Veckans fråga

Vad är en förlåtande klubba egentligen?

Hej Fritte. Efter många års spelande och många kronors klubbyten så börjar jag fundera på vad en "mer förlåtande" - klubba faktiskt innebär? Jag menar en duff är en duff å en topp är en topp , en pull är en pull ett släpp är ett släpp osv osv. Jag är en duglig golfare själv (hcp 2,5) jag försöker inte sätta vare sig dig eller dormy "på plats" utan jag funderar och verkligen undrar vad fan ska en "lättspelad" klubba hjälpa mig med förutom att gå lite längre pga ett starkare loft? Då dessutom den "sjukt långa jänrn7an" bara går så långt när jag jag träffar den i mitten å jag tappar lika mycket längd ändå när jag träffar den på tån eller häl.återigen försöker inte dissa dormy jag ÄLSKAR dormy men har klurat på detta på tok för länge och undrar om du har nån förklaring? Tack på förhand

 

Svar:

 

Tjenare,

Nej jag förstår att du inte vill sätta dit Dormy. Vi är inte grundarna bakom en förlåtande klubba direkt. Mitt jobb är att svara så gott jag kan på frågor gällande klubborna vi säljer.

Det man kan säga om en förlåtande klubba är att den genererar högre effekt ut i bollen vid sämre träffar. Träffar du sämre med en bladklubba blir bollhastighetstappet större än med en förlåtande klubba.

Med ”förlåtande” menas också högre trampolineffekt som duktiga spelare oftast inte vill ha.

Varför?

Ljudet, känslan och längdkontrollen blir "sämre" tycker duktigare spelare.

Ljudet och trampolineffekten tittas fram pga den tunnare träffytan på förlåtande klubbor. Det har inte en bladklubba på samma sätt.

En mer förlåtande klubba har även högre MOI vilket gör att klubban inte vrider sig lika lätt vid impakt.

Hur har den ett högre MOI?

En bredare sula hjälper inte bara till att undvika att gräva ner sig, den bredare sulan gör även att Center Of Gravity kommer längre bak. Med ett CoG längre bak så ökas MOi värdet och klubban vrider sig inte lika lätt. Med ett CoG längre bak så ökas loftet mer vid impakt på grund av att skaftet lättare vill böja sig framåt. Det är därför breda sulor oftast går högre och mer till vänster. Passar framför allt spelare som har problem med slicen.

Har märkena gått för långt gällande det starka loftet?

Ja det tycker jag. Förut sa man att en förlåtande klubba gick högre än en bladklubba, men inte längre på grund av loften.

Märkena säger att de har gått ner i loft på grund av att tyngdpunkten ligger längre ner och att MOI värdet är högre. Men tyngdpunkten och CoG har inte ändrats i samma takt som loftet har blivit mindre. Så om jag ska vara ärlig så har det gått och blivit ett säljknep.