I rampljuset - Jens Fahrbring

Fahrbring ger oss en inblick hur livet är på Challenge- /Europatouren

Jens Fahrbring spelade flera år på Nordea Tour innan han lyckades ta steget till Challenge Tour 2013. Väl på Challenge Tour gjorde han bra ifrån sig och placerade sig bland de 30 bästa, både 2013 och 2014. I och med att Jens placerade sig inom top 30 får han flera starter till Europatouren för kommande år. Första tävlingen för året var Maderia Open som spelades i helgen. Tyvärr blev det bara ett varv pga hårda vindar och regn. Jens öppnade starkt första varvet och låg på delad 10a. Med tanke på den fina starten så förstår vi att han var besviken på att det inte blev något fortsatt spel. På torsdag är dags igen för nästa Europatourtävling och Jens kommer vara med och fightas. Vi önskar honom lycka till!

Jag gjorde en intervju med Jens och den har ni här.

Många kämpar på Nordea Tour för att tillslut komma upp på Challenge/Europatouren. Jag vet att du har spelat flera år på Nordea Tour. Vad var det som gjorde att du tillslut lyckades ta steget till Challenge/Europatouren?

Grymt svårt att svara på, beror såklart på många faktorer. Att äntligen få vinna på nordiska ligan gav mig mkt självförtroende. Samtidigt under denna period ändrade jag mitt sätt att träna golf på. Mer spel på banan, färre timmar på rangen och mindre teknikträning. Känns som att jag då slutade leta efter en perfektion i slagen, och det blev plötsligt lite roligare att både träna och tävla! Att stå på första tee på en tävling och känna att svingen känns katastrof just den dagen, blev lättare att hantera..

Hur ser en vanlig vecka ut för dig ute på touren?

Vi är oftast ett gäng som går ut och spelar en match på måndagen eller tisdagen följt av proam på onsdagen. Jag brukar aldrig vinna :) Veckorna är väldigt enformiga skulle jag säga. Efter tävlingsvarven försöker jag träna minimalt för att spara energi. Oftast kör jag lite checklistor antingen på rangen eller puttinggreenen, finns tillgång till gym så försöker jag få in ett par pass under veckan. Blir mkt serier på datorn under tävlingarna :)

Är livet på touren som du hade föreställt dig?

Livet på alla Tourer ser i stort sett likadant ut. Det enda som skiljer CT/ET mot tex nordiska ligan är att det är längre resor, men jag gillar att resa så det är inga problem för mig. Sen brukar vi svenskar hålla ihop och se till att vi bokar samma hotell etc, så vi har jäkligt kul ihop måste jag säga.

De som känner dig vet att du är "lite" petig när det kommer till golfklubbor. Varför är det så att vissa är väldigt känsliga vid klubbyten och andra inte?

Vet att många tycker det haha... Själv tycker jag väl inte att jag är fullt lika känslig som folk säger att jag är. Tror att det handlar mkt om kontrollbehov när det gäller bollflykten och vad som händer med bollen när du träffar exempelvis drivern på ett visst sätt. Om jag har spelat en och samma driver under 3 års tid så har jag lärt mig dels hur jag ska svinga för att skapa olika slag, men också hur mina missar blir när jag slår ett dåligt slag. Det är en trygghet, och den tryggheten försvinner ofta för mig när jag byter till en ny driver/nya klubbor.

Vad är det för spakar i din bag idag?

Så här ser min uppsättning ut idag.

Titleist 915D3 8,5 med Graphite Design Tour AD-DI 7S, 45 tum

Titleist 910F 15 grader med Graphite Design Tour AD-DI 8S

Titleist 910H hybrid 19 grader med Graphite Design Tour AD-DI 105S

Cobra Fly-Z Pro 4-9 med Dynamic Gold PRO X-100 softstep, 0,15" kortare och standard lie.

Titleist SM5 47,52,56,60 grader med Dynamic Gold Tour issue S400, std längd std lie

Och din putter haha!

Samtliga klubbor har Golf Pride New Decade Multicompound Svart/Vit + 2 lager tejp.

Hur går det till när ni byter klubbor? Är det märket som kontaktar er och säger att det är dags för nya klubbor? Vart provar ni ut klubborna?

Det är väldigt olika beroende på hur dom värdesätter varje spelare. I min situation som har ett "dåligt" ET kort så är det ingen som kontaktar mig direkt.. men det brukar aldrig vara några problem att få hjälp när man hör av sig.

Vilken klubba är svårast att byta?

Måste nog säga puttern där....

Ni är ett gäng svenskar som reser och tävlar ihop, vem är den sjukaste av er?

Utan tvekan Hooks stolthet Pelle Edberg! Nämner jag Pelle så måste jag nog också säga Jocke rask, de sitter mer eller mindre ihop :)

 Vad är ditt bästa tips du kan ge dem som kämpar för att ta det steg som du har tagit?

Svårt att ge några bra råd eftersom alla är olika, och det som funkar för mig behöver inte fungera för någon annan nödvändigtvis. Men personligen känner jag att alla slår drivern riktigt rakt från tee och dom långa järnen extremt bra. Känns som att skillnaden är större där än på exempelvis wedgar, men går såklart inte att utesluta nån del i spelet som mindre viktig. Alla har olika kvaliteer. Sen tror jag att de bästa är mkt bättre på att spela spelet när det känns som sämst, rent svingmässigt. Att lära sig få bollen i hål snabbt när det känns som sämst är något jag strävar efter att utveckla. Tror det också är nödvändigt att utveckla om man vill ta ett "nästa steg", oberoende av vilken tour man spelar på.

Du är känd för att använda mer blytejp än någon annan i världen, vet du hur många kilo du använder per år?

Sanning med modifikation. Pelle Edberg använder faktiskt mer än mig! Kilo vet jag inte men det blir nog 5 rullar om året lätt!

Tack för pratstunden, fram med blytejpen och lycka till i helgen!

Haha tack själv!