Tungviktarmötet: Ping G vs Callaway XR

Ping G och Callaway XR är två av marknadens hetaste drivers just nu, men vilken är hetast?

Det bästa med produkttester är att jag kan bilda min egen uppfattning om hur klubborna fungerar och beter sig. På så sätt kan jag dela med mig vad jag upplever och samtidigt känna att jag har fått mer kött på bena. Men ofta glöms en viktig detalj bort, och det är hur ofta jag lyckas få en bra bollträff med varje modell. Det står aldrig hur många slag det tog innan den önskade bollträffen tittade fram.

Det här produkttestet har många frågat efter och om jag ska vara ärlig så kommer inte ihåg om jag har gjort det tidigare. Det spelar ingen roll, jag har gjort testet igen i alla fall. Testet stod mellan Callaway XR 16 och Ping G. Båda var med ett standard stiffskaft och 9 graders loft. Det enda som skiljde dem åt var längden.

Båda drivarna ska vara 45,75" enligt märkenas hemsidor men så är inte fallet. Det skiljer ca 0,25"-0,5" faktiskt. Det ska vara noggrant såklart.

Jag började med Ping G drivern som var extremt lätt att slå med. Det tog bara några slag innan jag hade två perfekta drives (för min nivå). Bollträffen med Ping G är fantastisk och bara vid adressering så känner man ut i fingerspetsarna att "det här kommer gå bra". Jag kan inte förklara riktigt men klubbhuvudet hamnar på något sätt helt square i en rak linje in mot bollen när jag svingar den. Det känns som att svingen blir bättre på grund av den perfekt fördelade vikten i klubbhuvudet tillsammans med skaftet. Ett väldigt behagligt och väl komponerat hantverk, förutom allt skräp på toppen.

När jag sen gick över till XR drivern fick jag problem. Det kändes som att vikten i huvudet låg placerat mot ett hörn vilket ledde till att klubbhuvudet kom ner fel. Jag var tvungen att kompensera för något. När jag bad kollegan att provsvinga båda drivarna så upplevde han exakt samma sak. Han slog inte ens. Efter en herrans massa slag lyckades jag få till två slag som kändes identiska. Skaftet och klubbhuvudet jobbade inte tillsammans. Vid adressering upplevs den inte lika behaglig som Ping G. Var drivern för lång? Kanske. Bollträffen var dock riktigt skön.

Här är resultatet:

Som du ser fick jag ut en högre klubbhastighet med XR 16, vilket förmodligen beror på längden på klubban. Men samtidigt fick jag inte ut mer bollhastighet för de. Tittar vi på attackvinkeln ser vi att den är mer positiv med XR 16. Jag vet inte hur många gånger jag har sagt det men det är lättare att få en positiv attack vinkel med en längre klubba. Det gjorde såklart att utgångsvinkeln gick upp.

Men om vi ska gå rakt på sak så var skillnaden extremt liten. Det skiljer sig knappt någonting i varken bollhastighet, spinn, carry eller totallängd. Även fast testet visade sig bli väldigt likt så upplevdes klubborna extremt annorlunda. För mig var det inget snack om att Ping G gick segrande ur denna strid.

Men som vi alla vet så träffar vi inte alltid mitt i sweetspot tyvärr. Så vad händer om vi träffar båda modellerna på tån? Jag slog tre slag med båda drivarna och tog ett genomsnitt för att se vad skillnaden blev.

                             De tre översta var med Ping G och de under var med XR16

                             De tre översta var med Ping G och de under var med XR16

Innan jag avslöjar resultatet måste jag säga att XR16 är jäkligt skön ut mot tån haha. Den är skönare än Ping G faktiskt. Men samtidigt skulle det vara sjukt att välja en driver som är skön vid tå-träff. Men om träffen sitter mot tån 9 av 10 drivar kanske det inte är så dumt?

Jag hade hoppats på att bollen skulle gå något rakare haha. Men hur som helst betedde sig båda modellerna väldigt lika vilket var bra eftersom de ska vara lika i design och teknologi.