Mizuno MP-5 vs JPX-850

Kommer trampolineffekten titta fram eller inte?

Då var det dags för ett intressant produkttest. Ett test som jag har velat göra väldigt länge men aldrig blivit av.

Idén med testet var att se hur ”heta” förlåtande klubbor är i förhållande till bladklubbor som inte har samma trampolineffekt. Det diskuteras mycket om de låga loften på järnklubborna idag och att det är den största faktorn till att bollarna går längre idag. Som en liten instickare kan jag säga att det stämmer. Det klart det blir mer fart i bollen med mindre loft. En järn 7a går längre än en 8a.

Men det finns en till aspekt i det hela och det är trampolineffekten. Ljudet i dagens förlåtande klubbor är hårdare på grund av den tunna träffytan vilket i sin tur ökar trampolineffekten.

I ett tidigare inlägg skrev jag om nya Taylor Made PSi järnen där deras Speed Pocket gör att träffytan sviktas mer. Det är ungefär samma idé.

Så vad händer när vi tar två klubbor med samma längd, samma loft och samma skaft där bara trampolineffekten skiljer sig?

Klubborna som jämfördes var Mizunos MP-5 som är näst intill en ren blad klubba där längden inte ligger i fokus direkt och en Mizuno JPX-850 som sägs ha bland den högst uppmätta trampolineffekten på marknaden.

Observera att loften var de samma på båda modellerna vid testet. Vi loftade ner järn 7an på MP-5 till samma loft som JPX-850 järn 7an har.

Skulle trampolineffekten ha någon betydelse eller skulle dessa klubbor med exakt samma specifikationer flyga exakt likadant?

Testet gjordes med en scratch spelare som träffar och svingar extremt lika hela tiden. Bollträffen var den samma och slagen såg likadana ut hela tiden.

Jäkligt jobbigt att se faktiskt.....men bra för testet.

Vi gjorde så att han fick slå fyra slag med varje klubba och sen jämförde vi skillnaderna i Trackman. Vi gjorde samma procedur tre gånger för att verkligen se att det inte var en tillfällighet att det blev som det blev. Alla tester gav samma resultat…

Det vi märke var att JPX-850 launchade bollen högre än MP-5, även fast loftet var det samma. Det gjorde att spinnloftet gick upp och därav spinnen. Eftersom testkaninen slog så hårt på bollen visade sig att han tappade längd med JPX modellen på grund av för mycket spinn. Hade han haft problem med att få höjd i slagen så hade JPX modellen givit honom mer carry än vad MP-5 hade gjort. Orsaken till den ökade utgångsvinkeln beror att center of gravity är placerad längre ner på JPX-850 än på MP-5 där CoG sitter högre upp. Det betyder att bollträffen kommer träffas ovanför CoG som gör att loftet på klubban ökas vid träffögonblicket. Eftersom MP-5ans CoG sitter högre upp så ökas inte loftet på samma sätt.

Tänk dig att du är i lekparken och blir överlycklig när du ser en gungbräda och att mitten på gungbrädan symboliserar Center Of Gravity. Vi leker att hela brädan är träffytan på klubban och att ena sidan symboliserar ”långt ner på bladet” och den andra sidan ”högt upp på bladet”. Skulle du ta ett steg ut mot ”högt upp på bladet” hållet (alltså ovanför CoG) så kommer den andra delen flyga upp i luften. Alltså har ditt loft ökats.

Nackdelen är att spinnen går upp när loftet ökas. Det är väldigt bra om du slår lågt, men inte i det här fallet.

Vilken sjuk jämförelse, men ni förstår vad jag menar.

När det kommer till bollhastighet som var själva huvud syftet med testet märke vi att JPX-850 gav högre bollhastighet än vad MP-5 gjorde. Det betyder att trampolineffekten gjorde sitt jobb som vi var skeptiska till, vilket var trevligt att se.

Eftersom bollhastigheten var högre med JPX-850 än med MP-5an ÄVEN fast klubbhastigheten var lägre så tydde det på att trampolinen arbetade friskt.

Så kontentan lyder:

Mellan JPX-850 och MP-5 så sätter JPX-850 högre fart i bollen med samma loft. Kan man säga att det gäller för alla märken och modeller? Nej det vågar jag inte påstå.

Men letar du efter mer fart i bollen, slår lågt och behöver hjälp med att få upp bollen i luften så flaggar jag stort för JPX-850. I det här fallet satte JPX-850 för mycket spinn i bollen vilket ledde till kortare slag i jämförelse mot MP-5.