Vilken wedge går längst?

PW vs PW vs PW vs PW

Detta gap mellan PW och SW uppmärksammas mer och mer bland golfarna. Men att veta vilket loft som ska fylla gapet är inte självklart för alla. Det är även flera som vill byta ut PW:n i setet mot exempelvis en Titleist Vokey 46-48 eller Cleveland 588 RTX 2,0 46-48 grader.

Jag tänkte komplettera med en gap wedge,
vilket loft ska jag ha?

 

Vi kan självklart hjälpa dig men då MÅSTE vi veta vad din PW ligger på i loft. Vet du inte vad din PW har för loft kan vi enkelt hjälpa dig att ta fram det.

Men idag går klubbor längre.....

Självklart går klubborna längre på grund av de lägre loften. Förr om åren låg en PW på 48 grader och idag ligger den på ca 45 grader. Men loftet är inte den enda anledningen till att klubborna går längre. Trampolineffekten som vi alla vet att drivers har, har även de förlåtande järnklubborna idag. Bladklubbor har inte lika hög trampolineffekt som förlåtande modeller har.

Det betyder att en 45 gradig PW från en bladklubba går kortare än vad en 45 gradig PW från en cavityback gör, på grund av trampolineffekten.

 

Så hur mycket längre går en klubba med trampolineffekt då???

Jag har inte haft en aning, tills nu…

                           Ombocknin

Jag har gjort ett test mellan 4 olika typer av järnklubbor för att mäta skillnaden i längd. Men för att göra testet så exakt som möjligt så ville jag att samtliga klubbor skulle ligga på samma loft och samma längd. Jag mätte samtliga klubbor i lie och loft maskinen och ställde in alla loft efter JPX-850 PW:n eftersom den är gjuten och går ej att bocka om.

JPX-850 PW ska enligt Mizuno ligga på 45 grader och mycket riktigt gjorde den det. Jag bockade om resterande modeller till 45 grader och begav mig ut på äventyr.

 

Modellerna som jag testade var:

  • Cleveland 588 RTX 2,0 46 grader (Låg på 46 och bockades ner till 45)
  • Mizuno MP-5 46 grader (Låg på 46 och bockades ner till 45)
  • Mizuno JPX-850 Forged 45 grader (Låg på 45)
  • Mizuno JPX-850 45 grader (Låg på 45)

Samtliga klubbor hade samma längd (35,5”)

Jag hade med mig ett dussin Titleist Pro V1x där varje modell fick ett tre-pack som jag märkte med modellens namn. Jag slog alla modeller i flera omgångar och mätte skillnaderna om och om igen. Det sköna var att längderna var väldigt konstanta med varje klubba vilket gjorde att jag verkligen kunde bilda min egen uppfattning. Samtliga omgångar visade samma resultat.

Innan jag avslöjar längdskillnaderna måste jag bara säga att den mjuka känslan och ljudet i JPX-850 Forged var fantastisk! Så, tack.

Vid varje omgång gick MP-5 och Cleveland wedgen lika långt. MP-5an kanske går 1 meter längre men inte mer. Båda har skön känsla vid perfekt bollträff (som vilken klubba som helst) men när bollträffen bara är ”bra” så upplevs dem stummare i träffen i jämförelse mot JPX-850 Forged.

JPX-850 Forged och JPX-850 går exakt lika långt hela tiden. Det är inte en enda millimeter i skillnad mellan dem.

Här ser ni längdskillnaderna:

Cleve 588 RTX 2,0                                  Mizuno MP-5               JPX-850 Forged      JPX-850

Cleve 588 RTX 2,0                                  Mizuno MP-5               JPX-850 Forged      JPX-850

Som ni ser är Cleveland och MP-5 väldigt lika i längd och JPX modellerna ligger väldigt lika i längd. MEN! diffen där emellan är 5 meter. Det skiljde sig exakt 5 meter vid varje omgång.

Även när jag provade att träffa samtliga modeller ute på tån för att se om de förlåtande egenskaperna skulle titta fram så var längden och längdskillnaderna identiska. Alla modeller gick bara 5 meter kortare.

Slutsats:

Cleveland 588 RTX 2,0 (45 grader) = 119 meter

Mizuno MP-5 (45 grader) = 120 meter

Mizuno JPX-850 Forged (45 grader) = 125 meter

Mizuno JPX-850 (45 grader) = 125 grader