Det är fruktansvärt nära nu!

Jag inser nu att påhoppet om Rorys bag var lite förhastat

Nu är det fruktansvärt nära el grande finale och bara tanken av att Reed kan vinna FedEx Cup gör mig nervös. Ja det var lite taskigt sagt, men det var han som börja.

Hur som helst ska de 30 bästa spelarna från säsongen göra upp om 10 miljoner dollar och chansen att bocka av ”Vinna FedEx Cup” från sin att-göra lista. Den 4:e och sista tävlingen är Tour Championship och spelas på East Lake Golf Club i Atlanda. När jag tittar på FedEx Cup rankingen börjar jag nästan skratta.

 

1)    Dustin Johnson

2)    Patrick Reed

3)    Adam Scott

4)    Jason Day

5)    Paul Casey

6)    Rory McIlroy

7)    Jordan Spieth

 

Den nivå som dessa spelare ligger på är bisarr. Om jag skulle välja en av dessa som min foursome-partner så skulle valet vara näst intill omöjligt. Eller nej, det skulle vara rätt lätt faktiskt, Dustin alla dagar i veckan. Men efter 10 minuters blängande på dessa namn började mina tankar skena iväg på riktigt. Om jag skulle välja en av varje spelare som min partner till något, vad skulle det vara då.

Till slut kom jag på vad jag hade valt dem till.

 

Dustin JohnsonMin foursome partner

Patrick Reed Min palla äpplen partner

Adam ScottMin plugg partner i skolan

Jason DayMin ”lär mig slå högt” partner

Paul CaseyMin armbrytnings partner

Rory McIlroyMin TV-spels partner

Jordan SpiethMin putt-tävlings partner

 

Det pratas mycket om att vinnaren får 10 miljoner dollar, men inget om resten av fältet. Ni trodde väl inte att de skulle få gå hem tomhänta?

Som ni ser får den som kommer på 30e plats hela 175 000 dollar. Det är inte fy skam för att spela några rundor av dålig golf. Kom på 10e plats och hämta hem 500 000 dollar och du har vunnit mer pengar än en vanlig Europatour tävling.

OCH! då har vi inte räknat med pengarna som spelarna får för själva tävlingen. Vinnaren får utöver 10 miljoner dollar en till fast lite mindre check på 1,5 miljoner dollar. Kommer du sist får du 135 000 dollar. Så kommer du på en 30e plats på FedEx och 30e plats i tävlingen får du alltså 310 000 dollar med dig hem.

310 000 dollar * 8,5kr= 2 635 000 kronor

Stackaren som kommer på en 125:e plats åker hem med 70 000 dollar och har förmodligen svårt att bestämma sig om han ska va ledsen eller glad. Jag vet vad jag hade varit i alla fall.

Nog prat om pengaregnet. Vi tar och kikar ner i deras bagar och ser vad spelarna har som sticker ut lite istället.

 

Dustin Johnson

Tittar ni noga på hans M1a ser ni att drivern inte har de vanliga M1 färgerna. Drivern är USA inspirerad och går under namnet ”Patriotic” design. Ett tecken på att Ryder Cup närmar sig med stormsteg. Dustin spelar med Dynamic Gold X-100 i järnen men har KBS Tour 130X i wedgarna. Det är inte den vanligaste kombon. Det brukar snarare vara tvärtom. Men det verkar onekligen fungera om man säger så. Sen har vi självklart hans nya Spider putter som tillbringar magi för både Dustin och Jason Day. Sen att Dustin har snott hans brorsas Spider putter är en helt annan grej. Med lite tur kanske Dustin får köpa en egen Spider för inköpspris?

 

Patrick Reed

Förutom att han har en PXG 0311 järn 3a och en Callaway 816 Double Black Diamond driver som är ospelbar så finns det inte mycket som sticker ut i karlns bag. Reed är som de flesta vet sponsrad av Callaway men tydligen lyckas inte Callaway ta fram en 60 gradare som Reed gillar. Reed kör nämligen med en 60 graders Vokey wedge, medans 52an och 56an är Mack Daddy Tour Grind. Han håller även hårt i sina MB1 blad som han vägrar att byta.

                                               

Adam Scott

Scott har självklart stoppat i nya 917 woodsen från Titleist i form av en 917D2 på 9,5 grader och 917 fairwaywood. Men det som verkligen sticker ut i Scotts bag är hans järnklubbor. Här hittar vi ett par Titleist 680 MB som visserligen ser ut som vilket Titleist blad som helst, but still. 680 MB lanserades 2005 tillsammans med 670 och 690 modellen. Alla var EXTREMT vackra och skillnaden var minimal. 690 ansågs vara den mest ”förlåtande av dem medans 670 och 680 var väldigt lika i prestanda. Det enda var att 680 hade en mer slipad leading edge vilket föredrogs av spelare som slog brantare på bollen. Vi kan även hitta slipningen på årets 716 MB modell. Vad det är som gör att Scott inte vill byta till 716MB som ”ska” vara framtaget för att efterlikna 670/680/690 kan jag inte svara på. Vi alla har våra egna idéer.                                                            

 

Jason Day

Day har spelat sina RSi TP ett tag nu och har verkar inte ha några planer på att byta till PSi Tour järnen. Han har provat dem, meeeeen icke. Det lustiga med Days järn är att samtliga klubbor är strongloftade 2-3 grader pga att han slår så högt. Men det är inget som direkt syns med tanke på hur högt han fortfarande slår. Förlåt, högt var milt sagt. Fruktansvärt högt menade jag.

 

 

Paul Casey

Här hittar vi riktiga skaft i woodsen för en gångs skull. De första och äkta Diamana White och Blue skaften med den grafik som det ska vara. Inget tjaffs med S+ och D+ här inte. I hans driver sitter ett hederligt Diamana Whiteboard 73X som ska generera en lägre bollbana medans vi hittar ett Diamana Blueboard 103X i spoonen som ska ge något högre. Just like the old days. Samma skaftuppsättning som Tiger spelade med under flera år.

 

Rory McIlroy

Rory har tyvärr en riktigt tråkig bag. Skaften i woodsen är tråkiga och hela bagen ser ut som en välkammad pojke med en perfekt sne-bena som är på väg till skolan 2 timmar för tidigt. Men han har i alla fall Project X 7,0 i sina järn, vilket är fruktansvärt manligt. Some say that Ölandsbron byggdes av Project X 7,0 skaft.

 

Jordan Spieth

Jag inser nu att påhoppet om Rorys bag var lite förhastat. Jordans bag tar bannemej priset. Han har inte bytt till nya 917 drivern. Det sitter ett tråkigt Aldila Rogue Silver i hans 915D2 tillsammans med det orangea och uttjatade Tour AD-DI skaftet i spoonen och hybriden. Det toppas med ett par Titleist 714 AP2 med Project X 6,0 skaft. Inte ens loftet på wedgarna kan sticka ut. 52, 56 och 60 grader…..

Självklart är det riktigt bra grejer som verkligen gör jobbet, men man vaknar inte upp på morgonen med ett pirr i magen direkt. dd