Hur går en customfitting till egentligen?

Intresset för customfitting blir bara större och större.

Fler och fler golfare har fått upp ögonen för customfitting och vad innerbörden är, vilket vi tycker är väldigt roligt. Många är medvetna om att en customfitting kan ha stor påverkan på sin golf.

Det man ska tänka på vid en customfitting är att du inte bara får klubborna uppmätta, utan att du även får hjälp med vilken typ av klubba som passar dig. Det kan vara allt från en bladklubba till en mer förlåtande järnklubba.

Vissa säger till oss ”Jag är inte tillräckligt bra för en customfitting” FEL!

Medelgolfare är de som är roligast att göra customfitting på! Medelgolfare går oftast här ifrån efter en customfitting med mer kunskap och framförallt en bättre anpassad utrustning. Många säger också

Jag slår så olika varje gång,
därför tror jag inte att en fitting hjälper mig

Om du träffar ojämnt så betyder inte det att vi inte kan göra en customfitting. Tvärtom.

Tänkt på att vi jobbar med Trackman som avslöjar allt! Vi ser direkt vad det är som orsakar vissa typer av slag.  Istället för att vara rädd för att bli avslöjad så ska du vara glad över det. Nu kan vi hjälpa dig att hitta rätt klubbor och du får även reda på vad det är som orsakar vanliga problem, exempelvis den jobbiga slicen. Vi ger inga sving-tips, men vi förklarar vad det är som orsakar missen.

Vi rekommenderar alltid kunden att ta med sig sina egna klubbor så att vi har något att jämföra emot. Då får vi se vad kunden har spelat med och hur han/hon slår med dem.

Så här brukar en customfitting hos oss se ut för järnklubbor

Vid första mötet med kunden så börjar frågestunden. Med hjälp av frågestunden kan vi lättare få reda på vad du vill få ut av din golf och vad vi ska titta på för modller.

  • Vad vill du få ut av dina nya klubbor?
  • Vad hoppas du ska vara den största skillnaden med de nya klubborna mot dem du har?
  • Vad har du ambitioner med din golf?
  • Tränar du mycket?
  • Har du några skador som vi bör känna till?
  • Vilken är din vanligaste miss?

När vi har skapat oss en bild av kundens behov så tar vi fram modeller som vi tror skulle passa, ca 3-4 st. Ibland har kunden redan valt vilket märke som han/hon vill ha och då utgår vi ifrån den klubban. Om det skulle visa sig att vi vill ta fram en klubba som vi tror skulle passa bättre så brukar inte kunden ha något emot det, snarare tvärtom såklart.

När vi testar ut modeller så får vi en bra inblick över om modellerna vi hämtat passar och även vilket skaft som skulle kunna passa. Det bökigaste är att testa fram vilken modell som passar kunden bäst med tanke på att alla modeller från de olika märkena presterar så bra.

Som tur är så brukar vi och kunden tycka samma sak. Vi ser oftast vilken klubba det är som sticker ut och kunden brukar hålla med. Vi taggar oftast de olika modellerna i Trackman så att vi lätt kan se kan se snittet med de olika klubborna. Vanligtvis ser vi att bollhastigheten är högre med en viss modell eller att en viss klubba ger rakare slag än de andra. Det kan även vara att en viss modell ger en mer optimal bollflykt som gör att valet blir lätt. Den passar helt enkelt bättre för kunden.

När vi har valt klubbhuvud har vi kommit långt, och nu börjar det roliga: Skaftet!

När vi testar ut skaftet så mäter vi hur du laddar skaftet, tempot, svinghastigheten och releasen. Alla de faktorerna spelar in när vi kommer fram till skaftet.

Ett tyngre och lite styvare skaft passar dem med snabbare tempon och de med ett lugnare tempo kan ha ett lättare och lite mjukare skaft.

Vi tittar mycket på bollflykten för att se att skaftet även där uppfyller det vi har kommit fram till.

Tänk på att ett snabbt tempo vs ett lugnt tempo kan skilja sig från grafitskaft regular till stålskaft stiff. Därför är det viktigt att göra en fitting bara för att vara säker på att du får rätt anpassade klubbor. Det finns ett stort utbud av stålskaft idag vilket gör det extra viktigt att göra en fitting för att vi ska kunna hjälpa dig att ta fram det rätta skaftet för just dig. Även fast två golfare har samma klubbhastighet så betyder inte de att de ska ha samma skaft.

Skaftet ska fungera som enhet tillsammans med varje enskild individ. Det ska vara skönt att svinga, skön balans och vikt, ge bra värden och kicken i skaftet ska passa spelarens release. Du och skaftet ska kännas som ett. Fitting för oss är inte bara att titta på värdena. Slår man högt så får man inte direkt ett styvare och tyngre skaft, det fungerar inte så.

Om en kund slår bollen väldigt högt och vill ha hjälp med att hålla ner bollbanan så kan inte skaftet ge lika stor förändring som en ändring på loftet kommer göra. Därför är det viktigt att man hittar ett skaft som passar perfekt för den sving som just du har, istället för att välja ett styvt och tungt skaft bara för att hålla ner bollbanan lite.

När vi testar ut längd och lie börjar vi med att göra en statisk mätning. För utprovning av järnklubbor så används din längd och måttet från handleden ner till golvet för komma fram vad din statiska mätning är.

Därefter gör vi en dynamisk mätning av längden och lien. Då använder vi lie och träfftejp. Det hjälper oss att förstå hur din uppställning och sving påverkar klubbhuvudets position i träffögonblicket.

Det viktigaste steget under utprovningen är att se över bollflykten. Under det här steget använder vi oss av olika specifikationer för att komma fram till den optimala kombinationen av klubbhuvud, skaft, skaftlängd och lie som ger dig bäst möjlighet att uppnå önskad bollflykt. 

Vi vill bygga klubbor som ska hålla så länge som möjligt. Om det visar sig att det dynamiska testet sticker ut lite i förhållande till den statiska mätningen så föredrar både vi och kunden att bygga klubborna mer mot den statiska mätningen. Men om du har spelat golf ett bra tag och är bekväm med din sving och inte har några planer på att ändra den, så bygger vi självklart klubborna efter den dynamiska mätningen. Vi vill bara inte att du ska få fel klubbor på sikt.

Nu är vi nästan klara. Det som återstår är att testa ut greppstorlek. När det är klart så är vi redo för beställning.

När beställningen är lagd tar det ca 3 veckor innan klubborna kommer till Dormy för leverans. För att du ska känna dig trygg med de klubbor som vi har kommit fram till så får du även provspela dem i 30 dagar. Är du inte nöjd får du lämna tillbaka klubborna och få pengarna tillbaka.

Känner du att det här är något för dig så kan du boka din tid här.

Hoppas vi ses!