Oakley ser allt från en annan synvinkel

Vårt mål har alltid varit att göra världens bästa solglasögon

Oakley grundades 1975 av Jim Jannard och starten av företaget började i bakluckan på en Honda Civic där han sålde cykelgrepp till styren. Efter det hände något som skulle förändra allt....

För att ta reda på mer om Oakley träffade jag Jesper som är Oakleys glasögonspecialist och började min efterlängtade frågestund.

Tja Jesper! Hur landar man ett jobb som Oakleys glasögonexpert?

Tjenare! Jag fick frågan om jobbet direkt av Oakley då de kände mig från Skid-scenen där jag varit involverad mycket med varumärket tidigare. Jag antar att jag fick jobbet för att jag gillar att prata med folk, nörda in mig ordentligt på djupet inom väldigt smala och nischade områden och vara peppad på att lära mig nya saker!

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Oftast sitter jag i bilen och tuggar landsvägar mellan alla våra 800 återförsäljare någonstans i skandinavien. Jag sköter alla utbildningar och de flesta aktiveringarna hos butikerna och har väl 200 resdagar om året. Blir många koppar kaffe, mycket highfives och kul möten i allt från golfbutiker som dormy till små  butiker ute längs norska kusten och finska lappland.

Varför ska golfare välja Oakley framför andra varumärken på solglasögon och vad kommer det göra för skillnad för deras golf?

Den största fördelen med oakleys glasögon mot andra varumärken är kvalitén på produkterna. Köper man Oakley så kommer dem att sitta skönt, visa detaljerna i miljön bättre, hålla längre och skydda mot både solsken och hagelskott. Oakley är sedd som en av de bästa lins-tillverkarna i världen med över tusen patent inom glasögon, skidglasögon och optik och med över 30 års erfarenhet och utveckling så håller man en extremt hög standard i alla produkter mot andra tillverkare där designen står först i fokus framför funktionalitet.

Det finns en uppsjö av glasögon. Kan du enkelt dela in dem i olika kategorier?

Radar EV Path Prizm Golf

Radar EV Path Prizm Golf

Ja från Oakley så säljer Dormy tre typer av glasögon. Sport är den vanligaste kategorin och där hittar vi alla ”snabba” glasögon med maximal prestanda. Strömlinjeformat, tajt passform, stort synfält och det bästa skyddet på marknaden. Dessa rekommenderas alltid för golf/cykel/skidåkning/löpning där det är viktigt att ha ett par glasögon som skyddar mot sol/stenskott/flygande golfbollar ock allt annat man kan tänka sig i en sådan miljö.

         Sliver Iridium

         Sliver Iridium

Sen har vi också vanliga ”solglasögon” för soliga dagar. Dessa ser inte alls lika sportiga ut och kommer enbart med mörka linser för att skydda för starkt solsken. Nackdelen att golfa med sånna glasögon är att du inte har samma strömlinjeformade ram eller tajta passform med gummi på sidorna.

      Flak 2,0 XL Iridium

      Flak 2,0 XL Iridium

Sista typen kallar oakley för ”Active” och det är en kombination av Sport och vanliga solglasögon där man får samma synfält, skydd, passform som i sportglasögonen men i en mycket mera nedtonad design. Enkelt förklarat är det en Sportbrilla förklädd till vanliga solglasögon.

Vad är den vanligast frågan du får från oss golfare?

"Vad gör linsen för skillnad?" är helt klart vanligast. Och den linsen de menar då är såklart ”PRIZM GOLF” som lanserades under 2015. Mitt svar lyder ofta ungefär såhär:

”En prizm golf lins är designad för att öka alla detaljer i gräset på golfbanan så att ögat ska kunna utläsa avstånd och lutning i banan så bra som möjlig. Detta är något som ögat själv inte klarar av och därför kan man se både mera och bättre med en lins byggd för just detta ändamål. Oakley är unika att kunna öka känsligheten mot färgen grön (gräset i detta fall) med hjälp av en patenterad tillverkningsteknik där man digitalt tar fram exakt vilka våglängder av ljus man vill se och sedan kan bygga en lins för att visa just dessa för ögat. I detta fall så måste linsen se ut exakt såhär i den lätt-rosa färgen med ett grönt skimmer på utsidan för att vara optimal för miljön på en golfbana och allting är mycket noggrant uträknat och patentskyddad."

Har ni utbytesglas till Oakley? Exempelvis Prizm Golf glasen.

Yes man kan enkelt beställa extralinser till alla modeller (förutsatt att de finns i vårt lager i milano). För att göra detta så prata med personalen i din dormy butik så ser de över lagerstatus och lägger en beställning. Det optimala är självklart att ha en lins för varje aktivitet man sysslar med. T.ex en för golf, en för båt, en för cykel osv. Detta kan också personalen hjälpa till att ta fram.

Vad skulle du säga är det störta felet som vi golfare gör när vi köper solglasögon?

Två fel är vanliga bland många som inte gjort sin hemläxa innan man köper solglasögon.

1) Priset.

Att köpa billiga glasögon för att man t.ex inte känner att man har behov för bättre saker eller att man tror att man kommer slarva bort dyrare utrustning är ett vanligt fel. Köper man billigt så kommer man automatiskt inte att hålla efter dem på samma sätt som man gör om man köpt något av lite högre kvalité (se på folks telefoner, dessa slarvar man oftast inte bort för att man är benägen att hålla reda på den). Så är det med glasögon också. Fördelen med dyrare glasögon är att hållbarheten också är mycket längre och ett par oakley glasögon kommer att vara perfekta att använda varje gång under minst 10 års tid. Så slår man ut kostnaden på den tiden blir det ungefär samma peng som att köpa bensinmacks-brillor varje år, men användandet blir både roligare och bättre med oakleys.

2) Att välja rätt lins och passform.

Om man inte har så bra koll eller är påläst kan det vara jättesvårt att hitta både rätt modell och lins i djungeln av produkter. Så fråga alltid personalen i butiken om råd så att du täcker in alla dina behov. Det finns många olika bra passformar och linser att välja mellan och med en modell som matchar dina behov så kommer användandet att bli ännu bättre.

Jag känner mig träffad men samtidigt klokare. Stort tack Jesper!

Tack själv Fritte!