bytte plats på vikten så att vikten sattmot hälen så upplevdes den mycket lättare att stänga.

Jag är inte på den nivån där jag kan uppleva att bollen rullar mot hälen eller tån vilket orsakar olika skruvar, men jag kan lova att viktningen i klubbhuvudet gör det lättare/svårare att manövrera klubbhuvudet.

Här är värdena jag fick med de olika inställningarna
 

Vikten mot hälen (Draw)

draw.PNG


Vikten mot tån (Fade)


Vita prickarna = Draw viktning
Gula prickarna = Fade viktning


Slutsats:

Behöver du hjälp med att stänga klubbhuvudet?
Sätt vikten mot hälen

Behöver du hjälp med att träffa med ett mer öppet klubbhuvud?
Sätt vikten mot tån

Nedräkningen har börjat!

British Open är så nära att jag nästan kan ta på det! Varje gång vår verkstadskille Brad får höra "British Open" säger han "Det heter The Open for fuck's sake!"

Den här typen av golf är så pass annorlunda till skillnad från den golf som många på touren är vana vid. Inför finalvarvet brukar man ofta se ett mönster bland spelarna och varför vissa spelare ligger i toppen och andra inte.

Det är lite som att skjuta sig i foten när man skriver om vilka man tror och inte tror på då allt kan hända, men samtidigt skulle det vara kul att ha rätt. Då kan man vara kaxig!

Så vilka tror jag på den här veckan?

Andrew "Beef" Johnston

Den här "lilla" pojken vet hur man ska ta sig runt en bana som denna och med publikens hjälp tror jag att han kommer gå långt. Jag tror inte han kommer vinna men får han en stor stek till frulle är det mycket som talar för en topp 5 placering.

Martin Kaymer

Den tyska faden kommer förmodligen vara stabil hela veckan och inte göra mycket väsen av sig. Jag tror inte Martin kammar hem festen men en topp placering tror jag vi kommer få se i alla fall.

Adam Scott

Han må ha en väldigt vacker sving men samtidigt är han väldigt tråkig. Jag tror på Scott den här helgen men vill helst inte att han ska vinna. Jag vågar dra till med en topp 3 på Adam i alla fall.

Sergio Garcia

Här pratar vi ballstriker utan dess like och det behövs kan jag lova. Jag tror Garcia blir riktigt farlig så länge hans putter inte sabbar till det (som vanligt) Jag vill verkligen att Sergio ska vinna men jag tror mer på en topp 5 placering.

Hideki Matsuyama

Haha skoja, jag hoppas innerligt att han missar cuten.

Paul Casey

Gamle Paul med de brutala underarmarna kommer riva igenom den tjocka ruffen som Jason Duffner gör från fairway. Paul Casey kan den här typen av golf och kommer bli farlig den här veckan. Jag tror faktiskt Paul Casey kommer vinna i år.

Några som jag egentligen vill skriva är:

Alex Noren
Henrik Stenson
Rickie Fowler

Jon Rahm

Men hur kul är det?

Om jag skulle nämna 5 pers jag tror kommer göra riktigt dåligt ifrån sig (då menar jag inte spelare Danny Willet och David Duval utan riktiga spelare) så skulle det vara:

Jordan Spieth

Funkar inte puttern är han körd. Jag tror det kommer bli en helg där han pratar extra mycket efter varje slag på grund av allt missnöje.

Phil Mickelson

Jag gillar Phil men jag tror han kommer slå så snett att inte ens publiken kommer orka leta efter hans bollar.

Sören Kjeldsen

Sören når inte ens in på alla par 4or så jag ser inte hur han ska ha en chans. Sen är hans sving väldigt o-fager vilket sätter pricken över i:t.

Byson Dechambeau

Han vann visserligen i helgen på hemmaplan men jag har svårt att se hur han ska bemästra en bana som denna i stark vind. Där tror jag golf-forskaren har glömt en punkt i sitt kalkylblad.

Ryan Moore

Vet inte varför jag inte tror på Ryan Moore. Kan bero på att jag inte gillar honom och att hans ögla bara blir större och större. Han får gärna packa väskorna på fredagskvällen om du frågar mig.

Så vet du när det är dags att byta wedge

Under Nordea Masters berättade vår svenske stjärna (och närspelsguru) Alex Norén att han i princip byter ut sin 60-gradiga wedge inför varje tävling.

Det är få av oss vanliga golfare som har den lyxen – eller kanske framförallt det behovet. En toppspelare som Norén är i behov av att veta att hans wedgeslag uppträder exakt likadant varje gång och dessutom sliter hans träningsmängd och exakta bollträff hårt på skårorna.

Men när är det egentligen dags för en hobbyspelare att börja fundera över nya wedgar?

Faktum är att Titleist nyligen har genomfört en undersökning på hur mycket en använd wedge påverkar slaget. Då ska man visserligen veta att det handlar om en ledande wedgetillverkare, som har ett intresse av att vi byter klubbor ofta, men resultaten är likväl intressanta.

Studien jämförde hur en boll slagen med en helt ny 56-gradig sandwedge uppförde sig i jämförelse med en boll som slagits med en wedge som använts 75 ronder respektive 125 ronder.

Här är resultatet:

Ny wedge: 33 graders launch, 8 500 rpm spinn och bollen stannade efter 3,05 meter.

Wedge använd 75 ronder: 34 graders launch, 7 700 rpm i spinn och bollen stannade efter 5,49 meter.

Wedge använd 125 ronder: 35 graders launch, 6 500 rpm i spinn och bollen stannade efter 7,32 meter.

Vad är då slutsatsen av detta? Tja, spelar du en gång i veckan så bör du kanske börja titta på nya wedgar efter ungefär 1,5 år, medan den som är mindre regelbunden än så bör titta på en treårscykel.

Hur man vet att det är tid att byta – om man inte håller sig slaviskt till kalendern? Här är tre punkter som förklarar om du är i riskzonen.

* Bollens utgångsvinkel är högre än tidigare
* Du slår längre än vad du gjorde i början
* Stoppet på green har blivit sämre

Observera att groovsen inte är den avgörande faktorn gällande spinn, det är ytan mellan groovsen. Så även om groovsen ser ut okej ut så kan wedgen vara finito.

Hjälpmedel för stroket och siktet? Ja tack!

 

Alla proffs använder sig av någon form av hjälpmedel för att konstant utveckla sin golf. Även vi dödliga har börjat använda träningshjälpmedel för att ta vår golf till nya nivåer.

Nu har vi äntligen fått in den populära Alignment Pro till våran webshop som är utmärkt träningshjälpmedel som är lätt att använda och att ta med sig ut till klubben.

Pris: 599:-

Här är en video som visar tankarna bakom Alignment Pro:
 


Ni kanske har sett att tourspelarna har en liten smal snygg headcover i bagen? Det är Alignment Pro Headcovern som vi också har fått in till webshopen!
 


Headcovern är tillverkad i läder som skyddar Alignment Pro i bagen. Den finns i både vit eller svart läder.

Mått 34 cm lång 5 cm bred

Pris: 249:-

Puma Ignite Disc Extreme Sport is in the house!

Innovativ
Sportig
Modernt utseende
Vattentät

För en kort tid sedan dök äntligen Pumas nya Ignite Sport upp till butikerna och den är riktigt fräck!

Ignite Spikeless Sport har en ovandel tillverkad i premium läder och mesh. Framdelen i mesh har stretch som ger maximal komfort och är både vattentät och har bra andningsförmåga. Bakdelen är tillverkad i läder och ger stabilitet och support där det behövs.

Mellansulan är tillverkad i IGNITE foam som skapar maximal stötdämpning, komfort och stabilitet. Yttersulan har 39 strategiskt placerade Hexagoner som ger grepp i alla riktningar samt sparr-formade dobbar ökar greppet ytterligare.

Skon hittar du HÄR

Bra att veta: Den är nästan för skön

Lystring, lystring! Nytt lie-tänk och färgkodsystem hos Ping!

Från och med idag är det nya färgkoder som gäller hos Ping, men vad betyder denna ändring?

Till att börja med måste du veta att en förändring i längd påverkar klubbans lie. Förlänger man en klubba blir den mer upright medans en kortare klubba gör klubban mer flat.

Här är några exempel:

0,5" förlängd = 1 grad upright
1" förlängd = 2 grader upright
0,5" kapad = 1 grad flat
1" kapad = 2 grader flat

Men som jag tidigare skrev så har Ping reglerat denna lie-förändring vid bygget av klubborna.

Det Ping har gjort i alla år är att de har utgått ifrån standardlängd när de mäter ut lie. Det betyder att om vi kom överens om att du ska ha blå lie, så är det blå lie du kommer få oavsett längd. Nu kommer det luriga - fokus!

Om vi beställde dina järnklubbor 0,5" förlängda med svart prick (standard-lie) så kommer egentligen lien bli mer upright än vad "svart" är, eller hur? MEN! då har Ping bockat ner klubban för att få tillbaka den svart lien som om det vore standard längd. Annars så skulle den blå lien landa på 1 grad upright (blå).

MEN NU ÄR DET NYA TIDER!

Nu är detta liejusteringstänk ute ur bilden. Från och med idag kommer Ping bygga klubborna som alla andra märken gör när det kommer till lien, samt att de har ett nytt färgkodsystem som du hittar längre ner.

Längst ner på bilden ser du färgerna (Gold, Brown, Orange, Purple etc) som visar den gamla lien. Ovanför ser du det nya lietänket och hur dina nya Pingklubbor skulle se om du beställde dem idag.

Det betyder att om du har ett Ping-set som är 0,5" förlängda med vit prick (3 grader upright) så skulle ditt nya set från Ping få GRÖN prick istället - EFTERSOM DE INTE REGLERAR FÖRLÄNGNINGEN LÄNGRE!

Som du ser så har Ping ändrat till till hela grader mellan varje färg samt att de har plockat bort den gula och lila färgkoden.

Hoppas du hängde med, annars är det bara att ställa frågor i kommentarsfältet så hjälper jag dig.

Titleist NXT Tour kampanjen är slut och utlottningen av bagarna är gjord!

Grattis!

Vi har under juni månad haft en kampanj där alla som köper Titleist NXT Tour/NXT Tour S dussin har haft chansen att vinna en Titleist 4up Standbag.

Varje dussin var värd en lott vilket betyder att kunder som har köpt tre dussin NXT erhöll därför tre lotter. Vi fick 22 bagar av Titleist och till vår hjälp använde vi oss av vårat instagramkonto där de första 22 fick säga en siffra mellan 1 till 508.

Bagen.png

Vi kommer under dagen att meddela vinnarna via mail eller telefon och berätta om den glada nyheten om varför han/hon kommer få en bag hemskickad.

Här är de lycka vinnarna!

Är alla planer för sommarsemestern klara?

Inte?

Då kanske jag törs komma med ett förslag. Har du vägarna förbi Ängelholm så bör du absolut svänga in till Dormys enda outletbutik där du kan hitta unika grejer till fantastiska priser. Sakerna går varken att hitta i våra andra varuhus eller på dormy.se – utan bara just där.
Vi har exempelvis ett enormt utbud av kläder som både golfare och icke-golfare kan uppskatta och utbudet av både färger och storlekar är ofta stort, så även om resten av familjen inte spelar så kan de säkert fynda hos oss.

På Dormy Outlet kan du självklart också provslå intressanta klubbor eller testa putters på vår puttingrange innan du bestämmer dig för att handla och i vanlig ordning blir du guidad av vår kunniga och passionerade personal.

Outletbutiken ligger i ett högoktanigt golfområde i nordvästra Skåne, med många välkända banor inom en timmes bilresa. Så vill du testa dina nyinköpta klubbor på klassisk mark som Torekov, Båstad eller Tylösand efteråt är det fullt möjligt.

Vi ses i Ängelholm!

Jon Rahm vinner Irish Open

Vilken av vinnarna från i helgen ska få några rader? Jon Rahm eller Xander Schufelelele?

Det spelar egentligen ingen roll med tanke på att båda spelar med TaylorMade spakar och nästan samma uppsättning.

Jag tror jag håller mig till Jon Rahm som man faktiskt känner igen och kan uttala.

Rahm höll hög klass från början till start och visade inga tecken på att släppa in småpojkarna som Richie Ramsay, Matthew Southgate eller Daniel Im. Trots att Rahm gjorde en Lexi Thompson och markerade bollen fel så höll han hela vägen. Han åkte inte på någon plikt men det hade inte spelat någon roll eftersom han vann med hela sex slag.

Många av Jon Rahm framgångar började titta fram efter att han bytte till nya TaylorMade TP5 bollen. Här är ett klipp där Rahm skulle spela in en reklamfilm för TP5 bollen medans han fortfarande spelade ProV1an. Så här gick det.

Jag har själv testat olika bollar i Trackman och insåg även själv att TP5 launchar högre med mindre spinn. Den sticker faktiskt ut, vilket var väldigt kul att se då de flesta bollar ger snarlika värden.

Vill du hänga med på Jon Rahms finalvarv så klickar du här:

Och här har vi Jon Rahms vinnande bag:

Driver: TaylorMade M2 2017 10.5 grader med ett Aldila Tour Green 75X

Fairwaywood #3: TaylorMade M1 2017 15 grader med ett Aldila Tour Green 75X

Utility: TaylorMade RSi TP UDI #4 på 23 grader med ett Project X 6.5

Järn: TaylorMade P750 5-PWmed Project X 6.5

Wedgar: TaylorMade Milled Grind 52 + 56* samt TaylorMade EF 60 grader med Project X 6.5

Putter: TaylorMade Spider Tour Red Putter

Boll: TP5X

Swedish Golf Tour på Lannalodge

Just nu spelas Swedish Golf Tour på Lannalodge där våra svenska stjärnor kämpar för att samla poäng. Swedish Golf Tour som förut hette Nordea Tour tillhör Nordic League där de fem bästa efter årets slut tar sig in på Challenge Touren.

Jag svängde förbi och fotade lite smått och gott och även ner i några bagar. Man kan enkelt se att det är Titleist som är favoritmärket bland dessa grabbar.

Vilket loft passar dig?

Personer med en postiv attack
vinkel kan ha ett lägre spinnloft
än vad personer med
negativ attackvinkel har.

Det pratas och skrivs mycket om drivers nu för tiden. Det står tips överallt om vad man ska tänka på när man köper en driver eller när drivern inte fungerar. Det vanligaste tipset är: Du ska ha mycket loft på drivern, då går det längre. Jag är säker på att att ni har hört eller läst det någonstans. Det stämmer....för vissa!

Jag tänkte förklara så simpelt som jag bara kan om hur mycket loft på drivern eller mindre loft på drivern gör skillnad för olika typer av svingar. Alla har vi olika svingar, så ska verkligen ALLA ha mer loft på drivern?

Here we go!

Det finns två olika typer av svingar. Driver-svingen eller järn-svingen. Här kommer en förklaring om de båda svingarna. Efteråt kan du förhoppningsvis hitta vilken av dessa två svingtyper som passar bäst in på dig.

 

Driver-svingen:
Med driver-sving menas att du tar lite torv med järnen. Klubban glider mest längs gräset. Det händer att du toppar eller duffar bollen. När du inte duffar eller toppar träffar du bollen rent och oftast är träffen tunn. Du upplever även att bollen har en väldigt hög utgångsvinkel. Driver-svingare föredrar oftast att slå bollen från semiruffen då bollen ligger mer uppeggad vilket gör det lättare att komma under bollen och få en bättre bollträff. Att slå med fairwaywoods från fairway är inga problem för en driver-svingare och drivern är favoritklubban! Den funkar alltid! Du spelar med kompisar som slår hårdare än dig men du får ändå ut samma längd som dem.

 

Järn-svingen:
Med järn-sving menas att du slår brant ner på bollen och torven flyger. Wedgarna gillas skarpt och du har inga problem att slå de lägre järnen. Järnklubborna går oftast långt och bra, medans drivern inte generar samma längd som du tror att du ska få ut. Det händer även att slicen brukar titta fram. Du förstår inte hur du kan slå så långa och fina järn men ändå bli utdriven av polaren som svingar lugnare än dig. Hur går det ihop?

Järn-svingare som slår brant ner på bollen och älskar sina järn har ofta en tendens till att komma utifrån och in och resulterar ofta i en slice eller pull. Pull menas med att den går rakt, fast till vänster.

Driver-svingare tar bollen mer på uppväg, träffar oftast väldigt bra med drivern. Bollen startar oftast rakt eller lite till höger som tillslut blir en lite draw eller en push. Push menas med att den startar höger och håller sig till höger.

Många har en sving och använder sig av samma teknik till både järn och driver. Det är det vanligaste. Det är därför järnen eller drivern blir lidande beroende på vilken typ av sving som du jar-

När man gör en customfitting finns det oftast ett mätinstrument som används för att läsa av hur du kommer till bollen för att lätt ska kunna hjälpa dig med att ta fram rätt specifikation för klubban/klubborna.

 

De tre viktigaste parametrarna vi tittar på i Trackman när det kommer till val av loft är:

Dynamiskt Loft
En av de viktigaste faktorerna när det kommer till loft är att se vilket loft som drivern har vid träffögonblicket. Det kallas för "Dynamiskt loft". Vissa träffar med väldigt lite loft, ibland med mindre loft än det loft som står skrivet på klubban.

Det vanligaste är att man "skopar" vid träffögonblicket. Då hamnar det riktiga loftet på mycket högre loft än det loft som står på klubban.

Det absolut vanligaste felet vid för högt dynamiskt loft är greppet. Många greppar klubban utan att se en enda knoge på vänster handen. Tummen ligger raklång längs greppet. "Det är så jag har blivit lärd" får jag alltid höra. Väldigt märkligt. Det är så en HÖG SLICE gärna vill titta fram.

Attack Angle
Nu till det som är lika viktigt som dynamisk loft - "Attack angle". Det är infallsvinkel mot bollen. Här kommer det jag skrev om högre upp i artikeln. Driver eller järn svingen. Den branta järn-klubbsvingen betyder att man slår minus (tex: -2 grader) ner på bollen. Desto brantare du slår desto mer minus visar det. Så -5 grader är mycket brant på bollen. För er som har spelat tennis så är det här samma sak som en ”stopp-boll”

Tvärtom blir det för driver-svingaren som kommer svepande längs marken. Den svepande svingen betyder att du slår plus (tex +2 grader) upp på bollen. Desto mer upp på bollen du slår desto mer plus visar det. Så +5 grader är mycket upp på bollen. Detta slag är det samma som en forehand i tennis.

Klubhastighet
Den tredje och sista faktorn till val av loft på drivern är ”Klubbhastighet”. Desto högre klubbhastighet du har desto mindre loft behöver man oftast. Det är därför drivers för damer görs med mer loft än vad herrarnas drivers har.

Nu kommer vi till hur dessa faktorer fungerar ihop.

Mellanskillnaden mellan Attack anglen och det Dynamisk loftet skall bli ca 12-16 grader för att utgångsvinkel och spinnen på bollen skall bli optimal för den sving hastighet du har. Mellanskillnaden kallas för "Spinloft"

Här är ett exempel som oftast tittar fram hos "järn-svingaren"

Attack angle (-2 grader) och Dynamiskt loft (16 grader) = 18 grader i spinnloft

Om man börjar räkna från -2 grader upp till 16 grader så vi alltså 18 grader.

Denna mellanskillnad är för stor. Bollen kommer gå för högt med för mycket spinn. Personen får ingen rull och kommer att tappa massa längd. Alltså måste vi gå ner i loft för att förhoppningsvis minska mellanskillnaden. På så sätt så kommer spinnen gå ner och vi kommer få ut mer rull och då samtidigt mer längd. Men samtidigt ska inte spinnloftet vara lika som hos en som har en positiv attack vinkel. Då skulle personen med negativ attack vinkel inte få tillräckligt med carry. Läs mer om det längre ner.

Exempel på Drivern-svingaren:
Attack angle (+2 grader) och Dynamiskt loft (10 grader) = 8 grader i spinnloft
Om man räknar från 2 grader upp till 10 grader så blir mellanskillnaden 8 grader.

Denna mellanskillnad är för liten. Bollen kommer ha för lite spinn vilket betyder att personen kommer tappa carry. Dock så rullar bollen mycket. Men är det blött i marken kommer det bli ett slag med en kort carry och ingen rull. Alltså så måste vi öka loftet på klubban för att komma upp och ligga mellan 11-13 grader som är optimalt för en som slår upp på bollen.

Två golfare med samma klubbhastighet
måste inte ha samma spinn på bollen.
Det kan variera upp till 1000 rpm
beroende på deras attack vinkel

Slår man väldigt brant på bollen så ska man inte ligga på samma spinntal som en spelare med positiv attackvinkel. Man kan enkelt kategorisera spinnen efter en klubbhastighet på 100 mph så här:

En attackvinkel på -5 = 3000 rpm
En attackvinkel på 0 = 2500 rpm
En attackvinkel på +5 = 2000 rpm

Oftast ska dem som slår brant på bollen (järn-svingaren) ha något mindre loft på drivern, och de som slår upp på bollen (driver-svingaren) kan ha lite mer loft. Självklart varierar detta då vissa adderar eller minskar loftet på drivern vid träffögonblicket. Det vanligaste som jag har sett under alla år som jag har jobbat med customfitting är en brant sving med drivern och alldeles för mycket dynamiskt loft vid träffögonblicket.

Det är oftast dem kunderna som säger:

Jag slår lika långt med min fairwaywood #3 som jag gör med min driver

Vi gör customfittings hela dagarna och hjälper alla typer av golfare att fram det loft och skaft som passar bäst för varje golfare. Hoppas att det inte blev allt för invecklat och att du fick något att fundera över.

 

Cobra King Oversize hybriden är här för att hjälpa till

King Oversize Hybriden är en något större hybrid som har kommit till världen för några veckor sedan med ett enda syfte -Att generera maximal längd tillsammans med extremt förlåtande egenskaper.

Formen på det större klubbhuvudet bidrar till ett ökat förtroendet vid adressering som bidrar till hög utgångsvinkel med maximal MOI. Detta resulterar i en mer jämn och förlåtande bollflykt.

Inte nog med att träffytan är större, den har även Cobras PWR Shell teknologi som ökar klubbans bollhastighet vid sämre träffar.

Vad det gör är att träffytan flexar mer vid träffögonblicket som gör att bollhastigheten ökas och utgångsvinkeln blir högre.

King OS hybriden är även viktad med tungsten som gör att center of gravity kan placeras långt bak och långt ner. Deras nya krona är byggd i karbon fiber som sparar 8 gram vikt till skillnad från andra hybriden.

Hybriden har även Cobras gamla hederliga MyFly teknologi som gör det möjligt att ställa in hybriden för önskat loft.

Hybriden finns i dessa utföranden:

Hybrid #3-4

19° / 19.5° / 19.5°D / 20.5° / 20.5°D /
21.5° / 21.5°D / 22°

Hybrid #4-5

22° / 22.5° / 22.5°D / 23.5° / 23.5°D /
24.5° / 24.5°D / 25°

Hybrid #5-6

25° / 25.5° / 25.5°D / 26.5° / 26.5°D /
27.5° / 27.5°D / 28

 

 

Jag har såklart provat hybriden och måste säga att jag blev positivt överraskad. Den upplevdes verkligen mer förlåtande till skillnad mot andra hybrider och bollhastigheten tillsammans med smash faktorn var väldigt bra. Den hade även en väldigt skön bollträff vilket jag värderar extremt högt. Ljudet är känslan.

Den här rackaren skulle hjälpa många som letar efter förlåtande transportklubba som ändå genererar bra längd från fairway eller ruff.

Väldigt konstanta värden måste jag säga. Jag upplever att andra hybrider diffar mer vilket gör att jag har lagt ut hybriden, men det här fick mig att tänka om....

Få golfgrejerna direkt till din Volvo

Välj dina nya klubbor på dormy.se, gör några enkla val – och få sedan prylarna levererade direkt till din Volvo.

Smidigt eller hur?

Nu är det möjligt att göra precis så hos oss på Dormy. Vi har nämligen sytt ihop ett avtal med Volvo och anslutit oss till deras tjänst Volvo in-car Delivery, vilket alltså betyder att postombuden kan placera ditt nya järnset i bakluckan på bilen medan du är på jobbet eller och shoppar.

- Det känns jättekul att kunna erbjuda våra kunder ytterligare ett sätt att få sina golfprylar levererade på. Vi tror att många kommer att uppskatta smidigheten i att inte behöva bege sig till något postutlämningsställe eller hålla sig hemma i väntan på att paketet ska komma, utan bara kan få grejerna direkt till bilen, säger Anders Wall, vd på Dormy.

Vad krävs då för att du ska ha möjligheten att få leveransen till din Volvobil?

Du behöver först och främst en Volvo, utrustad med Volvo On Call (modell 2012 eller senare), ett giltigt Volvo On Call-abonnemang, ett Volvo ID registrerat för Volvo In-car Delivery samt att stå parkerad inom vårt leveransområde för Volvo In-car Delivery som just nu främst är storstadsregionerna.

Sedan bör ju helst dina beställda grejer också få plats i bilen…

Känslosam seger för Kyle Stanley

Efter att Kyle Stanley vann Phoenix Open 2012 har det bara gått nedför. 2015 låg Stanley rankad 683a i världen och började tveka på om han någonsin skulle komma tillbaka. Den här säsongen är hans bästa med fyra topp 10 placeringar och bara tre missade cuter på 19 starter.

Ledningen varierade mellan flera spelare där bland annat David Lingmerth var med och fightades. David ledde de tre första dagarna men lyckades tyvärr inte hålla hela vägen. David landade på en delad 5e plats vilket är hans bästa resultat för säsongen.

Efter att Charles Howell III och Kyle Stanley kommit in på varsin 66:a och delad ledning väntade särspel som Kyle gick ur som segrare.

Du frågar dig själv om du någonsin kommer komma tillbaka... och få ett moment som det här.... Det är ganska speciellt

Det var en känslosam seger för Stanley och hans familj. Förhoppningsvis kommer hans fina start på säsongen bara bli bättre och bättre.

På Europatouren var det Tommy "Tarzan" Fleetwood som lyckades kamma hem HNA Open de France på Le Golf National.

Det sjuka är att båda vann med Nike spakar i bagen. Nästan alla Nikespelare har gått över till andra märken efter att Nike la ner sin tillverkning av golfklubbor förutom just Stanley och Fleetwood. Tommy har till och med kvar den osköna Nike Vapor Fly Pro drivern som levererar bollbanor som är två meter höga snett ner till höger.

Vanligtvis brukar jag få mail från leverantörerna med information om deras spelares vinnande bag. Jag har inte fått något av Nike och jag tror inte jag kommer få det heller. Det finns ingen bra info om Tommys bag men som tur är så finns golfwrx där Tommys bag från 15:e mars ligger, vi får hoppas att han vann med samma uppsättning.

Kyle Stanleys vinnande bag

Driver: TaylorMade M1 2017 10,5 grader med ett Fujikura Speeder 757 Evolution X-Flex

Fairwaywood #3: TaylorMade M2 2017 15 grader med ett Fujikura Speeder 757 Evolution X-Flex

Fairwaywood #5: Nike Covert VRS 2.0 18 grader med ett Mitsubishi Rayon Diamana W-Series 80X

Järn 4a: TaylorMade PSi järn 4a med KBS Tour 90 Stiff

Järn: Nike Vapor Pro Combo 5-PW med KBS Tour C-Taper 125 S+

Wedgar: Nike Engage 51 + 54,  TaylorMade Tour Preferred EF 58/10 med KBS 610 Wedge 125

Putter: Scotty Cameron Prototype

Boll: Titleist Pro V1


Tommy Fleetwood

Driver: Nike Vapor Fly Pro 8,5 grader med ett Mitsubishi Rayon Kuro Kage XT70 TX-Flex

Fairwaywood #3: Nike Vapor Fly 13 grader med ett UST Mamiya ProForce VTS 7X

Fairwaywood #5: Nike Vapor Fly grader med ett Mitsubishi Rayon Diamana Limited-Edition 80TX

Järn: Nike VR Forged 3-4 / Nike VR Pro 5-9 med Project X 6.5

Wedgar: Callaway Mack Daddy Forged 48/09 + 52/10 + 56/10 + 60/08 med Dynamic Gold Tour Issue S400

Putter: Odyssey White Hot Pro #3

Boll: Titleist Pro V1x

 

Pro V1 2015 vs Pro V1 2017

Valet görs endast i vad du söker gällande flykt, spinn och känsla

Det pratas mycket om den nya Pro V1 som har släpps och vad skillnaderna är från tidigare modell. Den här gången har Titleist vänt på steken och förändringarna är större än tidigare år, i alla fall för en av modellerna.

Den nya V1an har fått en ny, uppgraderad kärna som genererar högre bollhastighet och ett lägre spinntal på de långa spelet jämfört med tidigare modell. Detta gör den går något längre vid drives och längre, fulla slag än tidigare. Skillnaden på V1 17 och X17 är minimal med drivers. Däremot så är skillnaden större längre ner mot wedgarna när det kommer till spinn.

Sammanfattningsvis:

2017 V1 vs. 2015 V1

• Lägre spinn och högre bollhastighet
• Lägre spinn tee till green
• Längre på fulla slag

2017 X vs 2015 X

• Samma spinn (Endast dimples som ändrats)
• Samma känsla (Endast dimples som ändrats)

V1 har också förändrade dimples precis som X. Detta är för att ge bollen en stabilare och jämnare bollflykt. Större säkerhet och kontroll för alla spelare.

De största skillnaderna mellan V och X ligger i flykten, spinnen och känslan. Svinghastighet, hcp, kön eller annat är inte något som avgör vilken boll man väljer. Valet görs endast i vad du söker gällande flykt, spinn och känsla.

Så vad är skillnaden mellan nya Pro V1 och Pro V1X?

V har en något lägre, mer penetrerande flykt än X och mindre spinn än X från tee till green med en mjukare känsla. Dock är skillnaden minimal med drivers som sagt.

En hel del på touren har valt att byta till V från X för att de får mer längd nu med V och även en mjukare känsla.

Har du spelat Pro V1X tidigare för de något lägre spinnet från tee så kanske V är ett bättre val nu. Men att välja boll efter de 14 slag man slår från tee är inget jag rekommenderar då övriga slag in mot green kan bli lidande. 

Så, är du V eller X?