GPS? Klocka? Kikare?

Vilken passar dig?

Det jag har märkt är att om du har du en gång börjat spela med avståndsmätare så kommer du aldrig mer titta vart avståndsmarkeringarna är. Det positiva är att tester visar att det generellt går fortare att spela med avståndsmätare. Bara det är skäl nog till att alla skulle ha en. Det skapar en trygghet som gör att mitt val av klubba känns helrätt.

Valet av avståndsmätare sker ofta mellan GPS och laserkikare, frågan är bara - vilken ska jag ha? Om du frågar proffsen så är svaret enkelt. Det finns nog INGET proffs som skulle säga något annat än laserkikare. Det beror helt enkelt på att man inte får exakta avstånd med en GPS hur man än gör. Båda har för och nackdelar. För att ge en hygglig uppfattning om vad som skiljer dem åt har jag skrivit lite om fördelarna och nackdelarna.

En GPS har fördelen att den visar hålet i en vy uppifrån, du kan se banlayouten och få ungefärliga avstånd. Nackdelen är att den bara visar avstånd till uppmätta punkter på banan. Det exakta avståndet med dagens flaggplacering går inte att få. Noggrannheten i mätningen varierar från i bästa fall +/- 2 meter hos en bra GPS till +/- 10 meter för telefonapplikationer. GPSn är dock lätt att läsa av. Man måste ladda ner banan man ska spela på för att den ska finnas i mätaren. För att kunna ladda ner banor måste du oftast ha någon form av abonnemang. Kostnaden för abonnemangen varierar och det behöver förnyas varje år.

Laserkikaren fördelar att den alltid visar rätt avstånd vilket mål du än siktar på. Den behöver inga krångliga nedladdningar och fungerar på vilken bana som helst när som helst. Den kan med fördel även användas vid träning på driving rangen för att lära sig hur långt man slår. Enkelheten och exaktheten gör den till det vassaste verktyget och är skälet till att ALLA proffs använder just kikare. Beroende på kikare och dess kvalité så kan exempelvis "leta-upp-pinnen-funktionen" variera från kikare till kikare. Man enkelt förklara att om du med lätthet kan träffa flaggan från 200 meter så har du en bra kikare. Med en bra scanningfunktion är det ganska lätt att lära sig att träffa flaggan, även om man tycker att man är lite darrig på handen. Nackdelen är att man inte kan se hålets layout uppifrån. Vill man ha det går det ju bra att komplettera med en banguide.

Klart jag inte har glömt bort klockan!

GPS klockan är en smidig variant som är oerhört populär. De allra flesta är vana att använda sig av en klocka på armen (känner mig naken annars). Med måtten i klockan går det fort och enkelt att kolla avståndet. Kräver precis som ovan GPS enheter att satellitmottagning finns.

gpsklocka.jpg

En golfklocka är ett armbandsur som har en inbyggd gps och ett stort antal inprogrammerade banor över hela världen. De flesta visar avståndet till greenens framkant, bakkant och greenens mittpunkt. Vissa kan även mäta längden på varje slag och den totala gånglängden. Antalet banor varierar mellan olika golfklocktillverkarna.

Garmins GPS klockor är populärast med flera olika modeller som gör att alla kan hitta den klocka som passar en bäst.

Som ett led i Garmins vision att tillverka produkter som kan underlätta spelet för de som utför sin favoritsport så började Garmin tillverka golfprodukter 2009. De första modellerna som kom var handburna med banguide och visade visade bla avstånd till framkant, mitten och bakkant på green. Året därefter kom den första klockan.

Efter det har Garmin lanserat ytterligare ett tiotal modeller med många nya funktioner som tex Layup- och doglegavstånd, greenview, avstånd till hinder såsom bunker och vattenhinder, smartphone-aviseringar, scorekort och flera olika sving-funktioner.

Alla enheter har tiotusentals golfbanor världen över installerade och vill man ladda ner fler eller uppdatera befintliga görs det enkelt på Garmins hemsida utan kostnad. Passa även på att läsa om de olika klockorna och för att se vilken som passar bäst in på dig. Det gör du på www.garmin.com.