Järn 3 vs Utility 3 vs Hybrid 3 vs Fairwaywood #7

Under Titleist 714 tiden gjorde jag ett test mellan järn, utility, hybrid och fairwaywood för att se skillnaderna. Det tänkte jag bjuda på serru!

Många ersätter dem låga järnen med hybrider eller utilitys, men vilken typ av ersättare passar dig bäst egentligen? Ska du köra vidare på järnen eller varför inte en fairwaywood?

Det är fortfarande väldigt populärt att byta ut de låga järnen mot mer förlåtande alternativ. Hybriden är mer förlåtande och många älskar den. Vi har lärt oss att järn 3, utility 3, hybrid 3 och fairwaywood #7 är "samma klubba". Vi som jobbar med golf vet att det inte riktigt stämmer för alla. 

När det kommer till vilken typ av klubba som passar dig bäst så finns några riktlinjer som du kan gå efter.

Gillar du dina woods bättre än järnen har du förmodligen en mer svepande sving. Då är en högloftad fairwaywood en bra ersättning. Om du däremot gillar dina järn bättre och ser en helt del torv flyga är en utility eller en hybrid att föredra.

Hur som helst så gjorde jag ett test mellan dessa klubbor för att se skillnaderna i längd

Klubborna som jag testade var: 

  • Titleist 714 CB Järn 3a (21 grader)
  • Titleist 712U 3a (21 grader)
  • Titleist 915H 3a (21 grader)
  • Titleist 915F FW #7 (21 grader)

    Ni ser längdskillnaderna på bilden och jag tänkte förklara varför det blir sådan skillnad i längd mellan de olika klubborna.
hybrid,utility,järn.png

 

Titleist 714 CB järn 3a

Mina första slag på morgonkvisten var med denna "lättspelade" bov. Av någon konstig anledning träffade jag bollen riktigt bra och fick ut mycket av den. Normalt sett så genererar inte en bladklubba samma bollhastighet som en cavityback klubba gör. Exempelvis: Taylor Made M2. Bladklubban har inte lika tunn träffyta som en M2 eller som en Utility har. Ju tunnare träffytan är, desto mer bollhastighet genereras. Järn 3an var inte förlåtande direkt men den gick rakast.

 

Titleist 712U 3a

En utility är att jämföra med en snäll cavityback klubba. Den har en tunnare träffyta och har en bredare sula. Skulle man slå denna mot TM RSi 1 järn 3a så kommer skillnaden vara extremt liten. Jag upplevde att jag inte träffade denna lika bra som jag gjorde med järn 3an. Skulle jag ha träffat den något bättre så hade vi sett en högre bollhastighetskillnad. Det intressanta var att klubbhastigheten gick upp. Jag provade att slå järn 3an igen för att se om det var jag var mer uppvärmd, men så var inte fallet. Utillityn kom ut något lägre och med mindre spinn. Det gav några meter extra.

 

Titleist 915H 3a

Här var det lättslaget! Het från träffen också! Bollhastigheten gick upp direkt även fast jag hade samma klubbhastighet som med utilityn. Den gick även något högre vilket den borde göra. Nackdelen med hybriden var att den spreds mycket lättare än vad järn 3an och utilityn gjorde.

 

Titleist 915F FW #7

Här ökade speeden och bollhastigheten mest. Den gick högre och med mindre spinn. Det har med attackvinkeln att göra. En fairwaywood slår man mer svepande. Det ger en högre utgångsvinkel med mindre spinn. Men den gick klart längst. Dock kände jag av samma tendens som hybriden vilket var spridningen.

 

Järn 3: 187 meter

Utility 3: 195 meter

Hybrid 3: 200 meter

Fairwaywood 7: 215 meter

 

Dessa längdskillnader skiljer sig från person till person beroende av klubbhastighet, attackvinkel och bollträff. Det behöver inte vara samma längdskillnad för dig som det blev för mig. Men förhoppningsvis fick du något att tänka på!

Om jag själv skulle ersätta min järn 3a mot någon av dessa hade jag valt Utilityn pga längden och stabiliteten. Hade jag velat ha en klubba som ska gå 200+ hade jag valt en hybrid #3 istället för en Utility #2. En utility 2a blir alldeles för svår från fairway/ruff.

"Jag spelar med det jag själv väljer"

annaa.jpg
Major nummer två, CHECK!

Inför söndagen var Anna hela fem slag efter ledningen och jakten var igång. Jakten började segt med bogeys på 1:an och 5:an, men sen var det färdiglekt.

6:an: Birdie
7:an: Eagle

Och Anna var tillbaka!

Efter några par och en korv efter nio var det dags för nästa race. Birdie, par, birdie, eagle, birdie för att vara exakt vilket tog henne till särspel mot Brittany Altomare som Anna kammande hem.

Annas puttning var väldigt imponerande och hennes spel i huvud taget är väldigt stabilt. Så extremt roligt att Anna fick addera en till majorvinst på cv:t!

Och som vanligt är det svårt att hitta vad de vinnande tjejerna vinner med för spakar men Anna tog sig tid trots all uppståndelse att skicka över hur hennes bag såg ut. Det tackar vi för! Hon skrev också att hon inte var sponsrad av något märke i år och väljer enbart det hon själv vill spela med.

Här har du hennes bag:

Driver: Callaway Epic 9 grader med ett Fubuki 50x5ct stiff.

Fairwaywood #3: Callaway Epic 14 grader med ett Kuro Kage 60 stiff.

Hybrid: Callaway Epic 20 grader med ett Fujikura Pro 73 stiff.

Utility: Callaway Apex UT 24 grader med ett Graphite Design Tour AD DI-85S.

Järn: Callaway Apex CF16 5–P med KBS Tour 90.

Wedgar: PXG 0311 50, 54 och 58 med KBS 610 Wedge 110.

Putter: Odyssey O-Works Black 330M.

Boll: Bridgestone B330 #10

TaylorMade P790 utmanar Callaway Apex CF16

790.jpg
This beaty is a beast!

För några år sedan fick flera märken för sig att ta fram en klubba som ser ut som tourklubba fast genererar längd som en förlåtande. De som uppskattade den typen av klubba mest var de som hade tappat lite längd med åren och var van att titta ner på ett snygg och elegant klubbhuvud. Tänk bara på alla duktiga tjejer -Äntligen fanns det modeller som både gav dem looken och längden.

Nu är det dags att välkomna TaylorMades nya innovation till marknaden vars artistnamn kommer gå under P790.

TaylorMade P790 är en väldigt snygg klubba som genererar längd som vilken förlåtande modell som helst. Det är svårt att hitta en mer elegant och sofistikerad rackare som denna. Så hur kan den gå så långt men ändå vara så pass snygg?

hollow.jpg


P790 har ett ihåligt huvud som har en skruv i tån där SpeedFoam (skum) injiceras i hålrummet och expanderar fyra gånger sin storlek. Detta gör att skummet pressas ut mot sidorna och stöder den smidda träffytan som bara är 1,75 mm tjock på vissa ställen. Utan skummet hade träffytan spruckit. Ju tunnare man lyckas göra träffytan desto mer flexar den och därav längden.

 

foam.jpg


 

Järn 3 till 7 har en tungstensvikt i bak på cavityn för att öka de förlåtande egenskaperna (MOI) genom hela uppsättningen.

Jag fick chansen att provslå P790 igår och den var verkligen helt fantastisk. Som vanligt får man räkna med ett lite hårdare ljud när träffytan är tunn men det gjorde ingenting. Träffen var hård men ändå mjuk, förstår du vad jag menar? TaylorMade grabbarna som var med när jag prov slog sa att klubbans slogan var "This beaty is a beast" och jag kan inget annat än instämma.

Jag skulle rekommendera P790 till spelare mellan 5-12 i hcp ungefär. Jag tror att vissa kommer vara intresserade av en kombo av P790 i 4-6 och P770 i 7-PW.

P790 kommer finnas i våra fittingstudios i början av oktober och kommer finnas i butikerna i mitten av oktober.

Pris: 10 399:- för 6 järn med stålskaft

Fem fräscha höstplagg till skönt pris

20% på alla klädnyheter!

Löven börjar bli färgglada, banorna är i toppskick och luften sådär krispigt ren och klar.

Även om dagarna blir kortare och det är allt svårare att klämma in 18 snabba efter jobbet finns gott om tid för många sköna ronder. Dessutom har höstens alla klädnyheter plockats fram i våra varuhus (och givetvis också här på dormy.se). Inte nog med att plaggen är framme, det är även 20% rabatt på dem!

Vad du ute efter är förstås individuellt, men vi kan inte låta bli att tipsa om de här fem sköna produkterna som du kan hitta hos oss just nu:
 

extrme.jpg

Puma Pwrwarm Extreme

Härligt värmande golfjacka, med stretchigt och lätt material i sidor och ärmar för maximal komfort. Perfekt spelplagg under lite svalare ronder.

Finns i färgerna: Svart och blå

Pris: 1 359:- (ordinarie 1 699:-) 

Callaway Heather Print

En kylslagen morgon är det skönt att kunna dra upp dragkedjan i halsen. Det kan du med den här superstretchiga långärmade tröjan från Callaway.

Färg: Svart

Pris: 599:- (ordinarie 749:-)

 

1.jpg

Röhnisch K.W Fleece

En mjuk och skön fleece är aldrig fel. Den här kommer från Röhnisch och den höga kragen gör den ännu behagligare under höstronderna.

Finns i färgerna: Rosa och blå

Pris: 399:- (ordinarie 499:-) 

Light down.jpg

Röhnisch Light Down

Lättviktad dunjacka av sportigt snitt. Enkel att packa med sig i bagen tack vare den medföljande packpåsen.

Färg: Svart

 

Pris: 1 199:- (ordinarie 1 499:-)

 

 

tech.jpg

J.Lindeberg Tour Tech LS

Långärmat funktionsplagg som klarar sig gott när temperaturen är något varmare. Har hög andningsförmåga och mycket stretch.

Färg: Svart

Pris: 639:- (ordinarie 799:-)

Extralång comeback för Fråga Experten!

Vi har testat så många klubbor den senaste tiden och hade så oändligt mycket kul att prata om.

Så det handlade en hel del om nyheter från Ping, Titleist och Mizuno.

Dessutom fick vi en hel hög med roliga frågor från er som tittade.

Därför blev det ett extralångt Fråga Experten Live den här gången, så det är bara att luta sig tillbaka och hänga med om du råkade missa livesändningen på Facebook.

Matthew Fitzpatrick vinner Omega European Masters

fitz.jpg

Då var dags för den lille spillevinken Matthew Fitzpatrick att kamma hem ytterligare en seger vars pokal är större än han själv. Som du säkert kommer ihåg så vann engelsmannen Nordea Masters förra året på Bro Hof.

Jag följde Matthew i somras när Nordea Masters gick på Barsebäck och tänkte - kan han, kan jag. Jag blev inte alls imponerad. Det såg inte klokt ut när han stod bredvid Stenson på rangen. Man kan snällt säga att ljudet och bollflykten skiljde dem åt. Sen fick jag sota för mina nedlåtande tankar.

När Matthew fick en wedge/putter i handen förstod jag varför han tog hem sin fjärde seger på Europatouren. Det var verkligen imponerade att se vilken kontroll han har runt greenerna. Det var efter det jag insåg att jag ska sluta slå järnsjuor på rangen och ställa mig och chippa istället.

Några från kontoret var på plats i Schweiz och följde Matthew. Här är ett smakprov på hans fina wedgespel på 9:e hålet.

Det krävdes tre särspelshål mot Scott Hend innan Matthew fick hjälp med att lyfta upp pokalen. Hend gjorde bogey på sista vilket lämnade Matthew en enmeters för vinst vilket han enkelt drog i med sin gamle trotjänare Yes! Tracy II.

Det är faktiskt så att nästan hela hans bag är fylld med trotjänare. Detta är hans (fjärde!) säsong med sina Ping i25 (3-5) och Ping S55 (6-9) järn. Han kör fortfarande med 47:an från Ping Gorge tillsammans med 54 och 58 i Titleist SM5. Även hans gamla Ping G25 spoon är kvar tillsammans med en "ny" fairwayood #7 från Ping G. Fast drivern är ny -Taylor Made M2 2017 med ett Graphite Design Tour AD-BB 6X.

Par, birdie, eagle, albatross och....

Nog för att vi har fått se filmklipp på spelare som gör albatross, men det är ingenting mot att göra två i på en par 6 eller göra hole in one på en par 5:a.

Men nu till den stora frågan, vad kallas det om man på något sätt lyckas göra det?

Svaret är: Kondor

Så det är bara att börja ta i om du någonsin ska lyckas göra en kondor. Till att börja med kan du besöka Kungälv-Kode Golfklubb, Lövsättra, Sofiedal, Sundsta eller Forshaga/Deje där du hittar Sveriges bidrag till par 6-världen.

Svinga inte lugnt / Fritte

 

Veckans fråga

custom_fitting_dormy_golf.jpg

Hej!

Jag har en customfitting inbokad nu på fredag och är sugen på att köpa ett set på REAN. Gäller reapriset även vid customfitting?
 

SVAR:
 

Tjenare!

Det går att göra en customfitting på ett reaset för att se om setet passar. Visar det sig att setet vi har på rea (standardutförande) passar dig så är det bara att tuta och köra. Men skulle det visa sig att du måste ha ett annat skaft, annan längd eller behöver ändra lien så att setet måste beställas från leverantören så gäller setets ordinarie pris.

Reapriset gäller alltså enbart på set som vi har i lager, ej custombyggda.

 

 

Mizuno släpper tre nya skönheter!

Som vanligt när Mizuno släpper en ny MP-modell så blir vi alla kära på nytt. Även fast skillnaden mellan varje ny modell är minimal så är det trots allt en ny vacker bladklubba från Mizuno vi pratar om.
För att uppnå den läckra MP-looken krävs några övertidstimmar. Målet är att formerna ska speglas av den naturliga världen. Blunda och tänk på när floder strömmar över stenar, ljus tittar fram ur mörker, eller de mjuka och nästan suddiga kanterna av molnen. Övergångarna ska vara mjuka och behagliga.

Skönt mindfulnesstest va?

Som flera har märkt så har Mizunos nya MP-18 serie kommit in för customfitting. Seten ska finnas i butikerna i mitten av september.
MP-18 kommer i tre utföranden: MP-18 , MP-18 SC och MP-18 MMC.MP-18

483363934MP-18 Blade.jpg


MP-18 är en renodlad bladklubba som kan vara bland de vackraste man kan hålla i. Klubbhuvudet har fått en mattare look till skillnad från den traditionella kromade utseendet. Klubban är designad av den legendariska ”Turbo” som har smitt klubbor i en herrans massa år.
MP-18 riktar sig till den duktiga spelaren som letar efter maximal kontroll och känsla. Det är inte den klubba som ”hjälper” till vid de sämre träffarna. Fast för att vara ren bladklubba så upplevs de lite sämre träffarna inte lika stum som många andra bladklubbor kan göra.
Mizuno säger att MP-18 är designad för att beröra själen. Fina ord måste jag säga.

Pris = 10 999:- för 7 järn

OBS! Mizuno har ingen extrakostnad oavsett vilket skaft/grepp du landar på under customfittingen.


MP-18 SC

mp18scs.jpg

                                                                      

MP-18 SC står för ”Split Cavity” och är efterföljaren till MP-25/MP-54. Vi kan se en liten cavityback titta fram vilket inger en mer förlåtande känsla. Denna klubba riktar sig fortfarande till den bättre spelaren som värdesätter kontroll och elegans. SC har en något bredare sula och är något längre från tå till häl än vad MP-18 är. Den är även 0,5 mm högre.

Den här klubban är att jämföra med Titleist 718 CB, Ping iBlade och Wilson FG Tour V6.

Pris = 9499:- för 6 järn

OBS! Mizuno har ingen extrakostnad oavsett vilket skaft/grepp du landar på under customfittingen.


MP-18 MMC

mp-18mmc.jpg

MMC står för ”Multi Material Construction” vilket då logiskt betyder att flera material har använts för att ta fram modellen. Här hittar vi titan och tungsten som ska hjälpa till vid sämre träffar och generera lite mer längd. Otroligt snygg för att vara så pass snäll.
MMC ska ersätta MP-15.

Den här klubban är att jämföra med Titleist AP2, Srixon Z765 och Callaway Apex CF.

Pris = 10 799:- för 6 järn

OBS! Mizuno har ingen extrakostnad oavsett vilket skaft/grepp du hamnar på under customfittingen.

Justin Thomas vinner Dell Technologies Championship

Då var det dags igen för den 24 årige Justin Thomas att lyfta ännu en pokal. Detta var Justins femte seger för säsongen och det ser inte ut som han är klar än...

Så vad gjorde Justin den här gången som var så speciellt förutom att byta ut sin Titleist 917D3 mot en D2a? Han höll ihop det.

Tittar man på alla spelarna så var med och fightades så blev det lite för många bogeys sista nio i jämförelse med Thomas. Thomas satte nästan varje utslag mitt i fairway vilket ledde till endast två fjuttiga bogeys under hela helgen. Det kallar jag solid.

 

Men jag vet varför Justin Thomas spelar så bra....

thomwedge2.png


1) Det står "radar" på hans wedgar, inte undra på att bollarna hamnar så nära.

 

2) Han bytte från D3 till D2 huvudet, inte undra på att han träffade så många fairways.

thomirons3.png


3) Nya Titleist 718MB kommer i en kromad look som bara skiner. Justin Thomas ny 718MB järn är såklart inte det, dem är matta. Inte undra på.


4) Med tanke på hur smal Justin är så sitter inga kläder tight på honom. Inte undra på att han får upp sån klubbhastighet?

5) En annan anledning till hans snabba klubbhastighet är hans galna rotation i höften. Försök att ligga sådär om du kan.

 

flowneck.png

 

6) Hans putter är inte direkt standard och alla vet att limiterade putters sätter mer puttar. Denna Scotty har varken den vanliga hoseln eller den svarta inserten. Här pratar vi "Flowneck"

 

 

Här är Justins vinnande spakar igen.

Driver: Titleist 917D2 9.5 grader med ett Mitsubishi Diamana BF 60TX (tippad 1,5")

Fairwaywood #3: Titleist 917F2 15 grader med ett Mitsubishi Tensei CK Blue 80TX

Fairwaywood #5: Titleist 915Fd 18 grader med ett Fujikura Motore Speeder VC 9.2 Tour Spec X-Flex

Järn: Titleist 716 CB järn 4a +  Titleist 718 MB prototyp 5-9 med Dynamic Gold Tour Issue X100

Wedgar: Titleist Vokey SM5 52/12F + 56/14F + Titleist SM6 46/10F + 60)
Dynamic Gold Tour Issue X100 i 46an och S400 i resten.

Putter: Scotty Cameron X5 Prototype (flow neck)
Specs: 34" med ett 350 grams huvud.

Boll: Titleist Pro V1x

Heta nyheter från Titleist!

Visste du att Titleist är de mest spelade järnklubban på touren sen 2005?

Vi får väldigt mycket frågor gällande Titleist nya järnklubbor och framförallt -när kommer klubborna in? Den hetaste nyheten från Titleist är självklart deras nya AP3 där ryktet säger att den ska ligga mellan AP1 och AP2. Men är ryktet sant?

Igår tillbringade jag dagen på Frösåker Golfklubb där Titleist hade anordnat ett trevligt event kring releasen av deras nya 718 järn och 818 hybrider.

Järnen beräknas dyka upp 29/9 i butikerna och kommer gå att göra fitting på från och med 14/9.

 


718 MB

MB1.png

Som vanligt när Titleist släpper en ny MB blir reaktionerna alltid något i stil med - OJ! WOW! SHIT!  Men om du tänker efter så har samtliga MB modeller varit exakt lika snygga och exakt lika svårspelade. Det här är klubban som många vill ha men borde ignorera. Klubban är näst intill ospelbar och borde enligt mig sitta på väggen. Känner du ändå att MB är klubban för dig så rekommenderar jag dig att INTE att jämföra klubban mot någon snällare modell. Det är då du kommer inse hur svår den är.

Jag upplever att huvudet är mer kompakt och att huvudet inte är lika långt som tidigare. Det gör att den känns ännu mer svårspelad än tidigare.

Det är ingen skillnad på årets MB modell mot föregångaren rent tekniskt. Men om Titleist måste säga en skillnad så ser det ut som att musclebacken sitter något längre ner än på 716.

HCP: 0 eller bättre

Pris: 11 999:- för 7 järn


718 CB

CB.jpg

Här har man optimerat och maximerat tyngdpunkten med hjälp av adderad tungsten.
Järn 2-7 har HSS Face insert för ökad bollhastighet för att verkligen få de lägre järnen att flyga. Tittar man på 8-PW så hittar man ett rent smitt huvud där kontrollen är i fokus.

Klubbans framkant har fått en lite skarpare slipning vilket skapar effektivare gräsinteraktion.

Här är klubban som riktigt duktiga spelare ska titta på som letar efter kontroll tillsammans med en hjälpande hand på de lägre järnen. Jag upplever att huvudet är mer kompakt som på MB modellen.

HCP: 0-5

Pris: 11 999:- för 7 järn


718 AP1

ap1.jpg

Titleist AP1 är designad för att hjälpa. Den går långt och är väldigt förlåtande. Den nya AP1an har mer teknologi och är mer förlåtande än tidigare modeller vilket gör att den passar ännu fler. Med tanke på att Titleist har släppt en AP3 som ska ligga mellan AP1 och AP2 så var det väldigt bra att de gjorde AP1an så pass förlåtande.

AP1an levererar bättre avstånd mellan järnen vilket ska göra att bollen inte sticker iväg. De längre järnen (4,5) har en ihålig konstruktion medan mellanjärnen (6-W) har en ihålighet på undersidan, allt för att maximera längden i alla slag. Träffytan är bara 2 mm tjock och varje klubba har ett snitt på 54 gram tungsten.

Jag är mycket imponerad av AP1an på grund av de förlåtande egenskaperna och hur bra bollen flög vid sämre träffar. Man kunde verkligen känna att den var snällare mot tidigare modeller. Huvudet är även något större till skillnad mot 716.

718 AP1 J4 vs 716 AP1 J4 = +6 yards längre carry
718 AP1 J7 vs 716 AP1 J7 = +3,3 yards längre carry

HCP: 15-36

Pris: 6999:- för 6 järn med stålskaft och 7499:- med grafit.


718 AP2

ap2.jpg

Titleist AP2 är den mest spelade modell på touren som lanserades för 10 år sedan. Då var planen att AP2an skulle vara en förlåtande klubba för vanliga golfaren, men så blev inte fallet. Det visade sig bli en riktigt populär modell bland de lite bättre golfarna och framförallt tourspelarna.

Varje år har tourspelarna sagt "Gör inte om den för mycket, den är bra som den är" och som vi kan se under åren så har de lyssnat på tourspelarna.

Årets AP2 är enligt mig den snyggaste hittills. Den är snyggare vid adressering på grund av den lite tunnare topplinjen och något kompaktare huvud. Även baksidan på klubban är snyggare med de ljusa detaljerna. Jag vågar säga att det här är The AP2 of all AP2:s. Fruktansvärt skön och mjuk bollträff tillsammans med ett perfekt utseende gör den till en fulländad klubba enligt mig.

718 AP2 har ett högre MOI och samma traditionella loft som tidigare. AP2an har en ny insert och något tunnare träffyta för ökad längd och förlåtande egenskaper. Även på AP2an har de adderat mer tungsten än tidigare vilket bidrar till det högre MOI:t.

HCP: 0-10

Pris: 9999:- för 6 järn


718 AP3

ÄNTLIGEN har jag fått provslå nya 718 AP3 som så många har frågat om. Jag hade skyhöga förväntningar och hoppades verkligen att den skulle ligga mellan AP1 och AP2 då många står och velar över vilken modell de ska välja.

Så varför AP(3) och inte AP1,5? För att 1 + 2 = 3 såklart!

Nya AP3 har en ny träffyta för att generera högre bollhastighet och mer förlåtande egenskaper. AP3an har en låg tyngdpunkt på grund av dess tungsten. AP3an har ett högt MOI vilket bidrar till bättre längdkontroll och genererar bra längd även vid de sämre träffarna. En tredjedel av klubbhuvudets vikt består av tungsten och som vi alla vet är tungsten riktigt bra och exklusivt.

3-7 = L-formad insert som är ihåligt och flexar extremt bra på grund av ett nytt förstärks stål. 84 gram tungsten är placerad vid tån och hälen för maximal MOI.

Resten av setet är byggt i vanligt 17-4 stål för maximal känsla.

För mig kliver AP3 in och fightas mot Callaway Apex och Ping i200 fast med riktigt bra längd. Klubban är ovanligt snygg vid adressering trots dess utväxling. Letar du efter en snygg klubba med förlåtande egenskaper och några meter till? Då är AP3 klubban för dig.

Pris: 9999:- för 6 järn


718 T-MB

T-MB.jpg

Förut gick bara T-MB att få från järn 2-5 medans i USA gick det att få hela setet. Till i år kan även vi i lilla Europa få ett fullt set av T-MB.

T-MB är egentligen en teknologiskt avancerad MB, därav T-MB. Den ihåliga kontruktionen tillsammans med massa tungsten samt den tunna träffytan = bollhastighet. En otroligt innovativt avancerad kombination. Järnen är 1 grad starkare än AP2 och ser ut som en AP2 vid adressering.

Jag har nog aldrig slagit en så snygg klubba med så mycket förlåtande egenskaper. Tänk dig att titta ner på en tourklubba som genererar en bollbana och känsla av en cavityback? Då förstår man hur mycket teknologi som finns under huven. Det syns även på priset....

Pris: 17 499:- för 7 järn


Sammanfattningsvis kan man säga att deras smidda modeller som MB, CB och AP2 är näst intill oförändrade medans deras distans-serie med AP1, AP2 och T-MB har fått betydligt mer längd än tidigare modeller.

Här är en bra bild som visar klubbornas längd och förlåtande egenskaper.

statistik.jpg

7 fynd på höstrean!

Torsdag 24/8 startar Dormys klassiska höstrea och våra varuhus kommer att vara fyllda av fantastiska erbjudanden som vanligt!

Men hur hittar man egentligen de allra största och bästa fynden?

Sitt ner i båten and put on the flytväst, jag har hittat dem!

Jag har sammanställt en lista med de sju bästa klipp ni kan göra under rean. Det är en blandning av hårt, mjukt, tekniskt och högteknologiskt och jag är ganska övertygad om att just du kommer att hitta något som passar dig bland mina sju punkter.

Nu kör vi!

50% på kläder

50.jpg

Här är det läge att fynda inför den fortsatta säsongen eller varför inte till golfresan? Vi kommer köra 50% på kläder till ordinarie pris och självklart andra fina erbjudanden.

Jag har själv varit nere och spanat in fräscha plagg från Peak och Galvin som kommer få ett nytt hem...i min garderob.


 

Callaway XR16

xr.png

Här snackar vi driver för pengarna!

XR 16 har ett unikt aerodynamiskt klubbhuvud som utvecklats tillsammans med Boeing för att ge högre klubbhastighet vid bollträff. Den högre klubbhastigheten genererar högre bollhastighet och därför mer längd. Den vidareutvecklade R•MOTO-teknologin i träffytan levererar högre bollhastighet över hela träffytan även vid dåliga träffar och ger mer förlåtande egenskaper. Tyngdpunkten ligger långt bak och djupt i klubbhuvudet vilket skapar hög utgångsvinkel och lägre spinn. Justerbarhet genom Optifit-systemet ger spelaren åtta olika inställningar för loft och lie att välja på för att hitta rätt bollflykt.

Drivern håller emot fade/slice väldigt bra och genererar bra fart i bollen på en stor del av träffytan. XR16 är förlåtande, passar de flesta golfare och kommer finnas i följande utföranden:

Höger
9 grader stiff
10,5 grader stiff
10,5 grader regular
13,5 grader senior
13,5 grader dam

Vänster
9 grader stiff
10,5 grader regular
13,5 grader dam

Ordpris: 3 499:-   NU: 1 999:-

XR16 drivern hittar du HÄR
 


Galvin Green Jacka Abbot

Regnjackornas regnjacka har ett GORE-TEX-membran som innehåller över 1,4 miljarder mikroskopiska porer per kvadratcentimeter. Dessa porer är 20 000 gånger mindre än en vattendroppe, men 700 gånger större än en vattenånga -molekyl, vilket gör GORE-TEX-membran helt vattentät från utsidan, samtidigt som det tillåter fukt att transporteras bort från insidan.

Perfekt passform och maximal rörelsefrihet, speciellt framtagen för golfare. Extremt slitstarkt material. Lättskött, bara vanlig maskintvätt och torktumling. Jackan sitter väldigt bra (jag på bilden) och är väldigt snygg. Den här skulle jag absolut använda utanför golfbanan också.

Jackan kommer finns i tre färger: Röd, Blå och Grå.

Ordpris: 3499:-  NU: 1749:-

Jackan hittar du HÄR


 

Clicgear 3.5+

 

click.jpg

Vagnarnas Rolls Royce aka Clicgear 3.5+

Clicgear använder en patenterad "slide-to-close-design" som gör den kompakt och smidig att förvara ihopfälld. Vagnen har fått en nyutvecklad broms, en större dryckeshållare och förvaringsnät. En enkel paraplyhållare ingår. Clicgear är väldigt lätt att fälla ihop och blir liten och kompakt när den är ihopfälld. Vagnen är extremt stabil och har många smarta tillbehör att köpa till som du hittar HÄR

Mått ihopfälld (HxBxD): 59x32x37 cm

Vikt: 8.6 kg

Färger: Svart och vit

Ordpris: 2 999:-   NU: 1 999:-

Clicgearvagnen hittar du HÄR
 


Garmin S5

garmin.png

Fler än 40 000 internationella golfbanor finns förprogrammerade och du har en särskilt avsedd knapp för banöversikt med manuell flaggplacering där du enkelt ser avstånd och riktning för varje slag. Poängberäkning utifrån handikapp gör det enkelt att hålla koll på dina poäng och med smartaviseringar kan du ta emot mail, sms och andra aviseringar från din iPhone (4s eller senare) eller iPad. Med Garmin Connect för Golf kan du spela, analysera, dela och jämföra din runda. Kostnadsfria livstidsuppdateringar ingår, inga avgifter. Batteritiden är 10 timmar i gps-läge och 20 veckor i klockläge.

Färg: Svart

Ordpris: 3 699:-   NU: 1 499:-

S5 klockan hittar du HÄR
 Cleveland 588 RTX 2.0 Forged

wedge.png

Wedgen är inspirerad av Clevelands tourspelare och den utnyttjar all den innovativa tekniken som finns i den klassiska RTX 2.0. Med den senaste teknologin för maximal spinn vilket innebär vassare skåror samt en ny fräsning mellan skårorna som genererar mycket spinn. Wedgen är smidd i 1025 kolstål vilket ger varje wedge en otroligt mjuk, men ändå solid känsla. Formen på spetsen av tån är mer kompakt för att enklare kunna sikta in sig med ett öppet face. Wedgen kommer med ett Dynamic Gold wedgeskaft.

Wedgen finns i loften: 52, 56, 60
Finns bara i höger.

Ordpris: 1 699:-   NU: 799:-

Wedgen hittar du HÄR
 


Callaway Warbird Plus

warbird_plus__huvudbildad82037717e655720b4a6f12117657eb.jpg

Okej, är du tourspelare eller låghandicappare så är det här inte ditt förstaval. Men är du på jakt efter en skön och behaglig tvådelsboll och vill ha många meter för pengarna så har du kommit helt rätt.

Warbirdbollen går extremt långt, men är absolut ingen stenkula, utan känns också mjuk och behaglig på och kring greenerna. Det unika Hex-dimplesystemet minskar luftmotståndet och skapar en penetrerande bollflykt som skär genom luften.

Köp ett gäng dussin och bunkra upp!

Ordpris: 199:-  NU: 99:-

Bollen hittar du HÄR

Hitta rätt regnställ på rean!

galvin.jpg

Under Dormys klassiska höstrea finns många sköna fynd att göra.

Inte minst på mjuka varor.

Nu några timmar innan REAN kickar igång kan vi avslöja att vi erbjuder 50% på kläder! Det finns med andra ord en hel del besparingar att göra för den som funderar på att uppgradera garderoben med ett nytt regnställ, inför blöta höstronder. Vi tog ett snack med Dennis Jacobsson, inköpsansvarig för konfektion på Dormy, om vad som är viktigt att tänka på när man ska handla nya regngrejer.

dennis.jpg

- Jag tycker att det är klokt att satsa på ett nytt regnställ under rean. Eftersom vi erbjuder 50 procent så betyder det att man kan få väldigt mycket för pengarna om man är på hugget, säger Jacobsson.

Vad är viktigast att tänka på när man ska köpa regnkläder?
- Att man verkligen trivs i jackan så man använder den både på och utanför golfbanan. I och med att det ofta är frågan om en liten investering så är det ju toppen om den går att använda i flera sammanhang.

Hur märker man när ens regnställ börjar bli utslitet och ska bytas ut?
- Det är faktiskt så enkelt som att man märker att det börjar läcka in. Men det är ju också med regnkläder som med annan konfektion. Ibland tröttnar man på dem och då är det ju också roligt att kunna byta.

Hur ska man resonera när det gäller passform?
- Dagens regnställ har ofta stretch vilket gör att man inte längre behöver gå upp en storlek för att det ska gå att röra sig i dem. Så jag skulle säga att se till att köpa ett ställ med stretch och köp ett som sitter snyggt med en tröja under.

Hur tar man bäst hand om sitt nya regnställ?
- För det första, var noga med att kolla tvättråden. I och med att vissa plagg inte ska torktumlas och andra ska torktumlas är detta väldigt viktigt. Tvätta regnstället med jämna mellanrum och impregnera om det efter varannan tvätt.

Råd inför rean!

Torsdag 24/8 startar vår stora och omtalade höstrea.

Tusentals produkter har prissänkts och det går att göra massor av fina klipp i våra varuhus, samt på dormy.se. Det är naturligtvis ingen nackdel att vara ute i god tid eftersom vi givetvis har begränsat antal och storlekar av reavarorna.

Här är några frågor och svar inför Dormys stora höstrea.

Gäller rean bara i Dormys varuhus?
- Dormys höstrea äger rum i alla varuhus (förutom Dormy outlet), men också på vår webbplats Dormy.se.

Kommer varuhusen att ha extraöppet under rean?
- Ja, 24-25 augusti öppnar vi 10.00 och stänger 20.00 och 26-27 augusti öppnar vi 10.00 och stänger 18.00. Därefter gäller vanliga öppettider igen. Och på dormy.se pågår rean dygnet runt.

Är det också rea på Dormy Outlet i Ängelholm?
- Nej, inte just nu. Höstrean på Dormy Outlet äger rum vid ett senare tillfälle.

Kommer produkter att fyllas på under reaperioden?
- Det kan komma hem mer av några enstaka artiklar, men det är inget man ska räkna med.  

Kan jag lägga undan plagg eller produkter under rean?
- Nej tyvärr inte, det är först till kvarn som gäller.

Vilka återköpsregler gäller för reavarorna?
- Samma som vi alltid har. 30 dagars öppet köp på järnset och du får till och med spela med setet. På övriga produkter är det 14 dagar som gäller.

 

Här pratar vi bollflykt...

Inte nog att en stinger är ett fruktansvärt svårt slag, Ollie Schniederjans gör det....med en fade.

 

För att slå en stinger behöver man träffa bollen med ett väldigt lågt dynamiskt loft tillsammans med en relativt svepande attack angle. Detta bidrar till ett lågt spinnloft vilket gör att bollen kommer ut som en projektil.

Vanligtvis när man slår en fade/slice kommer man utifrån och in vilket orsakar en brantare attack vinkel. Men Ollie lyckas slå en stinger-fade som inte är brant vilket är helt obegripligt.

Försök att slå en låg svepande fade med ditt lägsta järn som inte spinner upp i luften så förstår du hur svårt det är.

Henrik Stenson vinner Wyndham Championship!

wyndham.jpg

Det är svårt att titta på något roligare inom golf än när Henrik Stenson är med i tätstriden och spelar brutal golf. När Henrik är i zonen tar han spelet golf till nivåer man knappt trodde fanns. Hans järnspel är obeskrivligt bra och när puttern är het är han ostoppbar.

Henrik lämnade drivern i omklädningsrummet hela veckan då banan inte spelades speciellt lång. Vanligtvis spelar Henrik med Callaways Mack Daddy Forged i 52 och 58 grader, men den här veckan körde han 50, 56 som är bockad till 55 och en 60 grader i Mack Daddy PM Grind.

Han berättade efteråt att hans driver är sugen på att få frisk luft nästa vecka för då åker den fram igen!

Henrik slutade på 22 under par (ett slag före Ollie Schniederjans) och satte därmed nytt rekord på Sedgefield Country Club som tidigare hölls av Carl Pettersson från 2008. I och med vinsten håvade han hem 500 FedEx Cup poäng och lite över 1 miljon dollar.

Det är bara och hoppas att hans fina form håller i sig inför slutspelet i FedEx Cup.

Stensons vinnande bag:

Fairwaywood #3: Callaway Diablo Octane Tour 13 grader med ett Grafalloy Blue X-Flex

Fairwaywood #5: Callaway XR 16 Pro 18 grader med ett Oban Kiyoshi Tour Limited 60 grams 05-Flex

Järn: Callaway Legacy Black 3-PW med N.S. Pro Modus3 Tour 120 X-Flex

Wedgar: Callaway Mack Daddy Forged 50, 56 (bockad till 55) och en Callaway Mack Daddy PM Grind på 60. Samliga wedgar med Nippon N.S. Pro Modus3 Tour 120 X-Flex

Putter: Odyssey White Hot XG #7H
Längd: 34.25"
Loft: 3.25 grader

Boll: Titleist Pro V1

Veckans fråga

tredrivers.jpg
Att välja mellan Lamborghini, Ferrari
eller Aston Martin är inte lätt...

Tjena!

Har varit och provslagit lite drivers hos er, de jag gillade var Epic, M2 samt Cobras F7+ men kan nu inte bestämma mig för vilken jag ska köpa, undrar lite över fördelarna med de olika?
 

Svar:
 

Tjenare!

Oj det var en fråga det....men jag skulle säga såhär:

Om din miss är vänstersidan (hook) skulle jag satsa på Cobra King F7+. Den håller emot vänstersidan bäst. Epic är relativt upright vilket man inte gillar om hooken är ett problem.

M2an är den som är mest allround enligt mig. Den genererar lagom med spinn och passar de flesta.

Har du en bra bollträff och letar efter en lägre bollflykt som gärna genererar en draw skulle jag satsa på Epic.

Som du är hör är det svårt!