Henrik Stenson vinner The Open!

Det är svårt att förklara bedriften som har skådats.

Vissa inlägg blir för mycket för mig. De är så intressanta och betydelsefulla att jag trycker på alla tangenter samtidigt och hoppas på att något vettigt kommer fram, men det gör det inte.

Jag har suttit framför TV:n och tittat på så mycket golf under mina 32 år att jag nästan skäms. Jag hade kunnat vara olympisk mästare i gymnastik om jag hade lagt mina timmar på kullerbyttor istället. Men efter att ha sovit, ätit, spelat och tittat på golf under alla dessa år kom belöningen.

När Zackrisson säger ”Tack Henrik” med gråten i halsen så brast det för mig. Jag förstod vad Göran menade med ”Tack Henrik” och jag förstod vad segern betydde för honom. Förstår ni hur länge Göran har väntat på en svensk major seger? Som vi alla vet så håller Görans härliga röst på att lämna över tronen till andra stämmor. Att just han fick kommentera The Open och fick uppleva den bästa golf som någonsin skådats, och se Henrik Stenson vinna Sveriges första herr Major måste ha varit en obeskrivlig känsla för honom.

Jag kom ihåg när jag gick förbi rangen på Kungsängen och skymtade en kille som stod och slog järn 3:or inför första rundan på Scandinavian Masters. Det var ett oförklarligt ljud tillsammans med en flykt och en enkelhet som jag aldrig hade sett förut. Med sina X-18 Pro Series slog han järn 3or lika enkelt som en annan slår järn 9:or. Det var första gången jag såg Henrik Stenson och jag förstod att han skulle betyda mycket för svensk golf inom kort.

När Phil börjar med birdie på 1an och Stenson gör bogey spann tankarna iväg åt alla håll och kanter. De kommande tre birdies av Henrik såg jag genom en glipa mellan fingrarna innan jag kunde släppa ner händerna och jubla "VI ÄR TILLBAKA!"

När Henrik även gör birdie på 8an som tar honom till ett slags ledning över Phil var jag tvungen att hämta vatten, resorb och en halstablett. Hålet efter delar de på birdie och efter 10 spelade hål ligger båda på 5 under par för varvet. Det är så fruktansvärt bra att båda måste vara i chock utan att de visar det.

Tyvärr tre knackade Henrik 11an och går därifrån med en bogey och båda ligger lika på -16 inför 12an.

På 12an gör Phil ett riktigt bra par efter att ha varit överallt. Även Henrik gör par, fast på ett mindre dramatiskt sätt.

På 14e som är ett par 3, slog båda fina utslag som resulterade i ett par för Phil och BIRDIE för Henrik! Henrik gör birdie! Han gör birdie!!!!!!

På 15e slår båda upp sig en bra bit från hål och Stenson puttar först. Han slår puttern och börjar gå efter bollen när han till slut gör århundradets fistpump efter att bollen gick i hål!

VAD-ÄR-DET-SOM-HÄNDER????

Det var utomjordisk bra golf som spelades och matchen mellan Stenson och Phil kommer inte bara gå till historien, den kommer pryda historieböckerna.

På 16e slog Phil ett obegripligt bra andraslag som gav honom en fin eagle chans som han missade med 1 millimeter. Henrik låg i tjockruffen och behövde göra en otrolig up and down för att inte tappa ett slag. Gissa om Henrik gör en obeskrivlig up and down? YES! Och Henrik leder med två inför 17e.

När Phil och Henrik gick upp på 17e tee höll jag på att kollapsa. Ett 200 meters par 3 väntade och jag funderade på att sjukskriva mig. Jag såg helt plötsligt en 4-boll på tee. Två av Phil och två av Henrik. Jag ska vara ärlig, jag höll på att spy av nervositet.

Henriks caddie Garreth Lord lovade att sluta röka om Henrik skulle vinna en major. När Garreth tände en cigg på 17e sa Henrik "njut av ciggen, det kommer bli din sista"

Då slår Henrik dagens slag med en järn 4a som dånar över hela Scottland till 2 meter från hål, medans Phil tappar den vänster och lämnar sig en svår chip. Då var det klart tänkte jag…..

Phil lägger chippen 4 meter från hål och Henrik missar birdieputten. I mitt huvud hade Henrik en 4-slags ledning inför 18e men istället var det fortfarande bara två.

Och där tittade 4-bollen fram igen…..

Henriks spoon var så lång på 18e att hans spoon måste ha blivit inslagen. Utslaget var 3 decimeter från att gå i en fairwaybunker som ska vara onåbar med en spoon. Jag vågar inte tänka på scenariot om bollen hade rullat i. Men nu gjorde den inte det!

Phil slog också en perfekt spoon mitt i fairway (40 meter kortare) och la andra slaget säkert mitt på green. Stenson slog upp sig helt gudomligt bra till 4 meter från hål och saken var klar. Henrik Stenson kommer att vinna The Open.

Phil missade birdieputten och gick därifrån med ett säkert par och noterade en felfri runda på 65 slag.

Inför hela världens golfare går Henrik fram och sätter birdieputten och bjöd på en segergest som gav varenda kotte gåshud ut i fingerspetsarna. Med 2 bogeys och 10 birdies tog sig Henrik runt på ofattbara 63 slag och vann tillslut med 3 slag över Phil Mickelson.

Jag säger som Göran sa "Tack Henrik"

Här har ni Henriks makalösa runda.

Här är Henriks vinnande bag:

Driver: Callaway XR 16 9 grader (-1,N) med ett Oban Kiyoshi Tour Limited 60 X-stiff i 45”

Fairwaywood #3: Callaway Diablo Octane Tour 13 grader med ett Grafalloy Blue X-stiff

Järn: Callaway Legacy Black 2-PW med Nippon N.S. Pro Modus3 Tour 120X

Wedgar: Callaway MD3 Milled 52/10S + 58/8C med Nippon N.S. Pro Modus3 Tour 120X

Putter: Odyssey White Hot XG #7H

Boll: Titleist Pro V1