Det är bara att börja spara

Det är flera som har fått upp ögonen för Parson Xtreme Golf (PXG) som syns allt mer på tourerna. Jag tänkte snabbt förklara vad PXG är för påhitt för er som inte vet.

Parson Xtreme Golf grundare heter Bob Parson. Han är en klubbnörd som har spenderat hundratusentals dollar varje år på golfklubbor i förhoppning på att hans golf ska bli bättre.

Hudratusentals dollar?!?! tänker ni.

Korrekt säger jag.

Några hundratusen dollar svider lika mycket för Bob som det gör för mig när jag köper en daimglass. Karln är miljardär...

En dag fick han för sig att starta ett eget klubbföretag för att ta fram det som han ansåg var den bästa klubba som gick att få tag på. Det fick kosta vad de ville och det fick ta hur lång tid som helst tills den ansågs vara perfekt. Bob ringde Brad Schweigert och Mike Nicolette som vid den tiden jobbade som ingenjörer på Ping och sa något i stil med ”Ni har jobbat klart på Ping, ni ska ta fram de bästa klubborna i Universum och det får kosta vad som helst, okej? Bra, ses snart”

Några sekunder senare jobbade grabbarna för Bob. Om jag får dra till med en vild gissning så tror jag att de blev erbjudna en liiiite bättre lön. Men vad vet jag?

Idén med PXG var (enkel): Bladig look, sweet spot the size of Texas och hög utgångsvinkel.

Skillnaden med PXG är att de har inga specifika mål med försäljningen. Det finns inga budgetar eller framtidsplaner. Det ska bara finnas ett märke som gör de bästa klubborna oavsett om ingen köper dem. Ja, Bob skiter pengar....

Det som sticker ut med PXG klubborna är alla skruvar (vikter). Med hjälp av vikterna kan de lättare anpassa klubbhuvudets vikt för önskad svingvikt och vikternas funktion ska också göra klubborna mer förlåtande och stabila. Ni vet själva hur det är att ändra på vikterna på drivern eller att ställa in den. Tänk er 18 stycken nu istället så förstår ni hur sjukt mycket meckande det blir. Men alla vet att vikter kostar, 350 dollar per klubba för att vara exakt!

Vanligtvis vid tunna träffytor så genereras mest längd på grund av en hög uppnådd trampolineffekt. Problemet för PXG var att träffytan var så tunn att den sprack efter X antal slag. Men de slag som hann slås blev helt fantastiska såklart. Hur skulle de få till den tunna träffytan utan att den skulle gå sönder? 

Termoplastisk elastomer såklart! Eftersom klubban är ihålig så var det bara att mosa in massa elastomer för att fungera som ett stöd vid träffögonblicket och samtidigt bidra med en mjukare känsla.

Klubborna har också ett unikt nummersystem som kommer från marinkårens MOS-system (Military Occupational Specialty) och är ett sätt för Parsons att hedra männen och kvinnorna i USA:s militär.

Jag har aldrig sett eller prov slagit PXG, det enda jag vet är att setet ligger runt 20 000:-
 

Från PGA Touren:

Ryan Moore (tidigare Scratch)
Charl Schwartzel (tidigare Nike)
Zach Johnson (tidigare Titleist)
Billy Horschell (tidigare Ping)
Chris Kirk (tidigare Callaway)
James Hahn (tidigare Taylor Made)
Charles Howell III (tidigare Mizuno)

Från LPGA Touren:

Christie Kerr (tidigare Callaway)
Christina Kim (tidigare Callaway)
Lydia Ko (tidigare Callaway)
Brittany Lang (tidigare
Sadena Parks (tidigare
Ryann O'toole (tidigare
Alison Lee (tidigare Ping)
Beatriz Recari (tidigare Taylor Made)
Gerina Piller (tidigare Taylor Made)

Vi kommer inte ta in PXG i dagsläget, men vad som händer i framtiden återstår att se...