Knox högst upp och Furyk lägst någonsin

Efter en oerhört händelserik golfhelg så finns det en hel del att gotta sig i.

Vi börjar med att stämma av helgens PGA tour-tävling, Travelers Championship - som hamnar något i skuggan veckan efter årets sista major samt stundande Olympiskt spel.

Trots detta så blev det en söndag att minnas. Dagen börjades med att Jim Furyk som endast spelat två månader efter sin långtidsskada och har klarat Cuten med minsta möjliga marginal, går och skjuter rekordlåga 58 slag. Alltså lägsta scoren på PGA touren genom historien. Mannen som tidigare haft det mäktiga epitetet ”Mr 59”, får nu slänga alla foton på väggen med sitt gamla score-kort och istället tapetsera med sitt nya score-kort 58. Vi lyfter på hatten för Jim Furyk och konstaterar än en gång att längd inte är allt, det räcker att träffa 13 utav 14 fairways och alla greener - för att skjuta in sig i historieböckerna. 

Nämnas bör även Jim’s caddie, den legendariske Mike ”Fluff” Cowan, som nu alltså blir förste caddie att gå med en spelare som bryter 60 strecket två gånger. Glöm inte att det även var Fluff som bar Tiger’s klubbor under Masters -97, när Tiger vann med rekordmarginalen 12 slag före andra man. Mäktigt Fluff!

Furyk’s 58 slag räckte till en delad femte plats. Den som tillslut stod högst upp på resultattavlan när alla spelare var i mål, var för andra gången i år, Russell Knox från Skottland.

Efter att varit riktigt nära på i princip alla puttar under hela finaldagen utan att egentligen få i någonting, så avgjordes allt efter bästa manus på sista greenen. Jerry Kelly har gått i mål med fina -13, och sitter i klubbhuset och väntar. Ledaren inför finaldagen tillika årets Rookie 2015, Daniel Berger, har tappat sin treslagsledning och ramlat ned i fältet. Kvar har vi kämpande skotten Russell Knox som har en 12-fots putt för seger. En putt med både break och in i skuggan. För att inte belasta sin caddie ifall han skulle ge fel linje på avgörande putten, så säger han till caddien att han har linjen själv. Sagt och gjort, han smeker i en helt perfekt putt och tar hem Travelers Championship och kastar kepsen i ren idrottseufori till publikens stora jubel.

För att ta sig till sin andra seger för året och klättra ytterligare i Fedex Cup-rankingen till en chockerande fjärdeplats, så använde Russell följande 14 klubbor:

Driver: TaylorMade M2 (Aldila Tour Blue 65TX shaft), 10.5 grader

Spoon: Callaway Big Bertha (Aldila Tour Blue 85TX shaft), 16 grader

Träfemma: Cleveland Launcher FL (Miyazaki Kusala Black 83X shaft), 19 grader

Hybrider: Cleveland Launcher DST (Aldila VS Proto Hybrid 95X shaft), 20.5 grader; Cleveland Mashie (Aldila VS Proto Hybrid 95X shaft), 23 grader

Järn: Cleveland Z 545 (J-5;True Temper Dynamic Gold X100 Tour Issue shaft); Srixon Z 745 (6-9; True Temper Dynamic Gold X100 Tour Issue-skaft); Cleveland RTX 588 2.0 Custom (PW; True Temper Dynamic Gold X100 Tour Issue-skaft)

Wedgar: Cleveland RTX 588 2.0 Custom (54 and 60 grader; True Temper Dynamic Gold S400 Tour Issue-skaft)

Putter: SeeMore FGP Mini Giant

Se avgörande putten i klippet nedan

Utöver helgens underhållning på PGA touren så har även vår egen Alex Norén fortsatt att spela storartat i Skottland under Aberdeen Asset Management Paul Lawrie Match Play, där han sopade banan med allt och alla fram till finalen, där han förlorade hedersamt mot räven Anthony Wall med 1-0 på sista hålet. Värt att nämna är att Alex alltså var snöpligt nära att ta hem den skottska dubbeln efter sin seger tidigare i Scottish Open, samt att vinnaren Wall inte vunnit på europatouren på 16 år, men nu tagit sig in i vinnarcirkeln som man så vackert säger. Coolt, men fruktansvärt segt att det är på Alex Noréns bekostnad som spelar så bra just nu att Ryder Cup-ögon riktas mot honom (om än på väldigt långt håll).

Slutligen så har det varit händelserikt även på undertouren för PGA, Webb.com. Där alltså Wesley Bryan (mer känd som en utav två bolltrollare från Bryan Brothers på Youtube) har tagit sin tredje seger för i år och direktkvalificerat sig till sin dröm, PGA touren. Inte sedan Carlos Ortiz 2004 gjorde samma bedrift har någon direktkvalificerat sig under pågående säsong via tre segrar. Då gjorde Carlos det när PGA tourens säsong redan var över, nu har Wesley gjort det med två ordinarie tävlingar kvar. Så Wesley, boka om dina kommande flighter och stort grattis. Snälla mäkta med en seger i någon utav dem två kommande PGA tävlingarna och kvalificerade dig in i Fedex Cup-slutspelet, varför sluta sagan redan nu?