Dont's som nybörjare

 "Du med dem trekvartslånga shortsen på övningsgreen, gå in i shopen och köp nya tack"

 "Du med dem trekvartslånga shortsen på övningsgreen, gå in i shopen och köp nya tack"

För några veckor sedan fick jag ett mail från en som ville att jag skulle släppa ett inlägg om vad man ska tänka på som nybörjare/medelgolfare. Med "tänka på" menade han saker som kunde hjälpa honom att inte göra "nybörjarmisstagen" som får honom att nästan se lite töntig ut. Han ville redan från start få hjälp med att se proffsigare ut eftersom han inte visste vad som "gällde". Jag lovade att göra det och därför vill jag nu varna läsare för risken att just du känner dig träffad. Känner du så ber jag om ursäkt och hoppas att du kan ta det med ett leende på läpparna. Mycket av det jag kommer ta upp är smarta och praktiska grejer. Blir du träffad så förstår jag såklart att det du har eller gör är så pass praktiskt att du inte bryr dig. Känner du redan nu att du inte kommer ta detta med ett leende ska du inte läsa vidare. Det är såklart bara på skoj. Ok?

Here we go.


Vita golfskor

Vita golfskor från footjoy är det mest eleganta som finns. Helvita dryjoys eller Icons kräver att du kan bära upp dem. Med det menas att du måste ha ett visst hcp och klädsel. Vi pratar chinos, singel hcp, smidda järn och en bra sving. Har du som kille trekvartsbyxor och långa vita strumpor från InterSport när du spelar? Då är du inte kvalificerad att använda helvita golfskor från Footjoy. Ledsen.

Bollhåv

Jag vet att många tycker att bollhåven är en fantastisk uppfinning och det är den. Har du plan på att stoppa ner en bollhåv i bagen som lyser ska du dock veta att folk kommer placera dig i medelgolfarfacket. Det är absolut inget fel med det. Men om du vill ha hjälp med att se "tourigare" ut ska du lämna bollhåven hemma.

Kinbag

Det bästa med dagens nybörjare är att de inte vet vad en Kinbag är, och låt det för guds skull förbi så. Du behöver inte googla upp den ens. Kinbag är inte okej och jag hoppas att den inte kommer tillbaka. Det blir inte töntigare än så helt enkelt.

Handduken

Vill du se tourigare ut ska du inte ha en liten handduk som sitter fast på sidan av bagen. Då ska du istället köpa en stor handduk vid namn "Players Towel" och lägga den över klubborna. Exakt som de på touren gör. En liten Handelsbanken-handduk som sitter fast på sidan av bagen hjälper dig inte.

Long Life Peg

Long life peg är en fantastisk uppfinning, men tyvärr så hamnar även denna under kategorin -töntig. En peg ska vara en vanlig peg och ska helst vara vit. Ser du en stor orangefärgad peg i plast och tänker "wow vilken grej!" så ska du sluta tänka så direkt.

Headcovers

Är du kille och får syn på en panda-headcover ska du små-le och gå vidare. Få inga idéer om att skaffa en. Nog för att Tiger Woods har en tiger-headcover men det är rätt stor skillnad mellan dig och honom. Skulle du heta Panda i förnamn får du dispens. Skulle du mot förmodan se någon som har headcovers på järnklubborna kan du göra han/hon en stor tjänst.

1) Gå fram till personen och säg "Hej"
2) Be han/hon att ta avlägsna samtliga headcovers pronto.
3) När han/hon har gjort det säger du "Tack"
4) Sen går du därifrån.
 

Bärbagen

Många använder bärbag vilket går under kategorin "tourigt". Så bärbag är riktigt bra, men var försiktig med hur du bär den! Antingen så bär du bagen med dubbelselen eller så väljer du att bara använda ena öppningen. Det är tourigare attt bara använda en, men skönare att använda båda. Självklart ska du använda dubbelselen hela tiden men det är elegant att bara använda en när du går från bilen till klubbhuset. Klubborna måste peka åt rätt håll när du bär klubborna. Det är väldigt viktigt.

Dubbelsele: Klubborna ska peka till höger.

Enkel: Klubborna ska peka mot 14:20 på klockan (skoja) men snett till höger. Klubborna får ALDRIG peka bakåt. Då ser du ut som Stig Helmer i Sällskapsresan.


Färgade bollar

Färgade bollar får du enbart ha under vintergolfen i snön. Annars är det NO GO.


Plaströr för klubborna

För några år sedan kunde man köpa plaströr som vissa stoppade ner i bagen för att ha klubborna i. Rören fungerade som individuella dividers vilket var rätt smart, men extremt töntigt. Ser du ett plaströr så spring.
 

Scotty Cameron putter

Scotty puttern fungerar lite som de vita golfskorna från Footjoy. Bra hcp, bra klädsel och skön stil. Du måste kunna bära upp en Scotty Cameron likväl som de vita skorna.


Ta ut siktet med hjälp av klubban

Vid slag: Att lägga klubban längs fötterna eller över bröstet för att se om man siktar rätt är långt ifrån tourigt om jag säger så. Det händer att folk fnissar lite i smyg när någon gör det.

Vid putt: Att stå bakom bollen och adressera puttern mot hålet för att sen långsamt försöka inta adressering utan att klubbhuvudet har rört sig är hysteriskt roligt. Ofta är det äldre damer som gör det vilket faktiskt är rätt gulligt och charmigt.


Dubbla handskar

Har du problem med händerna så är det inte töntigt, då är det en självklarhet att använda dubbla handskar. Men om du tycker att det är skönare att använda två handskar eller använder dem för att inte få ont i händerna så blir det ett klart och tydligt - SLUTA MED DET!


Chipper

Har du ett fruktansvärt chip-yips så kan en liten gnutta av mig nästan kanske acceptera chippern. Men att använda chipper bara för att det är skönt är inte okej. Då använder du järn 9an istället. Punkt slut.