Titleist Pro V1 vs NXT Tour S vs TruSoft

                              DT TruSoft              NXT Tour S       ProV1

                              DT TruSoft              NXT Tour S       ProV1

Backspinn är löjligt roligt men inte optimalt i alla lägen

För att återgå till bollar igen så kände jag att det var dags att göra ett test mellan olika typer av bollar från 100 meter och inåt. För en månad sen gjorde jag och Gunilla ett bolltest mellan en låg och hög kompressions boll. Då slog Gunilla en massa drives för att se om hon skulle få ut mer längd med en mjukare boll till skillnad mot en tourboll. Så blev inte fallet.

Tourbollar som Titleist Pro V1 är mest kända för deras grymma egenskaper från 100 meter och inåt. De ska ge en lägre bollbana och mer spinn är vad vanliga bollar för ca 300:- ska göra. Men frågan är ”Är verkligen bollar för 300 lappen så mycket sämre än vad Tourbollen är?”

Testet gjordes mellan Titleist DT Trusoft (låg kompression), Titleist NXT Tour S och Titleist Pro V1.

Jag har aldrig gjort ett test på det här sättet då alla bollar ligger uppradade i olika prisklasser. Det klart man har stannat flickvännens toppade chip över green och chippat tillbaka den till henne, men då tänker man inte på bollens prestanda direkt.

Jag började slå några chippar med V1an för att få in känslan och bollbanan som jag är van vid att se. Efter några minuter kände jag igen mig och bollbanan, spinnen och ljudet var på sin plats. Därefter la jag upp bollarna och började jämföra. Först flög tre stycken V1or in på green tills det var dags för första chippen på länge som inte skulle vara med en V1a. Observera att jag har slagit många chippar med V1an under åren och det här var första gången som jag gick in för att jämföra bollar emellan. Skäms nästan över att säga det men det var pirrigt.

Jag la upp en NXT Tour S och slog första chippen och fick en rejäl chock. Bollen landade någon decimeter FÖRBI hål och blev tre meter lång. Vad i hela friden hände?! Den bara stack!?

Jag fortsatte slå chip efter chip med NXT Tour S och hittade tillslut hur hårt jag skulle slå den. Därefter gick jag snabbt tillbaka till V1an och då gick den alldeles för kort istället. För att försöka förklara skillnaden mellan bollarna så var det nästan som att min wedge fick världens trampolineffekt när jag skulle slå NXT Tour S för att sen vara obefintlig när jag slog på V1an. NXT Tour S kom ut från bladet med världens fart och extremt mycket högre än vad V1an gjorde. Jag trodde faktiskt inte att det skulle vara en så stor skillnad mellan en V1a och en NXT Tour. Jag säger inte att NXT Tour är sämre, jag säger bara att den beter sig annorlunda.

Jag började slå några chippar med TruSoft och upplevde exakt samma känsla med den som med NXT Tour S. Om jag ska vara ärlig så märke jag ingen skillnad i varken känslan, bollbanan eller ljudet. Men det är en chip, så stor skillnad kan det inte vara. Men skillnaden mellan V1an och NXT Tour S / TruSoft var stor.

Från 30 meter var känslan exakt likadan som vid chipparna. V1an kom ut mycket lägre och sätter väldigt mycket mer spinn i bollen än dem andra två. Skillnaden är så stor att jag inte fattar hur man ska få stopp på bollen. Jag fortsatte slå från 30 meter fast denna gång mot en flagga som stod bakom en bunker för att se hur snabbt bollarna kunde stanna. Det gick för tusan inte att få stopp på NXT Tour S och TruSoft. V1an nyper till som vanligt och stannar snyggt vid flaggan medans de andra flyger spinnlöst högt upp i luften.

Från 60 meter var det fortfarande stor skillnad men på inte på ett lika jobbigt sätt. Eftersom man slår så mycket hårdare på bollen från 60 meter till skillnad från 30 så sätts det per automatik mer spinn i bollen. Både NXT Tour S och TruSoft stannade ”relativt” snabbt medans V1an stannade direkt och till och med spann tillbaka. Behöver du stanna bollen snabbt är det fortfarande V1an som gäller. Men har du lite green att jobba med så går det bra med vilken boll som helst egentligen.

När jag jämförde bollarna från 90 meter var bollbanorna mer lika varandra. Både NXT Tour S och TruSoft stannade rätt snabbt medans V1an genererade backspin vid varje slag. Jag slog inte en enda wedge med backspin med NXT Tour S eller TruSoft, det går bara inte. Även fast backspin är ”häftigt” och många frågar mig vad de ska göra för att få det så är inte backspin alltid bra. Står flaggan långt bak på green vill man gärna att den ska stanna snabbt, inte spinna. Är det motvind spinner bollen ännu mer vilket kan leda till att man måste carra bollen X antal meter förbi flaggan och hoppas på att bollen spinner tillbaka de metrarna.

Jag behöver inte en tourboll för jag spelar inte med backspinn

Om du har en tourboll spelar du med backspinn. Det är inget du kan ta bort. Men om tekniken är lite svajig blir det svårt att få bollen att spinna. Har du fräscha wedgar med rena grooves, en tourboll och en bra bollträff så stannar bollen eller till och med spinner tillbaka vare sig du vill eller inte. Sen om du vill ha en boll som inte spinner för mycket är det bara att välja en annan boll.

Nu kanske jag får det att låta som att en tourboll är bättre på allt och att andra bollar är sämre och så är det faktiskt. Tourbollar är bättre på allt. Vem vill inte ha en boll som går långt och spinner mycket runt green? Men det finns ett ”men”.

Alla gillar inte känslan i en tourboll, den är hårdare i känslan och känns mer i händerna vid en sämre träff. En boll med lägre kompression som TruSoft går rakare än en boll med högre kompression som tourbollar ofast har. En vanlig boll är mjukare och trevligare egentligen. Men om vi bara tittar på längd och spinn så står jag fast med att en tourboll är bättre på allt.