Produkttest - Damdrivers

Det finns många bra damdrivers på marknaden, men vilken passar bäst in på dig?

                                                  Gunilla kämpade hårt

                                                  Gunilla kämpade hårt

Finns det något roligare än att slå långt? Det är som jag har sagt tidigare: Ju längre man slår desto bättre på golf är man. Det är sen gammalt. Därför är det extra roligt att ha gjort ett drivertest bland våra populäraste damdrivers för att se vilken som går längst!

Jag kan inte hålla mig längre! Jag måste säga vilken driver som går längst! Det är:

Det finns ingen som går längre….

Det klart det kanske finns en driver som går någon meter längre än någon annan. Men inte mer än så. Det viktiga är att värdena är så optimala som det bara går för att få ut maximal längd. Får du samma värde med två olika drivers är skillnaden näst intill obefintlig. Tråkigt men sant.

Vad är poängen med ett drivertest om det inte är någon större skillnad mellan dem?

För alla slår inte en golfboll på samma sätt. Vissa drivers är mer anpassade för dig än andra. Det är ju det som är charmen med att testa ut en ny driver. Annars kan ju alla spela med samma driver, hur skulle världen se ut då?

Till dagens drivertest tog jag självklart hjälp av min favorit – Gunilla.

Hon har slagit så många slag idag att hon förtjänar en vecka semester tills det är dags för nästa test. Vi valde tillsammans ut de slag som vi ansåg var bäst. Som ni ser på bilden så var spinntalen väldigt lika bland varje modell vilket gjorde att vi lätt kunde se vilken bollflykt de olika modellerna ville generera. På bilden längst ner ser ni totallängden och på bilden ovanför ser ni carryn. Det är väldigt intressant att jämföra båda mot varandra och bilda din egen uppfattning om vad du helst letar efter. Carry eller rull?

Vi började med….

 

Ping Rhapsody 13 grader

Gunilla slog många bra slag med Ping drivern. Mycket var på grund av de förlåtande egenskaperna med ett center of gravity väldigt långt bak vilket ledde till höga slag. Drivern hade 13 graders loft vilket var det vanligaste loftet vi provade och ändå slog hon högst med den. Där har vi en förlåtande driver kan jag lova. Rhapsody drivern var faktiskt en av dem bästa vi testade. Många bra slag och bra värden. Om ni tittar på carryn så ser ni att den gick bra mycket längre än dem andra. Det skulle de andra också kunna göra, om det gick att ställa upp loftet mer!

Fördelar: Förlåtande med bra carry och totallängd. Den har det du söker.

Nackdelar: Hmm…skulle vara bra om det fanns mer loftalternativ.

För vem? För dem flesta skulle jag säga. Jag kan inte riktigt se vem den inte skulle passa för.

Pris: 3799:-

 

Mizuno JPX EZ 13,5 grader

Här var träffarna väldigt konstanta och hur hon än slog så ville inte spinnen överstiga 2000 varv. Med ett så pass lågt spinntal trots det höga loftet bekräftades driverns egenskap – att generera lite spinn. När en driver vill generera lite spinn ökar tendensen till spridning. Spelar du på en hård fairway är det här drivern för dig.

Fördelar: Genererar lite spinn för den högslående.

Nackdelar: Lite för svår att få upp i luften för dem flesta.

För vem? Slår du högt och upplever att du inte får någon rull så är detta drivern för dig.

Pris: 3699:-

 

Nike Vapor Fly 12,5 grader

Gud vad snygg den är, var det första Gunilla sa när hon fick se den. Hon sa att det kändes bra vid adresseringen på grund av den snygga blåa looken. Och kan ni gissa vad som hände? Hon slog otroligt bra med den. Hon slog massa slag och alla var exakt likadana. Hon fick klockren bollträff hela tiden och bollarna gick på snöret. Bra carry och bra längd. Vapor Fly var Gunillas favorit, mycket på grund av den blå färgen.

Fördelar: Snygg färg, skönt ljud med förlåtande egenskaper och ligger bra i pris.

Nackdelar: Hade varit bra om loftet gick att ställa upp högre än 12,5 grader.

För vem? Den duktigare tjejen som inte behöver mycket loft för att få upp bollen i luften.

Pris: 3299:-

 

Taylor Made Kalea 12 grader

Kalea drivern var bökig att bemästra för Gunilla. Hon slog och slog och fick inte till det. Vi bytte tillbaka till Vapor Fly drivern för att se om Nike zoonen satt kvar och det gjorde den. Slagen blev perfekta med Niken och när vi bytta tillbaka till Kalea gick det sämre igen. Är Kalea en sämre driver? Nej, men den passar inte alls för Gunilla. Visserligen gav den sämst carry och totallängd men det berodde nog inte på drivern, eller?

Fördelar: Bra effekt ut i bollen trots dåliga slag.

Nackdelar: Inte inställningsbar vilket alla drivers är idag. Looken vid adressering är inte den vackraste.

För vem? Om du upplever att du får bra bollträffar med den ska du köpa den. Eftersom den ger bra effekt vid sämre träffar kommer den gå kanon vid bättre träffar.

Pris: 3499:-

 

Callaway XR 13 grader

Här flög bollarna! Hon slog fruktansvärt bra med Callaway drivern och fick väldigt fina värden med den. Den bästa drivern för Gunilla enligt mig. Hon fick bäst klubbhastighet och bollhastighet med den vilket syntes på svingen och hördes på bollträffen. Trots att hennes spinn låg så pass lågt så var carryn längst med XR 16. Tänk vad som skulle hända om vi ställde upp loftet på den? Då flyger hon över bunkern hon normalt sätt aldrig flyger över. Om vi tittar på bollhastigheten så pratar vi en bollhastighetesskillnad på 1 mph vilket är en minimal skillnad but still. Gunilla gillade även den svarta färgen som vi nästan bara ser på herrdrivarna. ”Den ser snabb ut” sa hon. Haha så bra.

Fördelar: Bra klubbhastighet, förlåtande och bra inställningsmöjligheter

Nackdelar: Hade kunnat spinna något mer om jag ska vara kräsen.

För vem? För alla typer av golfare. Den är som Ping Rhapsody, den har allt.

Pris: 3499:-

 

Cobra King F6

Konstigt nog var Cobra King F6 drivern den driver hon fick lägst klubbhastighet med. Det klart att hon kan ha varit lite trött när det var dags att slå den men om vi kikar på Callaway XR 16:s siffror så ser vi inga tecken på trötthet direkt. Det positiva var den höga smash factorn som King F6 drivern bjöd på. Det är väldigt vanligt att drivers som ger låg klubbhastighet generar en högre bollhastighet. Dock får inte klubbhastighetstappet vara större än bollhastighetstappet vilket tyvärr blev resultatet i det här fallet. Relativt lika resultat mot förra veckan när hon jämförde Cobra drivarna vilket bevisar att det finns andra modeller som skulle passa henne något bättre.

Fördelar: Bra inställningsmöjligheter och snygg vid adressering. Enda drivern som kan förflytta center of gravity.

Nackdelar: Kunde generera mer spinn och klubbhastighet för att ta upp den till toppen bland dem

För vem? För den duktigare tjejen som inte behöver hjälp med att få upp bollen i luften.

Pris: 3499:-