Har längden någon betydelse?

Neverending story.....

Jag vet inte hur många artiklar det finns om hur bra det är med kortare drivers. Jag tänker inte nämna vilka som har släppt artiklarna för det är inte relevant. Min plan är inte att sätta dit någon eller påstå att de har fel. Jag utgår bara från mina tester, customfittings och erfarenhet från X antaI år bakåt i tiden. I artiklarna står det att medelgolfare normalt sett har för långa drivers vilket orsakar sämre bollträffar som i sin tur gör att de tappar längd. En kortare driver gör det möjligt att träffa bollen renare och även att spridningen blir mindre.

Inte nog med att det finns artiklar, det finns även tester som visar att kortare drivers går längre och rakare vilket är HELT fantastiskt! Inte bara att det är helt fantastiskt, det är sådan himla otur att jag aldrig har lyckats hitta någon som slår längre med en kortare driver. Nu har jag visserligen bara testat på ett hundratals personer men jag ger inte upp! För om alla säger att det är så, måste jag ha haft otur helt enkelt.

Testerna som jag har gjort har varit blandade. Allt ifrån 60 mph till 100 mph. Självklart är det lättare att svinga en kortare och lättare driver, men att det skulle innebära längre slag…..njaa det vettetusan.

Jag använde mig av en Cobra King F6 som gjorde det möjligt för mig att laborera med vikterna för att svingvikten skulle bli så lik som möjlig. Jag använde mig av två grafitskaft där ena var 2” korare än det andra. Testet skulle alltså stå mellan 43” vs 45”. Det var svårt att få till svingvikten eftersom det var så pass stor skillnad på skaften men efter mycket meckande lyckades jag få båda varianterna till D0, vilket jag ansåg tillräckligt bra.

Det sägs att golfare med lägre klubbhastigheter inte orkar svinga en 45” driver i jämförelse med en kortare. Det finns alltså en gräns för vad man klarar. Svingar man lika hårt med en 44” som med en 45” kan jag förstå varför man väljer den kortare.

När det kommer till bollträff så ville jag även testa skillnaden mellan en 43” och 45” för att se om bollträffen skulle vara bättre med den kortare. Vid testerna märkte vi ingen skillnad mellan 43 och 45”. Sen kan det självklart bli skillnad för dig. Mycket är en vanesak.

Vid det här testtillfället så tog jag hjälp av tre golfare med olika klubbhastigheter.

Man, 40 år, hcp 7, klubbhastighet ca 100 mph

Man, 50 år, hcp 1, klubbhastighet ca 90 mph

Kvinna, 60 år, hcp 20, klubbhastighet ca 67 mph

Som jag skrev tidigare så blir skillnaden mellan 43 oh 45” större vid högre klubbhastigheter eftersom han/hon lättare får fart på den längre klubban. Det hände även här, som ni ser på värdena. Killarna tyckte det var svårare att få en positiv attackvinkel med den kortare drivern (vilket är förståeligt). Det är som att jämföra en järn 5a mot en järn 9a där det också skiljer 2”. Det intressanta var att damen fick en bättre club path med den kortare drivern, vilket ledde till en bättre attack vinkel. Jag kunde se direkt att hon upplevde att den var lättare att hantera. Som ni ser så slog hon även rakare med den. Men trots bättre attack vinkel och att den var lättare att svinga så fick hon inte ut mer längd.

Jag känner att jag kan skriva och berätta om alla värden som varje person fick men då skulle det hela sluta med en lång och nördig bok som bara en handfull personer skulle läsa. Men jag kan säga så här:

Alla fick högre klubbhastighet med 45”
Alla fick högre bollhastighet med 45”
Alla fick högre smash faktor med 45”
Alla slog längre med 45”

Jag säger inte att alla ska ha så långa drivers som möjligt. Jag säger bara att min gräns för optimal längd på en driver är något längre för att få ut maximal längd.

Det kommer bli riktigt roligt att göra ett test mellan dessa drivers och bara fokusera på spridningen.

                                                           Kvinna 60 år

                                                           Kvinna 60 år

                                                                          Man 50 år

                                                                          Man 50 år

                                                                           Man 40 år

                                                                           Man 40 år