Cleveland RTX-3

Är du en äkta klubb nörd?

I världens kändaste bil program ”Top Gear” sa huvudpersonen Jeremy Clarkson att du kan endast titulera dig som en ”äkta bil nörd” om du någon gång under din bilkarriär har ägt en Alfa Romeo. Jag vågar säga det samma med Cleveland 588 wedgen. Har du ägt en gammal Cleveland 588 wedge någon gång under ditt liv kan klappa dig på axeln och kalla dig själv för en äkta klubb nörd.

Jag kommer ihåg när Cleveland släppte den första 588 serien som redan på den tiden erbjöd två val av finishar. Den ena finishen var en traditionell ”Chrome” och den andra gick under namnet ”RTG” som skulle rosta med tiden. Den som rostade var dyrare än den som inte gjorde det. Jag kommer ihåg att det var flera som inte förstod storheten i att äga en rostande wedge.

Cleveland har i årtionden levererat wedgar av högsta klass och i september är det dags igen. En ny wedgeserie är på väg att inta marknaden och jag kan lova dig efter att ha sett wedgarna live att du INTE kommer bli besviken.

Som vanligt släpper de två herr modeller och en dam wedge. Cleveland är ett av få märken som tänker på damerna när det gäller wedgar, vilket vi gillar skarpt. Som tidigare kommer de ha en traditionellt bladig wedge som kommer heta RTX-3 Blade och en mer förlåtande variant som kommer heta RTX-3 Cavity Back. Som vanligt kommer du kunna välja efter tycke mellan Tour Satin och Black Satin finishen. Men det kommer en till finish…..

I februari släpps även en tredje finish som kommer heta Tour Raw. Bara namnet Tour Raw ger mig gåshud. Den ljusa bruna färgen påminner om en gammal Cleveland 588 RTG som har utvecklat en perfekt och jämn rost över hela klubbhuvudet. Finishen väcker härliga minnen från back in the days när man själv strävade efter den perfekta rosten. Tour Raw kommer bara erbjudas till Blade modellen.

Som vanligt är RTX-3 wedgarna framtagna tillsammans med tourspelarna men det är medelgolfarna som kommer märka störst skillnad den här gången. Cavity-Back modellen är något större än tidigare CB modeller fast med bibehållet bra ljud, känsla och spinn. Förlåtande wedgar har en tendens till att tappa spinn och kontroll, men inte RTX-3. Den stora förändringen med RTX-3 serien är deras nya ”Feel Balance Technology”.

För att förklara vad det häftiga ordet betyder så menas det att de har lyckats frigöra 9 gram från hoseln och om positionerat vikten. Genom att göra hoseln något kortare och tunnare. Det har lett till att klubbans center of gravity har lyckats komma närmare mitten av klubbhuvudet. Och även fast dem har lyckats åstadkomma detta så saknas fortfarande 4 mm från att center of gravity ska ligga dead center i mitten.

”Men sitter inte alltid center of gravity i mitten av klubbhuvudet??”

I’m afraid not. Den sitter något in mot hälen vilket inte gynnar medelgolfaren med tanke på att deras vanligaste miss är mot tån. I och med Feel Balance Technology kommer tå-träffar inte tappa lika mycket längd och kontroll som tidigare.

Det bjuds även på en ny V formad sula som vi hittar på Srixons Z järn. Med den V formade sulan ökas bouncen vid leading edge vilket underlättar slag från tjockare gräs. Denna V formade sula kommer i 3 olika grinds.

V-LG – Låg bounce som passar hårda underlag eller spelare som tar lite torv.

M-LG – Medelbounce som passar flera typer av underlag och slag.

V-FG – En bredare sula med högre bounce som passar mjuka underlag eller spelare som tar mycket torv.

Dessutom kommer wedgarna med Tour Zip U - Grooves som är djupare och smalare än i 588 RTX 2.0 som hjälpa till att öka spinnen vid fulla slag. De har även adderat två behandlingar av träffytan som ska öka friktionen vid träffögonblicket. Laserslipat spår går rakt över träffytan på loften 46-52 för de fulla slagen, för att sen vinklas vid loften 54-64. De vinklar spåren på grund av det öppna huvudet vid lobbslag för att få ut maximal spinn.

Loft och bounce alternativen hittar ni här: