En fundering

Ibland måste man få lätta sitt hjärta

                 Söt Hamster 1                                                                    Söt Hamster 2

                 Söt Hamster 1                                                                    Söt Hamster 2

Jag har länge funderat över en sak som jag tror har funnit svaret till. Jag vill att du tänker efter medans du läser detta och fundera över om jag är helt tappad eller om det faktiskt ligger något i det jag säger. Jag tror nämligen att valet av klubba ligger till en viss del i klubbans modellnamn. Ja det låter sjukt men tappa mig inte nu!

Varje år släpper märkena modeller på drivers som säljs i mängder världen över men det är alltid några modeller som nästan inte säljer alls. Vilka modeller är det oftast som inte säljer? Jo Pro/Tour modellerna.

Om vi exempelvis tar Callaway X Hot drivern som fanns med oss för några år sedan så såldes den i mängder medans X Hot Pro modellen stod för en väldigt liten procent av Callaways driver försäljning. Namnen Pro eller Tour skrämmer och vi intalar oss att det blir på tok för svårspelad. Tittar vi istället på Titleist vars modeller heter D2 och D3 med exakt samma differens i egenskaper som en vanlig och en tour modell har, så säljer båda väldigt bra. Hade modellerna hetat "Söt Hamster 1" och "Söt Hamster 2" hade vi inte varit lika rädda för att prova och det hade förmodligen slutat med att flera hade spelat den lite tuffare modellen.

Det vi ser är två modeller som har olika egenskaper som vi läser på om för att själva försöka hitta vilken som passar oss bäst. Hade Titleist istället döpt modellerna till 915 och 915 Tour så tvivlar jag på att försäljningen hade varit lika fördelad som den är nu och du hade förmodligen inte ens läst om den. Jag tror knappt att jag kan komma på en modell där Tour/Pro modellen sålde ”okej”.

En annan sak som jag inte förstår är varför märken släpper en bastard. Varför släpper Taylor Made en M1 430? Varför släpper Callaway en 816 Double Black Diamond? Ingen kan ju spela med dem? Bara för att Phil Mickelson vill ha en driver som gör att han träffar ännu mindre fairways så betyder inte det att resten av världen vill det. Jag kan förstå om du ofta spelar golf med din käraste och känner att du behöver mer egen tid. Då ska du köpa en Callaway Double Black Diamond så du får några minuter för dig själv i skogen. Men annars inte.

Glider vi över till wedgar och tittar på Titleist Vokey K-Grind så är den extremt populär på tourerna och säljs bra i butikerna. Alla märken har en liknande grind (sula) som går under namnet ”Wide Sole”. Men vem vill ha en wedge där det står wide sole? Inte undra på att K-Grind säljer bra och de andra inte. I våra huvuden är det bara en annan grind, ingen bred wide sole som ska hjälpa till (även fast den gör det)

Tittar vi på modellerna Z 545, 745 och 945 från Srixon så går deras serie i en skön linje och modellerna påminner om varandra. Att kombinera modellerna har varit extremt populärt och jag har svårt att se att de hade sålts lika mycket om serien hade hetat något annorlunda.

Släpp Pro/Tour och sluta skräm oss för guds skull. HAJ!