Dagen vi alla har väntat på

Jag vet inte hur mycket mitt hjärta klarar av, först FedEx Cup finalen och nu Ryder Cup. Att veta att det bara är en dag kvar är helt osannolikt. Att det är vart annat år gör det inte bättre direkt.

Som golfare finns det inget som toppar Ryder Cup och kommer förmodligen aldrig att göra det. För vissa är US Masters större, men inte för mig. Att vänta på att Ryder Cup ska börja väcker magkänslor som: När man sitter och väntar på att första daten ska dyka upp, när man ser jultomten en bit bort på vägen som sakta går mot ditt hus, när hemmabanan snart ska öppna eller när du ser din blivande fru i en vacker brudklänning gå sakta emot dig i kyrkan. Tiden känns oändlig och du kan knappt föreställa dig den magiska tid ni kommer ha tillsammans.

 

Så vad är det som gör Ryder Cup så speciellt?

 

Första tee

När spelarna är på väg till första tee och publiken tar emot dem med ett hyllande jubel från djupet av hjärtat är extremt stort. I den stunden föreställer jag mig hur det skulle vara att vara den som går upp på första tee med Justin Rose vid min sida. Den nervositeten måste vara obeskrivlig. När Tiger Woods berättade att han nästan tappar känslan i benen och är nära att sjunka ihop på första tee förklarar en del. Ryder Cup rookies som är nervösa ut i fingerspetsarna får ofta höra samma klassiska svar från deras kaptener.

”Om du känner att du vill svimma av nervositet ska du komma ihåg en sak, han bredvid dig är exakt lika nervös som du”


Förberedelserna

Det är faktiskt sjukt att kläderna och bagarna har en sån stor effekt. Jag vill så gärna att bagarna ska uppfylla mina förväntningar. Tänk dig att få se Europa-bagen första gången med ditt namn in broderat. Jag får gåshud bara jag tänker på det. Och tänk dig att få vara med och testa ut alla kläder, flera veckor i förväg. Redan då har Ryder Cup börjat för spelarna. I Europas fall var det topp 30 som fick testa ut kläderna eftersom laget inte var färdigställt. Det betyder att spelarna som inte blev uttagna fick uppleva hur det är förbereda sig inför Ryder Cup. Det måste vara en häftig känsla även fast de inte fick en plats i laget.


Fansen

Jag har aldrig varit på ett Ryder Cup men drömmer om hur det skulle vara. De som har varit på plats berättar att det är som inget annat. Att ord inte kan beskriva hur häftigt det är. Stämningen tillsammans med fansen är tydligen obeskrivlig. Fans från hela Europa är samlade och bildar en gemenskap som är enorm. Kan det vara enda gången vi kramar om norrmännen?

 

Spelarfruarna

Fruarna är pricken över i:et. Att fruarna får stå i rampljuset på röda mattan gillar jag skarpt. Det är bevis på vad Ryder Cup och golfen står för. Det gör Ryder Cup till något ännu större och finare. Att se alla fruarna tillsammans, hejande på sina män är fantastiskt. Lite som att se segrarens familj komma in springandes på green vid en PGA/ET tävling. Gemenskapen mellan fruarna och spelarna verkar vara så jäkla härlig. Avundsjuk? Ja.

 

Kaptenen

                  Seve gratulerar Per-Ulrik

Det är något speciellt när Ballesteros, Olazabal eller Montgomerie glider fram till spelarna och ger dem en walking-hug och samtidigt ger ett litet peptalk. Speciellt till dem som är rookies. Kaptenerna symboliserar något kungligt nästan. Tänk dig spelarna som fick äran att ha Ballesteros som kapten för några år sedan. Oj, oj, oj.

 

Spelarna

Det är nästan som att spelarna använder 80% av deras kapacitet under året för att sen ge 120% under Ryder Cup. Den golf som spelarna bjuder på är utom kontroll. Det är vinna eller försvinna som gäller. En topp 20 score på en PGA Tour tävling räcker inte här. Här är det John Daly mentaliteten som gäller, och då syftar jag inte på spriten. Jag syftar på att alltid gå för pinnen.

Här är första gången vi verkligen får se vilka spelarna är. Spelarna visar vilja och känslor som vi har aldrig har sett dem visa. Den sidan tittade verkligen fram hos Patrick Reed förra Ryder Cup. När spelarna visar känslor som vi aldrig har sett förut, bevisar det storheten med Ryder Cup. Jag kommer ihåg första gången jag såg Bernard Langer skrika av glädje, gissa om det var en chock? Och kan du gissa under vilken tävling? Ryder Cup såklart. Då insåg jag att Ryder Cup väcker känslor som inte går att hålla inne.

Jag slänger iväg en gissning att bollarna kommer se ut så här imorgon.

Thomas Pieters / Martin Kaymer
Sergio Garcia / Rafa Cabrera Bello
Henrik Stenson / Justin Rose
Rory McIlroy / Matthew Fitzpatrick
Danny Willet / Lee Westwood

Bänkas första - Chris Wood / Andy Sullivan

 

Se och njut.