Stål vs Grafit

Vilket skaft passar in på dig?

Röd eller grön mjölk? Grilla eller steka? Cykla eller gå? Stål eller grafit?
Dessa val har vi alla stått inför någon gång i livet och valet är inte alltid glasklart. Vissa beslut kan vi fatta själva och vissa behöver vi hjälp med. Gissa vilket val som många golfare står inför innan beslutet kan tas?
Stål eller grafit.
Många som har spelat stålskaft en längre tid funderar över hur ett byte till ett grafitskaft skulle gynna deras golf. Det jobbigaste är för dem som ligger på gränsen mellan stål och grafit. Vilket ska man välja?  Vad är för och nackdelarna med grafitskaft kontra stålskaft?

Fördelar med grafitskaft


Grafitskaft är lättare än stålskaft vilket oftast resulterar i en ökad klubbhastighet. Grafitskaft är extra fördelaktigt för spelare med långsam sving. Det jag kommer skriva nu är väldigt känsligt för vissa, så lova att ni tar detta med en nypa salt.

”De flesta golfare kan se en ökning med ca 5 meter för varje klubba”

Grafitskaft är lättare att svinga för någon som har hand, arm eller axelproblem. Vibrationer dämpas vid sämre träffar vilket gör problemen mindre smärtsamma.

Nackdelar med grafitskaft

Grafitskaft är mindre styva än stålskaft och tenderar att ha mer svajig känsla. Även om detta kan vara en fördel för spelare med inarbetade svingar så kan det också vara en nackdel för spelare som har ”sämre” sving eftersom det kan påverka rakheten i slagen. Vissa upplever även att längdkänslan blir något sämre med grafit med tanke på att skaftet är så pass lätt och snärtigt.

Fördelar med stålskaft

En stor fördel med stålskaft är känslan i händerna. Det är en feedback som duktigare spelare letar efter och kan ta fördel av. En skicklig spelare kan ofta berätta vad de kan ha gjort för dumhet vid sämre slag med hjälp av feedbacken från skaftet. Stålskaft är tyngre än grafit vilket innebär att spelare med högre klubbhastighet eller snabbare tempo upplever att det passar deras sving bättre, samt ger dem mer kontroll. Spelare som tenderar att svinga för fort kommer också att gynnas av tyngre skaft.

Nackdelar med stålskaft

Vid sämre träffar ger stålskaft ifrån sig en vibration som är obehaglig för många, speciellt för dem med skador. På grund av att stålskaft är tyngre brukar sving hastigheten gå ner. Det kan vara en skillnad upp till 3-5 mph lägre hastighet, vilket är ca 10 meter. Spelare som egentligen borde ha grafitskaft men spelar stålskaft har tendens till att tappa bollen till höger (högerspelare)


Samtidigt är det vanligt att välja en viss typ av vikt eller flex beroende på den bollbana som han/hon har. Låt säga att en spelare sprider bollarna, har en hook som miss och slår bollen väldigt högt även fast klubbhastigheten är låg så behöver inte det betyda att det är grafitskaft som gäller bara för att klubbhastigheten säger det. Då kan ett stålskaft vara att föredra. I flera fall får vi höra ”Jag gillar grafitskaftet bättre” även fast personen ”borde” ha stålskaft. Så vad ska man göra? Spela med något man inte gillar bara för att det är ”rätt”?

Därför hoppas jag att ni förstår att detta inte är lagen. Den egna känslan är den största och avgörande faktorn när det gäller val av skaft. Mitt jobb är att guida dig så gått jag kan genom djungeln, som förhoppningsvis underlättar för dig att fatta rätt beslut.

Just det, jag gjorde ett test mellan stål och grafit för att se vad skillnaden blev för mig. Som ni ser på bilden nedanför så slog jag slog tre järn 7or med båda skaften och skillnaden blev ca 2 mph i klubbhastighet och 6-7 i längdskillnad. Jag kände att grafiten var mycket lättare att svinga vilket gjorde att jag hade svårare att få en bra bollträff.

Jag gjorde även ett test med kollegan Peder som spelar på +0,1 i hcp och svingar ca 10 mph långsammare än mig. Peder är för övrigt en 50 årig herre som har gjort en hel del landslagsuppdrag så förutsättningarna kunde inte vara bättre.

För Peder blev skillnaderna minimala. Det enda som stack ut var hans bollhastighet. Även fast han träffade lika bra hela tiden så fick han ut 3 mph högre bollhastighet. Varken jag eller Peder kunde förstå varför. Vi bytte fram och tillbaka mellan klubborna efteråt för att se om skillnaden blev den samma och det blev den. Peder upplevde att kontrollen var något sämre med grafiten i jämförelse mot stålskaftet, vilket också visas på bilden.


Som ni ser så slår varken jag eller Peder högre med grafitskaftet. Jag gjorde tidigare ett drivertest mellan olika skaft för att visa att skillnaderna inte blir så stora som vi önskar att de ska vara. Detta är ytterligare ett bevis på att skaftet inte har någon större påverkan på höjden på slagen.

Men vad skillnaden blir för dig återstår att se.