Garmin tågar på

Beat yesterday.

Garmin är en amerikansk tillverkare av navigations- och kommunikationsutrustning för flyg- och konsumentmarknaden. Bland annat utrustning för satellitnavigering med hjälp av Navstar GPS, så kallade GPS-mottagare.

Garmins GPS teknik hittar man i flygplan och båtar och i en mängd olika handhållna enheter eller armbandsur som används av vandrare , idrottsmän och bil förare. Garmin har sålt fem miljoner enheter under de första tolv åren. Deras sortiment har frodats i 50 olika artiklar som marknadsförs via ett nätverk av 2500 återförsäljare, distributörer och partners i 100 länder runt om i världen. Medan moderbolaget är registrerat på Caymanöarna men har tillverkning och försäljning i USA.

Garmin Corporation bildades i Taiwan i januari 1990 av två elektroingenjörer (Gary Burrell och Dr. Min Kao) Ga i Gary och Min som i Minbildar lite funurligt - Garmin. Burrell och Kao hade tidigare varit anställda på Kung Radio Corporation som en tillverkare av radioapparater och navigationsutrustning för flygplan. Burrell gjorde väldigt bra ifrån sig och blev ombedd att utforma den första kombinationen navigering och kommunikationsradio. Detta blev en succe och bara fortsatte att sprida sig över en mängd olika områden som till slut hamnade i händerna på golfen.

Resten är historia...

Så vilka klockor är det vi har på Dormy och vad skiljer dem åt?


Garmin S2

S2an är den enklaste varianten av klockorna. Men enkelt är inte dåligt. Den har bara inte alla funktioner som de andra klockorna har. Många vill bara ha en klocka som visar måtten till framkant, mitt och bakkant och thats it. Det är hela syftet med klockan. Den visar alltså inte sämre avstånd än någon av de andra modellerna. Bara mindre funktioner. S2an mäter även slaglängd. Med ett knapptryck från när du börjar gå och ett knapptryck när du kommer fram så får du längden på ditt slag. Dessutom ger Approach S2 dig möjligheten att mäta avstånd till layups och doglegs. Det finns även ett digital scorekort som enkelt uppdateras under rundan. Klockan är även vattentät.

S2an har 38 000 förprogrammerade banor världen över och gratis kartuppdateringar. Batteritiden är 8 timmar i GPS-läge och 3 veckor i klockläge.

OBS! Till denna klocka ingår ej laddare till vanligt vägguttag, adapter går dock att köpa till separat. Det ingår dock en USB-kabel så man kan ladda klockan via datorn.

Pris: 1299:- (ordinariepris: 1599:-)


Garmin S3

Utöver de funktioner som S2an har så har S3an lite fler funktioner. Exempelvis: pekskärmen. Du kan flytta flaggan med hjälp av fingret för att få bättre avstånd till flaggan. Är medlem på Bro Bålsta är S3an att föredra med tanke på hur stora greenerna är där. Med S3an kan du även mata in och spara anpassningsbara avståndspunkter – som vattenfaror eller bunkrar – från valfri plats på banan.

Approach S3 har även alternativ för digitala scorekort för enskilda spelare. Poängsättningsalternativen utgörs av slagspel och poängbogey, och du kan spara, granska och skriva ut scorekort från hemdatorn. När du slår ett långt slag kan du dessutom se hur långt det blev med hjälp av funktionen mäta slag som S2an också gjorde. S3an är också vattentät.

S3an tar även tid på hur lång din runda är. Men med enkel matematik tycker jag att det inte borde vara så svårt att räkna ut din runda ändå.

Batteritiden är 4 veckor klockläge och 8 timmar GPS-läge.

Pris: 1499:- (ordinariepris: 2599:-)


Garmin S4

Så som så många TV appareter som får bättre och bättre bild för varje år så får även S4an bättre bild nu. Här kommer den högupplösta touchskärm in med hög prestanda. Nytt är att det finns en särskilt avsedd knapp som tar dig direkt till skärmen som visar greenöversikten där du också kan flytta flaggan till dagens placering. Funktionen "Smart Notification" informerar dig diskret om inkomna mail, sms och andra notifieringar på din smartphone. Nu behöver du inte pilla på mobilen stupikvarten. Klockan säger till när du får göra det. Smart va?

(På iOS 7-kompatibla enheter; iPhone 4S och högre. Uppkoppling sker via Bluetooth)

Många har även börjat med att skriva ner statistik på fairwayträffar, greenträffar och antal puttar per varv. And guess what? Det har S4an. Med detaljerad statistik i enheten ger dig större möjlighet att analysera ditt spel och få svar på varför det alltid är du som måste betala ölen efter rundan.

Batteritiden är 6 veckor klockläge och 10 timmar GPS-läge.

Till denna klocka ingår ej laddare till vanligt väggutag, adapter går dock att köpa till separat. Det ingår dock en USB-kabel så man kan ladda klockan via datorn.

Pris: 1999:- (ordinariepris: 2899:-)


Garmin S5

Nu börjar man ju undra: Vad tusan ska S5an bjuda på som inte S4an har??

Färgen såklart. Nu lämnar vi den svart/vita bilen som våra föräldrar är vana vid och säger hej till färgbilden som vi är vana vid. Den är även lättare. Från 58 gram till 47 gram. S5an vattentätshet är mycket bättre och med 20 veckors klockläge och 10 timmar GPS-läge. Med S5an kan du också ta emot mail och mess som på S4nan.

Poängberäkning utifrån handikapp gör det enkelt att hålla koll på dina poäng och med Garmin Connect för Golf kan du spela, analysera, dela och jämföra din runda.

S5an har självklart de andra funktionerna som S4an har.

Pris: 3399:-


Garmin S6

Nu till värstingen.

S6an visar svinginformation som: tempo och tempoträning. S6an har även något som heter PinPointer som visar vart flaggan är även fast du är långt ute i skogen och plockar svamp.

Den har smartphone aviseringar som de andra klockorna.

S6 har banvyer i fullfärg för mer än 38 000 internationella banor och en särskild CourseView-knapp för att du snabbt ska komma till den andra slagvyn. Förhandsvisa doglegs, hinder och vatten och flagga positionen var du än är på banan eller i klubbhuset.

S6 talar till och med om vad klockan är. S6 visar total distans som du går. Ett tidur för rundor ingår också, så att du kan hålla koll på hur lång tid det tar att hacka runt.

S6an har alla klockornas funktioner kan man säga. Behöver du allt? Det är upp till dig.

Batteritiden är 10 timmar i GPS-läge och 14 veckor i klockläge.

Pris: 3799:-


Garmin S20

Garmin Approach S20 med nya funktionen AutoShot som automatiskt mäter avstånd på dina slag.

Den håller reda på över 40 000 golfbanor och ger dig den senaste uppdatering inför spelet. Hittar automatiskt vilken bana du är på och vilken tee du går upp på.Ger dig självklart fram-, mitt-, och bakkant av green, dogleg, layups och avstånd till hinder. Ger dig smartaviseringar vid inkommande samtal, sms och mail direkt till din klocka så du kan hålla kontakt med omvärlden Aktivitetsmätare håller koll på dina steg och kaloriförbrukning. Analysera ditt spel med Garmin Connect Golf där varje slag sparas och kan visas på datorn med golfbanan i bakgrunden, du vet då var din boll landade. Om du köper till Truswing så kan du via klockan analysera din golfswing direkt eller föra över statistiken till Garmin Connect Golf.

Pris: 2499:-