Vad vore livet utan Golf?

Glöm aldrig bort Paragraf 9,4 från regelboken

När jag går från slottet till rangen, rangen till tälten, tälten till banan, banan till slottet och slottet till banan så möts jag av människor som alla ser på golfen på olika sätt. Många vill se hur fruktansvärt duktiga proffsen är, många unga som satsar vill se hur mycket bättre proffsen är än dem själva, vissa vill njuta av helheten och andra är medtvingade av sin partner. När jag ser alla dessa ansikten kan jag inte låta bli att tänka på vart alla är med sin egen golf.

Det som gör golfen så unik är att en scratch spelare kan möta en medelgolfare och göra sitt absolut bästa, men ändå få stryk. Det som gör detta möjligt är det fantastiska handikappsystemet. Jag har en vän som är extremt duktig på tennis, tänk om vi skulle möta varandra? Klart vi kan spela om han har förbundna ögon och spelar med fel arm, men hur kul skulle det vara för honom? Det gäller att man hittar en perfekt tennisnivå-kompis för att det ska bli roligt för båda, och det är inte det lättaste. Golfen är den enda sport där alla kan spela tillsammans och även möta varandra oavsett nivå. Det är det som gör att alla typer av golfare kan träffas och bilda en oslagbar sammanhållning som ingen annan sport kan erbjuda på samma sätt.

Golfen är som de flesta sporter lika roligt oavsett nivå. Ibland när jag ser folk på rangen som knappt kan träffa bollen så brukar jag fundera om de verkligen tycker att golf är kul? Men när jag tänker efter så blir svaret alltid ja. Det tog mig ett tag innan jag insåg vad det var som gjorde att oavsett nivå, så älskar alla golf. Det slog mig att golfen och TV-spel har många liknelser.

Tänk dig att du är nybörjare på golf och har köpt ett nytt spel (NHL) som du heller aldrig har provat. Väl inne i spelet kan du välja mellan olika svårighetsgrader och som man alltid gör när man inte har spelat spelet tidigare så klickar man i svårighetsgraden ”Nybörjare.

Du kämpar och kämpar men lyckas aldrig vinna första matchen, men efter en herrans massa timmars spelande och kämpande är du i semifinal och det är det absolut roligaste spel du någonsin spelat. När du äntligen har lyckats vinna hela skiten på nybörjarnivån är du överlycklig och du vet vad som väntar. Det pirrar i magen sekunden innan du klickar i svårighetsgraden ”Medel”. Det går åt rätt håll! du känner dig bättre, du har mer erfarenhet, du utvecklas och...du är på medel!

Många som är på medel upplever att de står och stampar. Här är motståndet och utmaningarna större och en frustration brukar titta fram. Att ta steget från medel till expert är oftast jobbigare än från medel till nybörjare. Det krävs många timmar och mer rutin för att sakta men säkert ta steget till en högre nivå. Som tur är så går alla vägar mot en ny match. Spelar du dåligt vill du ta revansch dagen efter och spelar du bra vill du spela dagen efter bara för det var så himla kul. Och klarar du till slut av medel nivån och kvalificerar dig till nästa nivå får du med en stolt och rak rygg klicka i svårhetsgraden ”Expert”. Om du någon gång gör det ska du inte bara vara extremt stolt, du ska även lära dig en viktig regel.

Regelboken - Paragraf 9,4:

- Vid singelhcp får han/hon bära vita golfskor.