Mizuno Golf

Jag säger bara en sak - Yoimono

Mizuno grundades 1906 under namnet Mizuno Brothers Ltd. Grundarna var Rihachi från Mizuno och hans yngre bror Rizo från Osaka. Från början sålde butiken mest baseboll grejer. Sen år 1907 började sälja träningskläder på order . 1910 flyttade butiken till Umeda Shinichi och deras namn ändrades till Mizuno Shop. År 1913 började företaget tillverka basebollar och handskar. 1933 presenterade Mizuno de första golfklubborna från Japan. 1935 hade de världens största showroom för deras golfklubbor. År 1941 ändrades namnet ytterligare en gång till Mizuno Co.Ltd. och har hetat så sen dess.

Mizunos bladklubbor har från back in the days till än idag ansett vara Gudfadern av smidda bladklubbor. Deras stilrena design och känsla har hållit i sen många år tillbaks i tiden. Det som sticker ut med deras smidda klubbor är bollträffen. På grund av deras Grain Flow Forged. Enkelt förklarat är att smidda järnklubbor skapas från början till slut av ett fast metallstycke och stämplas in i lämplig form och loft. Mizuno använder en process som kallas "Grain Flow" för att säkerställa att kornen av metallen strömmar kontinuerligt från häl till tå av klubban. Här är en intressant video som förklarar och visar processen.

Mizunon järn upplevs inte lika svårspelade som bladklubbor från andra leverantörer kan göra. Det fina handsmidda japanska samuraj-stålet gör att bollträffen inger ett självförtroende. Även vid de sämre träffarna är känslan fortfarande mjuk. Det är väldigt ovanligt för bladklubbor. Som avslutningsvis betecknar Mizuno sina smidda järn med MP som följs upp av ett nummer. När jag frågar kunder vad de spelar för klubbor och de svarar med en behaglig nöjdhet ”Mizuno MP 64” så hör jag på dem att de nästan väntar på ett ”uuuhhh nice!” från mig. Och det svaret får de.

Mizuno är ett av få märken som kan reglera svingvikten beroende på vilken längd du ska ha. Upp till 0,5” förlängda eller 0,5” kortare kan dem justera svingvikten på vilket är riktigt bra. Mizuno är 0,25”-0,5” kortare än alla andra märken. Även lien är flackare än de andra märkena. Det beror på av den enkla anledningen att japanen är kortare. Simple.

Sista året har Mizuno börjat laborera med Boron som är ett starkt material som möjliggör dem att designa klubbor utanför deras tidigare gränser. Boron finns i alla JPX modeller och även för första gången i en MP klubba – MP-25.

Mizuno har flera modeller ute på marknaden och vi har självklart samtliga i butiken. Deras linje ser ut som följande (Mest förlåtande först)

  • Mizuno JPX-EZ
  • Mizuno JPX-850
  • JPX-EZ Forged
  • JPX-850 Forged
  • Mizuno MP-25
  • Mizuno MP-5
  • Mizuno MP-4

Deras JPX modeller har en tunn träffyta vilket egentligen innebär att trampolineffekten är hög. För att vara så pass förlåtande serie så upplevs klubborna inte ”klumpiga” vid adressering. En snygg design, bra längd med förlåtande egenskaper gör klubban komplett.

Deras MP serie fortsätter som tidigare att vara extremt elegant med snygga linjer som bara Mizuno kan. Den stora skillnaden för i år är Mizunos MP-25 som är en smidd modell med något förlåtande egenskaper samt att den har Boron. Det är första MP järnet som har blivit injekterad med Boron vilket gör den väldigt intressant. Är klubban och nosar på Callaway Apex CF 16 och Cobra King Tech järnen?

Utseende: JA

Längd: Nope

Mitt favoritjärn från Mizuno är deras nya MP-5 som ska ersätta MP-64orna. MP-5 är en fruktansvärt snygg klubba som jag tror skrämmer många golfare av att bara titta på den. Det många inte vet är att klubban har en liten cavity som inte syns. Klubban ser ut som en ren bladklubba men ögat lurar er. Jag skulle rekommendera MP-5an till golfare mellan 0-10 i hcp faktiskt.

För mig är Mizuno guden av järnklubbor och kommer förmodligen förbli så flera år framöver. Och just det, Yoimono är japanska för "Bra grejer".