Taylor Made PSi + PSi Forged

Längd är A och O

Taylor Made har genom åren alltid tagit fram bra rkitigt järnklubbor. Försäljningen har varit kanon under alla år och de syns bara mer och mer på tourerna.

Taylor Mades järnset har inte alltid varit förknippat med längd. Det är på senare år som företaget har klivit in i ”flyg så långt som det bara går” kategorin där märken som Callaway alltid har varit.

När TM släppte Rocketballz och Rocketbladez med Speed Pocket Slots i sulan så tog längden fart. Högre bollhastigheter och lägre loft gjorde att bollhastigheten gick upp och medelgolfaren slog längre än tidigare. Och vi alla vet att längd är A och O. Eftersom det visade sig vara en succé med slots i sulan så tog TM slotsen till en ny nivå och mosade in ännu mer slots. Denna gång på varsin sida om träffytan och helt plötsligt var det tre Speed Pocket Slots! Serien kom att heta RSi som vi alla känner till.

RSi serien fanns i tre modeller:

         RSi 1                         RSi 2                      RSi TP

         RSi 1                         RSi 2                      RSi TP

RSi 1 var den som riktade sig till vanliga medelgolfaren som sökte en förlåtande klubba med bra länd.

RSi 2 var en krympt version av RSi 1 som riktade sig till den lite bättre golfaren och sen deras tourklubba RSi TP som de stora pojkarna på TV hade.

Men slotsen på sidorna var inte till för att generera mer längd än tidigare, de var där för att generera bra längd över en större del av träffytan. Klubban blev alltså generösare vid sämre träffar och man tappade inte lika mycket längd.

Med tre slots kan det bara bli en till succé och det blev det. Berodde succén på slotsen på sidorna? Njae inte riktigt. Snarare att det pratades mycket om TM och om deras tidigare modeller. Fungerade slotsen på sidorna då?

Taylor Made säger såklart JA, jag säger njae. Men skitsamma, klubban levererade och det är det som räknas.

Nu har släppt en ny serie släppts och vi har välkomnat PSi sen en tid tillbaka. PSi finns i två modeller: Vanliga PSi (ersatt RSi 2) och PSi Forged som ersatt RSi TP. Det betyder alltså att RSi 1 lever kvar ett litet tag till.

PSi har såklart massa slots överallt men den stora förändringen är att sloten undertill går rakt igenom till undercut cavityn.

Nu när sloten går hela vägen in till cavityn så tillåter det träffytan att flexa mer vilket leder till ännu högre bollhastigheter över en större del av träffytan. Tidigare modeller gav ifrån sig ett hårt och högt ljud som moderna förlåtande klubbor gör nu för tiden. Det är på grund av den tunna träffytan som trampolineffekten blir så hög och att ljudet blir högre.

Smarta som dem är så har TM applicerat en typ av ”ljud dempere” som gör att klubban inte låter och känns lika hård som exempelvis RSi 1. Varje klubba har fått olika mängder dämpning beroende på vilket loft klubban har. Ju lägre loftet är desto mer dämpning har den.

Vid järn 7 försvinner sloten undertill och en skönare känsla tittar fram. Det är oftast vid järn 7an som känslan och kontrollen börjar bli viktigare än längden.

Jag har provspelat både PSi och PSi Forged på banan och båda modellerna är fantastiska. Känslan, ljudet, looken och bollflykten är kanon. PSi ger mig ca en halv klubba mer i längd i jämförelse med PSi Forged. Att lyckas bygga en klubba som är snygg att titta på som ger bra längd och samtidigt har ett skönt ljud är extremt ovanligt. Jag har egentligen inget ont att säga om någon av modellerna, så bra tycker jag att de är.

”Applåder”