Nya Z serien från Srixon har anlänt - 565, 765 och 965

Inte dåligt Srixon, inte dåligt

Srixon tog marknaden med storm när de släppte deras första Z serie för två år sedan. Klubborna presterade lika bra som de såg ut. Klubborna genererade en något lägre bollbana tillsammans med bra fart i bollen. Klubborna var en framgångssaga som ingen kunde förutspå.

Så hur gick det till?

När allmänheten fick se bilderna för första gången på Z serien började snacket direkt. Seriens enkelhet tillsammans med den smidda looken tilltalade väldigt många. Den rena bladmodellen (945) fick många att dregla och drömma bort, medans mellanbladet (745) fångade många duktiga golfares intresse som insåg att 945 blir för svårt. Den synliga och på något sätt eleganta cavityn på 545 i kombination av en smidd look, gjorde att medelgolfaren kunde stoppa ner klubban i bagen utan att hela bagen utstrålade ”JAG BEHÖVER HJÄLP MED MIN GOLF"

Ett stort plus var att klubborna påminde mycket om varandra vilket öppnade dörren för ett combo-set. Du kunde kombinera alla tre modellerna och ingen skulle knappt se skillnaden i bagen, om man inte tittade noga dvs. Det upplevdes nästan som att Srixon hade släppt en enda modell som gick att komponera efter eget tycke och smak. På så sätt riktades modellen till en väldigt stor massa. Tittar vi på andra märken ser vi att skillnaden mellan modellerna är större. Annorlunda form på klubbhuvud, annan slipning på sulan eller annan finish till och med. Det gör att möjligheten att köra ett combo-set minskar. Vissa fastnar till och med för klubbhuvudet på den modell som egentligen inte är det rätta valet för deras spel.

Tittar vi på nya JPX-900 serien från Mizuno så ser vi att modellerna har blivit mer lika varandra än tidigare. Om det är på grund av Srixons framgång med Z serien låter jag vara osagt.

Nu har det gått två år och en ny Z serie har intagit scenen – Z 565, Z 765 och Z 965,

Visst har teknologin blivit något vassare och visst ska den gå någon meter längre men looken….looken är fantastisk!

Den nya Z serien är mycket rundare och kompaktare än tidigare vilket var det enda jag inte riktigt gillade med förra Z serien. Jag vet att flera av er inte kommer hålla med mig, men ni har fel så det så. Vid adressering ser jag ”knappt” någon skillnad mellan modellerna, men när jag jämför dem mot varandra tittar skillnaderna fram.


Z 565

Nya Tour VT sulan har blivit upphottad för att glida bättre genom gräset. Klubban är smidd som tidigare och har en ny insert vid namn SUP10 för högre bollhastigheter. Ja den ger ifrån sig ett högre ljud, fast ändå ett skönt ljud. Den kommer ut hetare från klubbhuvudet än de andra modellerna. För att vara en så pass snygg klubba vid adressering är den förlåtande som vilken vanlig cavityback som helst. Jag ser framför mig alla duktiga herrar som har spelat golf en herrans massa år och är vana att titta på en bladliknande klubba men har sista åren tappat längd. Z 545 kommer ge herrarna samma bladliknande look som de är vana vid och samtidigt få tillbaka de metrar som de har tappat.
Win – Win.

Pris: 8399:- (5-PW)

 

Z 765

Samma Tour VT sula på denna med för att lättare fräsa igenom gräset. Den kommer med ett nytt värmebehandlat karbonstål som upplevs väldigt mjukt vid träffen. Z 765 har 5% större grooves än tidigare tillsammans med tidigare laser-smidd-räfflade-träffytan. Med en liten cavityback gör den något snällare än 965 modellen. Framför allt vid tunnare träffar. Den här rackaren är en gåva från ovan. Looken är fantastisk och Trackman-värdena kommer inte göra dig besviken. Att det sitter ett smaskigt NS Pro Modus 120 som standard gör det inte sämre direkt.

Pris: 8399:- (5-PW)


Z 965

Japp, ni gissade rätt. Nya Tour VT sulan på sista modellen också. Ett konstverk som kommer väcka fleras uppmärksamhet. Samma mjuka och värmebehandlade 1020 stål som i 765an. Bollträffen är fantastisk, speciellt vid perfekt bollträff. Det väcker ett pirr i magen och en liten röst viskar ”Säg upp dig och satsa på golfen” Sen slår man ett till slag och den viskande rösten är borta. Men jag kan lova att dig att det verkligen var buskul så länge det varade. För att vara en ren bladklubba är den inte så farlig som du kanske tror. En kombination av 565, 765 och 965 skulle inte sitta helt fel.

Pris: 8399:- (5-PW)

 

Testet

När jag träffade Niklas på Cleveland/Srixon var förväntningarna höga. Jag är/var ett stort fan av deras "gamla" Z serie, vilket gjorde att jag var lite nervös inför testet. Jag hoppades verkligen att värdena skulle fortsätta att imponera och att känslan skulle vara lika bra som tidigare. 

När jag väl började testa upplevde jag att ljudet och känslan var annorlunda. Var känslan bättre än tidigare? Ja. Var ljudet bättre än tidigare? Ja. Känslan i träffen och looken vid adressering var speciell, fast speciell på ett bra sätt. På något underligt sätt nästan lite spännande. För att vara så lika gamla Z serien var den ändå helt annorlunda. Det ska bli intressanta att höra vad ni tycker.

Så här såg det ut när jag slog med järn 5an från varje modell.

Av någon anledning fick jag högre klubbhastighet med Z 965 där NS Pro Modus 120 sitter i som standard. I Z 765 och 565 satt ett lättare Nippon. Jag slog inte hårdare med Z 965 för att jag var mer uppvärmd. När jag bytte fram och tillbaka blev det fortfarande samma differens i klubbhastighet. Även fast min klubbhastighet blev högre med Z 965 så märker man tydligt att effekten ut i bollen inte är den samma som de andra modellerna. Hade jag inte fått upp en högre klubbhastighet med Z 965 hade längden blivit ännu kortare. Smashen faktorn blev mycket sämre helt enkelt. Nu är inte jag någon maskin direkt men så här blev det för mig i alla fall. Med tanke på hur bra känslan, looken och värdena blev med Z 765, hade mitt val blivit lätt.