Skovård

Tips and tricks om hur du ska ta hand om dina golfskor

En golfsko helt i skinn måste utstå för mer påfrestningar än ett par vanliga skinnskor. Samtidigt ska de bibehålla sin komfort, passform, flexibilitet och hålla sig snygga. Därför är det extra viktig att underhålla sina golfskor så att de alltid är rena och snygga och kan hänga med länge. Nedan finner du tips och råd på hur du vårdar dina golfskor för bästa resultat och livslängd. Vi brukar också rekommendera att man har två par golfskor som man alternerar för att det andra paret ska hinna återhämta sig mellan rundorna.

  • Rengör ovanlädret på skorna efter varje runda med mild tvål och vatten med en mjuk trasa.
  • Låt skorna torka i rumstemperatur. Ställ inte skorna vid ett element!
  • Till alla andra skinnskor är det bäst att använda en skoborste för att ta bort all smuts, försvinner inte svåra fläckar så komplettera med en läderrengöringskräm. 

Vi rekommenderar att man har åtminstone två par golfskor i garderoben. Låt skorna vila varannan dag, alla människor har fotsvett och svettas upp till 100 ml varje dag så detta behövs för att fukten ska torka. Med rätt underhåll så kommer två par som används växelvis hålla betydligt längre än om man sliter på ett par i taget. Genom att varva två par skor hinner de återhämta sig och torka på naturlig väg, vilket inte bara ökar livslängden utan även bekvämligheten. Placera inte skorna på ett element eller försök torka dem med en hårtork, det kommer bara att skada skinnet. Om skorna blir blöta och fuktiga under golfrundan är det bättre att fylla dem med tidningspapper under 8-10 timmar för att torka ur skorna. Därefter tar du bort pappret och sätter i ett par riktiga skoblock i trä som säkrar skons normala passform. Vi rekommenderar inte skoblock i plast då de inte har förmågan att dra åt sig den eventuellt sista fukten som finns kvar. Skoblocken bör dessutom alltid sitta i skorna när de inte används. Förvara inte skorna i bagageutrymmet på bilen där höga temperaturer kan förstöra materialet i skorna och kortar livslängden betydligt. Till sist rekommenderar vi att du alltid använder ett skohorn när du sätter på dig dina skor, det gör att hälkappan inte blir missformad och förstörs i förtid.

Några punkter som de flesta vet men jag måste ta upp för säkerhetens skull:

  • Tvätta inte skorna i tvättmaskin
  • Trampa inte ner bakkappan, risken är då stor att skorna går sönder
  • Använd strumpor i skorna
  • Knyt upp skosnörena innan du ta av och på dig skorna

Här har ni fyra sammanfattningar gällande din skovård:

Rengör

Skinn/Läder = Rengörningskum. Då rekommenderas "Power Clean" som är idealisk för rengöring av golfskor men fungerar utmärkt även på textilier eller syntetiska material.

Mocka/Nubuc = Mockaborste och skum på svåra fläckar. Vi rekommenderar "Ecco skovårdskit" där flera bra produkter finns med: Foam Cleaner, Smooth Leather Cream, Universal Waterprofing Spray, Multi Brush och putsduk.

Vårda

Skinn/Läder = Neutral skokräm, låt torka i ca 10 minunter. Borsta sen in i skokrämen och avsluta med polerduk. Vi rekommenderar "Leather Care Neutral" som kan användas till alla typer av skor i blankt skinn.

Mocka/Nubuc = Flytande skokräm för mocka, låt torka i ca 10 min och borsta sedan.

 

Skydda

Läder = Impregneringsspray

Mocka = Spray + borste för bästa resultat

Vi rekommenderar "Professional Care" som passar för både skinn, mocka, läder och fungerar även väl på syntetiska material.

 

Lukta gott

För att dina skor ska lukta så gott som möjligt rekommenderar vi "Magic Fresh". Den mycket effektiva formeln är långvarig och förhindrar ny lukt. Kan användas för skor, alla typer av textilier. Även skoblock är viktigt för bästa resultat.