British Open - Did you know?

NU ÄR DET NÄRA!

Aaahhh British ”The Open” Open är så nära att jag nästan kan ta på det! Årets upplaga av British Open spelas på Royal Troon som tidigare har varit värd för tävlingen åtta gånger. Det var på den här banan som Todd Hamilton vann över Ernie Els i särspel. Efter vinsten har Todd spelat massa golf på torsdagar och fredagar, aldrig på helger. Han är förmodligen väldigt uppbokad på helgerna. Ska man vinna en Major så är det den här. The Major of all Majors. Här kommer det osa golf ut i fingerspetsarna. Vi kommer få se beiga chinos i varje hörn och vita footjoy icons istället tramsiga sneakers.
 

Den här typen av golf är så pass annorlunda till skillnad från den golf som många på touren är vana vid. Inför finalvarvet brukar man förstå varför vissa spelare ligger i toppen och andra inte.

Här är några som jag tror:

Alex Noren

Alex vann i helgen och gillar den här typen av golf. Han är en fantastisk ballstriker och gillar när det är svåra förhållande där det krävs riktigt bra slag för att vinna. Slår du ett dåligt slag ska du straffas, och det gör du Royal Troon.

Ernie Els

Nu tänker du ”Va? Ernie Els?” och ja det stämmer. Jag tror på en Top 10 placering i helgen. Han har spelat bra på sistone och visar alltid framfötterna när det vankas links golf.

Todd Hamilton

Skoja.

Branden Grace

Här är ligger mitt bet. Mest för att han är grymt bra på golf, slår fruktansvärt lågt och har varit väldigt stabil hela året. Han kommer inte göra många misstag i helgen. Han kommer bli farlig.

Dustin Johnson

Dustin har alla slag som krävs och längden ska vi inte ens tala om. Jag säger som han sa i intervjun ”Puttar han bra så vinner han”.

Colin Montgomerie

Nej han har ingen chans men det vore det bästa som kunde hända. Om idolen Monty kunde göra fyra obeskrivligt bra varv och vinna sin första Major så lovar jag att jag badar i Sergel rondellen.

Henrik Stenson

Jag måste nämna Henrik Stenson. Jag vill ju så gärna att han ska vinna. Han har allt som behövs för att lyfta Claret Jug och jag säger som vid tidigare tillfällen, nu är det dags.

 

Här är en liten flashback från 2004 för att höja stämningen inför helgen:

Lite "Did you know" om British Open

 • Detta år är den 145:e upplagan av The Open Championship och 9: e gången som Royal Troon står som värd.
   
 • The Open spelades för första gången på Royal Troon 1923.
 • Innan Claret Jug presenterades som trofé var det ursprungliga priset ett bälte (kul)
   
 • British Open spelades senast på Royal Troon 2004 då Todd Hamilton vann över Ernie Els i särspel.    
   
 • Todd Hamilton var den sjätte amerikanen att vinna på Royal Troon. De sista sex vinnarna har varit amerikaner.
   
 • Harry Vardon har vunnit The Open flest gånger (6 segrar)
   
 • År 2014 tog Royal and Ancient Golf Club en omröstning med sitt medlemskap för att se om klubben skulle tillåta kvinnor som medlemmar för första gången i sin 250 åriga existens. Några månader senare blev flera damer heders medlemmar. Bland dessa hittar vi prinsessan Anne, Laura Davies och Annika Sörenstam.
   
 • Många tror att tourspelarna byter till lägre bounce på wedgarna inför British Open men faktum är att det gör dem inte. Jag fick chansen att prata med Ian Poulter om val av wedgar inför British för 3 år sedan. Han berättade att ingen orkar spela in sig på en ny bounce på wedgarna då det tar veckor att nöta in. Att lägga ner veckors omläggning för en enda tävling fanns inte på kartan sa han. Sen finns det några som inte bryr sig och upplever att det går fort att spela in sig, de kanske byter.
   
 • Däremot är det många som lägger ut hybriden och lägger i järn 2an istället och förmodligen skruvar ner loftet på drivern lite.

Vi har en fantastisk helg framför oss gott folk!

PS: Steven Bowditch missar cuten så det sjunger om det.