Vissa toppar, vissa tippar

Man tar till vad som helst för att hitta det!

Många på touren spelar med tippade skaft, framför allt till drivern. Med tippade skaft menas att skaftet är kapat nere vid klubbhuvudet istället för vid greppet. Det vanligaste är att man kapar klubbor högst upp vid greppet eftersom skaftstyvheten knappt förändras då. Men kapar man skaftet längst ner blir skaftet styvare.

1” tippad = Ca en halv flex styvare

Beställer man ett löst skaft tillkommer trim-instruktioner som förklarar hur kapningen ska gå till för att få önskad styvhet. För att förklara det enkelt. Kapar du mycket längst ner och lite högst upp får du ett X-stiff och tvärtom för att få ett regularskaft.

Jimmy Walker som kammade hem PGA Championship vann med ett X-stiff skaft som var 0,5” tippat. Alltså spelas den en fjärdedels styvare.