Det är coolt med el

Motocaddy grundades med principen att förena det bästa av design med tillverkning och funktionalitet för golfare i alla åldrar oavsett spelskicklighet som söker tillförlitliga och prisvärda golfvagnar.

Elvagnen har gått från att vara en pensionärs-racer till att vara mer som en caddie. Allt fler yngre spelare byter till elvagn för att optimera möjligheten till en lägre score. Jag ser flera spelare på Nordea Tour och Future Series som använder elvagn. Jag upplever att golfare som gör allt för en så bra score som möjligt tittar eller köper elvagn, medans hobbygolfare tänker lika mycket på träningen och motionen som du får genom att putta runt en golfbag i 18 hål.

Med de nya elvagnarna som finns på marknaden ser vi lätta batterier, snygga linjer och smarta tillbehöver som underlättar för dig och din golf. Vagnar som du puttar framför dig är bra om banorna du spelar på är relativt platta. Push-vagnar tenderar också att bli lättare, billigare och fälls oftast ihop mindre än de flesta elektriska vagnar.

Självklart kräver elvagnen minimal ansträngning för kroppen. Elvagn är speciellt bra om banorna du spelar på är kuperade. Elvagnen tenderar att vara tyngre och dyrare än tryck vagnar och finns i en rad olika specifikationer. Priset varieras beroende på vilka funktioner och batteri du väljer . De hetaste elvagnarna har USP laddning, GPS hållare och digital skärm.

Litium eller blybatteri?

Litiumbatterier kostar 2-3 gånger mer än blybatterier, men har många fördelar. Livslängden på ett litiumbatteri kan vara både 4 och 5 gånger längre, och vikten upp mot 70% lägre är blybatteriet. Alla elvagnar byggs med batterier som med god marginal ska klara av 18 hål och det optimala för batteriet är att spela ett varv under en laddning. En del batterier klarar 27 och till och med 36 hål på en laddning. Det är skillnad i pris när det gäller batterierna, ett 24 amperetimmars blybatteri kan kosta 1 295 kronor jämfört med ett 17 amperetimmars litium som kostar omkring 4 500 kronor. När det gäller skötsel av batterierna är det viktigt att ladda inomhus i ett ventilerat utrymme och att laddaren är ansluten till batteriet innan strömmen kopplas på. Ett blybatteri och vissa litiumbatterier ska sättas på laddning inom 24 timmar efter rundan oavsett hur mycket du har spelat medan andra litiumbatterier ska laddas inom fyra, fem dagar.

Ett blybatteri klarar 150-200 laddningar och vikten varierar mellan sju till tio kilo. Medans ett litiumbatteri klarar 900-1000 laddningar och väger ungefär två och ett halvt kilo.

Vilket batteri ska man välja?

Är vikten helt avgörande ska du läsa på extra om batteriet som tillkommer.

Litiumbatteriets vikt: 10Ah 1,5kg, 16Ah 2kg, 22Ah 2,7 kg

Blybatteriets vikt: 27Ah ca 9kg, 36aH ca 10kg.

Välj då Litiumbatteri. En låg vikt gör att du enklare kan lägga in batteriet i bilen och det är lättare att bära och flytta runt. Den andra funderingen är att det faktiskt kommer bli billigare att köpa ett Litiumbatteri i längden, det klart det som vi vet just nu innebär att det kommer kanske gå åt 3 blybatterier på endast ett litiumbatteris livslängd.

Motocaddy har fantastiska elvagnar i olika pris kategorier. Här har ni dem:

 

Motocaddy S1 Digital Lithium

Litiumvagnen har ett nytt ergonomiskt handtag för bättre komfort, nya lågprofildäck och batterihylla för lägre energiförbrukning. Vagnen har även utrustats med ”QUICKFOLD” funktion för snabb ihopfällning.
S1 Digital har 9 st inställningsmöjligheter, Easilock för enkel fästsättning av alla Motocaddys Vagnbagar samt justerbara bagremmar.

                 Pris:  8499:-

                 Pris: 8499:-

Motocaddy M1 PRO Litium

Motocaddy M1 Pro är en tuff elvagn med digital panel med 9 st inställningsmöjligheter. Handtaget är ergonomiskt utformat med inbyggd USB-port, handtaget är även justerbart för bästa komfort. Med enkel hopfällningsmekanism gör vagnen lätt att transportera. Måtten när vagnen är ihopfälld är: 34cm x 50cm x 56cm.

                 Pris  10 999:-

                 Pris 10 999:-

Det finns även en grym Motocaddy bag samt väldigt bra tillbehör till vagnen. Du hittar bagen och tillbehören här:

https://www.dormy.se/sok/motocaddy