Drivertest: Callaway Great Big Bertha Fusion

Man kan säga att jag har testat Fusion drivern...

Jag har redan släppt en text om Fusion drivern och dess superkrafter, men då hade jag inte testat den. Det har jag nu!

För några dagar sedan släppte jag fairwaywoodtestet mellan Fusion och XR 16 men nu är det äntligen dags för drivern. Den här gången tog jag ut svängarna lite. Om du tittar på bilden så förstår du säkert vad jag har gjort. Vi kommer lagerhålla Fusion drivern i 44,5", men det går att få den i 45,5". Med 44,5" längden sitter en 12 grams vikt och till 45,5" sitter en vikt på 5 gram. Men vad är det som säger att 5 grammaren måste sitta i 45,5" längden? Jag var såklart tvungen att prova alla kombinationer.

Jag testade Fusion drivern med 10,5 grader (ställd på -1 och neutral) med två UST Recoil 450 F4 skaft i stiff. Ena var 44,5" och det andra var 45,5". Testet gjordes med Callaway Chrome Soft bollar.

Först ut var.....


44,5" vs 45,5" med 5 grams vikten i båda

Som du ser fick jag ut mycket mer fart med 45,5" till skillnad mot 44,5". Det blev även en stor skillnad med bollhastigheten. Jag upplevde att 44,5" var något lättare att slå rakt med och bollträffen blev oftast väldigt bra. Dock var längdskillnaden alldeles för stor för att jag skulle välja 44,5" istället för 45,5" med tanke på hur förlåtande den är. Men samtidigt är 44,5" varianten byggd för 12 grams vikten. Vi får se hur det går....


44,5" vs 45,5" med 12 grams vikten i båda

Nu fick 44,5" den vikt som den borde ha men skillnaden mot 5 grammaren blev inte speciellt stor för mig av någon anledning. Jag slog fram och tillbaka en jäkla massa gånger med båda vikterna igen, men värdena höll sig fortfarande lika. Självklart var det skillnad i känsla och svingen med olika vikterna men inte mer. Som väntat tappade jag lite klubbhastighet med 45,5" eftersom kombinationen av längden och den tunga vikten gjorde att klubbans totalvikt var väldigt hög. Men även fast jag tappade klubbhastighet fick jag ut högre bollhastighet på grund av den höga svingvikten. Med den tunga vikten stack det dynamiska loftet iväg lite vilket betyder att spinnen även går upp. Skulle jag spela den tunga vikten skulle jag gå ner i loft. Som du ser var 45,5" med den tunga vikten fortfarande överlägsen gällande klubbhastighet och bollhastighet. Hade spinnen varit den samma som med 44,5" hade skillnaden varit ännu större.


44,5" (5 gram) vs 44,5" (12 gram)

Samma längd fast olika vikter och som ni ser, inga större skillnader. Något högre bollhastighet med den tyngre vikten och som tidigare resultat visade, gick det dynamiska loftet upp med den tyngre vikten. Hade spinnen varit den samma som jag fick med 5 grammaren skulle skillnaden varit större. Men på grund av den lägre spinnen med 5 grammaren blev totallängden längre.


45,5" (5 gram) vs 45,5" (12 gram)

Som ni ser fick jag ut en högre klubbhastighet med 5 grams vikten till skillnad från 12an, men bollhastigheten var den samma. Återigen på grund av den högre svingvikten. Hade spinnen varit den samma som den lättare varianten hade längderna varit identiska. 45,5" med 5 grams vikten var väldigt skön.


Alla kobinationer

fusionalla.PNG

 

Slutsats

 • Det är väldigt viktigt att testa fram vilken vikt och längd som passar dig bäst. Bara för att en viss vikt sitter i som standard behöver inte det betyda att du ska ha den vikten.
   
 • Den kortare längden är ingenting för mig. Den genererar alldeles för låg klubbhastighet och bollhastighet i jämförelse mot 45,5". Hade 45,5" varit mycket svårare att få bra bollträff med eller om spridningen hade varit hemsk skulle jag självklart valt 44,5". Men så var inte fallet.
   
 • Den tyngre vikten gjorde att smash faktorn blev bättre, vilket var förståeligt. Men 45,5" med 12 grams vikten blev på tok för tung. Hade jag spelat Fusion drivern hade jag spelat 45,5" med 5 grams vikten.
   
 • Om du tittar på min "Club Path" ser du att jag svingade mer inifrån och ut med 45,5" i jämförelse mot 44,5". Så när jag får höra att en kortare driver är bra mot slicen får jag alltid bita mig i läppen. En kortare driver ger brantare attack vinkel och mer utifrån och in. Det är det sämsta tänkbara för en slicare.
   
 • Den tyngre vikten ökar det dynamiska loftet. Det dynamiska loftet ökas på grund av att den tyngre vikten bak på klubbhuvudet gör att skaftet böjer sig mer framåt. Mer loft och mer draw. Har du problem med slicen är det bra med en tyngre vikt.