Rory McIlory vinner Tour Championship och FedEx Cup!

Sista 9 hålen får Super Bowl att framstå som en semifinal i dart

17:30 la jag upp fötterna på bordet, knäckte fingrarna och hällde upp ett stort, smaskigt glas saft. Cirkusen kunde börja!

De första timmarna bjöd på fina golfslag från spelare som var för långt efter för att bry sig. För att definiera ”bry sig” så lyckades Kevin Na kuta 18 hål på 1 timme och 59 minuter helt själv. Bra Na.

När topp 10 hade slagit ut var festen igång på riktigt och tro mig, det blev en fest utan dess like.

Det kom att stå mellan Dustin Johnson, Kevin Chappell, Ryan More, Paul Casey och Rory McIlory. Dustin som var i delad ledning med Kevin Chappel inför finalvarvet lyckades inte få ordning på den patriotiska drivern vilket ledde till en del bogeys första nio. Det 6e hålet är en ”lätt” par 5 där de flesta spelarna lyckades göra birdie. Där gick Dustin ifrån med en bogey och Chappell med ett par. Det gjorde att de bakom började komma ikapp. På första nio släppte Dustin flera drivar ut till höger som sögs in betarna i den köttätande ruffen. Kevin Chappell spelade stabilt första 9 och lyckades även stänka i en birdie på 10an för att hamna i en tre slags ledning över Dustin tillsammans med Ryan Moore.

Sista 9 hålen visade sig bli bland de sjukaste någonsin. De sista timmarna fick Super Bowl att framstå som en semifinal i dart. En som kom smygandes i vassen var Paul Casey som var fem slag efter ledningen innan han slog ut. Efter 13 hål var Casy -5 för dagen och -8 totalt och var bara två slag efter ledningen.

På 12an slängde Dustin i en dubbel vilket tog honom till +3 för dagen och var därmed borta från tätstriden. Dustin föll till delad 6e plats och nu blev det viktigt för honom att inte tappa mer. Om Ryan Moore skulle vinna Tour Championship var Dustin tvungen att komma 8a eller sämre för att Moore skulle kamma hem hela FedEx Cup. Samma sak gällde om Kevin Chappell skulle vinna. Då skulle Dustin behöva sluta 9a eller sämre för att Kevin skulle vinna hela kalaset. Det fick inte hända.

Det ända Dustin kunde göra var att hålla ihop scoren så bra som möjligt och hoppas på att Chappell eller Moore skulle vinna tävlingen. Om någon av dem skulle vinna så skulle det inte räcka för att gå om Dustin.

Rory gick -1 första 9 hålen och hans segerchanser såg mörka ut. Då gör karln birdie på 10an och 11an för bara vara två slag efter Chappell och Moore. På 13e lyckades Chappell göra en fin birdie som tar honom till ensam ledning med ett slag före Moore och tre slag före Rory. Men på 16e hålet hände något som fick golfvärlden att sätta saften i halsen. Med 125 meter kvar så hålar Rory sitt andraslag och är därmed bara två slag efter Chappell.

På 17e gör Chappel bogey medans Moore gör birdie och Rory gör par. Inför 18e hålet är Chappel och Moore i delad ledning på -12 och Rory -11.

18e är ett relativt lätt par 5 där utslaget är A och O. Träffar spelarna fairway är det mycket som talar för birdie. När Rory slog drivern till höger ut i ruffen var det mycket som talade för att han skulle gå ifrån med ett par. Då river Rory på en spoon för fulla muggar och lyckas få bollen att flyga ända till greenbunkern. Skulle Moore eller Chappell ge sig på ett slag som det hade deras handleder fortfarande suttit kvar i ruffen.
Rory visade inga nerver när han med ett perfekt bunkerslag höll på att sätta den (igen). Rory lyckades göra birdie och kunde bara hålla tummarna på ett par från Chappel och Moore. Vilket båda gjorde. Ett särspel väntades mellan Rory, Chappel och Moore.

Scenariot var:

Om Chappel vinner Tour Championship, vinner Dustin FedEx Cup.
Om Moore vinner Tour Championship, vinner Dustin FedEx Cup.
Om McIlroy vinner Tour Championship, vinner McIIroy FedEx Cup.

Nu väntades alltså ett särspel, men nu blev jag osäker på vem jag skulle hålla på. Skulle Rory vinna särspelet så vinner han även FedEx Cup vilket är roligt, men samtidigt skulle Dustin vinna FedEx om Chappell eller Moore vann. Det bästa var att varken Moore eller Chappell kunde vinna FedEx Cup vilket kändes jäkligt skönt.

På första särspelshålet (18e) slog Rory drivern så långt att det inte ens fanns en bana att landa på. Han hamnade i ett nedförslut i ruffen framför ett vatten som tittar fram lite lömskt. Chappel och Moore plockade upp sina drivers med regularskaft och pufffade ner dem i ruffen till vänster, 100 meter bakom Rory. Båda spelade fram sig till wedgelägen medans Rory slog upp sig till två meter från stång. Jag vet att det inte spelar någon roll hur man får bollen i hål men….

Chappel missade sin birdieputt medans Moore lyckades sätta sin. Rorys putt var inte vara för eagle, den var för Tour Championship, FedEx Cup och nästan 100 miljoner kronor. Tyvärr koppsnurrade Rory putten och fick nöja sig med birdie.

Chappell är därmed gone och fighten stod nu mellan Rory och Moore. 18e hålet skulle bemästras igen.

Både Rory och Moore slog sina drives till vänster vilket tydde på en layup. Eller?
Dialogen som Rory och JP (hans caddie) hade innan slaget var klockrent.

JP: Wedge over the trees?
Rory: No.

Sen drog han på allt han kunde med en järn 3a under trädet som precis carrade över vattnet som rullade på en bra bit mot green. Moore chippade ner sig innan vattnet såklart.
Tyvärr slog Rory wedgen för kort och båda gick därifrån med par.

Nu var det svåra 15e som väntades. En lång par 3a över vattnet som stökar till det för många. Moore slog precis över vattnet och hamnade i tjockruffen vid greenkanten. Rory hamnade lång vänster på green. Rory slog sin putt alldeles för kort och lämna sig en läskig 2 meters retur. Moore slog en grym chip och la den inom ”klar” avstånd. Rory höll i vänster hålkant, slog den perfekt, vänster-höger-breaket tog tag i bollen som det skulle och bollen gick mitt i hål. Fruktansvärt starkt av Rory!

Fjärde särspelshålet tog dem till 16e hålet där Rory hålade inspelet för ett tag sedan. Båda slog drivern mitt i fairway. Moore slog först (chock) och la sig till höger på green, lite lång. Rory slog upp sig pin-high, 4 meter från hål. Moore valde att chippa och träffade bollen så pass dåligt att den inte hade någon bite i sig. Den rullade förbi hål och lämnade honom en retur på 4-5 meter. Då drar Moore i den och lyckas rädda par. Rory slog sin putt lite utanför höger hålkant som sakta kom breakandes mitt i hål. Rory jublade som aldrig förr och känslorna tog över. Det var mäktigt att se vad tävlingen betydde för honom och därför känner jag att rätt kille vann FedEx Cup. Förhoppningsvis ger det grym energi till Europalaget i helgen.

Rorys vinnande bag:

Driver: Nike Vapor Fly Pro 9,5 grader (Neutral setting) med ett Mitsubishi Rayon Diamana S+ 70X

Fairwaywoods: Nike Vapor Speed 15 + 19 grader med Fujikura Rombax Pro 95X

Järn: Nike VR Pro Blades 3-9 med Project X 7.0

Wedgar: Nike Engage 47, 56 och 59 grader med Project X 6.5

Putter: Scotty Cameron M1 Prototype

Boll: Nike RZN Tour Platinum