10 grymma golfklappar!

Fredag klockan 10:00 öppnas portarna till årets upplaga av Black Friday, eller som vi kallar det "Golfklappshelgen". Detta är en perfekt chans att shoppa loss till golftokiga familjemedlemmar, vänner - eller dig själv.

Vanligtvis erbjuder butikerna under Black Friday ett fåtal utvalda varor till kanonpriser, men vi på Dormy gillar att göra saker och ting lite annorlunda. Så vi trycker plattan i mattan och kör rabatt på allt i våra varuhus. Du får helt enkelt 20% på alla varor vi har i lager till ordinarie pris! Detta gäller också alla nyheter inför 2018.

Dessutom kryddar vi med några riktiga supererbjudanden.

Här följer 10 utvalda favoriter från oss på Dormy.


Titleist Resefodral

rese.jpg

Titleist resefodral är inte bara fruktansvärt tourigt och snyggt, det rymmer i princip alla bagar med undantag för staffbagar.

Titleist resefodral har inline skate-hjul som gör att den glider lätt över alla typer av ytor. Två handtag för att underlätta lyft och lastning. Remmar invändigt och utvändigt håller bagen på plats i resefodralet.
 

Normalpris: 1 999:-

Black Friday-pris: 1 599:-

Resefodralet hittar du HÄR


Titleist ProV1

prov11.jpg

2017-års modell har ännu mer längd, mer konsekvent bollflykt, mindre spinn från tee samt enastående Drop-and-Stop-kontroll, mjuk känsla och bra hållbarhet. Pro V1 är den mest spelade golfbollen på världens tourer och har Next Generation 2.0 ZG Process-kärna, responsivt jonomerlager samt ett mjukt uretan-skal med 352 sfäriska dimples i tetraederdesign.

Normalpris: 549:-

Black Friday-pris: 439:-

Titleist ProV1 hittar du HÄR


Peak Performance Lightspeed

light.jpg

Snygg och sportig lager 2-tröja i mjuk och stretchig funktionskvalitet, hög krage och halv dragkedja. Normal passform.

Tröjan fungerar utmärkt att spela i och framför allt att ha under vindjackan.

92% polyester 8% elastane

Finns i färgen: Blå (som på bilden)

Normalpris: 999:-

Black Friday-pris: 799:-

Tröjan hittar du HÄR


TaylorMade Milled Grind Bronze

Snyggare finish och mer spinn får du leta efter! TaylorMade Milled Grind är fräst ur ett stycke som ger optimal känsla och feedback. Precision Weight Port-teknologin i hoseln sparar vikt som kan placeras på strategiska ställen i klubbhuvudet, vilket förbättrar tyngdpunkten och skapar en bättre balanserad wedge med solid känsla. ZTP groove-teknologin innebär brantare sidor på skårorna samt vassare kanter som genererar mer spinn och kontroll.

Normalpris: 1 599:-

Black Friday-pris: 1 279:-

Milled Grind Bronze hittar du HÄR


Srixon Soft Feel Dam

Srixon Soft Feel-dambollen ger ännu bättre känsla på alla slag, förbättrad spinn och grym längd och precision från tee till green. 2-dels-bollen har en mjukare kärna med 60 kompression som resulterar i en mjukare känsla på alla fulla slag. Även skalet är mjukare och tunnare än föregångaren och ger med spinn och en mjukare känsla på både chippar och puttar. Den avancerade kärnkonstruktionen främjar en sömnlös energiöverföring som maximerar längden på slagen samt optimerar bollens prestanda.

Normalpris: 249:-

Black Friday-pris: 199:-

Srixon Soft Feel Lady hittar du HÄR


J.Lindeberg Amaya True Merino

Den klassiskt stickade tröjan från Lindeberg med V-Hals i 100% merinoull. Denna tidlösa och eleganta tröja funkar i alla väder även på och utanför banan.

Finns i fyra olika färger (Mörkblå, mintgrön, rosa och svart).

Normalpris: 999:-

Black Friday-pris: 799:-

Amaya True Merino hittar du HÄR


Cleveland CBX Tour Satin Dam + Herr

Varför inte spela en förlåtande wedge om du spelar förlåtande järnklubbor? Cleveland CBX är en vänlig modell som är framtagen för dig som spelar med perimeterviktade järnklubbor.

Teknologin i träffytan är i tourklassen och ger maximal backspinn och kontroll medan formen och viktningen har optimerats för maximalt förlåtande egenskaper. Sulan är bredare och mer förlåtande, vilket gör att den glider bättre och mer effektivt genom träffen samtidigt som den är mångsidig nog för att slå många olika slag.

Normalpris: 1 399:-

Black Friday-pris: 1 119:-

Du hittar wedgen HÄR


Titleist Winter Mitts

De obligatoriska vintervantarna från Titleist för dig med inställningen "Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder".

Riktigt bra vantar som håller dina händer varma och tillåter dig att slå en topp utan att det gör ont!

Normalpris: 399:-

Black Friday-pris: 319:-

Vantarna hittar du HÄR


Max Auto Fold+

Max Autofold+ är en av de snabbaste och enklaste 3-hjuliga vagnarna på marknaden att fälla ihop.

Dess unika design gör att du fäller ihop vagnen med ett enkelt handgrepp och framhjulet fälls automatiskt in och ut. Konstruktionen gör också att detta är en av marknadens absolut stabilaste vagnar.

Vagnens mått i hopfällt läge: 74x36x42 cm. Den väger 7,6 kg och finns i färgerna vit och svart.

Normalpris: 1 999:-

Black Friday-pris: 1 599:-

Vagnen hittar du HÄR


Nike Lunar Command 2

Utrustad med Nike Flywire-teknik som är superlätta och superstarka trådar som integreras i snörningen för att ge maximal stabilitet och bekvämlighet. Lunarlon-dämpningen är lätt, mjuk och fjädrande och ger oerhört bekväma steg. Ett mellanfotsstöd ger en lätt och stabil känsla och överlägsen kontroll på greenen.

Finns i färgerna: Vit/svart , svart/vit , svart/röd

Normalpris: 1 199:-

Black Friday-pris: 959:-

Lunar Command 2 hittar du HÄR

 

 

 

5 exklusiva fynd till dig själv

Ska jag unna mig det där nya järnsetet som har kommit, eller ska jag vänta tills det utgår och kommer på rea?

Idag behöver inte dina tankar gå så här. Idag får du det bästa av två världar - de nyaste modellerna till ett fantastiskt reapris!

På grund av detta unika tillfälle var vi tvungna att lista några av våra favoriter! När du slår till på någon av de här storsäljarna får du 20% i rabatt - men det får du på alla våra ordinariepriser under Black Friday. Det är med andra ord dags att göra kap som du inte kan göra någon annan gång under året. 


Callaway Epic Driver

Epic.jpg

Callaway Epic har en revolutionerande bollhastighetsteknologi som ändrar hur klubbhuvudet reagerar vid träffögonblicket. Denna teknologi kallas Jail Break och innefattar två lodräta stavar stationerade innanför träffytan och dessa stabiliserar klubbhuvudet. Detta medför mer bollhastighet över hela träffytan.

exa1.jpg

Stommen av klubbhuvudet är tillverkad i titan och kallas Exo-Cage. Kronan och sulan, som är fästa i stommen, är tillverkade i Triaxial-karbon och är extremt lätta och starka. Konstruktionen sparar vikt som man istället kan sätta i kanterna på klubbhuvudet för att skapa mer stabilitet och förlåtande egenskaper och samtidigt generera hög MOI och låg tyngdpunkt. Kronan har Speed Step-teknologin som ger bättre aerodynamik och gör att klubbhuvudet rör sig snabbare genom luften och detta skapar hög klubbhastighet för mer längd.

exo.jpg

Justerbar perimeterviktning ger dig möjlighet att förändra sidskruven genom en flyttbar 17-gramsvikt. Justerbarhet genom Optifit-systemet ger spelaren också åtta olika loft- och lie inställningar att välja på för att hitta rätt bollflykt.

Normalpris: 5 499:-

Black Friday-pris: 4 399:-

Epicdrivern hittar du HÄR


Titleist 718 AP3

ap3.jpg

Med Titleist 718 AP3 får du det bästa av två världar. Allt Titleist lärt sig genom utveckling av AP1 och AP2-järnklubborna kokades ner och resultatet blev Titleist AP3. Detta är tourspelarnas järnklubba för mer längd. AP3 har fokus på hastighet och en ouppbyggd bakre konstruktion i kombination med ett L-format inlägg gör att bollflykten blir lite högre och något längre med spinkontroll, även på långa slag.

adress2.png

Med AP3 får du egenskaperna vid off center-träffar som du får i spelförbättrande klubbor tillsammans med känslan du får i tourspelarnas klubbor. Går dit den ska när du träffar rent och förlåtande när du träffar lite utanför centrum. Mycket talar för att AP3:an kommer vara en favoriterna under 2018.

Normalpris: 9 999:- för 6 järn.

Black Friday-pris: 7 999:-

Titleist 718 AP3 hittar du HÄR


TaylorMade Spider Tour Black

spiderblack.jpg

Spider Tour Black kommer i en helsvart look, både huvud, skaft och grepp som världsettan Dustin Johnson själv spelar med och har valt. I huvudet har ingenjörerna använt lättviktat 6061 aluminium med 304 rostfritt stål i ramen för att kunna sätta vikten så att puttern levererar ökad stabilitet och ett högt MOI-värde (4900+).

krona.jpg

Sömlös toppkrona helt utan siktlinje ger dig en ren look när du adresserar och tar sikte. Träffytan har en fräst Pure Roll-insert med gunmetal-behandling som levererar bättre rull, precision och kontroll av längd och riktning. PU-skum placerat mitt emellan interna delen och ramen dämpar vibrationer och ger konsekvent ljud och känsla.

Puttern kommer med ett konventionellt grepp, Winn AVS Midsize Pistol.

Normalpris: 3 199:-

Black Friday-pris: 2 559:-

Spider Tour Black hittar du HÄR


Bushnell Tour V4 Shift

busch.jpg

Tack vare Slope Shift Technology kan du enkelt växla mellan kikare godkänd för tävlingsspel och kikare som använder Bushnells patenterade slope-funktion.

bush2.jpg

Mäter avstånd från 5 till 915 meter. Avstånd till flaggan kan mätas upp till 275 meter. Utrustad med den prisade PinSeeker teknologin med JOLT, som gör att kikaren vibrerar när du träffar flaggan.

Normalpris: 4 299:-

Black Friday-pris: 3 439:-

Bushnell Tour V4-kikaren hittar du HÄR


Max Autofold FF

FF.jpg

Dess unika design gör att du fäller ihop vagnen med ett enkelt handgrepp och samtliga tre hjul fälls automatiskt in och ut. Konstruktionen gör också att detta är en av marknadens mest stabila vagnar.

ihop.jpg

Med endast två handrörelser kan du fälla ihop Autofold FF på ett enkelt sätt. Vagnen blir mycket platt när den är hopfälld (23 cm) och tar upp mindre utrymme i bagageutrymmet eller i ditt skåp.

Storlek (HxBxD) 78x23x60 cm och en vikt på 8 kg.

Normalpris: 2 799:-

Black Friday-pris: 2 239:-

Max Autofold FF hittar du HÄR

Jon Rahm vinner DP World Tour Championship och Tommy Fleetwood vinner Race to Dubai

Efter en lång säsong skulle allt avgöras i sista tävlingen, på sista rundan och på det sista hålet.

Det såg länge ut som att Justin Rose hade det hela i sin ask efter att han var -4 efter sju hål. Det såg väldigt stabilt ut och livet lekte för Rose. Men med bogey på 12, 14 och 16 vändes allt.

Jon Rahm var klar i klubbhuset på -19 och mycket talade för att han skulle ta hem årets sista tävling. Det märktes att Tommy Fleetwood var nervös med tanke på att han var den enda bland topp 20 som gick över par.

Det hela skulle avgöras på det sista hålet. Justin Rose låg i greenkant på två på det sista hålet och var tvungen att sätta chippen för att vinna Race to Dubai, vilket han tyvärr inte gjorde. Tommy Fleetwood vann Race to Dubai och Jon Rahm DP World Tour Championship.

 

Dubbla vinster för Project X 6.5 btw....


Jon Rahms vinnande bag:

Driver: TaylorMade M2 2017 10,5 grader med ett Aldila Tour Green 75X

Fairwaywood #3: TaylorMade M1 2017 15 grader med ett Aldila Tour Green 75TX

Fairwaywood #5: TaylorMade M1 2017 19 grader med ett Graphite Design Tour AD-DI 8X

Järn: TaylorMade P-750 (4-PW) med Project X 6.5

Wedgar: TaylorMade Milled Grind 52 + 56 + TaylorMade “Hi-Toe” 60 grader. Samtliga wedgar har Project X 6.5

Putter: TaylorMade Spider Tour Red

Boll: TaylorMade TP5x


Tommy Fleetwoods

Driver: Titleist 917D2 med ett Mitsubishi Rayon Kuro Kage XT70 TX-Flex

Fairwaywood #3: Nike Vapor Fly 13 grader med ett UST Mamiya ProForce VTS 7X

Fairwaywood #5: Nike Vapor Fly 19 grader med ett Mitsubishi Rayon Diamana Limited-Edition 80TX

Järn: Nike VR Forged 3+4 samt Nike VR Pro 5-9 med Project X 6.5

Wedgar: Callaway Mack Daddy Forged (48/09 + 52/10 + 56/10 + 60/08 med Dynamic Gold Tour Issue S400

Putter: Odyssey White Hot Pro #3

Boll: Titleist Pro V1x

 

 

 

Cobra lanserar F8-serien

Cobra King F6 fick lämna över till King F7 och nu är det dags för F7 att lämna över till?

Rätt! Svaret är givetvis F8. 

Drivers, fairwaywoods och hybrider från tidigare serier som F6 och F7 har varit bra allroundwoods där både de förlåtande egenskaperna och längden från tee har imponerat. Och jag kan säga såhär. F8 har inte blivit sämre direkt.

Jag fick en rolig inbjudan av Cobra Golf där ett event på Hooks Herrgård för deras nya F8-serie skulle äga rum. Vanligtvis brukar jag ha sett produkterna på bild men denna gång var jag helt blank. Jag visste att serien skulle heta F8 men inte mer.

Den nya teknologin och tänket bakom F8 var väldigt spännande - och det som berörde mest var självklart drivern (som vanligt).

 

adress.png

 

Så vad har Cobra använt för ingredienser för att fram King F8-drivern?

* Fräst träffyta (Precision Milled Face) för att ge tunnare och en mer exakt träffyta.

* Strategiskt utplacerade Polymer Trips på huvudet. Deras uppgift är att minska luftdraget i nedsvingen.

* Elliptiskt formad träffyta som ska göra att den blir mer förlåtande på en större del. 

* Ny krona (topp) i karbonfiber vilket sänker tyngdpunkten i klubbhuvudet.

* Smidd träffyta i varierande tjocklek som är lättare, tunnare och ska flexa mer för att skapa högre bollhastighet både mitt i och utanför sweetspot.

* Flyttbar vikt som kan placeras i två olika positioner. Långt bak eller mot hälen vilket genererar neutral bollbana eller draw.

* Gamla hederliga MyFly8 vilket är Cobras traditionella adapter där åtta olika loftinställningar erbjuds (9.0, 9.5, 9.5D, 10.5, 10.5D, 11,5, 11.5D, 12)

* Cobra Connect

Kommer i färgerna: Grå och svart.

Sen är också en provariant på gång och namnet blir King F8+. Den har samma teknologi som vanliga F8-drivern fast vikterna går att sätta långt bak eller långt fram. Den är även lite mer kompakt och något mindre i looken.

F8_plus_driver_hero_nardo.jpg

 

När vi äntligen fick se och slå F8-serien blev jag positivt överraskad. Träffytan var ny, utseendet var nytt, ljudet var nytt, värdena var grymma och klubban fantastisk.

Går att ställa in med loften: 8.0, 8.5, 8.5D, 9.0, 9.5D, 10.5, 10.5D, 11

Både F8 och F8+ beräknas dyka upp i våra varuhus i mitten av januari och kommer ligga på 3999:-


F8_fairway_hero_black.jpg

Nya F8-fairwaywooden har Baffler-teknologi vilket du kan se på spåren under klubban. Detta gör den mer spelbar från olika typer av lägen. Klubban har den lättare kronan och vikt långt bak vilket gör den förlåtande och lättare att få upp bollen i luften.

Det kommer även en F8+ fairwaywood som gav lägre bollbana och vill gå mer till höger än vad vanliga F8 ville.

Pris: 2499:-

Beräknas dyka upp i början av februari.

 

 

10 bästa tipsen till Fars dag!

Är hans garderob redan full med slipsar, kalsonger och strumpor?
Kanske är det dags att hylla far med en golfklapp istället.
Här är tio tips som garanterat kommer att se till att årets Fars Dag blir den bästa någonsin.
 

Kompressionsstrumpa
Lanner aktivitet

Gnäller far ofta över träningsvärk efter golfronden? I så fall kan det här vara den rätta presenten. Speciellt utvecklad för att öka blodgenomströmningen och förbättra närings- och syreutbytet samt minska risken för skador och träningsvärk.
Pris: 259,-
Köp produkten HÄR


Boll
Titleist DT TruSoft

Golfbollar kan man aldrig få för många av. Särskilt inte om det står Titleist på loggan. DT Trusoft är den ledande bolltillverkarens mjukaste boll och den ger låg spinn och skön känsla på alla typer av slag. Det här är mycket golfboll för pengarna.
Pris: 269,-

Köp produkten HÄR


Puttmatta
Hazard

Behöver farsan bli vassare på greenerna? Eller bara lära sig lite ödmjukhet genom att få stryk i heta familjedueller. Här är redskapet som kan hjälpa till med båda sakerna. En rolig och smidig puttmatta som får plats på vardagsrumsgolvet.
Pris: 329,- (ordinarie pris 469,-)
Köp produkten HÄR


Resefodral
Dormy Lite

Den perfekta presenten för den som gillar att golfresa. I det här slitstarka resefodralet får bagen plats med lätthet och skorna får också flyga med i det separata skofacket.
Pris: 599,- (ordinarie pris 799,-)
Köp produkten HÄR


Slipover
Lyle&Scott Banchory

Nej, sannolikheten att lilla pappa skulle kvala in till British Open är nog ganska liten. Men du kan ändå hjälpa honom till en doft av den klassiska tävlingen. Lyle&Scotts Openkollektion är en hyllning till golfens ursprung och den här slipovern i merinoull är superläcker.
Pris: 799,-
Köp produkten HÄR


Jacka
Callaway 1/4 Zip Ribbed

jacka_1_4_zip_ribbed__huvudbild6631883d9e1eaa0b12f78e60467dfaab.jpg

Är pappa ofta ute i blåsväder på banan? I så fall kommer den här snygga och effektiva jackan från Callaway att passa perfekt. Vindtät och vattenavstötande med mycket stretch och kort dragkedja i halsen.
Pris: 899,-
Köp produkten HÄR


Tröja
Adidas Quilted Half-Zip

Om du vill se till att hålla far varm och torra under kylslagna ronder så är den här plagget från Adidas ett bra alternativ. Trots att den är tjock och skön är den smidig att svinga loss med.
Pris: 1399,-
Köp produkten HÄR


Väst
Peak Performance Frost

Gillar pappa vintergolf? Satsa på att köpa en lättviktad dunväst som är både vindtät, värmande och enkel att packa ned i bagen. Är dessutom så snygg att den går att använda på ett naturligt sätt också utanför golfbanan.
Pris: 1799,-
Köp produkten HÄR


Putter
Odyssey O-Works #7

Den här modellen har blivit oerhört populär på touren och duger den där så kanske den fungerar för far också? Den spektakulära designen skapar stabilitet och en ny teknologi gör att inserten ger bollen bättre rull också vid sämre träffar.
Pris: 2199,-
Köp produkten HÄR


Driver
Ping G400

Okej, den kostar förstås en rejäl slant. Men på köpet får du en pappa som garanterat som kommer att bli ordentligt glad och tacksam. För ingenting är så kul som att slå drives som går längre än kamraternas.
Pris: 4499,-
Köp produkten HÄR

Årets comeback!

justinrose1.jpg

Med åtta slag bakom ledaren Dustin Johnson och ett nytt högteknologiskt driverskaft från Thin Ply Technology i drivern så var jakten igång.

Rose gick på par första nio och var hela sex slag efter Dustin som såg ut att gå mot en säker seger.

Men sen small det till! Rose gjorde birdie på 11, 13, 14 16 och 17 och tog ikapp alla åtta slag och lyckades till slut vinna med två! Det var bland de sjukaste comebacks jag någonsin sett. Visserligen var det Dustin som bjöd in honom till dans då han själv sköt +5.

Jag skulle inte kalla det "choke" från Dustins sida med tanke på att han gjorde fem bogeys och resten par. Hade han gjort 12 i på ett hål i slutet av varvet hade det varit annorlunda.

Men glöm inte bort att Henrik Stenson kom på en fin 2a plats som han delade med Brooks Koepka och stackars Dustin.

Låt oss diskutera klubborna som Justin Rose vann med....

Drivern är en TaylorMade 2017 M1 460 på 9,5 grader med ett TPT skaft (Thin Ply Technology) Jag vet inte vad det är för skaft men vad jag har hört så är TPT ett företag som jobbar med väldigt lätt och starkt material som gör det möjligt att tillverka ett skaft som aldrig funnits förut. Det extremt tunna och starka material gör att de kan bygga skaftet mer exakt och...skaftet har ingen rygg. Det betyder att oavsett hur skaftet sitter i klubbhuvudet så spelas skaftet identiskt överallt.

I Justins TaylorMade M2 2016 FW #3 och Taylor Made M1 2016 FW #5 sitter Tensei CK Pro Orange vilket många inte känner till då Blue och White oftast är det man ser. CK Pro Orange vill generera lite lägre bollflykt än vad White vill göra på grund av den extremt styva tippen. Orange är också något tyngre i butten vilket gör att klubban får en counterbalance känsla. Han spelar 80TX i både 3an och 5an vilket är löljligt hårt.

Går vi över till Justin nya järn så hittar vi ett set TaylorMade P730 aka "Rose Proto" som även Dustin precis har stoppat ner i bagen. Snudd på perfektion men också väldigt svårspelad. När jag provade P730 i Trackman så skämdes jag. Här behövs bollträff och klubbhastighet om vi säger så.
Justin spelar med KBS C-Taper 125S+ som han har gjort ett tag nu faktiskt. Skaftet spelas som ett Dynamic Gold X-100 eller ett Project X 6.3 i styvhet ungefär (viktig info)

I wedgeväg är det TaylorMades Milled Grind som gäller i 52, 56 och 60 grader. Här sitter ett KBS Hi-Rev 2.0 135X som har en livligare tip för ökad loft vid träffögonblicket. Detta ger en högre utgångsvinkel och stannar lättare på green med tanke på landningsvinkeln. Man kan säga att det finns två sätt att få stopp på bollen. Ett skaft med styvare tip sätter en lägre utgångsvinkel och mer spinn på bollen medans ett skaft med mjukare tip går högre och stannar snabbt.

Justin har ett litet "yips" när det kommer till val av putter då han ofta byter. Men nu har han en TaylorMade TP Red Ardmore 2 med den dubbelböjda hoseln.

 

 

 

Cobra Connect (Arccos 360)

Rickard Andrén från Cobra/Puma Golf går igenom fördelarna med deras Cobra Connect som kan spara många slag ute på banan.

Systemet består av 14 ultralätta sensorer (en för varje klubba) som paras ihop vid ett tillfälle med en kostnadsfri smartphone app. Därefter fungerar allt automatiskt och du får information om hur långt och rakt du slår, dina snittvärden, antal greenträffar, antal puttar och mycket mer. Samma information som tourspelarna får samlas automatiskt i din kostnadsfria samartphone app.

Permanent batteri som är certifierat för 24 månader utan laddning men utvecklat för att hålla mycket längre än så. Power saving gör det möjligt att spela rundor i flight mode eller batteri sparläge för att minska batteri åtgång och undvika data roaming i din telefon.

För att komma till Arccos 360 klickar du HÄR

Garcia levererar exakt i rätt tid

garcia.jpg

För sex månader sedan fick Garcia hjälp med att få på sig sin nya gröna kavaj på Augusta National. Efter vinsten säger vissa att Sergio har haft det "tufft" medans jag säger att han har haft det "bra" med tanke på alla stabila placeringar.

Den här veckan var det dags för Valderrama och Andalucia Masters där Sergio själv stod som värd.

Valderrama är en fantastisk anläggning där en drive mitt i fairway kan göra att man måste spela fram sig. Träden hänger in från alla håll och kanter vilket gör det väldigt viktigt att träffa RÄTT sida av fairway. Missar du green måste du plocka fram Garcia-händerna och hoppas på en up and down.

Det skulle bli en batalj mellan värden själv och holländaren Joost Luiten.

På 16:e green var båda lika på -11 men efter en felläsning av Luiten på sin enmetersretur fick han nöja sig med en bogey.

På 17e det klassiska par 5 hålet där historia har skrivits x antal gånger blev det spännande efter att Garcia lämnade sig en tvåmetersputt nedför medans Luiten hade en 1,5 meters från en bättre vinkel för birdie. Men efter en lugn och fint slagen putt av Garcia tillsammans med den berömda knytnäven så var birdien säkrad. Även Luiten drog i sin.

På 18:e drar Garcia utslaget lite vänster men med hjälp av gudarna lyckades bollen flyga igenom träden och hamna perfekt i fairway. Lite lotto måste jag säga men samma sak hände Luiten så det kvittar väl i slutändan.

Luiten missade precis sin birdieputt vilket gjorde att Garcia lätt kunde tvåputta och vinna sin första seger på sex månader. Publiken var fantastisk och Garcia var fantastisk.

Väldigt kul och häftigt att se!

Här är Garcas vinnande bag:

Driver: TaylorMade 2017 M2 9.5 grader med ett Kuro Kage Silver Dual Core TiNi 80TX

Fairwaywood #3: TaylorMade 2017 M1 15 grader med ett Kuro Kage Silver TiNi 80XTS

Fairwaywood #5: TaylorMade 2017 M1 19 grader med ett Kuro Kage Silver TiNi 80XTS

Järn: TaylorMade P750 3-PW med Nippon Modus 130X

Wedgar: TaylorMade Tour Preferred EF 52 grader + Callaway Mack Daddy 4 58 grader med Nippon N.S. Pro Modus3 Tour 130X

Putter: Toulon Design Atlanta Prototype med ett SuperStroke 1.0P

Boll: TaylorMade TP5
 

 

Att tänka på vid köp av wedgar

Har du någonsin fått en wedge utprovad för just dig? De flesta skulle förmodligen svara nej. Många vet inte hur stor påverkan en wedge kan ha på ditt spel. Flera golfare har ingen aning om att de egenskaper och specifikationer för en wedge kan ha en enorm inverkan på hur klubben fungerar.

Vi kör igång direkt! Vad är bounce?

bounce1.jpg

Bouncevinkel är hur mycket lägre bakkanten av sulan är i förhållande till framkanten. En wedge är utformad på detta sätt för att minska motståndet mot sanden när du träffar bakom bollen i bunkern. Bouncen kallas med enklare ord för ”studs”. För att få en känsla av vad detta innebär, försök att slå några slag ur en bunker med en pitching wedge utan att öppna upp bladet, sen slår du samma slag med en SW. Då borde du känna av en större studs-effekt med SW:n.

Attackvinkeln är den viktigaste faktorn när du beslutar vilken typ av bounce och bredd på sulan du vill ha på en wedge. Det är vinkeln på hur ditt klubbhuvud närmar sig bollen. Denna vinkel kan vanligen bestämmas av storleken på dina torvor. Tar du djupa/stora torvor så är du vad man kallar en ”Digger” då har du en brant attackvinkel in till bollen. Om du inte tar torvor så har du en mer svepande sving, även kallad ”Picker”. När du har kommit fram till vilken typ du hamnar under, är resten enkelt. Diggers kommer att gynnas av en wedge med högre bounce och en bredare sula. Pickers kommer att gynnas av en wedge med mindre bounce och smalare sula. 

Dagens järnklubbor har mindre loft än vad klubborna förr om åren hade. Därför är det viktigt när du ska köpa nya wedgar att ta reda på vilket loft din PW har idag. Vet vi inte loftet blir det svårt att hitta rätt wedgeuppsättning. Om du är osäker på vilket loft din PW har så kan vi hjälpa dig att ta reda på loftet.

Vi märker att om spelaren gillar slag från 100 meter och finliret runt greenerna, så föredras oftast fyra wedgar, inkl PW. Gillar spelaren de längre slagen så prioriteras hellre en hybrid extra. I det fallet brukar tre wedgar föredras, inkl PW.

Det är viktigt att ha rätt gap mellan wedgarna för att hitta optimala längder.

Exempel på bra gap för spelare med en PW på 45 grader som vill ha fyra wedgar inkl PW.

45 + 50 + 54 + 58

45 + 50 + 55 + 60

Exempel på gap för spelare med en PW på 45 som vill ha tre wedgar inkl PW.

45 + 50 + 56

45 + 52 + 58

Exempel på gap för spelare med en PW på 47 grader som vill ha tre wedgar inkl PW.

47 + 52 + 58

47 + 54 + 60

Exempel på gap för spelare med en PW på 47 grader som vill ha fyra wedgar inkl PW.

47 + 52 + 56 + 60

 

Bouncens påverkan för olika typer av slag och användningsområden har nått ut till det flesta golfare idag. Under dem sista åren har även slipningen på wedgarna börjat uppmärksammats. Sulans slipning är det som kallas – Grind.

Idag kan du få olika grinds på wedgarna. Det grindsen gör är att beroende på användningsområde kan en speciell grind vara bättre för just den typ av slag du har tänkt slå. Exempelvis lobbslaget.

Vid lobbslag är det vanligt att öppna upp klubbhuvudet för att få bättre höjd i bollen. När du öppnar upp bladet så ökar även bouncen. Det är att föredra i bunkern med tanke på att klubban studsar lättare. Det gör att klubbhuvudet inte gräver ner sig lika lätt. Men på ett lobbslag vill du inte ha lika mycket bounce vid öppet klubbhuvud eftersom du gärna vill komma under bollen så lätt som möjligt.

mgrind.jpeg

Vid lobbslag med en 58/60 gradare och öppet klubbhuvud är det många som väljer exempelvis: M-grind (Titleist), C-grind (Callaway).

Den typ av grind gör att bouncen inte ökar lika mycket när du öppnar upp bladet. Om du enbart använder din 56a i bunkern och är ute efter en 60 gradare för att kunna öppna upp och lobba med så är den typ av grind att föredra. Om du bara har tänkt att ha en wedge för lobb och bunkerslag är en vanlig standard grind att rekommendera tillsammans med en medel bounce.

Det finns några faktorer som du ska tänka på innan ditt köp av nya wedgar.

  • Hur ser din hemmabana ut? Är bunkrarna mjuka? Är fairway och ruff hårda?
  • Vissa spelare vill inte ha en 58/60 gradare i bagen, vill du det?
  • Vilka användningsområden har du tänkt för dina wedgar?
  • Vinklar du upp bladet när du ska slå ett lobbslag?
  • Vilken klubba brukar du använda i bunkern?

Utöver många olika wedgemodeller kommer du också upptäcka att wedgarna kommer med olika finishar. Exempelvis svart nickel, chrome, koppar, oil can etc. Det är bara en smaksak vilken ytbehandling du väljer. Det enda praktiska undantaget är att mattare ytbehandling inte reflekterar ljus i solen som ibland kan upplevas störande.  

Så väljer du rätt bounce 

Slår du brant på bollen (tar stora torvor) = Hög bounce

Har du en flack sving (tar liten/ingen torv) = Låg bounce         

Spelar du oftast på mjuka underlag = Hög bounce·        

Spelar du på hårdare underlag = Låg bounce·        

Mycket sand i bunkrarna på din klubb = Hög bounce·        

Lite och hårdpackad sand på din klubb = Låg bounce·        

Vinklar du ofta upp bladet = Låg bounce

Callaway släpper ögongodis för sweetspot-träffaren

Tittar man på Titleist som helhet kan man lätt förstå varför många duktiga spelare gärna stoppar ner deras klubbor i bagen. Titleist har många tourspelare, klubborna har en snygg och clean look tillsammans med wedgar från Vokey och putters från Scotty Cameron. Tittade jag ner i bagarna på svenska proffstouren var Titleist det mest spelade.

Men nu har andra märken börjat synas mer och mer i tv-rutorna och på world wide web. Men det är ett märke som sticker ut lite extra just nu och det är Callaway.

Callaway är duktiga på att synas i media, de gör häftiga och kraftfulla produkter som levererar samt att de kontrakterar spelare som många har som förebilder.

Det är dags att avslöja Callaways kommande järnklubbor som riktar sig till de bättre spelarna där utseende och kontroll ligger i fokus. Klubborna beräknas dyka upp 26:e januari.

Jag tog ett snack med Lars Aldskogius på Callaway Golf när vi var på mässan i Malmö.

 

 

Callaway Apex MB

apexmb.png

Att gå igenom den här klubbans teknologi skulle gå fort eftersom det inte finns någon. Det är en ren bladklubba som riktar sig till den väldigt duktiga spelaren. Om ditt första ord som bebis var "sweetspot" och inte "dada" så kan det här vara klubban för dig.

Apex MB kommer med två olika finish (Chrome och RAW) där Chrome representerar den traditionella skinande looken medan Raw är den obehandlade som rostar.

Jag har provspelat Apex MB i båda och det är något speciellt med att att adressera en rostig järnsjua vid bollen. Ett rostigt klubbhuvud förknippar jag med ett 70-metersslag och en rostig wedge som spinner mycket. Samma känsla fick jag med Apex MB Raw, fast från 150 meter. Väldigt märkligt men häftigt på något sätt. Jag upplevde att Raw satte mer spinn i bollen än vad Chrome gjorde vilket borde stämma på grund av träffytan. Träffytan på Rawmodellen känns som ett fint sandpapper medan den kråmade är len och slät.

Även fast klubban i princip är lika stor som bollen så är bollträffen väldigt mjuk och behaglig. Jag trodde att en sämre träff skulle innebära ett besök på sjukhuset men där hade jag fel. Känslan var fortfarande relativt mjuk och jag började sakta men säkert övervinna min rädsla över bollen.

När jag provade den i Trackman upplevde jag rätt bra fart i bollen trots bristen på teknologi.

Pris: 10 999:- för 6 järn

 

X-Forged

xforged20181.png

Callaway X-Forged är en välkänd modell som släpptes första gången 2007 och sen igen 2009. Efter det tog X-Forged en liten paus men är äntligen tillbaka. Den nya X-Forged ska ersätta Apex Pro.

Den nya X-Forged som kommer är något större än vad Apex Pro är. Den påminner mycket om Titleist AP2 vilket jag gillar. Nya X-Forged kommer passa fler golfare och lite mer förlåtande än vad Apex Pro var.

När jag provspelade X-Forged kände jag en trygghet över bollen och bollträffen var väldigt skön och behaglig. Jag upplever att många nya modeller bara blir hårdare och hårdare i träffen för att få ut så mycket längd som möjligt vilket gör att känslan försvinner lite.

Pris: 10 999:- för 6 järn

 

 

Andra raka med hjälp av långputt

tyrrell.jpg

Förra veckan försvarade han sin Alfred Dunhill Links Championship-titel och den här veckan var det dags att kamma hem nästa.

Med fem slag efter ledningen inför finalvarvet var det bara att tuta och köra. Tyrrels första nio gick inte som han ville och hans vanliga frustration tittade fram. Hans caddie påpekade gång på gång att resultaten kommer och till slut kom det.

Sista nio vaknade hans putter till liv och levererade fyra raka birdies på 12, 13, 14 och 15 och var därmed var i delad ledning med Ross Fisher och Kiradech Aphibarnrat som redan var i mål. De kunde bara hålla tummarna att Hatton inte skulle göra någon mer birdie de sista tre.

Men på 18:e hålet stänkte Hatton i birdien (från sex meter) de var rädda för och kammade hem Italian Open och tog sin andra raka seger på Europatouren.

 

Här är Tyrrells vinnande bag:

 

Driver: Ping G400 LST 8.5 grader med Mitsubishi Fubuki K 60X

Fairwaywood #3: TaylorMade M2 2016 16.5 med ett Graphite Design Tour AD-BB 7X

Utility: Ping G400 Crossover med ett Project X 6.0

Järn: Ping i200 4-PW med Project X 6.0

Wedgar: Ping Glide 2.0 50 + 54 grader och en Titleist Vokey SM6 58 grader med Dynamic Gold Tour Issue X100

Putter: Ping Vault Oslo Slate

Abacus satsar på 37,5 grader

Anna Nordström som är säljare på Abacus ställde upp på några frågor

Anna Nordström som är säljare på Abacus ställde upp på några frågor

 

Vad är det hetaste du kan bjuda inför 2018?
- Vårt nya regnställ i X-Serien kommer blir grymt. Vi har börjat jobba med varumärket 37,5 som är otroligt stort i outdoorsammanhang. De har ett stort fokus på att släppa ut fukten från plaggen så när man spelar och rör sig håller man sig pigg och fräsch under hela varvet. Göra ett plagg vattentätt idag är inte svårt men att få regnplagget att kännas som du bara har en piké på dig är vårt mål. Och 37,5 är den optimala temperaturen för prestera och med fyrvägstretch så är detta en av de bästa regnjackorna på marknaden.

Under året har ni gjort succé med era hybridjackor och nu har det kommit en ny. Vad har hänt?
- Ett litet nytt utseende med en sportigare touch i kragen. Dessutom har vi lagt in lite andningshål under armarna för bättre ventilation. Men självklart har vi kvar den upp flossade insidan som känns som en mjuk fleece. Ett perfekt plagg som både passar så gott som alla dagar på golfbanan.

Vad är det för färger som gäller på damkollektionen nästa år? Finns det någon färg som ni kommer satsa extra på?
- Vi har gjort en helt svart och vit kollektion med ett grafiskt mönster som är riktigt snyggt. Men en liten uppstickare är vårt färgtema med romantisk rosa, stockholmsvitt, lite spets och ett nedtonat blommönster. Den tror vi många kommer fastna för.

Ett litet luftmotstånd stoppar inte Ping

För ett tag sedan dök det upp drivers, fairwaywoods, hybrider, utilitys och järnklubbor från Pings nya G400-serie. Klubborna är förlåtande och levererar bra längd.

Men vad är det för speciellt med G400-serien egentligen och vad är det för teknologi som ligger bakom?

Vi har pratat med Patrik Bäckbom som är chef på Ping Scandinavia, och han tar oss igenom G400-linjen och hur den är uppbyggd.

Samma längd samma sving

När golfvärlden fick reda på att PGA Tour hade fått ett tillskott av en ung kille som bär basker och har lika långa klubbor höjde alla på ögonbrynen.

Bryson Dechambeau går under namnet "Den galna forskaren" och tror stenhårt på en och samma sving med en och samma skaftlängd. Förra året skrev han på för Cobra/Puma Golf och ingenjörernas första uppgift var att ta fram ett set där alla klubbor var lika långa.

Inför 2017 släppte Cobra ett One Length-set för allmänheten. Det visade sig vara till stort intresse för många, framför allt i USA. För att ta reda på mer om One Lenght-konceptet tog vi ett snack med Rickard Andrèn från Cobra/Puma Golf där han förklarar teorin bakom One Length.

Galvin Green utmanar vinden

Interface-1 är golfplagget du använder 95 av 100 rundor
galvin.png

Många anser att Galvin Green göra marknadens bästa regnjackor men nu är planen att inta vinden.

Den nya innovationen som ska utmana vinden går under namnet - Interface-1

Denna uppfinning ville vi veta mer om och därför tog vi ett snack med Galvin Greenarna för att ta reda på hur Interface 1 ska bemästra vinden.

Er nya vindserie använder inte Gore längre, nu är det Interface 1 som gäller, kan du berätta vad Interface 1 är för något?
- Interface-1 är golfplagget du använder 95 av 100 rundor. De andra fem gångerna är när det öser ner är då du plockar fram ditt regnställ. Interface-1 är nytt lager som vi har döpt till Hybrid Layer. Alla produkter i denna serie har samma dna, är vattenavvisande, vindtäta och framför allt gjorda för golf! Större delen av Interface-1 är av material från Gore och oavsett leverantör, uppfyller de inte våra krav så kommer de inte med i konceptet.

Varje år försöker leverantörerna bygga drivers som är mer förlåtande tillsammans med ökad längd. När det kommer till regnjackor, vad är det ni försöker uppnå när ni ska ta fram en ny jacka?
- Hemligheten för oss är att fokusera på en jacka som andas så mycket som möjligt och inte låter när du spelar. Sedan måste vi se till att passform, färg med mera är något som konsumenten inte har sett tidigare och att kvaliteten håller Galvin Greens standard.

Förra året sponsrade ni Europalaget i Ryder Cup vilket var riktigt roligt. Hur delaktiga är ni i Ryder Cup? Kommer vi få se Galvins regn- och vindplagg nästa år också?
- Vi kommer även under 2018 års Ryder Cup se till att Team Europé är väl utrustade inför kommande utmaningar! Samtliga spelare kommer ha Gore Tex-med C-knit baker och Interface-1- produkter. Vi kommer att få se spelarna i ytterligare en ny Gore Tex-teknologi som kommer i butik våren 2019.
Vi hoppas på regn på Le Golf National!

 

Med lite skum kommer man långt

TaylorMade P790 är en av marknadens mest omtalade järnklubbor. Den är så pass bra att den utmanar PXG i både look och prestanda. P790 finns redan i våra fittingstudios för utprovning men på måndag nästa vecka kommer setet äntligen in till våra varuhus.

Här förklarar Morgan Davies från TaylorMade varför P790 levererar som den gör.

Även fast Davies säger att P790 passar alla så är min personliga åsikt att P790 fungerar bäst för spelare mellan cirka 0 och 14 i handicap. Jag lägger P790 i samma kategori som Callaway Apex CF16, Ping i200 och Titleist 718 AP3.

Mer traditionellt 2018 från Peak Performance

Vi tog ett litet snack med Göran Bånge och Sofie Rispling från Peak Permormance som uppdaterar vad som händer på Peakfronten och hur Nordea Masters-upplägget går till.

peak.jpg


I år har kollektionen varit rätt nedtonad i färgerna, hur ser det ut inför 2018?
- 2018 kollektionen har en mer traditionell färgkarta där färger som blå, orange och även rosa sticker ut. Olika melerade pastelltoner finns också på det stickade programmet vilket är väldigt snyggt. På tjejsidan har vi med en hel del rosa toner som uppfattas klassisk i ny modern tappning. Det finns varianter med fina print och olika passformer för mångfald. Vi gör en ny underdelsserie som heter Swinley och den tror vi kommer tilltala den nordiska golftjejen!

Jag ser att du ser stolt ut framför Anorak Iron Print jackan, vad är det som är så  speciellt med den?
- Ironserien är en uppdaterad favorit som blivit mjukare, tystare och så sticker den ut rent visuellt. Fortfarande med samma höga funktion.


Kul att ni är huvudsponsor (igen) på Nordea Masters nästa år på Hills. Hur ser upplägget ut och hur delaktiga är ni där?
- Under Nordera Masters träffar vi slutkonsumenter i vår butik som vi har på plats. Känslan och atmosfären i butiken är mycket viktig för oss, och kunden skall få en bra upplevelse i butiken med proffsig personal, magiska produkter med en skön välkomnande känsla. Samma sak gäller på peakperformance.com under Nordea Masters. Vi gör också massa saker med våra återförsäljare under tävlingen. Spännande att tävlingen går i Göteborg som är en ny region för eventet.

 

Cleveland satsar på den lättspelade wedgen

veke.png

Utvecklingen på järnklubbor går framåt för varje år som går. De förlåtande egenskaperna ökar tillsammans med längden vilket gör att vi nästan kan känna oss unga på nytt. Men tittar vi på wedgens utveckling så har det inte hänt de senaste åren. Jag vågar nästan säga att det inte har hänt ett enda dugg.

Märkena lägger all fokus läggs på att få ut så mycket spinn som möjligt vilket gör att de förlåtande egenskaperna glöms bort. Dagens wedgar är egentligen rätt svårspelade om vi jämför hur järnklubborna ser ut.

Nu har Cleveland äntligen släppt en förlåtande wedge vid namn CBX som Niklas Tegnèr från Cleveland Golf förklarar fördelarna kring.