Veckans fråga (Skaftnörderi)

Hej Fritte!

Stort tack for en bra blogg och fråga experten sida. Som golfnörd hittar jag alltid massa kul att läsa om och här är några frågor jag har lust att kolla med dig. (178 cm lång, Hcp:3: Driver ca 240-260m, Järn 7 ca 155 m) 1. Driver. Jag spelar nu med ett standard x-stiff Tour 65 skaft på min Ping G driver. Ofta med lite lätt fade och lite för låg bollbana (så ja, lite för hårt skaft men samtidigt är bollen "alltid" i spel). Har lust att kapa skaftet lite till nästa säsong , men undrar om ett kortare skaft (0,5 - 1 tum) förutom svingvikt (som jag måste få korrigerat för) också ändrar hur bollen flyger eller om det något annat som sker med egenskaperna på ett redan hårt skaft? 2. Spoon Egentligen en följdfråga till min första fråga. Spelar Aeroburner med ett Oban Isawa Red skaft (S) 43 och har lust att korta ned denna 0,5" med. Tycker dock redan att svingvikten är lite låg och skaftet lite för mjukt men är osäker på om blytejp och kortare skaft ändrar egenskaperna för mycket, så att jag bara gör klubban oanvändbar istället 3. Generellt om skaft. (detta är mer en nördfråga) Det är en djungel av graiftskaft där ute, och tycker det är svårt att få en bild av olika skafts egenskaper och vilka som är "bäst". Det är ofta klubbtester men sällan riktig bra skafttester. Har du någon generell översikt på vad olika skaft har för egenskaper och vilka skaft som anses vara de bästa (och vad är skillnaden mellan att dyrt och ett billigt custom-skaft). Vad tycker du själv ett skaft max bör kosta?

 

SVAR:

 

Hej och tack!

Om du kapar drivern och fixar till svingvikten kommer inte skaftet spelas annorlunda. Kapar du drivern vid butten kommer det inte ha någon påverkan på flexen som den skulle ha om du kapar den vid tippen. Du måste kapa extremt mycket upptill för att den ska bli någon skillnad i flexen. Därför är det ingen fara.

Här skulle det bästa vara att tip-kapa den. Kapar du den 0,5" i tippen kommer den bli 1/4 flex styvare. Tänk på att svingvikta den innan du kapar den så inte svingvikten redan ligger extremt lågt. Då blir det svårt med blytejp att få till det bra. Skulle den ligga på ca D0 är det inga problem att tippa den 0,5" eftersom svingvikten skulle landa på C7 då. Då är det inga problem att blya upp den. Tänk på att placera blytejpen så långt fram som möjligt istället för långt bak. Placerar du blytejpen långt bak flyttas center of gravity även längre bak och skaftet kommer spelas mjukare.

Vanligtvis brukar man säga att ett dyrare skaft är uppbyggda på ett bättre sätt med dyrare material. Exotiska skaft ska också vara mer exakta i jämförelse med standardskaft. Med det menas att två likadana skaft faktiskt ska vara exakt likadana.

Jag vet inte hur många som gånger jag har hört:

”Jag bytte skaftet i drivern och nu
slår jag 20 meter längre”

Visst kan ett skaft ge dig någon extra meter för att du träffar bollen bättre med det skaftet, men om du träffar lika bra med två olika skaft så blir effekten knappt märkbar. Det finns hur mycket tester som helst som visar att skaftet inte har någon större påverkan. Speciellt inte för spelare med lägre klubbhastigheter och tidig release.

Då spelar det alltså ingen roll?

Jo det gör det. Du och skaftet ska bli ett med varandra. Ni ska synka och tycka om varandra. Skaftet ska gilla hur du svingar med det och du ska gilla hur det känns att svinga med skaftet.

Vid en customfitting handlar det om att få testa fram den perfekta specifikationen för just dig, så du och din klubba gör så bra ifrån er så ofta som det bara går. Därför spelar skaftet roll. Men att tro att du ska få ett skaft som ändrar din bollbana är dumheter.

De tre viktigaste faktorerna som ändrar bollbanan är:

  •     Vart du träffar på klubban
  •     Attack angle
  •     Dynamiskt loft

 
Målet är att få en så bra bollträff som möjligt och därför är det viktigt att hitta rätt skaft. Med bra bollträff tittar ofta bättre värden fram.

Varför är det vissa som upplever att skaftet verkligen gör skillnad?

Det gör skillnad för att du svingar annorlunda. Ett skaft med en annan vikt, balanspunkt etc kan göra att du hamnar i positioner i svingen som du inte gjort tidigare. Det förändrar bollflykten. Nu är vi tillbaka på synken. Att du och skaftet ska fungera tillsammans.

www.skafttillverkarnashemsidor.com

På skafttillverkarnas hemsida står det specifikationer om de olika skaften.

Vikt, torque, launch, spinn mm.

Det står ofta ”Launch: High” och ”Spinn: Low” vilket är skitsnack. Ett skaft kan inte gå högt och spinna lite. Det är omöjligt på grund av de fysiska lagarna. Hittar du ett sådant skaft byter jag till en kinbag. Antingen går det högre med mer spinn eller lägre med mindre spinn. Thats it.

Hur vet jag om ett skaft går högt eller lågt då?

Fokusera mer på tip styvheten. Om en tip är styv går det lägre och tvärtom.

Testet

Vi gjorde ett test med nya Ping G drivern med ett standardskaft i X-stiff vs ett 4000 kronors skaft Oban Kiyoshi Purple i samma huvud. Vi tog tre bra slag med båda skaften och fick ett genomsnitt. Skillnaden blev knappt märkbar. Det skiljde 1 meter. Han upplevde att skaften kändes väldigt lika. Om det var något han upplevde så var det att Oban skaftet var något tyngre att svinga annars väldigt likt. Och tur som han har så är faktiskt Oban skaftet 4 gram tyngre.

Nöjdhetsfaktor

När det kommer till att spela med ett exotiskt skaft eller ett standardskaft så har nöjdhetsfaktorn en viss betydelse. De klart det är roligare att vakna och veta att man har ett 4000 kronors skaft i drivern än ett standardskaft.

Men är det värt pengarna?

I prestanda: Nej

I nöjdhetsfaktor: JA!