1988 vs 2016

Det heter THE OPEN!

I och med att British Open pågår as we speak så kände jag att jag var tvungen att göra ett produkttest i British Opens ära. Jag kommer från och med nu säga ”The Open” efter att ha blivit utskälld av min brittiska kollega Brad.

”Det heter inte British Open, det heter THE OPEN!”

Det är ett klassiskt "old vs new" test bara för att visa vad det är för klubba som har vunnit denna tävling och har spelats med under så många år.

Testet gjordes mellan en Taylor Made Burner Plus 9,5 grader med ett Dynamic Gold S300. Den är på hela 43” som så många tycker är så himla bra. Orättvist av mig att säga så med tanke på att det är stålskaft, tillsammans med ett klubbhuvud i samma storlek som ett blåbär.

Det 43 tums långa bäret blev utmanad av en Taylor Made M1 460 som för övrigt äter blåbär till frukost. Observera att det inte är en modern Burner vi pratar om utan Burner Plus från 1988.

Jag har nog aldrig slagit så många slag med en driver tills jag äntligen fick en bra träff som jag kunde använda. Det fick räcka med ett slag, annars skulle jag stå där hela dagen.

Jag slog ett slag med M1an och det fick duga (Lite mer förlåtande än blåbäret)

Jag måste erkänna att när jag väl fick en riktigt bra bollträff med den gamla rackaren så var känslan något speciellt. Ljudet är helt fantastiskt och lät likadant som klippen på Youtube från US Open 1970. I just det ögonblicket var jag där. Jag hade baskern, jag hade Footjoy Classics med spikar, jag knackade puttern med handlederna, jag hade chinos, jag hade allt.

Dum som jag är så fortsatte jag slå några bollar för att få uppleva känslan igen, vilket aldrig blev något av….

Förutom att den äldre modellen var helt ospelbar så var den stora skillnaden klubbhastigheten. Hastigheten var 8 mph högre med M1an vilket jag kunde känna i svingen. Den äldre modellen var väldigt tung att svinga på grund av stålskaftet och mycket kortare vilket är nyckelingredienserna till en lägre klubbhastighet.

Även fast jag upplevde att jag träffade bollen bättre med den äldre modellen än vad jag gjorde med M1an och även fast den äldre modellen är tyngre så visade smash faktorn något annat.

1,40 med Burner Plus

1,45 med M1:an

Det bevisar vilken teknologi som Burner Plus drivern hade på den tiden, vilken är noll.

Bollhastigheten var extremt mycket högre med M1an på grund av den högre klubbhastigheten och en hetare träffyta. Ni skulle ha sett bollhastigheten vid de sämre träffarna med Burner Plus i jämförelse med M1an. Där var skillnaden ännu större.

Nedanför ser ni skillnaden: