Nya Taylor Made TP5 och TP5x

I början av mars intar nya TP5 scen

I samband med att Taylor Made släpper nya woods släpper de även en helt ny boll som ska få oss att tänka om.

Den vanliga TP5 är något mjukare medans TP5x ska generera lite mindre spinn.

Båda bollarna kommer med en fem-lagers-kontruktion som ni säkert känner igen från deras tidigare Penta boll. Varje lager har ett specifikt syfte och ska bidra med en viss funktion för varje typ av slag. Dessa lager ska täcka driver, järn och närspel på bästa möjliga sätt.

Enligt Taylor Made har rivalerna antingen tre eller fyra lager på sina bollar vilket bidrar till olika fördelar och nackdelar. Ena bollen är byggd för längd, medans den andra för kontroll. Men med deras nya fem-dels boll behöver du inte kompromissa längre mellan längd och kontroll, nu får du båda.

För att uppnå detta har de tweakat och trixat med varje lager tills varje lager blev optimalt, sen gick de vidare till nästa lager och gjorde samma sak där. När sista lagret var perfekt var bollen klar.

Tri-Fast Core

Inner kärnan på TP5 bollarna har en väldigt låg kompression (25 för TP5x) och (16 för TP5) Kompressionen blir bara hårdare och hårdare för varje lager som går.

core.jpg

Denna konstruktion med olika typer av kompression gör att spinnen går ner samtidigt som bollhastigheten ökas.

Dual-Spin Cover

TP5 bollarnas dual-spin skal är tillverkat av ett väldigt tunt uretan. Uretan hittar man i de bästa bollarna på marknaden och är extremt bra för kontroll runt green. Uretan skalet bara suger in sig i wedgen på bästa tänkbara sätt för optimal spinn.

Taylor Made har alltid tillverkat bra bollar men har inte fått den uppmärksamhet som den förtjänar. Kan bero på att Taylor Made lägger allt sitt krut på deras woods, men vad vet jag.

För er som följer oss på instagram kommer kanske ihåg att jag la ut den här bilden på Taylor Mades prototyp bollar? Det var TP5 och TP5x och Johan Adam, jag har testat bollarna.

Taylor Made hade höga förväntningar över mina resultat eftersom deras tester visar att bollen går längre och spinner lika bra som alla topp bollar på marknaden. Jag kan inte göra mer än att slå några slag med varje boll och sen jämföra mot Titleist ProV1 aka "The Alpha leader" för att se vad skillnaderna blev.

Här är resultatet som jag fick.

tmprotovsv1.PNG

Som ni ser blev skillnaderna minimala för mig. Samtliga slag är med en järn 7a (dock var den inställd på järn 6) men strunt samma. Känslan var även den relativt lik och jag kunde inte riktigt avgöra vad den stora skillnaden var mellan alla. Men samtidigt kanske det är positivt med tanke på hur bra ProV1an är?

Jag slog även några drives för att se om det skulle bli större skillnad med drivern.

Tyvärr blev skillnaden inte så stor här heller men vem vet, skillnaderna kanske blir större för dig?