Smaken är som baken

På touren är inte Trackman siffrorna det viktigaste, det är känslan och bollflykten. Alla har olika preferenser, tycke och smak. Därför är det extra roligt när man hittar något som sticker ut i tourspelarnas bagar. Som customfittingnörd observerar man spelarnas val av specifikationer och funderar samtidigt på varför de valde just den kombinationen. 

Flera tourspelare har förmodligen aldrig provat något annat alternativ än det de spelar med och är därför väldigt bekväma med vad de har i bagen.

Jag vet att customfittings på touren ser lite annorlunda ut mot hur vi gör fittings. På touren provar de varandras skaft eller ber tourbussen bygga några olika modeller så de kan prova runt lite. Sen väljer de den bästa och kör med den.

Nu ska jag inte säga att vissa tourspelare har fel specifikationer med tanke på hur duktiga de är, men jag måste få lätta mitt hjärta.

Vissa val är lite underliga och därför tänkte gå igenom några fall som jag har hittat på golfwrx bland annat. Först ut är våra svenskar.

 


Carl Pettersson

Nog för att Carl Pettersson är väldigt "stor" och "kraftig" så finns det gränser. Ett XX-Stiff till Calle P är som att ge ett regularskaft till Tony Finau.


Jonas Blixt

Tittar vi på Jonas Blixt driver så hittar vi ett Graphite Design Tour AD-Di 7X och ett Tour AD-DI 8X i hans fairwaywood #5. Vanligtvis går man upp 10 gram mellan drivern och spoonen och så fortsätter det. Men Jonas väljer att börja på 70 gram, sen ner 60 på spoonen och sen upp till 80 på fairwaywood #5. Det är riktigt märkligt faktiskt.


Jim Furyk

Det är taskigt av Callaway att inte berätta för Jim att det har kommit nya modeller.....

Med tanke på att Jim har en svinghastighet på 100 mph med drivern och spelar med KBS Tour Regular i sina järn så borde hans skaft i drivern vara mjukt också....väl?

Icke! Jim tror att skaftet blir mjukare ju lägre siffran blir på Oban skaften är. Synd att det är tvärtom tokstolle. Furyk spelar med exakt likadant skaft som Stenson. Känns rätt rimligt...


Luke Donald

Luke är inte känd för sitt snabba tempo eller klubbhastighet direkt. Han svingar lika lugnt som en Enya låt men har samma skaft som Dustin Johnson. Nog för att Luke är van vid Dynamic Gold men prova något annat för guds skull.


Lee Westwood

Alla vet att Westwood inte fick närspels-gåvan direkt. Men att stoppa ner en "U" wedge från Ping ie är lite väl otourigt. Vissa byter ut PW:n i setet men Lee är inte som alla andra...