Stenson och Fitzpatrick lyfter pokalerna

Matt-Fitzpatrick-630x473.jpg

Är det bara jag som tycker att det blev en märklig av avslutning på Race to Dubai?

Ingen av de spelare som jag trodde skulle vara med och hugga om vinsten var i närheten. Tittar man på topp 9 så kan jag knappt tro att det är finalen i Race to Dubai. Den här gången gick i alla fall Matthew Fitzpatrick av 18:e green som en vinnare med ett stort leende. Även fast jag gärna hade sett en annan segrare så gillar jag när vinnaren visar hur mycket vinsten betyder. Det gjorde man på Fitzpatrick.

Såg vad kan man säga om Fitzpatrick förutom att han inte kan slå en draw och bor hemma hos föräldrarna?

Trots hans obeskrivligt snabba tempo så träffar han fairways och greener och puttar riktigt bra. Jag vet att jag såga honom vid fotknölarna under Ryder Cup och det står jag fast vid, där har han faktiskt inget och göra. Dock vann han Nordea Masters på Bro Hof vilket var duktigt.

Självklart har Matthew bytt sin gamla Callaway Alpha 815 DBD till en.......Taylor Made M2!
Ja, jag börjar bli lite trött på dessa M2 drivers och det beror förmodligen på att jag inte får reda på vad det är som händer. Skulle jag få reda på att Nike har köpt Taylor Made hade jag älskat M2 drivern. 

Sjukt men sant.

Jag kan inte bestämma mig om Fitzpatricks klubbor är det bästa som har hänt eller om det är det värsta någonsin.

Matthew har spelat ett tag med Graphite Design Tour AD-MT skaftet i drivern. Han hade den i sin Alpha 815 DBD och fortsätter att spela med det i sin M2a. I början av året spelade han Ping G fairwaywoods men bytte senare tillbaka till hans gamla trotjänare Ping G25. I spoonen har han ett Aldila Tour Blue 75X som är tippat 0,5" och i trä 7an har han Pings standard stiffskaft (tourigt)

Förstår du varför jag inte kan bestämma mig?

Han spelar med samma järn som han gjorde när han kom in på ET för första gången. Ett komboset mellan Ping i25 och S55. 3-5 i i25 och 6-9 i S55 med orange lie (2,25 flat)
Skaftet som sitter i är ett Dynamic Gold X-100 Tour Issue i standardlängd. Här brukar vissa ögonbryn höjas. Jag tror han spelar DG X-100 för att han är van vid det. Det är ofta de skaft som collegespelare får i händerna. En av orsakerna till X-100 är hans tempo. Även fast klubbhastigheten ligger på ett stiff så gör tempot att han måste upp på ett X-stiff.
Klubborna är weakloftade och matchade för att gå rätta gapen. i25orna är weakade en hel klubba medans S55orna är weakade 3/4 dels klubba. Varför?
Om jag fick gissa så beror det på att han har lite dynamiskt loft vid träffögonblicket. Hans klubba ligger rätt stängt under hela svingen (som Dustin) vilket gör att han måste trycka fram händerna vid träffögonblicket för att räta ut klubbhuvudet så han inte slår vänster. Tittar man på hans wedgar så hittar man en 47 graders Ping Gorge wedge (bockad till 48) samt 52 och 58 i Titleist SM5. Han spelar fortfarande med en gammal Yes! Tracy II som han aldrig lär byta med tanke på hur den funkar.

Men, vi får inte glömma bort självaste chefen - Henrik Stenson

Med Sveriges första Majorseger någonsin och vinnare av Race to Dubai för andra gången så så finns det inte mycket mer och säga än - Tack för uppvisningen och ett magiskt år. Nästa år vill jag ha din båt. 

Innan jag trycker på publicera knappen så finns det några "visste du att" som jag måste berätta.

 • Jordan Spieth vann Australian Open efter särspel. Eftersom han vann tävlingen förra året blev han tvungen att åka dit igen.
   
 • Nästa vecka gör Tiger Woods comeback.
   
 • Stenson har gått ifrån Graffaloy Blue och stoppat i Oban skaftet i hans trä 4a. Samma som han har i driver. Graffablå är kvar i spoonen såklart.
   
 • Henrik Norlander är i särspel på PGA Touren. De var tvungna att avbryta på grund av mörkret men ska fortsätta idag. Vi håller tummarna!

  ProTracer highlights från Stenson, Rory, Noren och Willet.