Vad gör en halv tum egentligen?

För ett tag sedan gjorde jag ett test med Cobra One Length där jag väldigt förenklat kom fram till att det inte riktigt funkar att ha alla klubbor i samma längd. Hade det varit tre längder istället för en, så tror jag att det skulle fungera bättre. 

För att förklara varför konceptet "One Lenght" inte är optimalt så gjorde vi ett test med olika längder. Vi använde samma klubbhuvud fast med fyra olika längder.

För att Jakob (testkaninen) inte skulle kunna se värdena så stängde jag av TV:n så testet skulle bli så rättvist som möjligt.

                  Bilden ska föreställa hur Jakob gör en  jag-har-ingen-aning-look

                  Bilden ska föreställa hur Jakob gör en jag-har-ingen-aning-look

Även fast Jakob bara är 172 cm lång så spelar han med standard längd i Titleist och 2 grader flat. Testet gjordes med ett Titleist 716 CB huvud (Ställd på 2 grader flat) så Jakob skulle bli glad med ett Dynamic Gold AMT S300 i fyra olika längder.

Som vanligt innan jag visar värdena måste jag gå igenom lite snabbt vad som hände.
Man kunde tydligt se att det var svårare att få en bra bollträff så fort skaftet var längre än standard. När Jakob slog med -0,5" eller Standard skaftet träffade han oftare bollen bättre. Däremot gick det inte lika långt. Man brukar enkelt säga att 2 mph i klubbhastighet är ca 2- meter i längdskillnad.

Av någon anledning kom (STD) slagen längst ner som är de gula slagen. Men som tur är så visade de olika längderna skillnad i klubbhastighet och i bollhastighet.

-0,5" = 123,8 mph i bollhastighet

STD = 125,4 mph i bollhastighet

+0,5" = 127,5 mph i bollhastighet

+1" = 128,1 mph i bollhastighet

Här är anledningen till varför det inte "One Lenght" inte passar alla. Antingen behöver det vara någon form av längdskillnad mellan klubborna eller så måste gapet mellan loften vara större.