Nybörjargolfarna bara ökar och ökar!

Jag är nybörjare, vilka klubbor ska jag ha?

Vi märker att allt fler börjar ta upp golfen igen efter några års uppehåll. Den vanligaste kommentaren är:

”Nu är barnen så pass stora att vi kan spela tillsammans”

"Nu finns det tid för golf igen, nu när båten är såld"

Även nya golfare blir allt fler och fler vilket är jättekul. Fler och fler drar igång med golf på senare dagar vilket också är fantastiskt roligt. Golf är inte lika dyrt som det en gång var. Det är lättare och smidigare att få sitt gröna kort, medlemskapen är billigare och utrustningen är billigare. Att kunna köpa ett startset för 2500:- där allt ingår eller ett otroligt bra järnset för 2999:- gör golfen mer attraktiv än någonsin.

Jag har märkt på "Fråga Experten" att frågorna från nybörjare har ökat kraftigt, vilket är förbaskat roligt!

”Jag har precis börjat spela golf
och vill köpa ett eget golfset.
Vad ska jag tänka på?
Vilka klubbor ska ha?
Ska jag boka en tid för
en customfitting eller är det för tidigt?”

Dessa är de absolut vanligaste frågorna. Det är väldigt bra frågor och svaren varierar faktiskt.

Här är min rekommendendation:

Jag rekommenderar att ni ska köpa ett startset där allt ingår om ni precis har dragit igång golfen och knappt vet om golf är något för er. Känner ni att golf är något som ni kommer att utöva en bra tid framöver skulle jag lägga mer pengar på utrustningen. För tro mig, ni kommer vilja uppgradera bagen igen efter något år.

Många som köper ett startset kommer tillbaka och vill uppgradera sin bag redan efter ett års golfande. Dessa ångrar nästan att de inte köpte bättre utrusning från start. Sen finns det nybörjare som bara spelar ibland för att det är kul. Då är startsetet ett fantastiskt alternativ.

För att dra igång golfen på bästa sätt rekommenderar jag att ni har följande klubbor i bagen:

 

Driver (Den är förlåtande och rolig att slå med)

Hybrid #4 (Förlåtande från tee och även från fairway, perfekt transport klubba)

Järnklubbor 5-PW (Slag in mot green)

Sandwedge (Ibland hamnar man tyvärr i bunkern. Fungerar bra för högre slag runt green)

Putter (Behövs för att göra massa birdies)

Totalt är det 10 klubbor som jag anser är optimalt att dra igång med om ni vill ha bästa förutsättningarna för att komma så långt ner i hcp som möjligt.

Dessa klubbor ingår i vårat startset + en fairwaywood!

 

Ska jag göra customfitting?

Om du är 175-185 cm lång brukar ett vanligt standardset fungera utmärkt. Sticker din längd ut åt något håll kan det vara bra att boka en tid för fitting för att få klubborna rätt uppmätta för dig. Går du i klubbköpartankar är det bara att besöka ditt närmaste Dormy och rycka tag i någon från personalen så hjälper vi dig att testa fram ett set åt dig.

Vet du att golf är något som du kommer fastna för och känner att du vill ha "bättre klubbor" skulle jag titta lite extra på dessa modeller:

 

Driver

Oavsett hcp så vill de flesta ha en så förlåtande driver som möjligt. Att träffa fairway är viktigare än 10 meter extra i längd. Som nybörjare/hög handicpare hade jag kikat lite extra på dessa modeller som vi har bra pris på nu:

Callaway Warbird

Ping G25

Callaway XR

Taylor Made Aeroburner

 

Hybrid

Här gäller samma sak som drivern. En hybrid som vill ge bra höjd i slagen är en förlåtande hybrid. Att han en transport klubba som är förlåtande från de flesta lägen är drömmen. Förlåtande hybrider som ligger grymt i pris är:

Callaway Warbird

Ping G25

Taylor Made Aeroburner

 

Järnset

Järnset med större klubbhuvud är att föredra. Större klubbhuvud = större träffyta. Järnklubbor med en bredare sula är mer förlåtande, ger högre bollbana och snällare genom gräset. Förlåtande järnset till bra pris har vi här:

Callaway Warbird

Wilson D-100 (fruktansvärt prisvärt)

Ping G25

 

Wedgar/Sandwedge

Här är de förlåtande egenskaperna inte lika viktiga eftersom det är mer finlir runt green och bunkerslag som gäller här. Det är nästan så att jag skulle rekommendera en inte allt för ”klumpig” sandwedge eftersom man lätt vill komma åt bollen runt green. Dessa wedgar ska kikas på lite extra tycker jag:

Spalding W1 Gun Metal

Callaway X-Series

Wilson FG Tour TCW