Wedgetest

Dagens wedgar är riktigt bra, men det är en som sticker ut lite...

   Mizuno S5 - Cleveland 588 RTX 2,0 - Nike Engage - Wilson FG Tour PMP - Ping Glide - Titleist SM6 - Cobra King

   Mizuno S5 - Cleveland 588 RTX 2,0 - Nike Engage - Wilson FG Tour PMP - Ping Glide - Titleist SM6 - Cobra King

För några dagar sedan testade jag en massa wedgar för att ta reda på skillnaderna mellan dessa. Sju olika modeller för att vara exakt. Syftet med testet var att jämföra känslan och bollflykterna mellan dem. Varje gång jag lånar med en wedge på banan får jag nästan alltid en positiv överraskning. Det beror på att jag inte har någon annan wedge att jämföra mot. Men när jag provade alla wedgar på en och samma gång började fördelarna och nackdelarna titta fram bland dem.

- Vilken wedge spinner mest?
- Vilken wedge tycker du är bäst?

Det är lite småkänsliga frågor att svara på med tanke på att de varierar från person till person. Jag har mina tester, uppfattningar och X antal års erfarenhet att gå på. Jag har inget konkret facit. Men eftersom ni frågar vad jag tycker så svarar jag gärna vad jag tycker.

Hur som helst var testet väldigt lärorikt och intressant måste jag säga. Alla wedgar hade 56 graders loft med en bounce på runt 10 grader. Jag gjorde testet från 30/60/90 meter. Observera att jag inte är någon Phil Mickelson som levererar klockrena wedgar hela tiden. Som tur är så slog jag massa bollar för att kunna bilda min egna uppfattning på bästa sätt. Jag ska försöka beskriva skillnaderna mellan wedgarna så bra som möjligt. En känsla är ibland svår att förklara men jag ska göra mitt bästa.

Jag kommer göra ett bounce och grind test inom kort men idag var det känsla och bollflykt som var i fokus. Here we go!

                                  

Nike Engage:

Vid adressering ser man att framkanten (leading edge) är väldigt rak vilket många duktiga spelare föredrar. Jag personligen gillar inte att titta på en rak leading edge, men det är smaksak. Vid fulla slag kan jag tycka att det är okej, men inte när man öppnar upp bladet. Då är en rundare LE skönare att titta på. Engage satte bra spinn i bollen och bollbanan var väldigt lik hela tiden vilket var väldigt positivt. Dock tycker jag att träffen är rätt hård. Den är inte lika mjuk och trevlig som flera av dem andra. Vid 30 meters slag upplevde jag att saknandet av den mjuka känslan extra mycket.

Pris: 999:- (Rea)


Cobra King:

Här var leading edge mycket rundare. Nästan lite för rund för min smak. Jag upplevde att King wedgen satte väldigt mycket spinn i bollen vilket var riktigt roligt. Även bollträffen var väldigt mjuk och skön. Men det var något som gjorde att den inte tog första platsen. Det är svårt att säga exakt vad. Men efter att ha slagit den wedge som jag tycker var bäst så insåg jag att bollträffen inte var lika skön och konstant som ***** var. Hade jag aldrig jämfört King wedgen mot favoriten så skulle jag säga att King wedgen är komplett. King wedgen var extra skönt vid kortare slag in mot green. Speciellt när jag öppnade upp bladet så låg den fortfarande väldigt bra till bollen.

Pris: 1399:-


Mizuno S5:

Här var det mer förlåtande vilket var trevligt. Bollträffen var mjuk och bollbanan och spinnen var inget att klaga på heller. S5an genererad lite högre bollbana och något mindre spinn. Det märkes även på slaglängden eftersom S5an flög längre. Letar du efter en förlåtande wedge är S5an en fantastisk kandidat. Dock inte den jag hade rekommenderat först för finlir runt green.

Pris: 1399:-


 

 

Looken vid adressering ligger inte bland favoriterna men den funkar. PMP satte väldigt bra spinn i bollen och gjorde det den skulle. Här upplevde jag tyvärr inte samma sköna bollträff som på King wedgen. Den upplevdes på något sätt lite vek i träffen. Bra spinn men kunde ha haft en skönare bollträff. Synd att det sitter ett KBS skaft i som standard istället för dynamic gold som på alla andra.

Pris: 1299:-


Titleist SM6

Gudfadern SM6 säger jag bara. Vid adressering är den otroligt fin att titta på och ligger perfekt till bollen.  SM6an sätter bra spinn i bollen och känslan är fantastisk. Bollträffen är solid som en Scotty Cameron putter. Även de sämre träffarna var fortfarande sköna. Enligt mig den bästa wedgen på marknden. Gillar också att Titleist har högt CoG vilketsyntes på den lägre och mer spinniga bollflykten. 

Pris: 1599:-


 

Ping Glide

Glide wedgen är något mer förlåtande än de andra. Inte lika förlåtande som Mizuno S5 men inte långt ifrån. Vid adressering påminner den om en järnklubba istället för en ren wedge vilket är ovanligt och lite läskigt. Själv tycker jag att Glide gör sig bättre vid fulla slag istället för 60 meter och inåt. Jag upplever att den kommer ut något snabbare än de andra wedgarna vilket också gör att den påminner ännu mer som en järnklubba. Jag skulle säga att de lägre loften från Glide är att föredra (47-52 grader). Spelar du ”i” eller ”G” serien från Ping är det mycket som talar för att du kommer vilja spela Glide wedgar. Upplever också att center of gravity sitter längre ner än på de andra wedgarna vilket gjorde att bollen launchade högre.

Pris: 1399:-


Jag spelar denna wedge själv och har inga planer på att säga att den är bäst i världen. Men RTX 2,0 är riktigt bra faktiskt. Den påminner mycket om King wedgen som jag tycker är väldigt bra. Den är inte lika skön i bollträffen som SM6an men den över medel bland wedgarna. Vi adressering sluter den om bollen på ett riktigt skönt sätt vilket inger fint förtroende. Spinnen är riktigt bra också.

Pris: 1499:-


Om jag MÅSTE svara på fråganVilken wedge spinner mest?” så tror jag att min ranking skulle bli följande:

Om jag måste svara på vilken wedge jag tycker är bäst blir svaret - Titleist SM6.