Hemligheten bakom backspinn

Jag spelar inte med backspinn

Det är många som vill fräscha upp groovsen på sina wedgar för att få tillbaka den spinn som wedgen en gång i tiden erbjöd. Problemet är att groovsen nästan inte har någon påverkan alls när det kommer till spinnen. Groovsens uppgift är att samla in det som kommer mellan klubban och bollen. Det kan vara gräs, vatten eller annat. För några år sedan tillverkades wedgarna med djupare/bredare och vassare grooves som gjorde att man lättare fick spinn på bollen från det höga gräset. Groovsen var även formade som en fyrkant som kallades "U groove" medans dagens är formade som en trekant och går under namnet "V grooves"

U-grooves wedgar får inte användas vid hcp grundande rundor. Du får självklart spela med en "icke godkänd" wedge men du får inte tävla eller sänka ditt hcp med den.

På bilden nedanför ser ni skillnaden på en godkänd och en icke godkänd wedge.

Det som är den avgörande faktorn när det kommer till spinn är ytan mellan groovsen. Nästan alla märken idag har en räfflad yta mellan groovsen för maximal spinn. 

Exempelvis: Titleist Vokey (Spin Milled eller Cleveland RTX

När du upplever att wedgen inte sätter samma spinn som du brukade få är det dags att kika på nya wedgar. Det går att fräscha upp groovsen men det kommer inte hjälpa dig tillräckligt för att få tillbaka spinnen, möjligtvis lite bättre spinn från de tjockare lägena.

Nu ska jag inte säga att groovesen inte har en endaste påverkan på spinnen, för det har den. Den övre kanten på grooven som kommer i kontakt med bollen vid träffögonblicket har en liten påverkan på spinnen. Dock inte så mycket som man kan tro. Det har gjorts tester med wedgar som inte har grooves vs wedgar med grooves och det visade sig inte ha någon skillnad. Observera att det testet var gjort med peg. Från gräs blev det självklart ett annat resultat.

"Jag spelar inte med spinn" det är en vanlig kommentar vi får höra. Men det stämmer faktiskt inte. Skulle du köpa nya fräscha wedgar tillsammans med ett dussin tourbollar kommer spinnen titta fram vare sig du vill eller inte. Man brukar säga att golf är en materialsport och det kan man verkligen säga i det här fallet.

Vill du ha spinn på korta slag är en högre bounce att föredra för att lättare träffa någon groove längre ner på bladet. En låg bouncad wedge gör det lättare att träffa högre upp i bladet vilket är bra vid lobbslag, men inte när du vill få den låga spinnaren. När bollen träffas något lägre ner än sweetspot uppstår en gear-effect vilket gör att bollen rullar lättare längs bladet och loftet på klubban minskar. Många tourspelare chip/pitchar med högloftade wedgar men lyckas ändå få en låg bollbana med mycket spinn i bollen.

Många tror att en brantare attackvinkel gör att bollen spinner mer, men så är inte fallet. Visst hjälper en brantare attack att träffa bollen först, men det kan också göra att bollträffen blir för högt upp på bladet. En brantare attack minskar loftet på klubban.

Det finns en magisk kombination mellan loftet på klubban och din attackvinkel som tillsammans ska bild ca 45 grader för att uppnå maximal spinn.

Exempel:

Attackvinkel: -5 grader Dynamiskt loft: 40 grader

Tillsammans bildar detta slag 45 grader i spinnloft.

Detta händer när man försöker slå brantar på bollen.

Exempel:

Attackvinkel: -10 grader

Dynamiskt loft: 35 grader

Detta slag bildar också 45 grader i spinnloft fast på ett annat sätt. Det här slaget kommer alltså INTE sätta mer spinn i bollen.

Här är även en bra video som visar vad som händer när man träffar för högt upp i bladet tillsammans med för mycket loft vid träffögoblicket.

Men folk använder ju en 60 gradig wedge??

Träffas bollen något lägre ner på bladet tillsammans med ett bra skaftlut kommer en 60 gradaren hamna på ca 40 grader vid träffögonblicket.

Vill du ha spinn på bollen så ska du tänka på följande:

  1. Nya fräscha wedgar
  2. Spela med en tourboll
  3. Träffa bollen först
  4. Bra bollträff (nååågot lägre ner)
  5. Ren träffyta (både mellan och i groovsen)

Kom ihåg: Hugg inte sönder bollen, det spinner inte mer för det.