Det är dags för klargöring

Den största diskussionen inom världens golfutrustning är - skaftet. Alla golf forum och golfsidor är fyllda med tankar, idéer, frågor och recensioner gällande skaftets egenskaper och dess påverkan. Varje år släpper skafttillverkarna nya skaft som ska generera specifika bollflykter som ska passa in på olika golfares sätt att slå en golfboll. Tillverkarna visar även de olika skaftens böjprofiler i form av grafer som förklarar skaftens styvhet från tippen till butten. Grafen brukar se ut som en skidbacke. Längst ner i backen ”vid ankarliften” visas tippen och högst upp i backen ”vid våffelstugan” visas butten. Tippen är längst ner på skaftet och butten är högst upp vid greppet.

Vet ni hur många det är ute i världen som frågar efter skaft som ska ge dem en lägre bollbana? Varje golf forum världen över är fyllda med just den frågan.

Jag spelar med ett stiffskaft och slår för högt. Jag vill ha ett stiffskaft som ska gå lägre. Vad ska jag ha?

Jag har jobbat med customfitting så pass länge att jag har döpt våran Trackman till Knut. Knut är en del av min familj. Tror ni att Knut visar ett lägre spinntal och en lägre utgångsvinkel när vi provar med ett stiffskaft som ”ska” generera en lägre bollbana?

N-E-E-E-J !

Jag är ledsen men det gör det inte. Det här är inget som jag är ensam om att säga. Det har uppmärksammats bland många som jobbar med customfitting.

Ta en liten titt på denna video som två av dem kändaste inom customfitting har gjort tillsammas. Det är Mark Crossfield som de flesta känner igen och Liam Mcdougal som har jobbat för Taylor Made under flera år innan han bytte till Titleist i början av året. Han är bland dem mest kunniga inom customfitting på touren.

Jag säger INTE att skaftet inte har någon betydelse, jag säger bara att skaftet inte kommer ge dig en högre eller lägre bollbana. Ett skaft ska vara skönt att svinga, det ska vara skön balans och kicka på det ställe som passar dig. Skaftet ska göra att du slår bra slag så ofta som möjligt helt enkelt. Däremot kan ett skaft göra att vi svingar lite annorlunda som gör att vi kommer in till bollen på ett annat sätt, som i sin tur gör att höjden ändras lite. Men det är minimalt.

Jag fick en lägre bollbana efter att jag bytte skaft i drivern

Nej det fick du inte. Du vill att bollbanan ska vara lägre men det är den inte. Du tror inte jag vill att bollbanan skulle vara lägre? Jag älskar utrustning, det klart jag vill att det ska vara större skillnad!

Vet ni vad skillnaden mellan ett Low vs High Kick skaft är?

Skaftets flexpunkt sitter 2 tum lägre ner på ett low kick skaft än på ett high kick.

2 tum = 5 cm

Det skiljer alltså 5 cm mellan ett low kick vs ett high kick skaft. Förstår ni hur lite det är? Däremot blir känslan annorlunda beroende på vart flexpunkten sitter.

Efter att flera har uppmärksammat detta så jämförde ett märke skillnaden mellan ett X-stiff mot ett Ladies flex i en maskin som svingar och slår bollen likadant hela tiden. Vet ni vad skillnaden blev?

Med ett Ladies Flex ökade det dynamiska loftet med 0,8 grader i jämförelse mot X-stiff skaftet.

Dynamiskt loft = Det loft som klubban har vi träffögonblicket.

Eftersom loftet gick upp 0,8 grader så går även spinnen upp. Vet du hur hur mycket 1 grad påverkar spinnen? 300 rpm

0,8 grader = 240 rpm

Så där har du det. 0,8 grader mer loft vid träffögonblicket och 240 varv mer spinn. Detta hade varit lite sådär lagom, om det hade varit skillnaden mellan ett stiff och ett X-stiff. Nu är det mellan ett Lady flex och X-stiff. Då kanske du förstår hur lite skillnaden är mellan två stiffskaft där flexpunkten sitter 5 cm ifrån varandra….

Vi ville göra samma test som Liam McDougal och Mark Crossfield gjorde för att se vad vi fick för skillnader mellan skaften. Testet gjordes med en Titleist 915D2 9,5 grader med tre olika typer av skaft.

  • Diamana Red 50 Lite
  • Diamana Blue 60 Stiff
  • Diamana White 70 X-stiff

Vi testade även med ett 12 gradigt huvud med Diamana Blue Stiff skaftet för att se om skillnaden skulle bli större där. Om ni tittar på bilden nedanför ser ni skillnaderna.

Som ni ser fick vi näst intill identiska skillnader mellan skaften som Liam och Mark fick. Det skiljer 200 rpm mellan ett lätt seniorskaft med low kick mot ett tungt x-stiff med high kick. Störst skillnad fick vi när vi provade med ett högre loft. Där skilde det hela 600 rpm vilket stämmer väldigt bra med tanke på att 1 grad ska göra 300 rpm skillnad.

Det är klubbhuvudets konstruktion och dess placering av center of gravity tillsammans med loftet på klubban som gör den största skillnaden, inte skaftet. Förr om åren sa man att klubbhuvudet inte spelar någon roll och att skaftet var själva motorn. Det hoppas jag verkligen inte att folk säger idag.