En klubba, en längd, en sving - Cobra One Length

Gillar du din järn 7:a? Vad säger du om att ha ett helt set fullt av järn 7:or?

                     Cobra Forged One Length                         Cobra King F7 One Length

                     Cobra Forged One Length                         Cobra King F7 One Length

Äntligen får jag tillåtelse att meddela att Cobra kommer släppa ett set där alla klubbor är lika långa. När Bryson Deschambeau klev in på PGA Touren och sa ”Tjenamors, jag har lika långa järnklubbor” drog snacket igång från alla håll och kanter. När Bryson senare skrev på för Cobra/Puma förstod man att ett ”One Lenght” set skulle komma.

Det lustiga är att det är flera kunder som har kommit in till oss under åren och lagt upp deras klubbor på disken och sagt ”kapa rakt av längs järn 7an på samtliga klubbor”. Det har som ni säkert förstår varit omöjligt att göra med tanke på att svingvikten och setet skulle bli helt förstört. Men iden har funnits där sen en tid tillbaka.

Hela iden med One Length är att alla klubbor ska svingas och upplevas på samma sätt. Visst är det skönt att ha en järn 4a som är lika lång som järn 7an, men jag är tveksam till längden på slagen.

KING F7 är som ni säkert förstår efterföljaren till KING F6 modellen. Cobra kör vidare med deras TECFLO teknik samt en tunn träffyta vid namn PWRSHELL och sulkonstruktion som gör klubban mer förlåtande tillsammans med längd. De långa järnen är helt ihåliga och har en låg tyngdpunkt för hög utgångsvinkel medan mellanjärnen är halvt ihåliga för mer precision och de korta järnen är traditionella cavity backs där träffytans grooves är mer som en wedge.

KING F7 One Length säljs liksom vanliga King F7 även med grafitskaft. Bryson DeChambeau lirar med KING Forged One Length som smitts i en massa processer för optimal känsla. Träffytan är CNC-fräst och har grooves som ger maximal spinn och kontroll. Volframvikter ned till sjuan ger lägre och mer centrerad tyngdpunkt medan en TPU-insert ned till åttan dämpar vibrationer. KING Forged One tillverkas bara i höger och med stålskaft (stiff och regular) och kan köpas från järnfyra till gapwedge. Det finns även One Length wedgar i 56 och 60 grader.

Vi kommer lagerhålla King F7 One Length i samtliga butiker och King Forged One Length i några utvalda butiker. Det kommer gå att göra fitting på båda modellerna i samtliga butiker.

King F7 One Length                           King Forged One Length
5-PW med stålskaft: 5999:-                 5-PW med stålskaft: 8999:-
5-PW med grafitskaft: 6999:-

Klubborna väntas dyka upp 13e januari

Jag fick chansen att spela 18 hål med Cobra Forged One Length som Bryson spelar med och tänkte dela med mig av upplevelsen.

Det jag var mest skeptisk emot var klubbhastigheten. Om jag får samma klubbhastighet med varje klubba, hur ska jag då få samma gap mellan klubborna? Om jag svingar en järn 4a lika hårt som en järn 7a, hur ska jag då få den längd som jag får med min egen järn 4a?

Jag slängde upp tre bollar på tee och slog iväg några järn 4or med One Lenght och sen tre bollar till med mina egna klubbor. Järn 4an i One Length gick kortare som jag trodde och det berodde bara på en sak. Klubbhastigheten. Skillnaden var ca 15 meter. Jag upplevde även att bollen kom ut lägre med Cobra än med mina egna. Vad det beror på vet jag inte. Med tanke på att skaftet som sitter i Cobra ska gå högre än vad mina gör så kan det inte vara skaftet (vilket det aldrig är)

När kollegan (som förövrigt svingar hårdare än mig) jämförde mot sina järn blev skillnaden tyvärr ännu större. Han slog ca 20 meter längre med sin järn 4a. Båda järn 4:orna har samma loft. Men vi båda upplevde att Cobran var lättare att slå med. Mycket lättare till och med.

När jag sen jämförde One Length PW:n mot min egna så märkte jag att One Lenght PW:n gick längre. Samma sak hände på grund av klubbhastigheten. Dock gick den inte så långt som jag trodde att den skulle göra. Det berodde på att på bollen blev mycket högre på grund av klubbhastigheten tillsammans med loftet. Ca 8 meter längre gick One Length PW i jämförelse mot min.

Hur som helst är klubbhuvudet väldigt snyggt och och väldigt skön att slå.

Min egen teori och slutsats:

Jag skulle säga att Cobra One Length passar bäst till nya golfare och för dem som svingar lösare. Skulle någon med en lägre klubbhastighet göra samma test som jag gjorde så tror jag att längdskillnaderna skulle vara mindre. Hur som helst var järnen lite för annorlunda för mig, men samtidigt väckte det något hos mig…..

Järn 4an och PW kändes så extremt annorlunda eftersom vi är vana vid en lång järn 4a och en kort PW. Med den här iden vänds allt upp och ner. Måste järn 4an vara så pass kort? Och måste PW vara så pass lång? Jag förstår att tanken är att alla ska vara lika långa, men det upplevs inte så. Nya golfare skulle uppleva det, men inte för oss som har spelat ett tag och är vana vid längdskillnaderna.

Eftersom det skiljer ca 3 tum mellan järn 4an och PW:n i ett vanligt set, vad skulle hända om det bara var 1,5 tum?

Jag gillade verkligen att slå den korta järn 4an, men jag tycker inte att den behöver vara så kort. Jag gillar även när 9an och PW:n är något längre, men kanske inte som en järn 7a.

Jag är inne på att spela något kortare järn 4a och något längre PW och sen hitta ett gap där emellan. Här är min ide.

Obeservera att jag bara leker med tanken nu.

Exempelvis:

      Längd                               Loft               Svingvikt        Lie

  STD                 Nya                  STD    Nya            Nya               Nya
Järn 4: 38.5” --> 38”                  22 --> 21            D4                  2 up
Järn 5: 38” --> 37,75”               25 --> 25            D3,5              1 up
Järn 6: 37,5” --> 37,5”              28 --> 29            D3                 Std
Järn 7: 37” --> 37,5”                 32 --> 33             D2                 1 flat
Järn 8: 36,5” --> 37,25”            36 --> 37            D2                 2 flat
Järn 9: 36” --> 37”                     41 --> 41            D1                 3 flat
PW: 35,5” --> 36,5”                   46 --> 45             D1                 3 flat

Här blir skillnaden 1,5” istället för 3” och längdskillnaden mellan klubborna blir 0,25” istället för 0,5” som det vanligtvis är. Det är bara PW:n som skiljer sig 0,5” (Mest för att inte göra den för lång)

Sen istället för att ha samma svingvikt på alla klubbor som Cobra har (vilket jag förstår) så hade jag lagt svingvikten annorlunda för att få bättre längdskillnad mellan järnen. Jag skulle lägga svingvikten tvärtom för att få ut mer fart i de klubbor som är kapade och tvärtom mot de klubbor som har blivit längre. Tänk om klubbhastigheten med Cobra One Lenght hade varit något högre på järn 4an tillsammans med en något högre svingvikt. Då hade den flugit lika långt som en vanlig. Och tänk om klubbhastigheten hade varit något lägre på PW:n tillsammans med något lägre svingvikt för att minska trampolineffekten. Då kanske den också hade flugit lika långt som en vanlig.

Åter igen hör jag hur jag låter. Måste nog stänga av kommentarsfältet....