Nya möter äldre

retro.jpg

Bilden av spelet golf varierar från person till person. Om vi bara håller oss till dem som spelar golf så varierar bilden väldigt mycket. Den största anledningen till att så många ser på golf med så olika ögon beror på hur länge han/hon har utövat spelet.

Tittar man på nya golfare som bara har spelat några år så skiljer sig bilden mot någon som spelat i 30 år. Jag kan finna charm hos båda eftersom ingen har fel. Min far spelar alltid spelat i långbyxor oavsett väder. När jag frågade varför han spelar med långbyxor när det är 30 grader varmt ute svarade han: Man spelar inte golf i kortbyxor.

Jag glömde berätta, han har spelat golf i 60 år.

Jag älskar att han inte spelar golf i kortbyxor av den anledningen. Jag själv har spelat golf aktivt i 27 år och förstår vad han menar, men jag är lite "galnare" och spelar faktiskt i shorts, ibland.

Nya golfare startar sina karriärer med gps-klockor, med golfskor som ser ut som gympaskor, med funktions-pikeér, med bagar som har separata fack för varje klubba, med specialanpassade klubbor, med longlife peggar etc. Det är deras bild av sporten och även vad som symboliserar deras ideal för spelet golf. Det klart de är medvetna om att man hade rutiga byxor back in the days vilket är historia för dem, men inte för alla.

Golfare som har varit med ett tag (som min far) har också en bild av hur de ser på golfen. Vissa har fortfarande på sig rutiga byxor medans andra har följt utvecklingen och bytt till enfärgade. Här är det kepsen av i klubbhuset som gäller, det kan jag lova. Bland dessa är golf en elegant sport som kräver en elegant look, ett elegant beteende och respekt till golfen som om det vore ett fint årgångsvin.

När dessa tidsepoker möts blir det roligt

Den nya golfaren tittar på den äldre och funderar över om han/hon har förlorat ett vad och att det är därför personen ser ut som den gör. Medans den äldre golfaren tittar tillbaka och skakar på huvudet och tänker "hur kan han vistas här utan krage?"

Jag skrev "Dont´s för nybörjare" för ett tag sedan som visade sig bli väldigt uppskattad. Min far gillade den skarpt (såklart) men som det gamla ordspråket säger "Ropa inte hej förrän fotbollen är pumpad"

Det finns även några Dont´s för old schoolers....

Blir du träffad så ta det inte personligt. Det är på skoj (fast allvar)


Rutiga byxor

Jag vet att många fortfarande köper rutiga byxor och det är inget fel med det. Det är oftast nya golfarna som köper de rutiga byxorna och det är till och med lite småcharmigt. Men old schoolers som fortfarande spelar med samma rutiga byxor från 60 talet borde byta till enfärgade.

Det är över, inse det.


Järn 2

Nej du behöver inte järn 2 längre och nej du kan inte slå den längre. Slår du järn 2an längre än din järn 3a äter jag upp min hatt. Jag vet du är uppvuxen med en järn 2a, men det är dags att slänga bort den tillsammans med dem rutiga byxorna.


Kinbag

Det finns fortfarande äldre golfare som tycker att det är nice med Kinbag och att den fyller en funktion. Vissa tycker till och med att den är praktiskt. Men grejen är den a..."Nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej........NEJ!!!!"

Ni vet när man på kul brukar överdriva och säga något i stil med "det finns inget värre än när mjölken är slut" När det kommer till Kinbag kan jag ärligt säga att det finns INGET värre inom golf som är värre än en Kinbag, INGET!


Rukka regnställ

Det blå urtvättade Rukka regnstället har gjort sitt. Jag vet att du fortfarande tror att Rukka är bäst men det är det inte längre. Det är varken coolt, snyggt eller funktionsmässigt bra. Regnstället påminner om de fula träningskläderna som äldre byter om till när de kommer till landet.


Jag älskar att synen på golfen varierar. Hur kul skulle det vara om alla tyckte likadant och såg likadana ut?